Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Vaihda salasanasi

Jos haluat vaihtaa käyttäjätilisi salasanan, anna sähköpostiosoitteesi
Koeajot
22.01.2021

AMT 165 BR - pieneen mahtuu yllättävän mukavasti

AMT 165 BR on kompakti alle viiden metrin mittainen uusi Bow Rider eli avovene. Kompaktista koosta huolimatta veneen merikelpoisuuteen on satsattu.

AMT 165 BR on suomalaisvalmistajan AMT-Veneet Oy:n pieni alle viiden metrin mittainen uusi Bow Rider. Bow Riderin avoin tila on tarkoitettu ihmisille ja tavaroille toisin kuin DC-veneissä eli Day Cruisereissa, joissa keula on pyhitetty hytille. AMT on loihtinut pieneen mittaan tiloiltaan oivan veneen. Houkutteva pakettihinnoittelu lisää mielenkiintoa. Bow riderien markkina on laaja. Tarjolla on runsaasti sekä AMT 165 BR:n tapaan kokonaan lasikuidusta tehtyjä veneitä että crosseja eli veneitä, joissa runko on harmaata alumiinia ja sisätilat valkoista lasikuitua. Tunnetuimmat tällaiset veneet Suomessa löytynevät Yamarin Cross -mallistosta. Myös AMT tarjoaa näitä alumiiniveneiden ja lasikuituveneiden risteytyksiä, mutta ko. malliston pienin vaihtoehto on 5,15 metriä pitkä AMT 175 BRF.

Tässä artikkelissa keskitymme uuden AMT 165 BR:n ominaisuuksiin suomalaisen veneilijän näkökulmasta. AMT 165 BR:n koeajovideo Nettiveneen YouTubessa.

Kompakti vene korkeilla laidoilla

AMT 165 BR - pieneen mahtuu yllättävän mukavasti

AMT 165 BR:n kohtaaminen satamassa saa aikaan seuraavan ajatuksen: lyhyt vene, korkeat laidat. Erittäin kompakti, mutta turvallisuutta ja merikelpoisuutta viestivä kokonaisuus.

Pieneksi veneeksi isokokoisen keulan liukuesteen kautta on helppo nousta kyytiin. Keulassa ei ole säilytystilaa, vaan ainoastaan avolokero köydelle ja tilaa astumiseen sekä istumiseen.

Veneen keskellä olevan korkean tuulilasin etupuolella on istumapaikat. Kuskille ja kartturille on omat erilliset istuimet ja takaa löytyy sohva. Yllättäen tiiviin veneen tilat ovat sellaiset, että kuusi ihmistä mahtuu aivan mainiosti kyytiin.

Hyvä innovaatio on veneen keskellä oleva yksiosainen ovi. Auki ollessaan ovi lukittuu magneetilla ja pysyy halutessa auki myös kovemmassa ryskytyksessä.

Vakiona hyvä varustelu ja kiinteä polttoainetankki

Säilytystilat ovat pienessä veneessä rajalliset, mutta AMT 165 BR:ssä on tätä selvästi mietitty. Vaikka tuulilasin etupuolella olevien istuimien alla ei ole tavaratilaa, löytyy sitä molemmista pulpeteista. Suurin tila löytyy takasohvan alta. Mukava on, että tilaa siellä ei vie irtonainen polttoainetankki, sillä AMT 165 BR:ssä on kiinteä 60 litran polttoainesäiliö.

AMT 165 BR:n ostamista helpottaa erinomainen vakiovarustelu. Paljon ei tarvitse tähän veneeseen miettiä lisävarusteita. Veneen hintaan sisältyy muun muassa karttaplotteri, harmaa turkkipinta, kapteenin ja kartturin Komfort-istuimet suojahupuilla, tyynysarja, säilytystilojen ja polttoaineen täyttöluukun Abloy-lukot, NFB-ohjaus, LED-kulkuvalot ja 12 V virran ulostulon.

Helppo käsitellä ja vakaa ajettava

AMT 165 BR tuntuu satamassa touhutessa pienestä koosta huolimatta vakaalta ja tukevalta. Se on hyvä ominaisuus myös kalastuskäyttöä ajatellen. Ohjaus toimii satama-ajossa kevyesti ja tarkasti. Veneen 450 kilon omapaino tuntuu käsittelyn keveytenä ja helppoutena.

Liukuun vene nousee isommalla moottorivaihtoehdolla eli 60-hevosvoimaisella Hondalla sähäkästi. Asia on toisin, kun veneessä on esimerkiksi yhteysvenekäytössä kuusi aikuista ja tavaraa. Pienen moottorin rajat tulevat vastaan, silti paketti on houkutteleva. Tämä tuntuu hyvien ajo-ominaisuuksien ansiosta ajossa kokoaan isommalta veneeltä.

  • AMT 165 BR - pieneen mahtuu yllättävän mukavasti
  • AMT 165 BR - pieneen mahtuu yllättävän mukavasti
 

Hyvää venesuunnittelua

Kovassa tuulessa pienen veneen rajat tulevat nopeasti vastaan, eikä kovan tuulen nostamaan lyhyeen hakkaavaan aaltoon ole mukava ajaa kovalla vauhdilla. Marssinopeuden säätää mielellään alle 20 solmun. Korkea tuulilasi suojaa mukavasti matkustajia sen takana.

AMT 165 BR on vahva taidonnäyte suomalaisesta pienien avoveneiden suunnittelusta. Veneen ominaisuudet ovat selvästi isompia veneiden tasolla, mutta hinta aivan toinen. Toki myös tilat erilaiset eli pienemmät, joten jostain on tingittävä. Muista kuin tiloista kuitenkin yllättävän vähän. Erityisesti kun katsoo venepaketin hintalappua suhteessa veneen ominaisuuksiin.

Antti Liinpää

Kehuja: Vakaa paikallaan, hiljaisessa nopeudessa ja täyskaasulla ajettaessa, pienet mutta toimivat tilat

Parantamisen varaa: vähäiset säilytystilat (käytännössä vain takatuhdon alla sekä pienehköt lokerot kuskin ja kartturin pulpeteissa)

 
KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

AMT 165 BR + Honda 60 hv

Pituus: 4,90 m
Maksimileveys: 2,08 m
Paino: 450 kg + moottori
Henkilömäärä: Maksimissaan 6
Moottori: 50-60 hv
Huippunopeus: 32 solmua
Hinta: Vene + 60 hv moottori 22.990 euroa
Antti - Liinpää
Antti Liinpää on auto- ja venetoimittaja ja sisällöntuottaja, jonka monet suomalaiset muistavat Nelosen Start! ja Kutosen Kaara -autoiluohjelmista, joiden juontajana, toimittajana ja tuottajana Antti toimi yli 10 vuotta. Autointoilija, jolle autoilla ja muilla liikkuvilla vehkeillä ajaminen on sitä ihan parasta herkkua. Lapsesta asti merellä liikkunut Antti koeajaa veneitä Nettiveneen Taukopaikalle ja tuottaa laajasti erilaisia sisältöjä Alma Ajon kanaviin.

Myytävät AMT -veneet

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Samankaltaisia artikkeleita

Katso kaikki

LUETUIMMAT

Anna palautetta Close
Keräämme palautetta uuden sivuston käyttäjäkokemuksesta. Vaikuta ja kerro mielipiteesi:
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.