Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 6 697   0

Turun Venexpo – Lisää suomalaista muskelia

Turun Venexpo – Lisää suomalaista muskelia

Marraskuun puolivälin messuilla kotimaiset valmistajat esittelevät aina vaan äijempiä veneitä, mutta onneksi myös fiksuja uutuuksia.

Toista kertaa nykymuodossaan marraskuussa järjestetty Turun Venexpo yritti vakiinnuttaa paikkaansa. (Tai ”yrittää”, jos luet tätä 11.-13.11., jolloin messut ovat vielä käynnissä. Tervemenoa sinne vilkaisemaan tarjontaa siis.)

Tällä kertaa paikalla oli uusien moottorivenemallien lisäksi enemmän myös muuta nähtävää, koettavaa ja shoppailtavaa. Tarvikepuoli ja purjehdus olivat entistä laajemmin esillä. Messuhalliin oli rakennettu myös iso vesiallas erinäisiä ohjelmanumeroita varten.

Vaan miksi messut olivat syystalvella, juuri kun lumi oli tullut maahan ja vesistöt alkoivat jäätyä? Venevalmistajien ja -myyjien näkökulmasta marraskuu olisi hyvä hetki tilata uusi vene seuraavalle kaudelle.

Useimmat valmistajat eivät tee yhtään veneitä varastoon, vaan kaikille tuotantoon meneville pitää olla tilaus. Joistain suosituimmista tai pidempään rakennettavista veneistä joudutaan helmikuun Helsingin venemessuilla jo myymään eioota: veneen saa vasta loppukesälle, jos silloinkaan. Marraskuussa tilaamalla on lähes satavarmaa, että keväällä pääsee vesille uudella veneellä.

Suomalaismuskeliveneiden kulta-aika

Yhtäkkiä venemessujen ärjyimmät ja äijimmät laitteet tulevatkin Suomesta. Aiemmin muskeliveneet olivat lähinnä jenkkejä. Nyt V8-koneet murisevat kotoisten kotimaisten Busterien ja Finnmasterien peräpeileissä.

Messujen ehkä ykkösvetonaulavene oli Buster Phantom, vaikka myynnillisesti se jää varmasti kuriositeetiksi. Lähes kymmenmetrinen musta vauhtihirmu pyrkii rakentamaan nykyisin Yamahan omistaman merkin imagoa myös kansainvälisesti.

Moottorivalmistajan kannalta myynnillisesti kätevää on, että koneita menee Phantomiin kertaheitolla kaksin kappalein. Eikä ihan pieniä koneita. Messuveneessä oli isoimmat 350-heppaiset V8:t. Huhun mukaan vene olisi suunniteltu 900 hevosvoimalle. Siitä voisi epäillä, että Yammulta olisi tulossa 450-heppainen moottori.

Phantomissa on joustopenkkejä kahdessa rivissä, viidelle hengelle. Tällä porukalla voi siis ajaa oikeinkin kovaa kyytiä. Takapenkillä olo voi olla vähemmän mukava, keulasta puhumattakaan… Kuomu ulottuu nykyversiossa vain joustopenkkien päälle.

Työn jälki on varsin siistin näköistä joihinkin halvempiin Bustereihin verrattuna, mutta vähintään tätä pitää ollakin. Vene kuitenkin maksaa isoine moottoreineen pitkälti yli 200 000 euroa!

Finnmaster esitteli vuotta aiemmin samoilla messuilla täysin uuden Husky-alumiinivenemalliston. Silloin isoin oli maksimissaan 300-heppainen R8. Nyt oli vielä ärjymmän isoimmillaan 350-heppaisella V8:lla varustetun Husky R8s:n vuoro.

R8s:ssä on runsaasti mattamustaa värimaailmaa, joustopenkit ja T-top-katto. Viime mainittu auringolta suojaava ratkaisu ei ole kovin suosittu Suomessa. Täällä halutaan saada aurinkoa, etelämpänä suojautua siltä. Tästä voi päätellä veneen kohdemarkkinoiden olevan ajateltu hyvin kansainvälisiksi.

Finnmasterin kanssa saman valmistajan Finn-Marinin tekemä on myös Grandezza. Italialaiselta kuulostavalta suomalaismerkiltä oli esillä kaksikin oikein kiinnostavaa uutuutta.

Äijää sporttityyliä, mutta selvästi äsken mainittuja alumiiniveneitä ylellisemmin tarjoaa Grandezza 25 S. Vahvasti tämän päivän tyylissä oleva 7,5-metrinen daycruiser sopii vauhdikkaaseen kesäfiilistelyyn jopa 10 hengelle. Tilankäyttö näyttää tyylikkäältä ja toimivalta. Veneen perään on helposti tehtävissä lepotuolimainen ratkaisu auringonottoon, jos koko ajan ei halua vain tykitellä isoimmillaan 350-heppaisella sisäperämoottorilla.

Hauskasti 25 S:n vieressä käytävän toisella puolella oli sen aivan suora kilpailija. Sea-Rayn upouusi 250 SSE edustaa tyyliltään hieman pyöreämpää ja muhkeampaa jenkkimuotoilua. Grandezza taas on vähän enemmän ”yksinkertainen on kaunista” -tyylinen.

Vielä yksi Grandezza-uutuus, eikä ihan vähäinen sekään. Luokkansa Suomen myydyin matkavene 27 OC uudistuu 28 OC:ksi. Uudessa mallissa on muun muassa isommat runkoikkunat, kiinteä aurinkotaso ja edeltäjään nähden lähes kaksinkertainen uimataso.

Nämä mainitut suomalaisveneet siis luottavat ainakin lämpimiin kesiin ja joko bensan edullisuuteen tai ihmisten tuhlaavaisuuten. Kuulostaako jotenkin epäsuomalaiselta? Maailma muuttuu.

Roolit sekaisin

Jos Buster ja Finnmaster täräyttävät peräänsä V8:t ja kuluttavat lähisaarten bensa-asemat tyhjiksi, mitä tekee Bayliner? Vanhastaan epäkäytännöllisessä ja bensasyöpössä juppivenemaineessa ollut jenkkimerkki toi esille fiksun perämoottoriveneen kätevän runsailla tavaratiloilla!

Bayliner VR5 Cuddy on 35 000 euron hintaansa nähden vauraan tuntuinen daycruiser. Tuohon rahaan kyseessä on siis valmis paketti 115-heppaisella Mercuryn perämoottorilla. Vene on alun perin suunniteltu sisäperämoottorille, joten sen paikalla on iso lähes kuution muotoinen ja lähes kuutiometrin kokoinen tavaratila.

Sisäperäkoneen korvaaminen perämoottorilla voisi olla kiinnostava idea monissa muissakin veneissä, jos kaivataan tilaa. Huonona puolena tässä Baylinerin ratkaisussa tosin on ainakin ulkonäkö. Lisäksi aivan perään asennetun moottorin takia kulku veneeseen ei kunnolla onnistu perästä.

Jos jenkkivene tarjosi messuilla tilaa ja kohtuullista kulutusta, niin kiinalaisveneet tarjoilivat laatua. Suomeen juuri rantautuneet Highfield-RIB-veneet tehdään Kiinassa, mikä näkyy edullisessa hintatasossa. Muussa se ei näykään. Veneet tuntuvat laadukkailta ja pohja on suomalaiseen venemakuun sopivasti alumiinia.

Kevyin jolla painaa vain 28 kiloa, eikä ohjauspulpetillinenkaan versio 20-heppaisella koneella ole kuin reilut sata kiloa – moottorin kanssa. Iso 6,4-metrinen RIB vaikuttaa jo aikamoiselta meriseikkailijalta. Pienet jollat taas ovat merkin perustamisesta vuonna 2011 nousseet jo maailmalla isojen veneiden jollien markkinajohtajiksi. Merkin taustat ovat kansainvälisiä, erityisesti australialaisia, joten pelkällä kiinalaisuudella tai kopioinnilla näitä veneitä ei ole tehty.

Highfieldit ovat kuitenkin hyvä esimerkki maailman veneteollisuuden mahdollisesta suunnasta. Kuten huomattava osa isojen eurooppalaismerkkien veneistä tehdään nykyään Puolassa, maailmanmerkkien valmistus saattaa siirtyä yhä enemmän Kiinaan.

Parit fiksut suomalaisuutuudet – ja jännä ruotsalainen

Finnmaster Huskysta ehdittiin taivastella ökymalli R8s:ää, mutta täydentyipä mallisto myös erittäin odotetulla järkiversiolla. Husky R5:stä voi odottaa ihan varteenotettavaa tekijää suosituimpien vähän päälle viisimetristen tuplapulpetti-/bowrider-alumiiniveneiden kisaan.

Tyylikkään ja asiallisen oloinen Husky R5 kannattaa ottaa huomioon, jos tällaista hyvää käyttövenettä harkitsee. Tilaa on järkevästi, tuulensuojassakin viidelle hengelle. 5,5-metriseen veneeseen riittää 50-70-hevosvoimainen moottori, joten kulutuksetkin pysyvät fiksuissa lukemissa.

Toinen tuplapulpettiveneuutuus on sitten jo melkein ylifiksuissa lukemissa. Se on niin kompakti, että siinä ei ehkä ole enää niin paljoa järkeäkään.

Suvi 4540 Duo on Suomen pienin ja edullisin tuplapulpettivene. Rauhaisammille vesille sopiva vene on varsin matala ja kapoinen, mutta niin siinä vain on tilaa kuskin ja etumatkustajan lisäksi myös takamatkustajille. Tässä veneessä siis esimerkiksi lasten ei tarvitse matkustaa keulassa, vaan he voivat olla suojaisammalla takapenkillä.

Istumapaikkoja veneessä riittäisi vaikka seitsemälle, mutta se on pienuutensa takia rekisteröity uuden huvivenedirektiivin mukaan vain 4 hengelle. Kaikille paikoille keskimittainen aikuinen istumaan juuri ja juuri. Hintaa on 30-heppaisen moottorin kanssa 10 990 euroa. Selvästi isompi ja mukavampi 4750 Duo lähtee kuitenkin 40-heppaisella vain vähän kalliimmalla, 12 490 eurolla. Ehkä tässä viimeinen säästö ei enää kannata?

Aivan toisen tyyppinen uutuuskeksintö taas löytyi ruotsalaisesta Arronetista. Jykevä työvenemäinen 24.5 Surprise (eli yllätys – mahtava nimi) on ehkä keksinyt, miten koppiveneen saa hiljaiseksi. Kabiini on kiinnitetty muuhun veneeseen kumityynyillä. Moottorin ja aaltojen resonoinnit jäävät ehkä näin ollen runkoon eivätkä tule kaikuna ympäri koppia. Jos sadan tonnin pakettihinta ei ole este, Arronet on passelin jyhkeä kovan kelin käyttövene.

  • Turun Venexpo – Lisää suomalaista muskelia
  • Turun Venexpo – Lisää suomalaista muskelia
 

Elämystä myyntinäyttelyn sekaan

Miksi lähteä venemessuille, jos ei ole ostamassa uutta venettä? Hyvä kysymys, johon Venexpo pyrki tänä vuonna vastaamaan edellisvuotta paremmin erilaisella tarvikepuolella, venepalveluiden läsnäololla ja oheisohjelmalla.

Palveluista mainittakoon kiinnostavina esimerkiksi vuokraveneilyn suosion kasvu. Vesijetti- ja venevuokraamo Jetrent oli paikalla runsaalla kalustolla. Toinen hyvä ajanmukainen palvelu on synteettinen tiikki aidon sademetsäkaadon sijaan. Dek-King näytti messuilla, miten tätä tehdään asiakkaan tilauksen mukaan.

Tyylikkäinä ja tuoksuvina olivat esillä puu- ja klassikkoveneet. Huikean pysäyttävä näky oli esimerkiksi vuonna 1929 Turussa rakennettu Sikari-prototyyppi. Tämä ainutlaatuisen muotoinen veneyksilö on kulkenut hurjimmalla moottorillaan jopa 60 solmua.

Nykyaikaista hurjaa vauhtia taas tarjoavat foiling-purjeveneet, joita oli esillä pari kappaletta. Purjehdus tuotiin muutenkin hyvin esille Sailor’s Weekend -tapahtumakokonaisuutena, lauantaista sunnuntaihin useiden purjehdusaiheisten esitelmien muodossa.

Ja pitäähän venemessuilla olla myös vettä! Halliin rakennettiin allas, jossa rakennettiin kelluvia laitureita ja pääsi kokeilemaan sukellusta sekä poljettavaa SUP:in kaltaista Hobie Stand Up Boardia. Kalastuspuoli kuuluu myös perinteisesti venemessuille, ja kalastusteemaan kuuluu perinteisesti esiintymään Mikko ”Peltsi” Peltola.

Kokonaisuutena Venexpo oli nyt vähän kuin pienempi versio Helsingin Vene Båt -messuista. Monipuolista nähtävää riitti, jos vain yhtään pystyi asennoitumaan veneisiin nyt kun ne oli juuri saatu nostettua vedestä.

Toisaalta ehkä syyshommissa vanhan veneen parissa herää ajatuksia veneen kunnostamisesta, varustelusta tai uuden hankkimisesta. Silloin onkin ihan hyvä hetki käydä messuilla ennen kuin ehtii unohtaa kaikkea talven aikana.

Teksti ja kuvat: Raimo Tengvall

Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia
MAINOS
Video Icon

Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät