Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 7 403   0

Kiinnostavat veneilykohteet: Parainen, Brännskär

Kiinnostavat veneilykohteet: Parainen, Brännskär

Vanhan ajan ja ulkosaariston tunnelma löytyy jo melko läheltä Nauvoa. Vanha saaristotila on tullut uuteen käyttöön, myös veneilijöiden nautittavaksi.

Tulen rantautuneeksi Brännskäriin venekoeajoreissulla Turun saariston isojen käyntisatamien jälkeen. Heti laiturilta saareen astuessa tunnen olevani hyvinvoivassa historiassa. Saari elää, mutta näyttää suunnilleen siltä, miltä sen olisi voinut kuvitella näyttävän vuosikymmeniä sitten.

Kesäleiriläiset koululaiset lähtevät soutamaan kirkkoveneellä ponnekkaasti. ”Veto, veto, veto!” Kukko kiekuu pihalla. Aurinkoinen ja lähes tyyni sää viimeistelevät tunnelman. Tänne kiireettömyyteen voisi jäädä pidemmäksikin aikaa.

Näin tekivätkin saarta pyörittävät kolmekymppiset, jotka asuvat siellä ympäri vuoden. He ovat kehittäneet sen toimintaa, mutta vanhan ajan henkisyys näyttää silti säilyneen hyvin.

Leppoisa päivä tai yöpyminen

Kiinnostavat veneilykohteet: Parainen, Brännskär

Brännskär sijaitsee itse asiassa aika näppärässä paikassa: melko lähellä Nauvon pääsaarta, mutta sopivasti siitä erillään. Siellä tuntee olevansa ulkosaaristossa kaukana kaikesta. Silti reitit mantereelta tai suurilta saarilta sinne ovat normaaleilla säillä riittävän suojaisia viisimetrisillekin perusveneille. Myös yhteysalukset Nordep tai Cheri kulkevat saaren asutuksen ansiosta sinne tilauksesta ja ilmaiseksi vaikka päivittäin.

Saaren kaakkoisosassa N 60′ 05,2′ E 21′ 58,6′ on sekä yhteysaluslaituri että veneiden vieraslaituri. Alue on suojainen pohjoisen suunnilta tulevista tuulista, ja vastapäisen saaren ansiosta melko suojainen myös etelä- ja kaakkoistuulilta. Länsi- ja itätuulet pääsevät puhaltamaan vapaammin varsinkin laiturin päähän.

Poijupaikkoja on 40 veneelle ja sähköt löytyvät laiturilta. Laiturin päässä syvyys riittää isoimmillekin purjeveneille, rannan päässä laituriakin on vielä kaksi metriä. Myös venevajan kyljessä on laituri, johon saa kiinnittyä.

Päiväkäynnit ovat ilmaisia, yöpymisen laiturimaksu on 15 euroa ja sähkö vitosen. Yöpymiseen saarella on myös viime vuosina rakennettuja uusia vuokrattavia mökkejä. Vanhan liiton puusaunoja löytyy myös kaksin kappalein. Tulevina vuosina on tarkoitus rakentaa myös suihku ja pyykkitupa sataman läheisyyteen. Se auttaisikin ajatusta pidemmästä jäämisestä, eikä tarvitsisi peseytymistä varten varata saunaa.

Ruokapuoli hoituu heinäkuussa päivittäin tarjolla olevilla lounailla. Muulloinkin se hoituu ryhmille tilauksesta. Kahvila Salve ja satamakonttori ylipäänsä on avoinna aamusta iltaan ainakin kesällä 2018 päivittäin, syyskuussa viikonloppuisin. Pullaa ja leipää leivotaan, ja myös savukalaa on saatavissa lähes päivittäin. Vierailupäivänä se oli samana aamuna nostettua, uskomattoman tuoretta ja maistuvaa.

Satamakonttorin ja kahvilan rakennuksessa on tupa sisällä syömiseen, mutta sään salliessa on tietysti kivempaa olla ulkona. Ulkosalla voi myös tavata vaikkapa kukon, joka kävelee ystävällisen isännän elkein alueella.

Tilalta johtaa eri puolille saarta polkuja. Luontopolku kertoo lapsille ja miksei aikuisillekin, mitä edessä näkyykään. Kävellen voi nousta erimerkiksi korkealle kalliolle katsomaan maisemia tai rauhaisaan poukamaan uimaan.

Pääosin Brännskär on metsäistä ja kallioista ulkosaaristomaista maastoa. Siellä pääsee kokemaan juuri sitä, mitä veneestä käsin vain katsoo kaukaa.

  • Kiinnostavat veneilykohteet: Parainen, Brännskär
  • Kiinnostavat veneilykohteet: Parainen, Brännskär
 

Elämä on palannut saareen

Brännskärin palvelut ovat rakentuneet vanhan saaristotilan ympärille. Tämän 20-hehtaarisen tilan eli koko saaren itäosan ostivat vuonna 2010 Turunmaan saaristosäätiö ja Svenska småbruk och egna hem Ab. Seuraavana vuonna nämä vuokrasivat tilan puutöistä innostuneelle muotoilijalle ja veneenveistäjälle Lennart Söderlundille. Hänen perässään saarelle on tullut elämää: ensin vaimo, sitten lapsi. Ja pari vuotta sitten toinenkin pariskunta muutti Brännskäriin. Lisäksi Söderlundin veli on aktiivinen saaren toiminnassa.

Heidän Living Archipelago -yrityksensä järjestää saaressa tapahtumia lasten leireistä yritystapahtumiin. Myös vierasvene- ja käyntisatamanveneilijöille ajantasaisimmat tiedot löytyvät heidän sivuiltaan livingarchipelago.fi sekä Brännskärin www- ja Facebook-sivuilta.

Paikasta on alkanut kehittyä myös jonkinlainen tapahtumakeskus. Siellä järjestetään muun muassa pohjoismainen puuvenefestivaali Vinden Drar, erilaisia koko perheen musiikkitapahtumia sekä kesän päätteeksi muinaistulien yö.

Eipä hätää, suuri osa vuodesta on silti sitä hiljaisuutta, mitä varmasti moni tulee hakemaan. Ympäri vuoden asuttuna saarena myös laituri sähköineen on käytössä aina kun veneellä vain pystyy liikkumaan.

Brännskär on siis kiinnostava ja mahdollinen käyntikohde silloinkin kun lähes kaikki muu saaristossa tuppaa olemaan kiinni. Luonnollisesti käynnistä kannattaa kuitenkin ilmoittaa ja kysyä etukäteen, niin voi saada vaikka saunan lämpimäksi.

Tuossa saaressa on jotakin jännän puoleensavetävää. Ei ihme, että muuttoliike suuntaa nyt sinne päin.

Itsellenikin se kytemään mieleen. Sinne täytyy vielä joskus palata, ja vaikka pidemmäksi aikaa. Ajaksi, jolloin aika pysähtyy.

Teksti ja kuvat Raimo Tengvall, kartta Google Maps

Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia
MAINOS
Video Icon

Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät