Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 4 296   0

Meripelastus – apua saa vapaaehtoisiltakin

Meripelastus – apua saa vapaaehtoisiltakin

Vesillä sattuvissa ongelmissa meripelastus auttaa – nyt myös mobiilisovelluksella. Vapaaehtoiseksi pelastajaksi on hyvä hakeutua jo kevättalvella.

Monille kokeneemmille ja alaa seuraaville veneilijöille meripelastustoiminta on tuttua. Tuoreemmille tai satunnaisemmille vesillä liikkujille voi tulla yllätyksenä, että viranomaisten kuten Rajavartiolaitoksen lisäksi tehtäviä hoitavat paljon myös vapaaehtoiset.

Meripelastustoiminta on vapaaehtoisille hieno harrastus. Siinä pääsee liikkumaan vesillä, kehittämään taitojaan, toimimaan porukassa ja auttamaan ihmisiä kiperistä tilanteista. Toiminnassa on paljon samoja piirteitä kuin vapaapalokunnissa.

Veneilijälle taas meripelastajat ovat kaikenlaisten hätätilanteiden pelastajia. Maaliikenteeseen verrattaessa he ovat kaikkea pelastuslaitoksen ja tiepalvelun väliltä. Meripelastukseen otetaan yhteys heti, kun vesillä joudutaan kiipeliin, josta ei muuten selvitä.

Sisävesillä hälytys tapahtuu kuten maissakin, soittamalla yleiseen hätänumeroon 112. Hälytyskeskus ohjaa avunpyynnön tarvittaessa paikalliselle järvipelastusyhdistykselle.

Merellä taas meripelastuksella on oma hälytysnumeronsa, 0294 1000. Se on syytä tallentaa puhelimeen. VHF-käyttäjille on lisäksi kanava 16 / VHF-DSC 70.

Kiireessä tai edes mahdollisesti kiireellisessä tilanteessa pitää aina soittaa varmuuden vuoksi hälytysnumeroon. Meripelastusseuran jäsenyyttä ei tarvita pelastumiseen, vaan ihmiset viedään aina maksutta turvaan.

Vene turvaan jäsenyydellä

Meripelastus – apua saa vapaaehtoisiltakin

Vaikka pelastajat ovatkin vapaaehtoisia, meripelastusveneellä hätiin pyyhältäminen ei ole ilmaista. Siksi vain ihmiset pelastetaan hyvää hyvyyttä, mutta veneen hinaaminen ja korjaajan etsiminen maksaa. Myöskään venevakuutukset eivät yleensä korvaa hinauksia. Tätä varten voi olla fiksua hankkia Suomen Meripelastusseuran Trossi-jäsenyys.

Trossi-jäsenet saavat hinauksen lähimpään satamaan, johon on saatavissa korjauspalveluita. Korjaajan ja veneen väliaikaisen säilytyspaikan hankinnassa autetaan. Lisäksi reissun päällä vastaavat palvelut saa Ahvenanmaalla, Ruotsissa, Norjassa ja osassa Tanskaa. Samalla liittyy paikallisen meri- tai järvipelastusyhdistyksen jäseneksi.

Trossi-palvelun hinta on 75 euroa kalenterivuodessa. Alennuksia tästä on ainakin Suomen Purjehdus ja Veneily SPV ry:n jäsenille sekä OP/Pohjola Vakuutuksen asiakkaille. Lisäveneen saa liitettyä mukaan 40 eurolla.

Hintaan eivät kuulu autettaessa mahdollisesti saatavat varaosat. Trossiin eivät myöskään kuulu uponneen veneen nosto, sukeltajan palvelut, siirtohinaus satamasta toiseen eikä auttamistilanteessa hinaus kotisatamaan asti, jos lähempänäkin on riittävät palvelut.

Appia kyydissä

Hyvään nykytyyliin Suomen Meripelastusseuralta (SMPS) tulee nyt veneilykaudelle 2017 myös mobiilisovellus, josta on iloa ja apua. Trossi-niminen sovellus löytyy ilmaiseksi Androidille Google Play -kaupasta ja iOS-laitteille App Storesta.

Sovelluksessa voi luonnollisesti tehdä hätä- tai avustuskutsun. Lisäksi sillä voi nähdä lähellä olevat meripelastusasemat ja -alukset, turvasatamat sekä polttoainejakeluasemat. Sillä näkee myös säätietoja ja Suomen Meripelastusseuran ilmoituksia veneilijöille. Pysyvinä tietoina tarjolla on ohjeet erilaisissa hätätilanteissa toimimisesta.

Kiinnostavan kuuloisena toimintona on reittisuunnitelma. Sen voi halutessaan jakaa vaikka sosiaalisessa mediassa, mutta siitä on myös välitöntä turvallisuushyötyä. Jos aikataulusta ollaan myöhässä, siitä voidaan haluttaessa ilmoittaa veneen kipparin lisäksi myös etukäteen nimetyille muille henkilöille tekstiviestillä. Myöhästymiset huomataan myös Trossi-palvelukeskuksessa, joka tarvittaessa lähettää tiedot veneen viimeisistä havaituista liikkeistä viranomaisille.

Aika näyttää, tuottaako tämä liikaa turhaa huolta ”myöhästyvistä” (leppoisasti ilman kelloa ajavista) veneilijöistä, vai saadaanko tällä myös pelastettua ihmisiä, jos etsinnät ehditään aloittaa aiemmin.

Kokeiltaessa kuivalla maalla maaliskuun alussa 2017 sovellus oli vielä hieman vaiheessa, eivätkä kaikki ominaisuudet olleet vielä toiminnassa. Keskeneräisyydet olivat lähinnä Suomen tietojen päivityksissä. Taustalla toimiva perussovellus SafeTrx, johon Trossi perustuu, on jo koeteltu. SafeTrx on ollut olemassa jo vuodesta 2013 ja on nykyään käytössä kymmenessä maassa eri puolilla maailmaa.

Sovelluksen peruskäyttö ei edellytä Trossi-jäsenyyttä. Lisäominaisuuksista kuitenkin reittisuunnitelman teko ja seuranta on ainakin aluksi vain Trossi-jäsenille.

Minä meripelastajaksi?

Suomessa on 28 paikallista meripelastusyhdistystä ja 30 sisävesialueiden järvipelastusyhdistystä. Yhdistyksissä on noin 2000 aktiivista pelastajaa ja yli 18 000 jäsentä. Paikallisyhdistykset hoitavat jäsenistönsä koulutuksen ja varainhankinnan sekä vastaavat käytössään olevien alusten ylläpidosta.

Aika monet, elleivät jopa kaikki, meri- ja järvipelastusyhdistykset etsivät joukkoihinsa uusia vapaaehtoisia, niin pelastajia kuin muitakin vapaaehtoistoimijoita.

Pelastajaksi pääsee normaalina perusterveenä uimataitoisena ihmisenä. Heiltä ei vaadita ammattipelastajan tai vastaavan supermiehen tai -naisen kuntoa eikä osaamista. Koulutus lähtee aivan perusasioista.

”Oikeastaan tärkeintä on olla kiinnostusta ja aikaa”, kiteyttää Matti Pouhakka Helsingin Meripelastusyhdistyksestä. ”Alkuvaiheessa on tärkeää pystyä osallistumaan koulutuksiin. Perustaidot otetaan haltuun ensimmäisen kauden aikana. Silloin olisi hyvä pystyä laittamaan toimintaan vähintään yksi ilta viikossa ja yksi viikonloppu kuukaudessa.”

Haut koulutuksiin ovat yhdistyksestä riippuen eri aikoina, mutta usein talvikaudella tai alkukeväästä. Kevättalvella onkin hyvä hetki punnita, olisiko meripelastus itselle sopiva hyödyllinen harrastus.

Raimo Tengvall, kuvat Suomen Meripelastusseura: Janne Korkkula, Markku Tamminen ja Jaakko Heikkilä

Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia
MAINOS
Video Icon

Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät