Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 3 395   0

Vene 19 Båt -messut – kiiltoa ja Kekkosta

Vene 19 Båt -messut – kiiltoa ja Kekkosta

Keski-ikään ehtinyt Helsingin Venemessut etsii kasvua nuorisosta. Myös Itämeri on tämän vuoden kantava teema.

Pohjois-Euroopan suurimmat venealan messut ovat tasaiseen tahtiin vetäneet vuosittain n. 70.000 veneistä kiinnostunutta kävijää. Vaikka Helsingissä on järjestetty venenäyttelyitä jo vuodesta 1931, venealan keskusliiton Finnboatin pyörittäminä messut täyttävät tänä vuonna pyöreät 50 vuotta. 

Moottoriveneiden ensirekisteröinnit ovat viimeiset vuodet olleet hienoisessa laskussa. Koko maassa rekisteröitiin vuonna 2015 2.986 moottorivenettä. Viime vuonna rekisteröitiin 2.715 uutta märkää menopeliä ja laskua on ollut joka vuosi. Muutos ei ole suuri, mutta trendiä halutaan alalla ymmärrettävästi kääntää. Messuilla uskotaan, että se tapahtuu hallitulla sukupolvenvaihdoksella nuorten avulla. Järjestäjät uskovatkin, että veneilyn aloittamisen kipinä saadaan parhaiten istutettua nuorisoon juuri messuilla. Tämän vuoden Vene 19 -messuille houkutellaan paikalle alle 15 -vuotiaita ilmaisella sisäänpääsyllä maanantaista torstaihin. Messusunnuntait ovat lisäksi perhepäiviä, jolloin ohjelmassa on luvassa mm. lasten purjehduskoulutusta.

Analogisia kokemuksia

Vene 19 Båt -messut – kiiltoa ja Kekkosta

Veneily on käsin kosketeltavan analoginen kokemus. Siksi nuoret halutaan saada halliin fiilistelemään aurinkokansille, ratin taakse ja haistelemaan tuoreen lasikuidun viimeisimpiä vivahteita. Vauhtia harrastukseen voi lisäksi ottaa Uusi Aalto -altaasta. Siellä järjestetään ensimmäistä kertaa wakeboard- ja melontakursseja, sekä esitetään uutena lajina Swimrun eli uintijuoksua.

Siellä voi tutustua myös laitesukellukseen, suppailun ja moneen muuhun lajiin. Kalastuksesta kiinnostuneille on tarjolla paitsi jättiakvaariota ja varusteita, myös reiluja vinkkejä Rapalan Pro Loungessa kalastusoppaiden toimesta. Alue on tänä vuonna yhdistetty Uuteen Aaltoon ja siellä on esillä myös erityisesti kalastukseen suunniteltuja veneitä kuten esim. Alucat W8, varusteltu Buster Cabin tai Alutroll.

Painopisteenä Itämeri

Messujen toinen pääteema on Itämeri. Vene 19 -messut esittelee Baltic Sea Action Groupin toimintaa ja muutenkin Itämeri on tänä vuonna näkyvästi esillä. Kävijä voi halutessaan lunastaa Itämeri -lipun, jolloin yksi euro menee Itämeren suojeluun. BSAG:n Elävä Itämeri on vuonna 2008 perustettu säätiö, joka pyrkii toiminnallaan suojelemaan Itämerta ja palauttamaan sen ekologista tasapainoa. Lisää säätiön toiminnasta voit lukea tästä: https://www.bsag.fi/fi/etusivu/

Itämeren tilannetta käsitellään myös tutussa Purjehdussatamassa. Sen teemapäivänä 15.2 esitelmöivät alan asiantuntijat klo 15.00 alkaen parin tunnin verran mm. sinileväkesästä ja mikromuovista.

Alumiini jyllää

Varusteiden, vene-elektroniikan ja laitureiden lisäksi venemessujen tärkein vetonaula ja elinehto ovat veneuutuudet. Niitä on tuttuun tapaan messuilla runsaasti tänäkin vuonna.

Kisa alumiinivenemarkkinoilla kiristyy entisestään kun yhä useampi valmistaja haluaa apajille. Liettualainen Andor -merkki esittäytyy muiden mukana nyt myös Suomessa uudella tylppäkuonoisella Andor 6.0 CC keskipulpettiveneellään. Kotimainen Alutroll 400 Flatfish puolestaan voisi olla trimaraanirungollaan aloittelevan kalastusharrastajan ensimmäinen helposti hallittavissa oleva vene. Muita alumiinirunkoisia uutuuksia ovat mm. Silver Hawk BR, Yamarin Cross 62BR, Falcon C7 sekä työhenkiset Alukin SC650 ja Arronet 30 Surprise Work.

Päiväksi ulos, illaksi kotiin

Myös päiväretkiveneiden suosio jatkuu. Bow-Rider tai perinteiset Daycruiser-venetyypit kun tarjoavat kiireiselle kaupunkilaiselle pääsyn ulapalle lyhyelle retkelle mahdollisimman vaivattomasti. 

Laadukas Askeladden C65 BR vetoaa juuri tähän kohderyhmään kuten myös AMT 210 DC, Flipper 650, Nordkapp Noblesse 660 tai Bella 640DC. Tämän ryhmän erikoisuuus on Bayliner VR6 Cuddy, joka eroaa paitsi muotoilultaan myös sillä, että se on saatavana myös sisäperämoottorilla varustettuna.

  • Vene 19 Båt -messut – kiiltoa ja Kekkosta
  • Vene 19 Båt -messut – kiiltoa ja Kekkosta
 

Huippukiiltävää vai Kekkosta?

Vaikka järki veneostoksilla voittaisikin, venemessut eivät ole mitään ilman haaveita. Soutuveneistä haaveillaan harvemmin, joten se jää isompien mallien tehtäväksi. Tänä vuonna muutama mielenkiintoinen uutuus nousee erityisesti esiin.

Kotimainen Axopar tuo autotuunaajana tunnetun saksalaisen Brabusin kanssa Helsinkiin punaiseen ja mustaan pukeutuneen Brabus Shadow 500 Black OPS Limited Edition nimihirviön alla kulkevan kuolauskohteen. Tätä 6 viikkoa käsinmaalattua ja kiillotettua huippumallia valmistetaan maailmanmarkkinoille vain 28 kappaletta. Viikkojen hinkkauksen lopputuloksena on kiilto, johon edes elävien huippumallien huulikiilto ei yllä.

Mallimerkintä seuraa konetehoa, eli perälaudassa roikkuu 2x250hv:n Brabus -teipattua Mercuryn konetta. Matkustajien yläpuolta suojaa pikkumusta bimini toppi ja takapuolta puolestaan erikoispehmeä Brabus nahka. Hintaa menijälle saadaan 209.500 € + ALV. Siihen hintaan saakin sitten nauttia Brabus -nahasta myös WC -tiloissa.

Pikkujahtitunnelmaan pääse jo norjalaisella matkavenevalmistaja Marex 360 Cab Cruiserilla. Jos sen tilat tai 11,5 metrin pituus eivät riitä, voikin jo siirtyä samantien kokoluokkaan 16,5 metriä ja tepastella italialaisen Pershing 5x:n aurinkokannelle miettimään, miltä se iltapäivädrinkki siellä maistuisi. Tai jos mikään näistä ei kolahda, miten olisi presidentti Kekkosen virkavene Kultaranta VI? Kekkosen ahkerasti käyttämä Finmar Commodore vuodelta 1974 on myynnissä tarjouksien perusteella venemessuilla. Se saattaisi voittaa minkä tahansa jahdin, ainakin viileyskertoimen perusteella.

Aukiolo-ajat, lippujen hinnat sekä messutietoa: https://vene.messukeskus.com

Teksti: Leif Rosas. Kuvat: Valmistajat.

Katso myös Nettiveneen Facebook-sivuilta video messuilta ja pääset mukaan todelliseen messu-pöhinään.

Leif - Rosas
Leif Rosas on merellinen ammattikuvaaja ja -kirjoittaja joka mielellään väistää venäläisiä ydinsukellusveneitä. Safariyrittäjä RIB -veneillä ja ilmatyynyaluksella joka ei talvellakaan oikein malta pysytellä kuivalla maalla.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia
MAINOS
Video Icon

Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät