Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 12 031   1

Handy Mooring - Rantautuminen helpommaksi isolla veneellä

Handy Mooring - Rantautuminen helpommaksi isolla veneellä

Kotimainen keksintö auttaa rantautumista, erityisesti yksin ajaessa. Se vaatii omanlaisensa pollarin ja mielellään köydenohjaimen veneeseen.

Yksin on vaikea tulla laituriin isolla veneellä, varsinkin jos vielä tuuli tai virta vie venettä. Yhtä aikaa pitäisi olla kiinnittämässä ensimmäistä köyttä ja ajamassa venettä. Kannella olevalle apurillekin ensimmäisen köyden kiinnitys voi olla vaikeaa, jos laituri on matala ja veneen kansi korkealla.

Näihin ongelmiin pyrkii tuomaan ratkaisua kotimainen Handy Mooring -keksintö. Sen patentointi on tätä kirjoitettaessa vielä käynnissä, mutta tuote on jo myynnissä.

Handy Mooring toimii sivuponttonilaitureilla eli aisapaikoilla. Kauimpana laiturista oleva eli vesiltä tullessa ensimmäinen kiinnityssanka korvataan Handy Mooring -pollarilla. Erinäisiä mielleyhtymiä herättävän muotoinen viisto tolppa voidaan myös värikoodata, jolloin laiturin pituuden näkee jo väristä jo kaukaa. Kiinnostava idea sekin.

Handy Mooring -pollarin avulla voidaan rantautua kahdella tavalla. Molemmissa etuna on, ettei veneestä tarvitse roikkua eikä poistua kiireellä laiturille. Ensimmäinen kiinnitys onnistuu korkeastakin veneestä käsin.

Rantautuminen Handy Mooringiin pelkällä springiköydellä

Handy Mooring - Rantautuminen helpommaksi isolla veneellä

Springi on joidenkin veneilijöiden runsaasti käyttämä köysikiinnitysmuoto, toisille taas aivan vieras. Se on veneen keskiosasta tai keulasta takaviistoon laiturille tuleva köysi. Myös peräspringin voi tehdä, se on silloin veneen perästä etuviistoon laiturille menevä köysi.

Handy Mooring tarvitsee veneeseen keskiknaapin tai vetouran veneen keskiosaan. Tätä ei kaikissa veneissä ole, joten voi joutua asennushommiin tai laiskempi unohtaa koko jutun. Springiköysi kiinnitetään siihen ja lähtee kiinnityksessä siitä takaviistoon. Pituus pitää mitoittaan oikein, jotta veneen keula ei osu laituriin. Liian lyhyt on parempi kuin liian pitkä.

Tämän takia systeemi on helpoimmillaan omassa laiturissa. Sopivan pituuden voi katsoa rannassa ennen ensimmäistä Handy Mooring -rantautumistaan. Vieraaseen paikkaan jos menee, kannattaa laittaa springiköysi varmuuden vuoksi hyvin lyhyeksi.

Kun kannelta on heitetty springiköysi Handy Mooring -pollarin ympärille, otetaan vauhti pois. Koneella hidastamisen lisäksi myös köysi pysäyttää veneen, mutta se voi tapahtua aika rajusti. Silloin on hyötyä, jos kyljessä on varmasti riittävä määrä lepuuttajia.

Kun vauhti on poissa, laitetaan koneesta veto päälle ja ohjaus hieman toiseen suuntaan kuin missä springikiinnitys on. Tällöin veneen sanotaan pysyvän paikallaan pienessä tuulessa ja virtauksessakin. Sillä aikaa voi rauhassa astua laiturille kiinnittelemään muut köydet.

Rantautuminen Handy Mooringiin springiköyden ohjaimen kanssa

Köydenohjain tekee Handy Mooringista oikeasti hyödyllisen, koska silloin voi varsin hyvin jo rantautua isollakin veneellä yksin. Ennen rantautumista väljässä paikassa laitetaan ensin springiköysi valmiiksi Handy Mooring -köydenohjaimeen. Tämä hoituu samalla kun laittaa lepuuttajia alas.

Rantaan tultaessa köysi on ohjaimessa valmiiksi ulkona sopivalla korkeudella. Se pyörähtää Handy Mooring -pollarin ympärille, kun sen ohi ajetaan oikealta etäisyydeltä. Köydenohjain siis korvaa kannella köyttä heittävän ihmisen. Muuten rantaan tullaan samalla lailla kuin edellä selostettiin.

Köydenohjaimesta on suunnitteilla myös teleskooppiversio. Näin pituutta voi lisätä ja veneellä ajaa hieman kauempaa pollarista, ja homma silti toimii.

  • Handy Mooring - Rantautuminen helpommaksi isolla veneellä
  • Handy Mooring - Rantautuminen helpommaksi isolla veneellä
 

Muna vai kana?

Handy Mooring -rantautumistapa vaatisi yleistyäkseen sekä systeemiin kuuluvia pollareita rantaan että ihmisiä, jotka osaavat käyttää niitä. Mieluiten veneisiin tarvittaisiin vielä Handy Mooring -köydenohjaimia, jotta tempusta olisi oikein kunnolla hyötyä.

Jotta rantautumistapa yleistyisi vierassatamissakin, tarvittaisiin siis runsaasti sekä näitä pollareita että osaavia niiden käyttäjiä. Näin tuskin tulee tapahtumaan.

Parhaimmillaan Handy Mooring on varmasti omassa laiturissa. Se on tuttu paikka, johon oikein mitoitettu springiköysi voi olla aina valmiina veneessä. Siinä myös oppii, millä etäisyydellä pollarista pitää ajaa, jotta köydenohjain toimii oikein.

Laiturivalmistaja Marinetek myy Handy Mooring -pollareita 239 euron hintaan. Kätevintä on ottaa Handy Mooring mukaan jo uuden laiturin suunnitteluvaiheessa.

Köydenohjain on tulossa markkinoille nokialaisen Atlantic Boatingin valmistamana alkukesästä 2017, hinta vajaat 300 euroa.

Hinta voi olla suolainen, paitsi jos siitä saa kunnon hyötyä. Selkeintä kohderyhmää ovat isoilla veneillä yksin liikkuvat veneilijät, joka ovat kokeneet rantautumisen vaikeana. Silloin tämä voi mahdollistaa ja helpottaa veneilyä ratkaisevasti.

Teksti ja kuvat: Raimo Tengvall

Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia
MAINOS
Video Icon

Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät