Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 8 603   0

Turun Venexpon satoa – valmistajat uskovat ronskeihin moottoriveneisiin

Turun Venexpon satoa – valmistajat uskovat ronskeihin moottoriveneisiin

Talven ensimmäisista venemessuista päätellen melko kovaan käyttöön tehdyt merikelpoiset veneet ovat päivän sana.

Turun Venexpo mainosti ensi kesän olevan jo siellä. Kauden 2016 venemalleja olikin esillä melko runsaasti, myös huomattavia uutuuksia.

Eri asia, onko se nyt koko kesä 2016 joka oli läsnä… Messujen näytteilleasettajat olivat suurimmalta osin venevalmistajia. Esimerkiksi varusteet, palvelut ja veneilykohteet eivät olleet kovin suuresti esillä.

Tähän aikaan vuodesta tosin ensi kesän veneilyn kannalta ei vielä ollut niin kiire. Kohteita ehtii miettiä ja kamppeita hankkia myöhemminkin.

Sen sijaan jos halajaa uutta tehdastilattavaa venettä alle heti kevääksi, sen kannalta hyvä aika oli nyt marraskuussa. Siksi monet kotimaiset moottorivenevalmistajat olivat yhdessä toivoneet Turun Messukeskukselta tätä ajankohtaa. Samalla pyrittiin karsimaan aiempien lukuisten turkulaisten veneilymessujen määrää yhdistämällä voimat tähän yhteen tapahtumaan.

Valmistajat kiittivät rahtaamalla paikalle ison kolonnan, yli 100 ensi kauden moottorivenettä. Ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä oli 22 uutuusmallia.

Merikelpoiset alumiiniveneet kaunistuvat

Turun Venexpon satoa – valmistajat uskovat ronskeihin moottoriveneisiin

Messujen ehkä huomattavin maailmanensi-ilta olivat Finnmasterin Husky-veneet. Pitkään salassa pidetty projekti tuli julki pari kuukautta ennen messuja, ja uusi alumiinivenesarja oli nyt ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä.

Veneet edustivat tyypillistä nykyistä alumiiniveneiden tyyliä, jossa sisustassa on myös lasikuitua. Kunnolliset istuimet, isot törmäyslistat ja monet muut yksityiskohdat saivat veneet vaikuttamaan ainakin messuhallissa tarkasteltuina varsin päteviltä.

Malliston kehityksessä tärkeässä roolissa on ollut Yamaha, jonka moottoreiden mukaan mallistoa on suunniteltu. Pienin malli on vajaa kuusimetrinen R6, johon sopii 100-130-hevosvoiman moottori. Isommat R7 ja R8 vähän isottelevat nimillään, koska ne ovat 6,45 ja 7,55 metriä pitkiä. Moottoritehot R7:aan ovat 130-200 hv ja R8:aan 225-300 hv.

Husky-veneistä tulee todennäköisesti varteenotettava kilpailija muun muassa isommille Bustereille, Fastereille, Silvereille ja Yamarin Crosseille.

Kilpailijat ovatkin hyvin valmiina Huskyn haasteeseen. Silver esitteli messuilla uuden Eagle BR 640:n, hyvän kilpailijan Husky R7:lle. Silver Eagle BR 640:ssä on erityisesti panostettu veneen monikäyttöisyyteen ja sisustan muokattavuuteen.

Silver sanoo fiksusti haluavansa kuunnella asiakkaita enemmän kuin veneteollisuudessa ehkä yleensä on tehty. ”Me emme enää kerro käyttäjille, mihin meidän tekemämme vene sopii. Nyt ostajat kertovat meille, mihin he haluavat venettään käyttää ja me muokkaamme siitä heille sopivan.”

Täsmälleen näiden kahden edellä mainitun kokoluokkaan Busterilta taas tuli lasikuidulla kaunisteltu Magnum E. Sekin on kuusi ja puoli metriä pitkä monikäyttöinen vene, jossa on ylellisempi tyyli kuin alumiiniveneissä on aiemmin totuttu.

Sisällä Magnum E:ssä huomio kiinnittyy erityisesti hienon oloisiin offshore-penkkeihin pulpettien takana. Muissakin uusissa isoissa veneissä istuimiin on selvästi kiinnitetty huomiota, ja penkit varmasti saavat mieltymään ajamiseen. Syytä ollakin kivaa, koska näillä moottorisuosituksilla (Magnum E:ssäkin 150-225 hv) bensaa palaa.

Eikä ostaminenkaan ole halpaa, kun hinnat moottorin kanssa ovat 50 000 euron molemmin puolin. Ylellisempi Magnum E vielä vähän kalliimpana kuin kilpailjansa, edellä mainitut Husky R7 ja Silver Eagle BR 640.

Tällaisten veneiden suosion sanotaan nyt kasvavan, koska ihmiset tekevät entistä enemmän vain päiväreissuja. Vaikka veneeseen haluaisi panostaa vähän enemmänkin, avovene riittää oikein hyvin. Ja kivalla säällähän se onkin paljon kivempi kuin kuuma umpikoppi.

Säpinää suosikkiluokassa

Myös reilun viiden metrin ohjauspulpetillisissa avoveneissä oli runsasta uutuustulvaa. Näissä selvästi edellä mainittuja edullisemmissa veneissä myynnillisesti tärkein tullee jatkossakin olemaan uusi Buster L.

Uudesta L:stä oli esillä kolme versiota. Takapenkiltä ajetaan tuplapulpetillista L2:ta ja yksin liikkuvan veneilijän L1:tä (jossa on valtavasti lastitilaa). Tuplapulpettimalli Lx:ää taas ajetaan vähän edempää, jolloin kuskin taakse mahtuu myös takapenkki ja yhteensä viisi henkeä tuulensuojaan. Moottorisuositukset ovat kohtuullisia kuluja arvostavalle sopivan pieniruokaisia 30-50 hv.

Suositun Yamarin Crossin uutuudet olivat 54 Bow Rider ja 46 Side Console. Tätä jälkimmäistä ”sivukonsolimallia” ajetaan takapenkiltä niin, että pulpetin taakse mahtuu kaksi henkeä. Lisäksi veneen etuosassa on paljon istumatilaa, ja kantavuuskin on viisi henkeä. Kätevän monipuolisen oloinen alumiininen pikkuvene siis tuo 46 Side Console.

Yamarin Cross 54 Bow Rider taas on toimivan oloinen tuplapulpettivene enimmillään 6 hengelle ja 70 heppaiselle koneelle. Yhteys- tai mökkivene järville tai saaristoon, ja moottorin kanssa sopivasti 30 000 eurolla. Tällaisia veneitä varmasti suositaan edelleenkin, vaikka yhä useammat mielivät nykyään vielä tätä isompiakin avoveneitä.

Jos taas mielii edullista hintaa ja runsasta tilaa, ja lasikuitu kelpaa, niin suuntana oli niinikään Konekeskon osastolla Suvi 5750 Duo. Siinä on kaikki perustarvittava, 6 hengen kantavuus, 50-80 hevosvoiman moottori, ja hinta moottorin kanssa noin 20 000 euroa.

Näyttävämpää ja ajanmukaisempaa tyyliä lasikuituveneuutuuksissaan tarjoaa nyt Bella. Sen uudet veneet räiskyvät oransseilla tai sinisillä yksityiskohdilla sisustuksessa ja kyljessä.

Bellan uutuudet messuilla olivat 500 BR ja 550 BR. Niissä on erityisesti oleskeluun sopivat tilat ja kokoluokassaan ylellisen tuntuinen tyyli. Hinnat ovat moottoreiden kanssa 25 – 30 000 euron luokkaa.

Isoja järkiveneitä

Kunnon ökyveneet olivat Venexpossa vähissä. Tämän hetken taloudellisessa tilanteessa myytävät isotkin veneet ovat usein tehty käytännöllisyys ja merikelpoisuus edellä.

Messuilla ensiesiteltiin kotimaisen Nord Starin 24 Patrol OB, vaativan kelin merimenijän perämoottoriversio. Isojen perämoottorien yleistymisen myötä niitä alkaa siis tulla myös näihin perinteisiin isoihin koppiveneisiin.

Muutkin vastaavan tyyppiset veneet olivat hyvin esillä, kuten Targa ja Sargo. Turun laajassa ja vauraassa saaristossa näitä kovia merenkävijöitä käytetään paljon. Myös tuoreemman polven terävän muotoiset edustajat XO ja Axopar olivat läsnä.

Eräs kiinnostava tyyli on myös viime vuosina yleistyneet pilothouse-veneet. Perässä on pitkä avotila ja keulassa suljettava ohjaushytti. Aivan keulassa on yleensä myös nukkumamahdollisuus. Tilavaa tällaista edusti messuilla esitelty Finnmaster Pilot 7 Weekend. Bella 700 RAID taas oli kiinnostava epäkeskon hytin myötä: kuskin puolella on liukuovi ja tilavampi sivukansi.

Isoissa veneissä hintahaitari on varsin iso, sillä veneitä voidaan tehdä monella tavalla. Kotimaiset ovat usein todella viimeisteltyjä suomalaisen käsityön tuotteita ja siksikin kalliita. Näistä esimerkkeinä olivat ihailtavina esimerkiksi Aquadorit, Flipperit ja Grandezzat.

Iloisena poikkeuksena taas maailmalta joskus tulee kookkaitakin veneitä, jotka vaikuttavat hintaansa nähden asiallisilta. Turun Venexpossa kiinnostava tällainen uutuus oli Puolassa tehty Jeanneu Merry Fisher 795. Varsin asuttava ja käytännöllinen matkavene irtoaa moottorin kanssa reilulla 60 000 eurolla. Ympäri Eurooppaa suositut Merry Fisherit eivät nimestään huolimatta ole mitään pelkkiä kalaveneitä, vaan matkantekoon käypiä kajuuttaveneitä.

  • Turun Venexpon satoa – valmistajat uskovat ronskeihin moottoriveneisiin
  • Turun Venexpon satoa – valmistajat uskovat ronskeihin moottoriveneisiin
 

Kivoja vesipelejä moneen käyttöön

Messuilla oli kaksi huomattavaa klassikkohenkistä vetonaulaa. Toinen oli kookas ja valtaisan hieno Riva Aquariva Cento -erikoismalli huimalta luksusmerkiltä. Ja toinen taas paljon pienempi kotimainen, Marino Mustangin uustuotantomalli.

60-70-lukujen pieni mutta merikelpoinen Mustang on tosiaan nyt taas tuotannossa, ja runsaalla värivalikoimalla. Hinta ilman moottoria on vajaan kymppitonnin, ja perään saa laittaa laajalla skaalalla 15-50-heppaisen koneen. Mustangilla ylitettiin jopa Atlantti ilman saattovenettä vuonna 1970. Myös tuo huiman tempun veneyksilö oli messuilla ihmeteltävänä.

Klassikoista oma lukunsa ovat aina puuveneet, joiden tuoksua ja tunnelmaa oli kiva käydä kokemassa. Suomessa on kymmeniä puuveneen veistäjiä, joilla töitä riittää edelleen varsin hyvin. Pääosa uusista puuveneistä on varsin pieniä, ja näin oli messuillakin, mutta tehdäänpä yhä joskus jopa kahdeksanmetrisiä luksus-puuveneitäkin.

Puuveneiden vastakohtaa taas edusti lasikuituinen uusi myyntihittivene, soutu-moottorivene Suvi 444. Edeltäjää 440:tä myytiin yli kaksi vuosikymmentä, ja nyt tämä perinteinen mökkivene on uudistunut tulevan tyyppihyväksynnän mukaiseksi. Vakavuus on selvästi entistä parempi, mikä lupaa hyvää jo ihan hukkumistilastoillekin. Ehkä tällaisia tulevaisuuden pikkuveneitä ei onnistuta enää kaatamaan niin helposti.

Vakavuuden ääripäänä messujen tarjonnassa taas oli AL-PO -ponttoonikatamaraani. Keulaportilliseen lauttaan voi lastata valtavasti vaikka rakennusmateriaalia tai jopa auton. Oikein jämäkän oloinen lautta oli viehättävä tapaus kaikille kovan käytön ystäville.

Samoin kovaa käyttöä edustivat ilmatyynyalukset Castellolta ja Suomessa uudelta merkiltä Christyltä. Kelirikkoaikaan lyömättömät ilmatyynytalukset ovat saavuttaneet oman asiakaskuntansa, mutta vuosittaiset rekisteröinnit ovat silti laskettavissa yhden tai kahden käden sormilla.

Paljon paljon yleisemmän vesiurheilun ystäville oli Venexpossa kovin vähän tarjontaa. Tulevan kesän kaukaisuus ymmärrettävästi sai alan firmat miettimään kahdesti marraskuisia messuille osallistumista. Hobien poljettava kajakki on kiinnostava vaihtoehto niin lelumaisemmille polkuveneille kuin perinteisemmille kajakeille.

SUP-laudat olivat menneen kesän suuri muoti-ilmiö, ja sellaista pääsi myös kokeilemaan. Se olikin Venexpon vesialtaan suosituin kokeiltava juttu.

Messuilla oli myös pienimuotoinen taidenäyttely ja taidehuutokauppa. Teosten tuotto meni Pidä Saaristo Siistinä ry:n kalustohankintoihin. Vuodelta 1980 oleva huoltoalus Roope on tarkoitus korvata uudella ja paremmin nykyisiin jätemääriin sopivalla aluksella.

Taisi tulla jäädäkseen?

Venexpo oli pääasiassa onnistunut tapahtuma, niin näytteilleasettajien kuin kävijöidenkin mielessä. Messuilla kävi neljän päivän aikana 6 300 henkeä. Tungosta ei siis ollut, mutta ”kävijöiden tasoa” kehuttiin hyväksi. Paikalle tulleet ihmiset olivat hyvin kiinnostuneita juuri veneistä. Eniten väkeä tuli Turun tienoilta, mutta myös Uudeltamaalta ja Satakunnasta löydettiin paikalle varsin hyvin.

Kävijätutkimuksesta Turun Messukeskus ilmoittaa suorastaan hämmentävän suuria prosentteja. Tyytyväisyys oli heidän perusteellaan sitä tasoa, että seuraavaan Venexpoon haluaa osallistua jopa 97 prosenttia vastanneista.

Veneen hankintakin oli kirkkaana mielessä 20 prosentilla vastaajista. Ensi vuonna aikovat näiden lukujen perusteella siis tulla myös he, jotka sitä ennen jo hankkivat uuden veneen. Jos uutuusvyöry jatkuu samanlaisena, niin voi harmittaa, jos on ostanut jotain ja sitten esitellään jotain vielä uudempaa ja parempaa…

Tätä uutuusjuoksukilpaa venealalla nyt paljon sanotaan olevankin. Kilpailu kiristyy ja siksi uusia entistä parempia malleja pitää tuoda entistä useammin. Veneilijöiden kannalta se on lopulta vain hyvä juttu.

Raimo Tengvall

Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia
MAINOS
Video Icon

Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät