Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 2 111   0

Hypotermia osa II -Varusteet kunniaan!

Hypotermia osa II -Varusteet kunniaan!

Järjellä ja varusteilla selätät talvisen hypotermian.

Paras tapa suojautua hypotermialta on, yllätys yllätys, välttää joutumasta avantoon. Siihen auttaa tieto, kokemus ja oikeat päätökset. Sohvalta käsin voi arvioida, kannattaako se ahven hakea parin sentin jäältä vai hallista.  

Oikea toiminta on tärkeää, mikäli päätyy sinne veteen. Siitä ja vaaran paikoista löytyy oivaa perustietoutta Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton uudesta oppaasta;

http://www.viisaastivesilla.fi/files/2171/Jarki_Jaalla_(2).pdf Muista myös lukea ja katsoa Taukopaikalta jutun ensimmäinen osa: Hypotermia osa I – Katala tappaja.

Varusteet, varusteet, varusteet

Hypotermia osa II -Varusteet kunniaan!

Ja sitten ne varusteet. Törppökin selviää, jos on kunnon vermeet. Aivoja ei silti kannata jättää narikkaan. Ne kulkevat mukana siinä samalla.

Yleensä tapana on laittaa paksua päälle. Pilkkihaalarit, karvasaappaat ja mielensäpahoittajalakit muuttuvat kuitenkin vedessä heti hengenvaarallisiksi. Vesi kaivautuu iholle oitis. Vettynyttä painoa tulee heti toistakymmentä kiloa lisää. Jään reuna jää parhaimmassa tapauksessa juuri pään alapuolelle. Molskahtaminen nostaa jäälle vesipatsaan, otetta ei saa liukkaasta reunasta millään. Avannosta pääseminen on liki mahdotonta, vaikka jäänaskalit olisikin, koska pukeuduit väärin.

Unohda kelluntahaalarit!

Moni tuudittautuu turvallisuuden tunteeseen ostettuaan tarjouksessa kelluntahaalarin. Rahalla saakin sitten pari minuuttia lisää aikaa miettiä avannossa säästöään.

Työterveyslaitos asetti vuonna 2007 vanhat EN-393 standardin mukaiset kelluntahaalarit jälleenmyyntikieltoon, todettuaan monen vettyvän pahasti ja toimivan vedessä päinvastaisesti, kun oletettu.

Myös uudet ISO 12402-5 standardin kelluntahaalarit soveltuvat korkeintaan kesäkäyttöön käytettäväksi yhdessä vähintään 170N paukkuliivien kanssa. Jääkylmään veteen niiden kanssa ei ole mitään asiaa.

Myyjät kehuvat kyllä teipattuja saumoja ja rannekiristyksiä. Ne toimivatkin hyvin pitämään litratolkulla nolla-asteista vettä puvun sisällä, joka on päässyt sinne kaula-aukon, lahkeiden ja vetoketjun läpi. Ison tavarataloketjun videossa väitetään silti, että heidän pelkkä kelluntatakki toimisi jopa pelastuspukuna. 

Helppo valinta

Oikea valinta on kuitenkin helppo. Pelastuspuku. Talvikäytössä tärkeintä on ostaa riittävän iso. Puku pitää kuivana, mutta alle pitää saada rutkasti lämmintä. Paras vaihtoehto on valmistajien omat lämpöhaalarit ja tarvittaessa voi pukea lisälämmikkeeksi jotain villaista.

Jos ei ole retkiluistelija, kannattaa valita malli missä on pukuun integroidut reilut saappaat. Niihin mahtuu tupla villasukat tai sähkökäyttöiset pohjalliset. Puvun voi usein myös tilata lämpösaappailla. Neopreenihanskat ja huppu toimivat myös märkinä. Niiden päällä voi sitten käyttää jäällä karvalakkia ja toppahanskoja. Oikealla alusvaatetuksella pelastuspuku on jään päällä ainakin yhtä lämmin kuin halpa pilkkihaalari.

Pelastava noste

Pelastuspukuun jäävä ilma antaa jo hyvän nosteen. Liivit pitää silti olla. Jäälle kipuamisessa paukkuliivit voivat olla tiellä. Niiden täyttyminen paukkupakkasilla voi myös olla epävarmaa. Kelluntaliivit haararemmeillä toimii silloin paremmin. Reppu, missä varusteet on pakattu vesitiiviiseen muovipussiin lisää kelluttavuutta. Silloin täytyy kuitenkin muistaa, että nämä varusteet eivät käännä tajutonta selälleen. 

Muista myös ne jäänaskalit, heittoliina, jääsauva ja väline, jolla kutsua apua. Pilli, vesitiiviisti pakattu puhelin, PLB-hätälähetin, DSC-VHF -käsipuhelin tai hätäraketit kannattaa ottaa mukaan. Monen älypuhelimen kosketusnäyttö ei toimi vedessä, vaikka vedenpitävä olisikin. Näppäinpuhelin on siksi parempi vaihtoehto.

  • Hypotermia osa II -Varusteet kunniaan!
  • Hypotermia osa II -Varusteet kunniaan!
 

Tappava nuukuus

Jäällä luotetaan usein huonoihin varusteisiin ja hyvään onneen. Pelastuspukua pidetään liian kalliina. Se ei ole kuitenkaan kallis vaate vaan halpa henkivakuutus. Hoidettuna se kestää toistakymmentä vuotta ennen kuin tarvitsee korjausta. Silti kassalla moni näyttää hinnoittelevan henkensä muutaman satasen, muttei tonnin arvoiseksi.

Säästetään, pärjätään ja lähdetään halvassa toppahaalarissa heikoille jäille. Ehkä silloin ajatus siitä, että perillisille jää hiukkasen enemmän, lämmittää avannossa.

Teksti ja kuvat: Leif Rosas

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:
Leif - Rosas
Leif Rosas on merellinen ammattikuvaaja ja -kirjoittaja joka mielellään väistää venäläisiä ydinsukellusveneitä. Safariyrittäjä RIB -veneillä ja ilmatyynyaluksella joka ei talvellakaan oikein malta pysytellä kuivalla maalla.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia
MAINOS
Video Icon

Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät