Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Outo vika -juttusarja – Veneeni on pommi!

Outo vika -juttusarja – Veneeni on pommi!

Onko kohdallesi sattunut veneen outo vika? Kerro siitä meille. Oudoimmista teemme jutun!

Kaikki näytti rantaan tultaessa normaalilta. Edessä oli asiakasajo RIB-veneellä. Edellisenä iltana kaikki toiminnot oli tarkistuslistan mukaan jo käyty läpi. Lopuksi vene oli tankattu täyteen. Kaikki hyvin, nyt siis vain lastaus ja lähtö!

Molotov cocktailin haju

Outo vika -juttusarja – Veneeni on pommi!

Boksit tarkastetaan vielä, että sateen jälkeen kaikki on kuivaa. Toista takaboksia avatessa aukesi karsea näky. Sadevedestä ja bensiinistä muodostuva Molotov cocktailin haju tunkeutui sieraimiin. Boksissa lillui märkää. Sadeyön jälkeen veden ymmärtää, mutta mistä bensa oli sinne päässyt? Mikä oikein vuotaa? 

Tornado RIB -veneessä tankki on kannella veneen etuosassa ohjaamoon integroituna. Yhtenäinen bensaletku tankista koneelle kulkee pilssin kautta takaisin ylös kannen ison läpiviennin kautta. Kauluksellinen läpivienti sijaitsee toisessa takaboksissa missä myös toinen akuista ja vedenpitävä sulakerasia ovat. 

Bensaletku kulkee puolestaan takaboksin läpi vedenerottimelle toisen pienemmän läpiviennin kautta ylös ja perälautaan saakka. Letku kulkee siis yhtenäisenä tankista takaboksin läpi perälaudalle asti ilman liittimiä juuri vuotojen välttämiseksi.

Outo vuoto

Jotta myös hankaumilta vältyttäisiin, kulkee letku pilssissä suojaputken sisällä ja boksin pienemmän läpiviennin kautta vielä erikseen kierrettävän suojaputken sisällä. Bensaletkun pitäisi siis olla optimaalisesti suojattu myös ulkoiselta rasitukselta aivan joka kohdasta. Miksi siis boksissa on bensaa? Sitä näyttäisi olevan muutama litra, joka on kyllä irtonaisena jo todella vaarallista. Mutta kas, näkymättömissä pienemmän läpiviennin alta löytyi märkä kohta letkussa. Kierrettävä kaapelisuojan pää oli katkaisun yhteydessä jäänyt teräväksi ja syönyt itsensä väristen bensaletkua vasten.

Pomminvarmaa

Vaikka bensaletku oli suojattu pomminvarmaksi, juuri suojauksen reuna aiheutti vuodon. Korjaus oli kuitenkin helppo nakki. Letkun katkaisu vuotokohdasta ja kiinni suodattimeen hieman lyhennettynä. Ja tietenkin terävän kulman poisto suojaputken päästä. Bensamittarista vielä tarkistus, että tankki on yhä täynnä. Siis hetkinen! Tankki näytti puolityhjää!

Räjähdys veisi naapuriveneetkin mennessään

200 litran tankista puolet oli kadonnut jäljettömiin. Vedessä sitä ei näkynyt. Onneksi, kyseessä olisi ollut vakava ympäristöonnettomuus. Takaboksissa lillui se muutama litra sekoitettuna sadeveteen. Mutta miten puoli tankkia voi kadota jäljettömiin??

Tällä veneellä ei nyt ajeta metriäkään ennen kuin tämä asia selviää. Äkkiä soitto asiakkaalle. Tämä pääkatkaisija pysyy OFF -asennossa. Jos bensa ei ole vedessä, on se edelleen veneessä. Mutta missä? Ei niin miellyttävä ajatus alkaa hahmottua päässä.

Bensaa on tihuuttanut painovoimaisesti pitkin yötä takaboksiin. Pinta on siellä noussut akun puoleen väliin ja sulakerasian alareunaan asti. Siinä kohtaa loppuu 100mm:n läpiviennin kaulus. Poltto-aine on valunut kauluksen yli pilssiin! Siellä lymyää siis 100 litraa bensaa suljetussa tilassa höyrystymässä! Ja ainoa paikka, mistä höyryt pääsevät ulos on läpivienti juuri akun ja sulakerasian vierestä. 

Jalkojen alla on siis nyt Aleppon tienvarsipommeja tehokkaampi paukku. Tämä satsi, kun ei enää vain roihahda. Se räjähtää ja vie naapuriveneetkin mennessään.

Kipinä olisi todella kohtalokas.

Pilssi tyhjäksi

Venettä työnnetään käsin laiturilta rampille ja trailerille. Maalla kasa kanistereita on valmiina pohjapropun luona. Sieltä se sitten tulee, se mystisesti kadonnut bensa. Yhteensä 98 litraa. Pilssin pesun ja tuuletuksen jälkeen on aika kiittää suojelusenkeleitä ja miettiä tapahtunutta.

  • Outo vika -juttusarja – Veneeni on pommi!
  • Outo vika -juttusarja – Veneeni on pommi!
 

Mitä vain voi tapahtua

Ammattikäyttöä varten RIBiä oli valmisteltu huolella. Juuri sähkön ja bensiinin kohtaamista piti kaikin keinoin välttää. Yhtenäinen suojattu polttoaineletku, kaikkien sähköliittimien vulkanoiminen vedenpitäviksi, vedenpitävä sulakerasia joka oli sijoitettu mahdollisimman kauas tankista, tupla-akkujen pääkatkaisijat.

Bensapuolen pettäessä suojattu sähköpuoli saattoi välttää katastrofin, mene ja tiedä. Juuri tässä tapahtumaketjussa sulakerasia ja toinen akuista olivat kaikesta huolimatta täysin väärässä paikassa. Joka tapauksessa veneeseen tulee nyt myös polttoaineen syötön katkaisu.

Outoja vikoja siis sattuu. Onko sinun veneessäsi sattunut sellainen? Kerro siitä yhdellä rivillä lyhyesti kommenttikentässä. Oudoimmista teemme jutun!

Teksti, kuvat ja video: Leif Rosas

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:
Leif - Rosas
Leif Rosas on merellinen ammattikuvaaja ja -kirjoittaja joka mielellään väistää venäläisiä ydinsukellusveneitä. Safariyrittäjä RIB -veneillä ja ilmatyynyaluksella joka ei talvellakaan oikein malta pysytellä kuivalla maalla.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Tehoa ja kotimaista kestävyyttä - Alutroll-Tohatsu-venepaketeista löytyy jokaiselle sopiva
MAINOS

Tehoa ja kotimaista kestävyyttä - Alutroll-Tohatsu-venepaketeista löytyy jokaiselle sopiva

Veneen rahoitus ilman vakuuksia –kilpailuta ja vertaile vaihtoehdot
MAINOS

Veneen rahoitus ilman vakuuksia –kilpailuta ja vertaile vaihtoehdot

Uusi Yamarin 50 BR tarjoaa kokoaan suuremman ajoelämyksen
MAINOS

Uusi Yamarin 50 BR tarjoaa kokoaan suuremman ajoelämyksen

Kestävä, käytännöllinen, konstailematon - TG-veneiden suosion salaisuus on perusasioissa
MAINOS

Kestävä, käytännöllinen, konstailematon - TG-veneiden suosion salaisuus on perusasioissa

Tienaa tänä kesänä vuokraamalla venettäsi

Tienaa tänä kesänä vuokraamalla venettäsi