Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 8 182   0

Helsingin Vene 18 Båt – Kiristyvää aluvenekisaa ja kekseliäitä kikkoja

Helsingin Vene 18 Båt – Kiristyvää aluvenekisaa ja kekseliäitä kikkoja

Jättimessuilla nähtiin useita suomalaisuutuuksia ja vielä useampia kiinnostavia tuontiveneitä. Veneet ja niiden tekniikka kehittyvät pikku askelin.

Miten veneet muuttuvat? Toisten mielestä kovin hitaasti verrattuna monen muun teknisen alan kehitykseen. Näin ehkä onkin, ainakin edullisimpien pikkuveneiden osalta. Jotta hinnat pysyvät kurissa, niissä ei kannata keksiä pyörää uudestaan.

Kalliissa veneissä on helpompi lähteä irrottelemaan. Niissä nähtiinkin uusia kekseliäitä ratkaisuja ja eteenpäin kehittynyttä tekniikkaa myös Helsingin venemessuilla.

Onneksi ilahduttavaa uutta tapahtuu myös viiden metrin ja 20 000 euron hintaluokasta ylöspäin. Tällaiset suomalaisilla järvillä ja merelläkin tyypilliset avomoottoriveneet saavat koko ajan modernisoituvaa ja laadukkaampaa kilpailua.

Itse Vene 18 Båt -messutkin kehittyvät vuosi vuodelta yhä isommaksi vesiliikkumistapahtumaksi. Erilaisia vesialtaita oli taas ennätysmäärä, ja niissä pystyi harrastamaan vesiurheilua sukelluksesta SUP-joogaan.

Kalastusalue oli isompi kuin koskaan, ja mukana oli allas myös kalastusveneille. Kalakäyttöön sopivia jenkkiveneitä kuten Lund ja Tracker oli runsaasti esillä. Myös tavisveneiden puolella muun muassa Busteria, Fasteria ja Terhiä oli kivasti kalakäyttöön varusteltuna esillä.

 

Alumiinin ja lasikuidun kuherruskuukausi

Helsingin Vene 18 Båt – Kiristyvää aluvenekisaa ja kekseliäitä kikkoja

Alumiinirunkoa ja lasikuitukantta yhdistävät tuplapulpettiset 5-8-metriset avoveneet ovat nyt suurin suomalainen venetrendi. Niitä tulee meikäläisiltä valmistajilta nyt aivan valtavasti.

Alu-kuituveneiden perinteisin valmistaja Silver pisti pienimmän mallinsa Foxin täysin uusiksi. 4,95-metrisen veneen saa takapenkiltä ajettavana sivupulpettisena Avant-mallina tai tuplapulpettien äärestä erillispenkiltä ajettavana BR-mallina. BR:ään mahtuu viisi henkeä veneen takaosaan. Ja tulipa testattua, että todella mahtuu: jalkatilaa riittää, ellei porukka ole koripalloilijoita.

Karttaplotteri on vakiona, mikä tosin ei nyt vuonna 2018 ole enää harvinaista tässä kokoluokassakaan. Niiden nopean yleistymisen lisäksi myös kuomukotelot tuntuvat kehittyneet viime vuosien uutuusveneissä, näin myös Silver Foxissa. Tuulilasi tuntui varsin matalalta, joten lisävarustekuomun kanssa ajaessa voi joutua vähän kyyristelemään eteen nähdäkseen. Kokonaisuutena oikein lupaavan oloinen ja tilava tapaus ottaen huomioon veneen tuplapulpettimalliksi pienen koon.

Messujen kaikkein kovin uutuus oli kuitenkin Falcon-venemallisto. Bella-Veneiden uusi merkki lasikuitukantisia alumiiniveneitä sisältää alkuun avonaiset tuplapulpettimallit BR 5, 6, 7 ja 8. Kuulemma myöhemmin on tulossa vielä ainakin reilun kuuden metrin pituinen hyttimalli.

Nettivene pääsi koeajamaan BR 6:ta jo syksyllä, mistä on oma koeajojuttunsa. Lue Falcon BR 6:n koeajo tästä. Vene vaikutti yllättävänkin vakuuttavalta kivoine kulkuominaisuuksineen ja monipuolisine tilaratkaisuineen. Peräosan saa lisähintaan auringonotto- tai heittokalastustasoksi muuntuvaksi kikkailuksi, jossa on kalansaaliille mitta-asteikko.

Falconien hinnatkin ovat kohdallaan, jokunen tonni alle useimpien kilpailijoiden. Näistä voinee uumoilla menestystä, elleivät markkinat ole jo vähän liian täynnä tällaisia veneitä. Asiakkaita voi olla vaikea valloittaa muilta merkeiltä. Bella-Veneet on Pohjoismaiden suurin lasikuituvenevalmistaja, joten heidän myyjillään riittää aluveneilijöiksi käännytettäviä.

Toinen ensimmäisen alumiiniveneensä esitellyt venemerkki oli AMT. Viime vuonna tulleen 175 BR -mallin saa nyt myös Juha Snell Oy:n tekemällä alumiinirungolla. Pohja on sama kuin Faster 525:ssä. Tätä onnistunutta sekasikiötä Nettivene ehti jo testata ennen jäiden tuloa, koeajojuttu tulossa piakkoin.

Ronskia ryskytystä merikeleille

Ja kun aluveneistä päästiin puhumaan, niin on tietysti Buster. Se esitteli aivan uudet täysalumiiniset Magnumin ja SuperMagnumin. Näistä Magnum on kasvanut kolmisenkymmentä senttiä 7,2-metriseksi entistä paremmaksi merimenijäksi. Moottoritehot ovat mukavan menon takaavat 175-225 hv.

SuperMagnum taas on vielä puoli metriä pidempi versio samasta aiheesta. Se on tehty kestämään selvästi kovemmat konetehot, aina 350 hevosvoimaan asti. Tuolla V8-versiolla se korvaa myös aiemman Magnum M5:n. Huippuvauhtia luvataan 55 solmua hintaan 85 000 euroa. Hinta-nopeussuhteena se on aika paljon parempi diili kuin tuplakoneinen Phantom 60 solmua yli 200 000 eurolla.

Phantomista esiteltiin tosin nyt myös järkihenkisempi Cabin-malli. Sen saa myös yksimoottorisena, alkaen 300 hv. Siinä missä avo-Phantom on puhdasta äijäilyä, Phantom Cabin vaikuttaa fiksulta laitteelta ulkosaariston työ- tai yhteysveneeksi.

Buster ei silti pääse ollenkaan rauhassa rellestämään näillä isojen aluveneiden markkinoilla. Erityisesti ruotsalaiset Anytec ja Arronet tarjoavat todella kovaa vastusta jykevillä täysalumiinisilla merimenijöillään.

Anytec esitteli messuilla aivan uudet A23- ja A27-mallit, joiden ulkonäkö on ruman ja hienon rajamailla. A27:n saa jopa 400-heppaisella Mercury-perämoottorilla ja neljällä joustopenkillä varustettuna. Kooltaan ja 130 000 euron hinnaltaankin se asettuu aika lailla Buster SuperMagnumin ja Phantomin puoliväliin. Harvojen herkkua olevasta hinnastaan huolimatta A27 pokkasi jopa Messujen vene -tittelin avoveneiden luokassa Falconin nenän edestä.

Keskisuuret keskimatkan pohjoismaiset huiput

Suomalaisvalmistajien keskittyessä 5-8 metrin moottoriveneissä nyt paljolti alumiiniveneisiin, on muiden lasikuituveneiden hyvä hetki iskeä. Suomalaiseenkin makuun sopivat oikein hyvin esimerkiksi norjalaisen Nordkappin veneet. Erityisesti valmistajan edullisemmat veneet, jotka ovat Sting-merkkisiä, ovat todella kilpailukykyisiä sekä ominaisuuksiltaan että hinnaltaan. Jälkimmäistä auttaa valmistus Puolassa.

Stingin kiinnostava avovenemallisto täydentyi pilothouse-hyttivene 630 Fast Trackilla. Tilavan ja monikäyttöisen oloinen Fast Track valittiin Messujen veneeksi retki-/yhteysvenekategoriassa.

Toinen norjalainen meikäläisittäin todella huomionarvoinen venemerkki on Askeladden. Tai olisi, jos senkin hienous tajuttaisiin täällä paremmin. 6-8-metrisissä hyvää valikoimaa avo-, hytti- ja daycruiser-veneitä tarjoavalla valmistajalla huomiota herättivät erityisesti daycruiserit ja niistä isoin C83 Cruiser TSI.

Hyvät makuutilat neljälle ja erillinen WC-tila tuovat C83:een kunnon asuttavuutta. Toisaalta mahtavat avotilat kesäpäivästä nauttimiseen, ilmeisesti hyvät ajo-ominaisuudet ja 300-350 hepan perämoottori ovat se ykkösjuttu. Yamarinin vain hetken aikaa tuotannossa ollut 81 DC -malli yritti hyvin pitkälti näitä asioita. Jos se jäi himottamaan, niin tässä voisi olla se ajatus vielä paremmin toteutettuna.

Vielä hienompi tai oudompi daycruiser-matkavene sen sijaan on ruotsalaisen Nimbuksen upouusi W9. Se on ensimmäinen tulevaa mallisarjaa, johon tulee kuulumaan eri kokoisia ja myös hyttiveneitä. Ainakin tämä W9 on saatavissa sekä perämoottorilla että sisäperämoottorilla.

W9 eli Weekender on epäsymmetrinen, siinä on isompi sivukansi styyrpuurin puolella. Sen ja kuljettajan välissä on seinä ja ikkuna, mikä tuo veneeseen tiettyä ahtauden tunnetta ja hidastaa kuskin kulkua keulaan. Toisaalta tähän kuskin päälle saadaan kuulemma todella helppokäyttöinen kuomuratkaisu. Sellaisia veneisiin todella kaivattaisiin enemmänkin.

Jos matkaan tahdot mennä nyt, niin takuulla köyhdyt

Mikäli haluaa matkustaa veneessä viikkoja, uudet veneet menevät aika kalliiksi. Ei ihme, että monet hankkivat käytetyn, sillä niissä riittää valikoimaa. Uusissa taas kaksihyttisiä asuttavia tilaihmeitä ei paljoa ole. Uudet matkaveneet ovat lähes aina myös luksusveneitä.

Hyvää poikkeusta tarjoavat melko suosituiksi meilläkin nousseet Jeanneau Merry Fisherit sekä Quicksilver Activ Weekendit. Tosin kuten nimetkin kertovat, niin nekin ovat ehkä kuitenkin lähinnä pidemmille kalareissuille tai viikonlopuille suunniteltuja.

Quicksilver Activ 755 Weekend on moottorin kanssa alkaen vielä kohtuullisen kuuloinen 60 000 euron vene. Asuttavuutta kunnolla lisäävällä varustuksella hinta nousee jo lähes 80 000 euroon. Eikä veneessä ole kuin yksi makuuhytti ja pistopunkka. Kahdella makuuhytillä varustettu isompi 855 Weekend on varustein sitten jo 120 000 – 140 000 euron vene.

No, uudessa Targa 27.2:ssa ei ole kuin yksi makuuhytti veneen keskellä. Silti hinta on 200 000 euron tienoilla. Sillä saa kyllä hyvän jälleenmyyntiarvonkin, sekä roppakaupalla merikelpoisuutta ja perinteistä Targa-tyyliä. Ulkoasu ei ole muuttunut käytännössä mihinkään, mutta mitat ja sisätilat ovat kasvaneet joka suuntaan hieman.

Isomman venytystempun Targa teki suurimmalle 44-mallilleen. Alun perin yhden ruotsalaisasiakkaan toiveesta sitä kasvatettiin. Mutta kun yksi sai, niin muutkin halusivat. Nyt Targa 46 esiteltiin ihan virallisenakin mallina, johon saa halutessaan kolme makuuhyttiä ja kaksi 600-heppaista Volvo Penta D8:aa IPS-vetolaitteilla.

Pohjanmaalainen kilpailija Nord Star teki myös tilaa noille hiljattain esitellyille D8:illa ja IPS:ille. Vuosi sitten ensiesitellyn 47 SCY:n runkoa piti pidentää koneiden mahtumiseksi 70 sentillä, joten nimi on nyt 49 SCY. Suomen suurimman sarjavalmisteisen moottoriveneen kokonaispituus on nyt 15,45 m ja hinta päälle miljoonan.

Aavistuksen maanläheisempään hintaluokkaan Nord Star esitteli uuden 42:n, jossa siinäkään ei varmasti tarvitse tinkiä merikelpoisuudesta. Se toimii luksusluokan yhteysveneenä tai asiallisena kaksihyttisenä matkaveneenä, jonka saa halutessaan joko yläohjaamolla tai ilman.

Isoja 40-50-jalkaisia veneitä messuilla riitti yllättävänkin paljon. Talous on tosiaan noususuhdanteessa. Esillä oli maailmanmittakaavassakin tuoreehkot uutuusmalliset jahdit Ferrettiltä, Princessiltä ja Sunseekeriltä.

Yksi silti varasti show’n. Puolalainen Galeon on tehnyt jo useana vuonna kekseliäitä matkaveneitä tai jahteja, kuinka niitä haluaa kutsuakaan. Nyt esillä olleessa uudessa 470 Skydeckissä kaksi asiaa varastaa erityishuomion.

Sen flybridgen saa sähköisellä kuomulla peittoon niin, ettei venettä kauempaa meinaa edes tunnistaa yläohjaamoiseksi. Tämä tosin vaatii aluksi pikku jumpan: selkänojat poistetaan ja ohjauspiste lasketaan sähköllä alas. Suomalaisittain kiva idea kyllä, kun eihän yläohjaamoa täällä käytetä kuin lähinnä kesällä joskus.

Hupaisa idea taas ovat veneen kyljistä avattavat terassit baarijakkaroineen. Hitaassa ajossa, ankkurissa tai tilavassa satamassa saa näin veneeseen kivasti lisää tilan ja meren läheisyyden tuntua. Lisäksi näillä terasseilla varmasti sopivasti hauskuuttaa vieraitaan ja ohikulkijoita.

Vene on muutenkin hieno kokonaisuus, joten se vei Messujen vene -voiton matkaveneiden kategoriassa ja sai ansaitusti huomiota.

Tosin yksi vene varasti huomiota vielä enemmän. Suomalainen purjeveneylpeys Swan oli pitkästä aikaa esillä Helsingin venemessuilla uudella mallilla. Messujen pisin jono oli taattu. ClubSwan50 on melko tuore malli, jolla on myös oma kisaluokkansa.

Huipputyylikäs vene on pyritty tekemään mahdollisimman huikeaksi purjehdittavaksi. Silti sisätiloissa on tyylikästä ja asiallista asuttavuutta, joten mistään riisutusta rääkkipurjeveneestä ei ole kyse. Hinta? Lähes 1,4 miljoonaa euroa.

  • Helsingin Vene 18 Båt – Kiristyvää aluvenekisaa ja kekseliäitä kikkoja
  • Helsingin Vene 18 Båt – Kiristyvää aluvenekisaa ja kekseliäitä kikkoja
 

Kiintoisat vakaajat ja perämoottorit sekä ovela veneen talvikäyttö

Siinä missä Swan menee hienoimmillaan jompikumpi kylki alhaalla, rauhallinen matkamoottoriveneilijä pitäisi veneensä mieluiten mahdollisimman vaaterissa. Sitä varten on esimerkiksi messuilla esillä ollut Seakeeper-vakaaja. Sen gyro vastustaa heilumista pyörimällä, vähän kuin pyörimisliike pitää polkupyörää pystyssä.

Seakeeperin voi asentaa veneessä missä vain tilaa on, mieluiten kuitenkin takaosaan. Eri kokoluokkiin on eri mallit, messuilla esillä ollut Seakeeper 3 on 30-39-jalkaisiin. Messujen aikaan maailmalla esiteltiin pienempi Seakeeper 2, joka käy 27-32-jalkaisiin. Hintaluokka on 25 000 euron tienoilla. Sillä saa veneensä mukavammaksi varmaan ainakin illallispöydän pitämiseen merellä tai merisairaiden ihmisten matkustamiseen.

Toinen maailmalla Helsingin venemessujen aikaan esitelty uutuus oli Mercuryn uusi 175-225 hv perämoottorisarja. Mercury Marine oli kuitenkin kärrännyt pari näitä moottoreita myös Helsinkiin, jossa ne paljastettiin yhtä aikaa Miamissa tapahtuneen ensiesittelyn kanssa.

Nämä uudet Mercuryt ovat 3.4-litraisia V6:ia ja valmistaja väittää niitä hyvinkin käänteentekeviksi. Ainakin jo paperilla huomaa niiden olevan aika kevyitä, 216-kiloisia. 225-heppaisessa siis saa enemmän kuin yhden hepan per kilo. Yleensä nelitahtisissa venemoottoreissa tällainen suhdeluku toteutuu vasta 300-heppaisissa. Modernin muotoisia moottorikoppia saa eri värisinä ja niissä on fiksun oloinen huoltoluukku pikku tarkistuksia varten.

Toinen kiinnostava moottoriuutuus oli Yanmarin markkinoima Neander Motorsin tekemä Dtorque 111 -dieselperämoottori. 50-heppaisessa vääntöä riittää 111 Nm jo 2500 kierroksella, minkä myötä sitä voisi käyttää tyypillisen 70-heppaisen sijaan. Dieselperämoottoreita ovat tehneet toistaiseksi lähinnä pienemmät toisinajattelija valmistajat. Ehkä ison Yanmarin mukanaolo tässä tarkoittaa, että he ainakin hieman luottavat tähän Neander Motorsin tuotteeseen.

Juuri kun päästiin Mercuryn kohdalla puhumasta tärkeästä painoasiasta, niin mitäs tämä Dtorque-diesel painaakaan? 175 kg. Eli lähes yhtä paljon kuin nuo uudet parisataaheppaiset Mercuryt, mutta tehoa on neljäsosa ja vääntöä noin kolmasosa. Ehkä diesel ei tule lyömään itseään läpi perämoottoreissa.

Muuten tarvikehallista löytyi esimerkiksi Loisto-navigointimobiilisovelluksen uusi versio, nyt nimellä Loisto Mariner. Siinä on merikartat ja maastokartat, jotka näyttävät nyt painetun kartan kaltaisilta.

Tarvikehallissa hyvää demoilua tarjosivat myös esimerkiksi sähkövinsseillä toimivat rantatelakat VeneRoller ja naapuriosastolla ollut Alutrack. VeneRollerissa oli kätevästi myös rappuset veneeseen kulkemista varten. Jatkuvasti käytettävä rantatelakka muun muassa pitää pohjan puhtaampana ja vähentää tarvetta myrkkymaalaamiselle merellä. Se toimi samalla veneen talvisäilytyspaikkanakin.

Tosin miksipä talvisäilyttää venettä tyhjän panttina? Kotimainen uusi 4,4-metrinen katamaraanikalastusvene Wide X on tehty toimimaan talvella moottorikelkan perässä vedettävänä ahkiona tai pilkkitelttana. Katamaraanin keskiosassa pohjassa on jopa avattavat luukut pilkkimiseen. Mahtavaa kekseliäisyyttä!

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia
MAINOS
Video Icon

Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät