Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 11 205   0

Venexpo 2017 – Pieni uutuustuulahdus Turusta

Venexpo 2017 – Pieni uutuustuulahdus Turusta

Syksyn turkulaismessut tarjosivat edellisvuosia pienemmän uutuustarjonnan, mutta yhä asiallisen piristysruiskeen varsinaissuomalaiselle veneilylle.

Syksy on hyvä hetki tilata uusi vene. Silloin venetehdas voi valmistaa sen vaikka asiakkaalle vähän räätälöitynäkin talven aikana. Asiakas saa uuden veneensä vesille heti keväällä jäiden lähdettyä. Näin ainakin useimmissa tapauksissa; joissain isoissa veneissä odotusajat tai tilausjonot ovat vielä pidempiä.

Syystilausten kätevyyden takia Turun messukeskuksessa on järjestetty syksyisin venemessuja, vuodesta 2015 alkaen nykyisellä Venexpo-konseptilla. Se on ollut hyvä paikka ensiesitellä uutuusmalleja. Esimerkiksi Finnmaster Husky -mallisto esiteltiin vuoden 2015 messuilla. Vuonna 2016 huomiota herätti muun muassa Buster Phantomin ensiesittely.

Näiden perusteella isot odotukset olivat nyt myös vuoden 2017 messuillle. Huhut tosin kertoivat, että moni iso valmistaja olisi jäämässä pois. Ehkä paikalle tulleet silti osaisivat yllättää?

Juonipaljastus: eivät yllättäneet. Messuista sai kuitenkin ihan hyvän ja monipuolisen veneilyfiilistelyn pimenevään marraskuuhun. Jos luet tätä järkevän matkan päässä Turusta messujen ollessa käynnissä 9.-12.11.2017, niin sinne vaan! Messut ovat nyt kävijöille pääsymaksuttomat, eli ainakaan siitä ei jää kiinni.

Jokaiselle jotakin

Venexpo 2017 – Pieni uutuustuulahdus Turusta

Isojen venemessujen eräs hienous yleensä on mahdollisuus vertailla kilpailevia veneitä toisiinsa. Jos on tietyn tyyppinen vene mielessä, voi käydä peräkanaa katsomassa ja hypistelemässä kilpailevien valmistajien versiot aiheesta. Turussa nyt 2017 tämä ei onnistunut. Messuilla oli vain muutama toistensa suora kilpailija.

Enemminkin messuille oli saatu hyvin laaja valikoima yksittäisiä todella erilaisia veneitä, niin uusia kuin käytettyjäkin. Jokaiselle löytyi varmasti jokin, mutta ei välttämättä sille kilpailevaa vaihtoehtoa.

Siksi tämäkin juttu jakaantuu nyt kolmeen osaan: messujen uutuudet, messuilta puuttuneet huomattavat uutuudet ja messujen muuten vain mielenkiintoisuudet. Kahta viimeistä on eniten.

Aloitetaan edullisesta päästä. Särki-veneet unohtuvat usein, kun etsitään pienvenettä 500-15000 euron hintaluokassa. Nyt ei unohdu. He olivat esillä peräti kahdeksalla veneellä. Mallisto ulottuu reilun 500 euron jollasta noin 15 000 euron pakettihintaiseen 480 TC -tuplapulpettimalliin, joka on hyvä kilpailija suosituille Suvi 47 Duolle ja Terhi 475 BR:lle. Siitä esiteltiin messuilla nyt uusi 480 CC -keskipulpettimalli. Asiallinen perusvene vaikka yksin liikkuvalle kalastajalle.

Samaa 15 000 euron pakettihintaluokkaa edusti myös uudistunut Bella 485 R. Siinä on sivupulpetti ja runsaasti istumatilaa vakiovarusteisten istuintyynyjen päällä. Oikein fiksun tuntuinen vene järvikäyttöön tai suojaisammilla merenkolkilla liikkumiseen.

Pienempi, tyylikkäämpi ja kalliimpi uutuus taas oli Marino Mustang sähkömoottorilla. Plaaniin noustakseen se käyttää samaa kallista ja hienoa Torqeedoa kuin Nettiveneen Taukopaikassakin koeajettu sähkökäyttöinen Terhi 400 C. Monen makuun lähes 40 000 euroa on kuitenkin järjetön summa pikkuveneestä.

Alle tuplat lisää, niin vajaalla 80 000 eurolla saa jo vaikkapa Sea Rayn komean 230 Sun Sport -uutuusmallin. Reilun seitsemän metrin mittaan mahtuu runsaasti auringonottotilaa, hyvät varusteet ja makuuhytti keulaan. Ajanmukaisen tyylinen Sun Sport on edullisempi vaihtoehto vaikka Nettiveneessäkin hiljattain koeajetulle Grandezza 25 S:lle, jollainen oli messuillakin kätevästi vastapäätä ihailtavana.

  • Venexpo 2017 – Pieni uutuustuulahdus Turusta
  • Venexpo 2017 – Pieni uutuustuulahdus Turusta
 

Poissa olleet huippu-uutuudet

Bella, Flipper ja Aquador olivat messuilla jälleenmyyjänsä Venemaailman tuomina, mutta Bella-Veneiden neljäs merkki puuttui. Nyt syksyllä valmistaja esitteli nimittäin aivan uudet Falcon-alumiiniveneet.

Falcon BR 6 ja BR 7 ovat malliston ensimmäiset. Myöhemmin mallisto laajenee. Falconeissa on yhä suositumpaan tyyliin alumiinirunko ja lasikuitukansi. Tilaratkaisuissa on pyritty monikäyttöisyyteen sekä huviajelu-, yhteys- että kalastuskäytössä. Ei hätää, Nettivene ehti jo koeajaa sellaisen, ja juttu on pian tulossa.

Bella-Veneiden lisäksi tänä syksynä ensimmäisen alumiiniveneensä on esitellyt myös AMT. Aiemmin tänä vuonna myyntiin tullut 175 BR on Nettiveneen koeajonkin perusteella todella miellyttävä ja hyvän hinta-laatusuhteen vene. Se on jatkossa saatavissa myös alumiinirunkoisena versiona, jossa sisäpuoli on tuttua lasikuitua. Helppo arvaus on, että kevyempi ja huolettomampi runko tuskin venettä ainakaan huonontaa. Kiva sekin olisi ollut nähdä…

Alumiiniveneiden ykkönen Buster taas esitteli syksyn aikana uudet Magnumin ja SuperMagnumin, vaan ei tuonut niitä messuille. Isojen alumiiniveneiden mittatikkuina ne olisivat todella huomionarvoisia tapauksia nyt, kun muutkin valmistajat ovat tuoneet runsaasti uusia vastaavia malleja. Uusi Magnum on 7,2-metrinen kahdeksalle hengelle rekisteröity ja saatavilla suurimmillaan 225-heppaisella. SuperMagnum on selvästi suurempi 7,7-metrinen kymmenen hengen vene jopa 350-heppaisella moottorilla.

Klassikoita ja tyylikkäimpiä uutuuksia

Messujen anti oli uutuuksien sijaan jopa parempi historiapuolella. Klassikkoveneitä oli ihailtavana lukuisia, kuten Riva, vuoden 1941 Chris-Craft ja samalla vuosikymmenellä sotavuosien jälkeen Turussa rakennettu Ann Mari -pikavene.

Pikkuiset Tornado-pikaveneet saivat tuntemaan vauhtia, kun niitä edes kuvitteli vedessä. Spede Pasasen Tandem Showboat taas ehkä oli vielä kivempi näytillä messuilla kuin se olisi ollut vedessä…

Mikäli klassikkoveneet kiinnostavat, mutta sellaisen hankinta mietityttää, messuilla oli esillä kaksikin vaihtoehtoa. Edullisempi (ilmainen) vaihtoehto on mennä katsomaan Aurajoen Wauhtiajoja kesäkuussa. Kalliimpi (alkaen n. 120 000 euroa) vaihtoehto on hankkia uusi suomalainen Barchetta 26 Open. Huipputyylikäs mahonkia ja lasikuitua yhdistävä kuluneen vuoden uutuusmalli on klassisen näköinen, mutta nykyaikainen daycruiser viimeisteltyyn käsityöhenkeen tehtynä.

Toinen uusi suomalainen vanhan tyylin edustaja oli Niklot -purjevene. Se on vähän kuin jollan ja ison purjeveneen välistä, kuitenkin avovene. 80-kiloisella taittokölillä varustettu viisimetrinen ja 300-kiloinen kevyt purkkari liikkuu vaikka jarruttomalla trailerilla. Se on helppo kuvitella vaikkapa järvipurjehdukseen. Näyttelyvene tosin oli vasta prototyyppi, ja suunnittelija vasta etsii valmistajaa venetyypille.

Muuten messutarjonta oli hieman varusteita, paljon käytettyjä veneitä monissa eri hintaluokissa ja pientä ohjelmaa. Hauskaa oli esimerkiksi tuulikoneilla varustetussa altaassa purjehdus kauko-ohjattavilla purjeveneillä. Edullinen tapa harkita purjehdusharrastuksen aloittamista…

Kun sisäänpääsy messuille oli ilmainen, kävijöitä kehotettiin sen sijaan lahjoittamaan pääsylippurahoja Pidä Saaristo Siistinä ry:lle. He tosin olivat juuri nyt harvinaisen hyvässä tilanteessa. Upouusi Roope-alus oli juuri kerännyt jätteitä ensimmäisen kesänsä Saaristomerellä hyvin tuloksin. Toisaalta muut alukset vanhenevat, joten nyt kerättiin rahaa uuden aluksen saamiseksi Saimaalle. Hyvä kädenojennus sisä-Suomelle muuten varsin varsinaissuomalaisilla messuilla.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia
MAINOS
Video Icon

Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät

Vesiliikennelaki uudistuu: Veneen vuokralle antamisen vaatimukset vähenevät