Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 6 896   0

Uudet veneilykohteet: Helsinki, Vallisaari

Uudet veneilykohteet: Helsinki, Vallisaari

Muutaman kilometrin päässä pääkaupungin keskustasta suuri tuntematon on avautunut. Huiman luonnon ja historian ääreen pääsee myös omalla veneellä.

Helsingin keskustan edustalla on perinteisesti ollut vain kaksi lähellä olevaa suurta saarikohdetta.

Suomenlinna on eeppinen historiahienous, joka kauniina päivänä on täynnä turisteja. Siellä on vierasvenesatama ja nykyään myös Siwan laituri nopeille vierailuille. Silti se ei ole monille pääkaupunkilaisille ensimmäinen veneilykohde, joka tulee mieleen. Suokkiinhan kulkee lauttakin ympäri vuoden ja se on yksi kaupunginosa. Veneilykohteessa pitää olla jotain pientä seikkailun makua.

Pihlajasaari on perinteinen kesäparatiisisaari, jonne myös moni helsinkiläinen veneilijä löytää. Hieno hiekkaranta ja kalliot houkuttelevat. Joitakuita nudistirantakin. Pihliksessä on luontoa ja meren tuntua, mutta monelle sekin alkaa olla jo aika nähty.

Vaihtelua saisi olla myös sunnuntaiveneilijälle, joka ei jaksa, viitsi tai uskalla paatillaan lähteä yli puolen tunnin matkan päähän. Onkin korkea aika, että yksi valtava saari lisää pääkaupungin edustalta avautuu kaikelle kansalle.

Rantaan suojaisahkoon retkisatamaan

Uudet veneilykohteet: Helsinki, Vallisaari

Vallisaari ja siihen penkereellä yhdistyvä Kuninkaansaari avautuivat yleisölle keväällä 2016. Kahden saaren kokonaisuus on ollut armeijakäytössä vuosisatoja, joten alue tihkuu sotahistoriaa.

Viimeiset vuosikymmenet saarilla ovat olleet hiljaisempia, kuten Suomessa sotilaallisesti muutenkin. Saarten jo valmiiksi huikea luonto on päässyt elelemään rauhassa. Nyt luontoa ja sotahistoriaa pääsee ihailemaan, mutta sopivalla kunnioituksella. Liikkuminen on sallittua vain merkityillä reiteillä.

Vallisaareen rantaudutaan JT-Linen lautalla saaren pohjoisosassa olevalle laiturille. Omalla veneellä tullaan retkisatamaan, joka on vähän suojaisammassa paikassa Vallisaaren ja Kuninkaansaaren välisen penkereen lähellä. Retkisatamaan osuvat vain pohjoisesta ja koillisesta tulevat tuulet, muuten se on miellyttävän suojaisa.

Laituripaikkoja on 48, joista parikymmentä on noin viisimetrisiä aisapaikkoja pikkuveneille. Loput ovat poijupaikkoja, joihin pääsee lähes kuinka isolla veneellä tahansa. Syvyyttä on useita metrejä.

Yöpyä ei saa, ja päiväkäyntikin tulee olemaan maksullinen. Laituripaikan hintaa ei oltu tätä kirjoitettaessa vielä vahvistettu, mutta ennakkoarvio oli 5 euroa, jolla saa olla viisi tuntia. Sen ajan Vallisaaressa ja Kuninkaansaaressa helposti viihtyy. Jo saarten reitit ympäri ämpäri leppoisasti kävelyynkin saa kulumaan pari-kolme tuntia.

Kuollut kylä

Vallisaaren kulkureitit ovat pääosin kohtuullisen hyväkuntoista hiekkatietä, jossa on välillä jyrkkiä mäkiä. Hyvien kenkien lisäksi juomapullo siis veneestä mukaan. Sen voi täyttää saaressa olevista kahdesta vesipisteestä.

Peruskierroksena kannattaa tehdä vähintäänkin Aleksanterinkierros (3 km). Sen jälkeen venerannasta toiseen suuntaan reippaammat tekevät vielä Kuninkaansaaren kierroksen (2,5 km).

Heti venerannassa Torpedolahdella on sekä kiinnostava historia sodan ajan satamana että kesäkahvila. Ei kannata juuttua sinne heti alkuunsa, vaan ensin matkaan! Kävelyreitti lähtee läpi viehättävän Kuolemanlaakson. Täällä tapahtui 12 ihmistä tappanut ammusvaraston räjähdys vuonna 1937.

Heti laaksossa huomaa saaren pääjutut: vanhoja rapistuneita armeijan huoltorakennuksia ja uskomattoman vehreää lehtomaista luontoa. Rappioromantiikasta ja luonnosta kiinnostunut juuttuu heti tähän kameransa kanssa.

Paikassa on jotain maagista. Luonto on kuin Keski-Euroopasta, rakennukset kuin Suomi-filmistä.

Käännös oikeaan mäelle, ja saavutaan vanhaan kylään. Vallisaaressa on asunut enimmillään 1950-luvulla yli 300 ihmistä, pääasiassa Puolustusvoimien ja valtion työntekijöiden väkeä perheineen. Siellä on ollut muun muassa kansakoulu ja kauppa.

Sittemmin kaikki on hiljentynyt ja viimeiset asukkaat ovat poistuneet 1996. Puolustusvoimat harjoitteli saarella vielä sen jälkeenkin jonkin aikaa, kunnes 2000-luvulla kaikki hiljeni ennen vuotta 2016 ja avaamista yleisölle.

Metsähallitus ja vapaaehtoiset sekä vangit ovat kunnostaneet paikkoja ulkoiluun. Opasteita riittää varsin hyvin, samoin ulkohuusseja. Muutamissa paikoissa on pöytiä ja penkkejä evästaukoja varten. Erittäin paloherkässä saaressa ei saa grillata missään eikä millään värkillä, joten eväät on suunniteltava sen mukaan.

Kallioiden ja vallien päälle

Aleksanterinkierros jatkuu kohti Kustaanmiekkaa, joka on tuttu Suomenlinnan kävijöille ja kaikille Ruotsinlaivalla tai Viking XPRS:llä Helsinkiin tulleelle. Uskomattoman kapea isojen laivojen käyttämä kallioinen salmi on hieno myös Vallisaaren puolelta. Siihen on kiva tähdätä siihen aikaan, kun laiva menee ohi.

Kustaanmiekassa ovat 1700-luvulta 1900-luvun alkuun asti päivystäneet myös Helsingin luotsit. Heidän asumuksiaan ei ole enää paljoa jäljellä, vaan enemmän on niitä ”valleja”, eli linnoitusrakennelmia.

Saarta on käytetty puolustuksen osana jo Helsingin perustamisesta 1500-luvulla alkaen. Silti pääpaino linnoittamisessa oli pitkään Suomenlinnassa. Vallisaaresta taas lähinnä haettiin polttopuut ja siellä laidunsi suomenlinnalaisten karjaa. Veli venäläiset huomasivat tämän, nousivat maihin Vallisaareen Suomen sodassa 1808 ja sieltä uhittelemalla saivat Suomenlinnan antautumaan.

Venäjän vallan aikana 1800-luvun loppupuolella Vallisaarta ruvettiin linnoittamaan tosissaan. Olivathan he itsekin aiemmin huomanneet, että Suomenlinna ei riittänyt puolustamiseen. Vallisaari oli se, mikä mereltä tullessa on selkeämmin ensimmäisenä vastassa. Se piti tehdä Helsingin merellisen puolustuksen ytimeksi.

Aleksanterinkierroksen jatkuessa vastaan tuleekin toinen toistaan korkeampia mäkiä ja linnoitusrakennelmia. Osaan pääsee hieman matkaa sisään, mutta isoon osaan on lukitut ovet ja pääsy kielletty -ukaasit.

Ylämäkien kiipeäminen palkitaan pian, kun edessä on saaren korkein kohta, Aleksanterinpatteri. Mahtipontisesta kokonaisuudesta näkee, että se on rakennettu puolustamisen lisäksi myös keisarin vierailua silmällä pitäen.

Aleksanterinpatterin päälle on rakennettu uusi valtava näköalatasanne, jonne johtavat portaat. Noin 30 metriä merenpinnan yläpuolelta avautuvat huimat maisemat. Jo pelkästään näiden takia kannattaa tulla Vallisaareen!

Merelle näkee hyvällä säällä useita kymmeniä kilometrejä. Laivat siintävät kaukaisuudessa. Tekee mieli arvuutella, näkeekö horisontissa Viron rannikon. Lähempänä Helsingin edustan saaristo ja pikkuisena näkyvät veneet näyttävät hurjan kauniilta.

Tässä näköalatasanteella mieleni lepäisi vaikka pidempäänkin. Enkä ole ainoa. Vieressä jokin kuvausryhmä virittelee pöytää pystyyn ja skumppatarjoilua. Yksinäinen inttifiilistelijä jatkaa matkaansa kameransa kanssa maiharit jalassa ja maastopuku päällä. Nuo tuossa taas ovat selvästi Tinder-treffeillä.

  • Uudet veneilykohteet: Helsinki, Vallisaari
  • Uudet veneilykohteet: Helsinki, Vallisaari
 

Pääsy kielletty rangaistuksen uhalla

Aleksanterinpatterin päältä avautuu hienojen merimaisemien lisäksi maisemat Vallisaaren eteläosaan. Tämän lähemmäksi sitä ei pääsekään, sillä pääsy on ehdottomasti kielletty. Siellä on eeppisen näköistä luontoa pienine lampineen, metsineen ja rantakallioineen. Lisäksi siellä voi olla myös jälkiä vuoden 1937 räjähdyksestä. Pahaa aavistamattomia siviileitä ei haluta käyttää näiden raivaajina…

Kävelyreitin varressa takaisin venerantaan saakin koko ajan malttaa mielensä ja olla menemättä alueelle. Onneksi lisää nähtävää riittää vielä Kuninkaansaaren puolella. Sinne mennään pengertä pitkin venesataman lähettyviltä.

Itäpuoleisessa Kuninkaansaaressa linnoituksiin on avattu sisäänkäyntejä paremmin kuin Vallisaaressa. Seikkailuhenkinen menee ehdottomasti sinne ihmettelemään näitä systeemejä. Maan alle on rakennettu selvästi vaikka millaisia rakennelmia tykistön ammusten liikutteluun ja sotilaiden elämiseen.

Kuninkaansaaren puolella on Vallisaarta vähemmän muita kävijöitä. Siellä pääsee aistimaan tunnelmaa vieläkin aidommin omassa rauhassaa. Myös Santahaminan varuskuntasaari on lähempänä, joten sikäläiset ammunnat kuuluvat Kuninkaansaareen selvästi paremmin.

Kuninkaansaaren päässä on suojaisa hiekkaranta. Vierailun aikana toukokuun lopussa se oli kovin täynnä siitepölyä. Kun vesi varmaankin on joskus kirkkaampaa, tässä on kiva itään avautuva biitsi aamuvirkuille.

Viimeistään kävellessään takaisin veneelle huomaa, miten tie on hiekan alla vanhaa mukulakiveä. Sotilaat ja vangit ovat vuosisatojen aikana paiskineet täällä hurjasti töitä maan puolustamiseen.

Nyt on meidän vuoromme, mutta tehtävä aika paljon helpompi. Ihaillaan ja arvostetaan näitä uskomattoman kauniita, kiinnostavia ja herkkiä saaria. Liikutaan niissä varoen eikä aiheuteta mitään draamaa. Jo ensimmäisten viikkojen aikana luonto oli kärsinyt. Lisäongelmat voivat johtaa taas uusiin rajoituksiin.

Kaikki grillimeiningit, rantabileet, geokätköilyt, roolipelit ja vastaavat pitää tehdä muualla. Vallisaari sopii siis lähinnä rauhalliseen retkeilyyn. Se on kuin kasvitieteellinen puutarha tai museo, mutta tavallista isompi ja aidompi sellainen.

Raimo Tengvall

Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia
MAINOS
Video Icon

Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät