Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 3 228   0

Vene 19 Båt – Äijätarhasta elämyspuistoon

Vene 19 Båt – Äijätarhasta elämyspuistoon

Venemessuilla löytyy sekä perinteistä hypisteltävää, että trendikkäitä elämyksiä.

Venemessujen päähallit ovat tänäkin vuonna yksi maan suurimmista äijätarhoista. Esillä on runsaat 500 venettä ja himottuja uutuuksiakin riittää. Kilpailu kiihtyy paitsi alumiinivenemarkkinoilla, myös vesijettien myyntitiskeillä. Niissä onkin jonotettu ahkerasti viime vuonna. Jettien myynti, kun kasvoi peräti 45%. Suomen kokoisessa maassa se tarkoittaa hieman yli tuhat kpl. Muut myynnin kasvun alueet ovat mökkiveneet (+23%), yli 9 metriset moottoriveneet sekä lähinnä soutuveneisiin tarkoitetut pienemmät sähkömoottorit. Niiden myynnin kasvu, yli 70% kuulostaa hurjalta, mutta kappalemäärissä se on n. 6000. Hyvä niin.

Koneet jyllää

Vene 19 Båt – Äijätarhasta elämyspuistoon

Ennätys lämmin kesä ja kärpäset nosti vuoden 2018 venerekisteröinnit n. 7,5%, kappalemäärissä laskettuna. Silloin puhutaan moottoriveneistä. Yli 20 -jalkaisia purjeveneitä myytiin samaan aikaan vaivaiset 15 kpl. Ahkera messukävijä muistaa ajan, jolloin purjeveneitä oli esillä kokonaisen hallin verran. Tänä vuonna niitä on kaksi. Siis venettä. Moottorit jylläävät. Niissä trendi maailmalla ja meillä menee yhä suurempaan, kun koneet heitetään kansien alta perälautoihin. Edut ovat selvät. Samalla ei laiturinaapurillekaan jää epäselväksi millä ollaan liikkeellä. Näyttävyys kun koetaan yhä tärkeämmäksi juuri suurissa moottoriveneissä.

Suurin on kaunein

Perämoottorien missikisoissa suurin on aina kaunein. Tämän vuoden voittajaksi on siksi kruunattu Yamahan uusi XTO 425hv. Muut strategiset mitat ovat; 440kg, V8 ja 5,6L. 

Jos haaveilit XTO:n pulttaamisesta kiinni vanhaan veneeseesi saat vetää vesiperän. Pataa kun myydään Suomessa vain Yamaha Boat Partner -sertifioiduihin veneisiin. Varovaisuus johtunee painosta ja koneen tarjoamasta väännöstä, joka kohdistaa runkoon huomattavia vääntövoimia etenkin yksikoneasennuksessa. Yamaha ei paljasta vääntölukuja, mutta julkisuudessa on useasti ollut esillä luku 546 Nm @4200rpm. Nyt vain kaksi venemallia saa Suomessa peräänsä XTO:n; Anytec A27C, jonka Nettivene.com koe-ajoi ennen joulua, sekä muhkea Anytec A30 tuplakoneasennuksella. XTO:lla kivutaan myös perämoottorien hinnoissa uuteen kuninkuusluokkaan. Kahisevaa tarvitaan 57.900€ per kone.

Päiväristeilylle omalla veneellä

Daycruiserit, eli päiväretkiveneet pitävät pintansa. Myös Bowrider -mallit jatkavat suosiotaan. AMT 190 BRf, Cross 62BR, Finnmaster P6 ja Falcon C7 houkuttelevat siis kilvan perheitä alloille ensi kesänä. Isommissa luokissa Yamarin 88DC tarjoaa leveällä kannellaan enemmän tiikkiä, kun opiskelijan soluasunnossa löytyy laminaattista lattiapinta-alaa.

Nordkapp Noblesse 720 puolestaan houkuttelee hulppealla aurinkovuoteellaan. Messujen veneet valittiin jälleen kerran. Avoveneluokassa voiton vei Brabus Shadow 500, retki- ja yhteysveneissä Nimbus C9 sekä matkaveneissä Marex 360 Cabriolet Cruiser.

Uusia virtauksia

Silverin osastolla nähdään veneen alla mielenkiintoisin uutuus. Niin kauan, kun lasikuituveneitä on valmistettu, on myös testattu pohjan eri muotoja. Kun on haettu pehmeää kulkua, on perinteisesti jyrkennetty V-pohjaa ja korostettu nousulistoja. Vesi on ohjattu sivuille. Näin on yritetty saada vene nousemaan mahdollisimman ylös kuopasta. Jyrkkä V-pohja vaatii kuitenkin paljon tehoa toimiakseen.

Silver kokeilee nyt Z-sarjassaan täysin toisenlaista menetelmää. Patentoidulla ruotsalaisella Petestep -rungolla vesi ohjataan listoilla alaspäin ja perää kohti. Porrastyyppiset listat kulkevat kölistä laidoille jyrkässä kulmassa ja päättyvät reippaasti ennen perälautaa. Perä on täysin sileä. Menetelmällä saadaan valmistajan mukaan paljon pienempi roiske sivuille, suurempi perän noste ja siten pehmeämpi kulku pienemmällä koneteholla ja kulutuksella.

  • Vene 19 Båt – Äijätarhasta elämyspuistoon
  • Vene 19 Båt – Äijätarhasta elämyspuistoon
 

Elämyksiä ja trendikalastusta

Venemessuille haalitaan elämyshalliin vuosi vuodelta enemmän houkutuksia nuoria koukuttamaan. Uusi Aalto -aluella nähdään nytkin Wakeboardingia, suppailua, melontaa ja kalastustakin. Esillä on myös kalastusjetti. Kalastuksesta väännetään muutenkin trendikästä. Kuuminta hottia on nyt design -kalastusveneet, jotka ovat varta vasten tuunattuja juuri heittokalastusta varten. 

Venäläiset ovat tässä genressä vahvasti tulossa, vaikka esikuvat tulevatkin Jenkeistä. Pietarissa valmistetut North Silver -veneet ovat tästä yksi esimerkki. Monet muistavat vuosikymmen takaiset Tracker -kalastusveneet märkine kokolattiamattoineen. Tästä on päästy aimo harppaus eteenpäin ja matot ovat takaisin veneen turkissa. Nyt luvataan niille myös hauenkestävyyttä. Säilytystilaa ja sumppua löytyy joka lähtöön. Elektroniikka valtaa alaa myös yhä enemmän kalastajan veneen ohjaamossa. Oranssinvärisen Husky 650 SF Sportin ostajalta veloitetaan 51.000 € jos menopeliksi valitaan Suzuki 250TX. Saaliin kilohintaan investointia tuskin kuitenkaan lasketaan. Onhan kyse elämyksestä.

Teksti ja kuvat; Leif Rosas 2/2019

Nettivene.comin Facebook sivuilla pääset katsomaan myös tallenteen messuilta tehdystä FB-livestä. Lähde kunnolla mukaan messu-pöhinään!

Leif - Rosas
Leif Rosas on merellinen ammattikuvaaja ja -kirjoittaja joka mielellään väistää venäläisiä ydinsukellusveneitä. Safariyrittäjä RIB -veneillä ja ilmatyynyaluksella joka ei talvellakaan oikein malta pysytellä kuivalla maalla.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia
MAINOS
Video Icon

Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät