Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 4 181   0

Veneilyn laaja skaala taas Uivassa

Veneilyn laaja skaala taas Uivassa

Laiturissa veneestä ymmärtää tuplasti enemmän kuin messuhallissa. Koeajolla ymmärtää jo triplasti. Kaikki nämä onnistuivat Uivassa venenäyttelyssä.

Hintaluokka noin 500 – 2 500 000 euroa. Pituudet kahdesta metristä yli kahteenkymmeneen. Helsingin Lauttasaaren HSK:lla nyt 19. kertaa järjestetty Uiva venenäyttely esitteli veneilyä taas erittäin laajasti.

Isoimmat veneet olivat sitä kokoluokkaa, ettei niitä oikein rahdata sisään messuhalleihin. Lähes kahdeksan metriä leveä Lagoon-katamaraani esimerkiksi vaatisi tieliikenteessä aikamoisen erikoiskuljetuksen. Näistäkin syistä tarjonta Uivassa pystyy olemaan laajempi kuin talven venemessuilla.

Laiturissa ollessaan veneestä myös saa paljon paremman käsityksen kuin messuhalleissa. Astumalla sisään saa hyvän käsityksen pienemmän veneen vakavuudesta ja sisään astumisen helppoudesta. Veneen mittasuhteetkin ovat ymmärrettävämpiä luonnossa. Tuulensuoja ja säästä riippuen myös auringon- tai sateensuoja käyvät hyvin ilmi.

Eniten saa tietysti irti ajamalla, ja sekin luonnistui Uivassa jo perinteeksi muodostuneelta Kippari-lehden koeajolaiturilta. Ajettavana olivat tänä vuonna Bella 600 BR, Buster XL, Faster 545, Finnmaster Husky R6, Silver Eagle 640 BR, Suvi 5050 Duo ja Yamarin Cross 54 BR.

Säät suosivat tapahtuman viikonloppuosaa. Torstai ja perjantai taas olivat tuulisempia, perjantai-illasta myös sade hyökkäsi päälle. Ehkä osittain näistä syistä kävijämäärä 10 591 henkeä ei ollut parhaiden vuosien tasoa.

Näytteillä olleiden veneiden määrässä taas oltiin lähes huippuvuosien tasolla. Yhteensä veneitä oli 260.

Erityistä optimismia edusti 19 purjevenemallin esilläolo näyttelyssä. Se on valtavasti, ottaen huomioon, että koko Suomeen oli rekisteröity alkuvuoden aikana heinäkuun loppuun mennessä vain 22 uutta purjevenettä.

Jos jotain tästäkin näyttelystä puuttui, niin käytetyt veneet. Tarvikkeita taas riitti kohtuullisen hyvin, muttei sentään samassa määrin kuin kevättalven Vene Båt -näyttelyssä Messukeskuksessa. Syksyn tullessa ei niin paljoa uusita veneen tarvikkeita tai omia veneilyvaatteita, mutta uuden veneen ostamiseen aika on juuri sopiva.

Isoissa tai suosituissakin veneissä vielä elokuun lopulla tai syyskuussa tehty tilaus yleensä johtaa uuden veneen vesille saamiseen sopivasti heti seuraavaksi kevääksi. Myöhemmin tehty tilaus taas saattaa joissain tapauksissa johtaa siihen, että venettä voi joutua vielä odottamaan kauden jo alettua.

Pieniä parannuksia ja pieniä suuria uutuuksia

Veneilyn laaja skaala taas Uivassa

Edullisemmissa ja ”kaiken kansan” veneissä nähtiin jonkin verran uutta. Eniten tarjosivat kotimaiset valmistajat, joiden veneitä olikin yli puolet näyttelyn veneistä. Myös muutama ulkomainen pienempi vene vaikutti kiinnostavalta.

Buster esitteli uuden S-mallin eli pienempien järvien tai lyhyempien vesistönylitysten työjuhdan. Se korvaa aiemmat XS- ja S-mallit. Neljän hengen S:n saa joko kahvaohjattavana tai ohjauspulpetilla kahdella erilaisella pulpettiratkaisulla. Kahvaohjattava perusmalli on hyvä neljän hengen istumiseen ja sivupulpetillinen versio taas on kokoisekseen aikamoinen tavarankuljetusihme.

Pienissä alumiiniveneissä kiinnostavan, mutta hieman erilaisen vaihtoehdon Busterille tarjoaa virolainen Alunaut, jonka myynti on alkamassa myös Suomessa. Nyky-Bustereihin verrattuna Alunaut vaikutti vähemmän hienostuneelta ja astetta jämerämmältä työveneeltä.

Toinen uusi pienvenemerkki, joka lanseerattiin messuilla Suomeen, oli RIB-vene Highfield. Australialaisperäistä suunnittelua olevat Kiinassa valmistettavat veneet ja jollat vaikuttivat asiallisilta. Niiden runko on monista muista ribeistä poiketen alumiinia. Highfieldit yleistyvät kovaa vauhtia: ne kertovat olevansa apujollissa nyt jo maailman markkinajohtaja, vaikka firma on perustettu vuonna 2011.

Uusi, mutta jotenkin tutun ja kiinnostavan oloinen venemerkki Uivassa oli myös Sting. Ilmeisesti messuilla oltiin kartoittamassa kiinnostusta, jos myyntiä oltaisiin aloittamassa piakkoin. Lasikuituiset noin 5-7-metriset nykytyyliset huviveneet vaikuttavat juuri sellaisilta, mitä tällä hetkellä paljon ostetaan. Taustalta löytyykin suunnittelija Espen Thorup, jonka käsialaa ovat myös uudet Nordkappit, Bellat ja Flipperit.

Monissa suosituissa venemalleissa oli myös tapahtunut pieniä uudistuksia. Lisäksi oli monia alkuvuoden uutuuksia, jotka suuri yleisö pääsi ensimmäistä kertaa näkemään vesillä.

Marino Mustangit näyttivät söpöiltä varustettuina veneen värisillä perämoottoreilla. Axopar 24 on edullisin uuden tyylin terävän muotoisista isoista kotimaisista meriveneistä. XO 360 taas on niistä kallein, ja aikamoisen huima ilmestys. Messuilla nähtiinkin monta venettä, jotka ovat sekä teknisesti että visuaalisesti todellisia taideteoksia.

Kookkaita erikoisuuksia ja mieleenjääviä näkyjä

Laitureistaan tunnettu Marinetek on laajentanut toimintaansa myös saunalauttojen valmistukseen. Heti alueelle sisääntulon jälkeen ensimmäisellä laiturilla esillä ollut lautta on CE-hyväksytty vene. Se siis ei tarvitse rantaan rakennuslupaa, ja halutessaan sillä voi myös kruisailla ympäriinsä.

Purjevenepuolella oli perinteisen muotoisten lisäksi esillä niin katamaraania kuin trimaraaniakin. Laiturissa oli ainakin helppo nähdä huomattavat erot näiden sisätilaratkaisuissa ja ulkoleveydessä.

Huomiota herättivät myös ansaitusti pari kotimaista jännän muotoista keskisuurta avomoottorivenettä. TITO Boatsin futuristinen Nemo on nähty erinäisillä messuilla aiemminkin. Uutta, mutta vanhan klassikkoveneen tyyliä edusti Celeri. Se on pohjastaan alumiinia ja päältä mahonkia. Huima klassikkotyyli pyrkii siis yhdistymään alumiiniveneiden hyvien puolten kanssa.

Ronskia seikkailutyyliä taas edusti amerikkalainen Weldcraft. Se on siis aivan eri merkki kuin huvivene Wellcraft… Näissä ronskeissa kalastukseen ja seikkailuun suunnitelluissa Weldcrafteissa huomiota herätti ainakin äijämäinen tyyli ja maalaukset. Weldcraft Ocean King 260 oli näyttelyn ehkä suurimpia kontrasteja muuten kovin fiinin henkiselle uusien veneiden harrastamiselle. Siihen ei viitsinyt astua pikeepaita päällä. Oikea asu olisi maastopuku.

  • Veneilyn laaja skaala taas Uivassa
  • Veneilyn laaja skaala taas Uivassa
 

Elämää ja vene-elektroniikkaa

Busterin osastolla pääsi kokeilemaan upouutta Buster Q -älynäyttöä. Siinä yhdistyvät perinteisen veneen mittareissa ja karttaplotterinäytössä olevat asiat yhteen, helppokäyttöisellä logiikalla toimivaan kosketusnäyttöön. Lisänä on muun muassa ohjeita veneen käyttöön, videoiden kera. Q-näyttö on nyt vakiona kaikissa uusissa Bustereissa M-mallista ylöspäin.

Kuten veneilyyn muutenkin, venemessuillakin asiaan kuuluu perinteisesti kaikenlainen touhuaminen ja työstäminen. Venemestari-lehden pisteellä muun muassa kunnostettiin ja hiottiin veneiden pohjaa. Alueella myös varsin spontaanin tuntuisesti innostuttiin tekemään harvinaisen ovelia solmuja.

Kokonaisuutena messuilla ei ollut havaittavissa mitään selkeitä yksittäisiä juuri näiden messujen trendejä. Megatrendeistä elektroniikka lisääntyy hitaasti mutta varmasti, samoin päiväkäyttöön suunniteltujen veneiden koot.

Veneillä ei tehdä enää niin paljoa pitkiä monen päivän yöpymisreissuja, mutta halutaan kokoa ja näyttävyyttä. Samaan rahaan, jolla on ennen ostettu iso matkavene, voidaan nyt ostaa todella iso avovene valtavalla perämoottorilla. Bensan polttaminen ei ole venemaailmassa vähenemässä.

Vähenemässä ei ole myöskään rahan käyttö. Vaikkeivät myynnit ole vielä selkeästi nousseet, venealalla koetaan nähtävän talouden mahdollisia pienen kohentumisen merkkejä. Näin on tosin ollut jo edellisinäkin vuosina, mutta nyt siitä tunnutaan laituripuheissa oltavan vielä varmempia kuin aiemmin.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia
MAINOS
Video Icon

Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät