Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 6 018   0

Turun messut yllättävät takavasemmalta

Turun messut yllättävät takavasemmalta

Innostavatko uudet moottoriveneet tai onko jopa sellainen harkinnassa ensi kesälle? Oikea suunta on nyt yllättäen Turku.

Juuri kun kauniit veneilysäät vasta alkavat loppua, nyt viikonloppuna 5.-8.11.2015 Turussa katse suunnataan jo ensi vuoden veneuutuuksiin. Aiempina vuosina Turussa on ollut lukuisia venemessuja vuoden eri aikoina. Nyt voimat on selkeämmin keskitetty tähän marraskuun Venexpo-messuviikonloppuun.

Ensimmäisen messupäivän perusteella panostus on kannattanut. Esillä on erityisesti uusia suomalaisia moottorivenemalleja todella runsaasti. Jos sellaisista tykkää tai on jopa aikeissa hankkia, Venexpo on todella käymisen arvoinen. Nyt Turkuun siis kannattaa tulla kauempaakin.

Sen sijaan purkkarien, vesijettien ja soutuveneiden suhteen on hiljaisempaa. Kutakin lajia on yksi tai korkeintaan muutama. Niitä varten ei ehkä kannata lähteä Varsinais-Suomen ulkopuolelta.

Tiettyjä erikoisuuksia kuitenkin on, kuten pari ilmatyynyalusta, Marino Mustang -legendan uustuotantomalli ja ilmatäytteinen poljettava kajakki. Messupällisteltävää siis riittää.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Kalusto kuntoon -keräyksen hyväksi tehtävän taidehuutokaupan teokset ovat myös nähtävillä messuilla. Voi siis sanoa menevänsä taidenäyttelyyn.

Ohjelmaakin on sen verran, ettei aika varmaan käy pitkäksi. Vesialtaassa on kalastus-, snorklaus-, sukellus- ja pelastuslauttanäytöksiä sekä välillä myös Merenneito Merissa. Itsekin voi kokeilla sukellusta ja sup-lautailua.

Eikä ilman live-musiikkia taida nykyään mikään tapahtuma pärjätä. Bilepäivät pe-la hoitaa Krista Siegfrieds ja isänpäivänä sunnuntaina vadelmaveneilee Kasmir.

Uutuustulvassa kelluen

Turun messut yllättävät takavasemmalta

Pääpainotus uusiin kotimaisiin moottoriveneisiin johtuu siitä, että messuja suunniteltaessa on kuunneltu veneteollisuutta tarkasti. Olisi nimittäin kätevintä, jos useammat venekaupat tehtäisiin tähän aikaan vuodesta. Silloin veneet voidaan valmistaa talvella ja laskea asiakkaille vesille juuri kivasti keväällä.

Veneteollisuuden oltua hyvin jyvällä tulevista messuista, niiden on ollut myös helppo tehdä veneensä valmiiksi näille Venexpo-messuille. Moni upouusi malli esitellään ensimmäistä kertaa jo nyt Turussa, eikä vasta helmikuussa Helsingin venemessuilla.

Ehkä kaikkein tärkeimpänä uutuutena voi pitää Finnmasterin Husky-alumiinivenemallistoa. Aika lailla puun takaa venealaa seuraavatkin yllättänyt mallisto esitellään ensimmäistä kertaa yleisölle. Siihen kuuluvat Husky R6-, R7- ja R8 -mallit. Numero kertoo suurin piirtein kunkin veneen pituuden metreissä. Kaikki ovat avokeulaisia bowrider-mallisia ja äijämäisiä merikelpoisia veneitä.

Alumiinisia bowridereita riittää myös Silverillä (kuten uusi 640 BR) ja Yamarin Crossilla (uutuutena 54 Bow Rider). Juuri näiden tyyppisiä veneitä on messuilla kova kattaus, joten niitä pääsee hyvin hypistelemään ja vertailemaan.

Myynnillisesti tärkeimpiä tapauksia on uusi Buster L, eli viisimetrinen suomalaisten alumiininen ikisuosikki.

Aivan toisenlainen, mutta todennäköisesti määrällisesti vieläkin isompi myyntihitti tulee olemaan uusi soutu-moottorivene Suvi 444.

Lasikuituveneissä kiinnostavia tapauksia ovat myös uudet räväkän näköiset Bellat. Näistä oranssina räiskyvistä uuden sukupolven veneistä osa on nähty jo aiemminkin, mutta nyt mukaan mallistoon liittyvät uudet pienemmät 500 BR ja 550 BR.

  • Turun messut yllättävät takavasemmalta
  • Turun messut yllättävät takavasemmalta
 

Myös yleistyvät moneen vuodenaikaan sopivat merikelpoiset kajuuttaveneet ovat hyvin paikalla. Uutuuksia näissä ovat Bella 700 RAID, Finnmaster Pilot 7 Weekend, Jeanneau Merry Fisher 795 ja Nord Star 24 Patrol Ob. Lisäksi muita tämän tyyppisiä ja isompiakin moottoriveneitä on kolmessa kohtuullisen kompaktissa messuhallissa yllättävän runsaasti esillä.

Tosi monen suomalaisen tuleva vene siis on jo nyt täällä Turussa.

Raimo Tengvall

Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia
MAINOS
Video Icon

Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät