Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Luettu 3 760   1

Suvi 48 ”kelo” – Kevyesti soljuvaa soutamista

Suvi 48 ”kelo” – Kevyesti soljuvaa soutamista

Soutuveneissäkin tulee ajoittain uutuusmalleja. Suvin valikoima on kasvanut miellyttävästi soudettavalla ”kelo”-mallistolla.

Kun pienen järven rantaan tai muuten pienimuotoiseen käyttöön hankitaan soutuvenettä, niitä ei ehkä vertailla ja pähkäillä niin paljon kuin isompia paatteja. Väärin! Soutuveneissä on hyvinkin suuria eroja, jotka kannattaa huomioida.

Soutuveneistähän myydään Suomessa eniten kahta perustyyppiä. Toinen on leveäperäisempi tyyppi, jota edustavat esimerkiksi Terhi-mallit 385 ja 440 sekä Artekno Yyteri, Stella 380, Särki 400 sekä Suvi-mallit 395 ja 444. Tällainen vene on vakaampi, kantavampi ja sopivampi myös moottorin kanssa ajettavaksi. Soutaminen sen sijaan on raskaampaa.

Toinen yleinen perustyyppi taas on niin sanottu savolaismallinen vene. Näitä ovat esimerkiksi Terhi Saiman, Artekno Roine, Stella Soutari sekä monet Kaisla-, Päijän-, Suomi-, ja Suvi-mallit. Ne ovat muutenkin kapeampia ja kapenevat selvästi myös peräpäästään. Nämä ovat kiikkerämpiä, mutta kevyempiä soutaa. Moottoriksi käy yleensä 2,5- tai 4-hevosvoimainen kone, taikka sähkömoottori.

Nyt yhtäkkiä savolaismallisissa soutuveneissä tapahtuu. Suvi-veneet toi vuoden 2017 tietämillä tarjolle jopa neljä uutta mallia. Yksi on sadevesityhjenevä ja tasaisella turkilla (lattialla) varustettu Suvi 465.

Lisäksi tuli uusi ”kelo”-mallisto, joka tosiaan kirjoitetaan tuolla lailla hassusti heittomerkeillä ja pienellä alkukirjaimella. Sen malleja Suvi 42 ”kelo” ja 52 ”kelo” voisi kutsua myös nimellä ”uusi”. Ne nimittäin ovat Suomi-veneiden 420- ja 520-malleista edelleen kehitettyjä versioita, eivät täysin uusia. Ne myös valmistetaan Suomi-veneiden tehtailla, mutta myydään Suvi-brändin alla.

Tämä nyt koesoudettu 48 ”kelo” sen sijaan on uusi, oikeastaan ilman heittomerkkejäkin. Se kyllä on edelleen kehitetty 42- ja 52-malleista, mutta kokoluokka on aivan uusi. Itse asiassa se on tähdätty suoraan supersuositun Terhi Saimanin kokoluokkaan. Hinta sen sijaan on Saimania hieman korkeampi. Mitä rahalla saa vastineeksi?

Kliininen sisätila ja irrotettava säilytyslaatikkopenkki

Suvi 48 ”kelo” – Kevyesti soljuvaa soutamista

Nämä ”kelo”-mallit ovat Suvi-veneiden ensimmäisiä kaksikuorisia veneitä. Kuulostaa tekniseltä detaljoinnilta, mutta on itse asiassa hyvin tärkeää jo ulkonäkösyistäkin. Yksikuorisissa Suveissa sisäpinta on hieman röpelöistä. Lasikuituveneen valmistuksessa syntyvä tasainen puoli on veneen ulkopuoli eli pohja ja ulkolaidat. Ratkaisu on kevyt ja varsinkin edullinen.

Kaksikuorisessa ratkaisussa tehdään veneen sisäpuolelle toinen kuori. Sen tasainen puoli on veneen sisäpinta. Kuorten väliin jää kellukkeena toimivaa ilmatilaa. Kaksikuorisia ovat useimmat muut lasikuituveneet, ja oikeastaan kaikki vähänkään keskihintaiset tai kalliimmat isommat lasikuituveneet.

Nyt kun ratkaisu tulee Suviin, niin ainakin Suvin hintaetu katoaa näissä ”kelo”-malleissa. Toisaalta veneen sisätila ”kelossa” on tasaisen tyylikästä ja sinne on tehty muutamia käytännöllisiä ratkaisuja.

Keulassa on sisäpuolella vakiovarusteena pikkuinen kaiteenpätkä. Siitä saa hyvin otteen venettä käsin liikutellessa tai siihen voi sitoa köyden. Veneen sisällä on myös toinen vähän heppoisempi muovikahva, josta voi olla joissain tilanteissa hyötyä esimerkiksi venettä maihin kiskoessa tai nostaessa.

Vakioairot ovat käyrälapaiset ja veneen nimiteeman mukaisesti hieman kelopuun väriset. Soutu onnistuu keskipenkiltä tai etupenkiltä, airot saa laitettua kumman tahansa paikan kohdalle. Lisäairoilla soutajia voisi olla kaksikin.

Keulassa on penkin alla suljettava ja lukittava kiinteä säilytystila. Toinen lukittava säilytystila on laatikko keskipenkin alla. Tämän penkin ja säilytyslaatikon saa irrotettua, jolloin sen voi napata mukaan vaikka veneestä mökkiin sisään.

Irrottaminen käy huippuhelposti: ihan vain nostamalla. Kiinni laittaminenkin on vain helppo asetteleminen oikeassa kohdassa oleviin hahloihin. Mitään salpoja tai vastaavia kiinnitysmekanismeja ei tarvitse käyttää. Varjopuolena penkki ei siis ole kunnolla missään kiinni. Sen huomaa soutaessa.

  • Suvi 48 ”kelo” – Kevyesti soljuvaa soutamista
  • Suvi 48 ”kelo” – Kevyesti soljuvaa soutamista
 

Soutamisen iloa

Suvi 48 ”kelo” liikahtaa heti ensimmäisillä soutaisuilla kivasti matkaan. Kulku on kevyttä, vene soljuu hienosti eteenpäin. Kapea runko ui hienosti ja saa soudusta mukavan tuntuista. Matka etenee ilman äärisuorituksiin menevää rehkimistäkin.

Ainoa miinus on hieman liikahteleva keskipenkki. Se alkaa ärsyttää koko ajan enemmän ja enemmän, varsinkin jos soutaa hieman voimakkaammin.

Ratkaisuna tähän voi jättää veneen kuljetusta varten tehtaalla ruuvatut ruuvit paikalleen. Mikäli ne on ehditty myyjäliikkeessä poistaa, niin ruuvinreiät ovat tallella. Niihin voi sitten itse ruuvailla penkin paikallaan pitävät ruuvit. Silloin penkkiä toisaalta ei voi käytössä irrottaa helposti ilman ruuvien kanssa näpräämistä.

Muuten soutu menee oikein mukavasti. Ainakin helpossa kelissä ”kelo” liikkuu paremmin kuin Terhi Saiman tuoreiden muistikuvieni mukaan. Kokeilussamme tosin pääsimme ”kelolla” korkeimmillaan vain noin kymmensenttiseen aallokkoon. Ainakin silloin vielä meno tuntui mukavalta ja vene pysyi varsin helposti suunnassaan. Korkeammat aallot voivat kuitenkin olla myrkkyä, sillä vene ei ole kovin vakaa.

Jo veneeseen astuessa pitää olla tarkkana, sillä se keikkuu runsaasti. Astua kannattaa vain veneen keskilinjan tienoille, ja mielellään pitää kättä reunoilla. Tällaisessa veneessä varsinkin kokematon horjahtaa helposti.

Useamman hengen kanssa liikkuessa ja paikkoja vaihtaessa pitää muistaa kultainen sääntö, että soutuveneessä vain yksi liikkuu kerrallaan. Vene hyväksytään neljälle hengelle. Keskipaikalle mahtuu kaksi vierekkäin, mikä on hyvä myös paikkoja vaihtaessa.

Pikku moottorinkin voi laittaa, neljään hevosvoimaan asti. Perää on alkuperäisistä Suomi-malleista jopa modifioitu hieman näihin ”keloihin”, jotta ne toimisivat paremmin moottorilla. Kokeilun yhteydessä ei valitettavasti ollut mahdollisuutta testata venettä moottorilla.

Kokonaisuutena 48 ”kelo” kuten muukin ”kelo”-mallisto on kuitenkin parhaimmillaan soudusta nauttivalle. Pienten lasten kanssa liikkuvalle, kalastavalle tai muuten monipuolisuutta ja vakautta kaipaavalle se taas ei ole paras valinta. Niihin käyttöihin on sekä leveämpiä soutuvenemalleja että myös sopivampia savolaismallisiakin.

Esimerkiksi samassa yhteydessä lyhyesti testattavana ollut uusi Suvi 465 on selvästi vakaampi ja tilavampi vene. Tämä siitäkin huolimatta, että sekin on kapenevan perän savolaismallia. Soutuveneissä on siis eroa. Jos haluaa nimenomaan ensisijaisesti soutaa, silloin ”kelo” on miellyttävä valinta.

Teksti ja kuvat Raimo Tengvall

Suvi 48 ”kelo”

Pituus:4,80 m
Leveys:1,48 m
Paino:115 kg
Henkilömäärä:4
Moottori:max 4 hv
Hinta:1 790 euroa
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää koeajoja

Kaikki koeajot »
Anytec A27C -Perinne velvoittaa

Anytec A27C -Perinne velvoittaa

OCKELBO B21 CAB -kesän jatkaja

OCKELBO B21 CAB -kesän jatkaja

Buster Magnum – Muhkeasti asialinjalla

Buster Magnum – Muhkeasti asialinjalla

Nord Star Sport 25 – Avoin pikku laiva

Nord Star Sport 25 – Avoin pikku laiva

AMT 190 R – Helppouden hienoutta

AMT 190 R – Helppouden hienoutta