Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.
Read 4 032   1

Outo vika – keulaboksin suihkulähde

Outo vika – keulaboksin suihkulähde

Onko kohdallesi sattunut outo vika veneessä? Kerro siitä meille, oudoimmista teemme jutun!

Kevään ensimmäinen koeajo on aina veneilijän jouluaatto. Alkavan kauden tärkein ajo, kun katsotaan, toimiiko kaikki. Syyshuolto ja talven asennukset. Maalit ja varusteet.

Tornado 7,5m Multi Purpose RIB -vene kulki kuin unelma. Kevätaurinko tuntui lämpimältä kuin mitä mittari näytti. Kaikki toimi hienosti. Edessä siis pitkä kuuma kesä.

Toisen koeajon jälkeen tunnelma muuttui. Keulaboksissa oli reippaasti vettä. Nyt ei ollut satanut päiviin, joten mitä ihmettä? Sangollinen vettä poistettiin ja vene jäi laituriin. Parin päivän päästä keulaboksi oli edelleen kuiva. Siispä aalloille.

Matkavauhtitesti

Outo vika – keulaboksin suihkulähde

Nyt ajettiin tunti matkavauhdilla. Ajon jälkeen keulaboksissa oli melkein 50 litraa tuoretta vettä. Mistä se tulee? 

Boksi tyhjennettiin ja tarkastettiin. Rungosta ei löytynyt minkäänlaista reikää mistä vesi pääsisi boksiin. Ja olihan se laiturissa pysynyt kuivana. 

Kaiken lisäksi keula on ajossa kokonaan ilmassa eikä ole siis edes kosketuksissa veden kanssa. Vesi siis tulee boksiin pelkästään ajon aikana, tämä on selvä. Keulassa ei ole keulapotkureita tai muita läpivientejä paitsi keulasilmukka. Mitään suoraa yhteyttä ulkoilmaan vesirajassa ei ole. Hmmh, outoa.

Oudommaksi menee

Uusi koeajo täysillä. Jälleen oli keulassa vettä, mutta nyt paljon vähemmän. Lisäksi ponttonin sisäpuolelta ruiskuaa nyt myös vettä kannelle. Hetkinen, nyt kummittelee. 

Kerrataanpas. Parkissa siis tiivis boksi pysyy kuivana, vaikka keula on vedessä. Matkavauhdissa vettä tulee reippaasti sisään, vaikka keula on ilmassa. Mitä kovemmin ajaa, sitä vähemmän vettä tulee boksiin. Nyt tässä pitää kyllä käyttää aivoja ja espressoa enemmän kuin kaasukahvaa! 

Ensin pitää selvittää mistä vesi pääsee boksiin. RIB -veneet ovat isoja kumiveneitä, joissa ilmalla täytetyt ponttonit on kiinnitetty lasikuiturunkoon liimatuilla suikaleilla.  Keulaboksissa lasikuitu myötäilee ponttonien muotoa. Siellä ei ole mitään aukkoa lasikuidussa mistä vesi pääsisi sisään. Paitsi ponttonien täyttöventtiilien ja ylipaineventtiilien ympärillä olevat aukot. Veden on siis pakko tulla sitä kautta.

Suihkulähde

Siis kaveri puikkoihin ja minä pää edellä keulaboksiin. Ja toden totta! Matkavauhdissa täyttöventtiilin vierestä suihkuaa vettä paineella kuin puutarhaletkusta konsanaan.

Ja täydessä vauhdissa veden tulo lakkaa, kuten myös pysähdyttäessä. RIB -venessä on siis matkasuihku! Outoa.

Näkymätön kauha

Vene nostetaan. Ensisilmäyksellä kaikki rungossa ja ponttoneissa näyttää normaalilta. Mutta perässä käsi hipoo saumaa ponttonin alla peräpeilin kohdalla. Sauma liikahtaa!

Se näyttää tasaiselta, mutta kun sormea työntää saumaan aukeaa se muutaman sentin verran ja sulkeutuu sitten jälleen.

Okei! Virtaava vesi siis avaa sauman muodostaen kauhan, joka haukkaa ajossa vettä. Kun virtaus lakkaa, sauma sulkeutuu. Kun ajetaan täysillä, sauma on vedestä irti. Selvä! Mutta miten ihmeessä vesi pääsee keulaan??

Painevesijärjestelmä

Ponttonit ovat veneen kansipuolella kiinnitetty runkoon pitkittäisellä polyuretaanikaistaleella, joka on liimattu sekä runkoon että ponttoniin. Sauman kauhasta vesi on siis päässyt tähän käytävään, jonka läpimitta vastaa puutarhaletkua. Siinä se on sitten paineella kulkeutunut ainoata vapaata reittiä eteenpäin. Keulaboksien sisällä olevat venttiilien aukot olivat sitten ensimmäinen paikka mistä vesi pääsee käytävästä pois.

  • Outo vika – keulaboksin suihkulähde
  • Outo vika – keulaboksin suihkulähde
 

Outo rakenne, oudot viat

Tätä Tornadon suunnitteluvikaa korjattiin saumaa liimaamalla ja vielä lisäpaikalla sauman päälle. Esimerkiksi Zodiacin vastaava kohta on varmistettu L-muotoisella palalla tehtaalta, jolloin vesi ei pääse avaamaan saumaa.

Kaiken kaikkiaan RIB -veneet poikkeavat paljonkin rakenteeltaan ja materiaaleiltaan muista veneistä. Niinpä niiden viatkin voivat olla joskus todella outoja.

Vaikka etukäteen yrittää eliminoida veneilyn kaikki tekniset häiriötekijät, outoja vikoja siis sattuu. Merellä sattuessaan ne usein käynnistävät tapahtumaketjun, jonka seuraukset voivat olla hyvinkin kohtalokkaat. Outoon vikaan kannattaa siis aina suhtautua vakavasti ja miettiä miten se syntyi ja miten sen voi tulevaisuudessa estää. Juuri yllätyksellisyys ja ennalta-arvaamattomuus tekee viasta oudon.

Onko sinulle sattunut outo vika veneessä? Kerro siitä lyhyesti kommenttikentässä. Oudoimmista teemme jutun!

Teksti, kuvat ja video: Leif Rosas

Leif - Rosas
Leif Rosas on merellinen ammattikuvaaja ja -kirjoittaja joka mielellään väistää venäläisiä ydinsukellusveneitä. Safariyrittäjä RIB -veneillä ja ilmatyynyaluksella joka ei talvellakaan oikein malta pysytellä kuivalla maalla.
Safety instructions Nettivene.com
on mobile

More articles

All articles »
Kumiveneen osto-opas: kauppiaan vinkit oikean veneen valintaan
MAINOS

Kumiveneen osto-opas: kauppiaan vinkit oikean veneen valintaan

Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia
MAINOS
Video Icon

Kaupunkivene – Veneilyn iloa ilman omistamisen huolia

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Rekkari.fi-palvelusta kätevästi veneen viralliset tiedot

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Master Pro 550 - edullista paketti etsivälle

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti

Saxdor 200 Sport - avoveneilyn uusi konsepti