Close
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Anytec A21 – merten roadster

Anytec A21 – merten roadster
 • Anytec
 • Anytec
 • Anytec
 • Anytec
 • Anytec
 • Anytec
 • Anytec
 • Anytec
 • Anytec
 • Anytec
 • Anytec

Anytec A21 on valmistajan uuden A-mallisarjan kuopus. Koe-ajo osoitti, että kyseessä on pienistä mitoistaan huolimatta täysiverinen Anytec.

Anytec A21 on 6,24 metrillään tällä hetkellä A-sarjan pienin venemalli. Se korvaa edellisen 622 -mallin, joka oli Suomessakin myydyimpien joukossa. Tämä A23:n pikkuveli saattaa hyvinkin jäädä Anytecin aloitusmalliksi uudessa fleetissä.

Uudistuksella halutaan korvata useimmat entiset mallit uusilla A-sarjalaisilla. Sitä tehdäänkin nyt vauhdilla. Yhtenäinen muotoilu onkin yksi sarjan kulmakivistä. Toinen on ajo-ominaisuuksien trimmaaminen houkuttelemaan entistä laajempaa ostajakuntaa. Runkoja on kauttaaltaan viety hieman kiltimpään suuntaan, jotta omistajien ei tarvitsisi aina ajaa rystyset valkoisina.

A-sarjassa kaikki uudet veneet ovat edellisiä leveämpiä ja jatkossa myös SPD mallisia, eli keskikonsolista ollaan nyt luopumassa. A21 on siten 50 cm lyhyempi ja 25 cm leveämpi kuin 622 -malli.

Kynän jälki tulee hollantilaisesta Vripackin suunnittelutoimistosta. Tämä lentävä hollantilainen erottuukin laiturilla selvästi muista veneistä. Brändi itsessään onkin yksi Ruotsin venevalmistuksen kruununjalokivistä.

Kulmaa ja targaa

Anytec A21 – merten roadster

Uutuudessa on painotettu takakantta ja viety kuljettaja ja navigaattori reippaasti eteen. Keulan kansi on tarkoitettu lähinnä läpikulkuun ja siihen se soveltuukin erinomaisesti. Tuloksena on tässä kokoluokassa hämmästyttävän iso avotila. Yhdessä ison takasohvan kanssa ne luovat tilan tuntua. 

Korkea selkänoja sohvassa on yksi markkinoiden parhaimpia tässä kokoluokassa. Isot boksit tarjoavat paljon säilytystilaa, jos tavara on kapeaa ja matalaa. Ohjauspulpettien alla on tilaa lisää. Korkea tuulilasi jatkuu korotettuina laitoina niin, että suojaa riittää myös takana istuville.

Kulmikkaan ulkomuodon lisäksi huomio kiinnittyy ennen kaikkea targakaareen, joka edustaa uutta ajattelua. Musta kehikko on valmistettu 50 mm ja 70 mm alumiiniputkista ja hitsattu kiinni kanteen. Se toimii samalla myös vesihiihtokaarena ja tukevana kahvana veneen perässä liikuttaessa.

Muuten kaksikymmentäyksijalkainen seuraa merkin laatustandardeja tukevien ratkaisujen suhteen. Mikään ei rämise eikä kolise.

Suojainen näköalapaikka

Siirtämällä kuljettajan eteen saadaan siis retkiveneelle paljon enemmän liikkumatilaa perään. Samalla muutetaan rungon painopistettä, mikä tämän pituisessa veneessä voisi olla haasteellista ajo-ominaisuuksien kannalta. Ajosta voisi tulla helposti hakkaavaa. 

Katsotaanpa. Hangon kärjen pohjoiset vedet tarjoavat sopivasti tuulta ja vanhaa aallokkoa, kun suuntaamme Hangon Auto- ja Venetalon esittelyveneellä avoimille vesille.

Kuljettaja istuu kuppi-istuimessa hyvin suojassa. Sieltä on hyvä tarkkailla vastaan tulevia, reilun metrin korkuisia aaltoja. Yamahan 200 hevosvoimaa nostaa alumiiniveneen plaaniin tutussa 18 solmun nopeudessa. Varmasti, muttei mitenkään räjähdysmäisesti. 

Tanssii aaltojen kanssa

Mennään ensin suoraan vastaiseen. Kolmen kympin kohdalla alkaa tanssi aaltojen kanssa.

Kolmessakymmenessäviidessä lennetään jo matalalla. Vaikka runko näyttää päältäpäin keulastaan selvästi leveämmältä, nielee keula aallot nätisti, mukisematta. 

Kantavat sivupalteet osaltaan hämäävät ulkomuotoa, jos on tottunut näkemään Anytecin keihäänkärjen muotoisia keuloja. Keulan 46 asteen V-kulma tuntuu kuitenkin olevan ihan riittävä. Kuski ja navigaattori pysyvät kuivina ja hymyssä suin.

Lämmittelykierroksen jälkeen käännytään paalupaikalta myötäiseen, lentäjien suosimalle kulkureitille. Nyt voidaankin nostaa vauhtia neljän kympin paremmalle puolelle. 

Sen kuuluisan seitsemännen aallon kohdalla Yamahan vakiopotkuri päästää hypyssä otteensa irti merestä, josta se tähän asti on pitänyt kiinni kuin ammattiyhdistysliike lakko-oikeudestaan. Laskeutuminen aallon harjalta on yllätys, yllätys, varsin yllätyksetöntä. 

Pehmeästi ja hallitusti siirrytään seuraavalle. Ja sitä seuraavalle.

Vesien avoauto

Laitetaan vielä aallot tulemaan tuolta kello yhdentoista suunnalta. Toki vene silloin hieman kiemurtelee, mutta keula ei hakkaa alastulossa vieläkään. Meno tuntuu nytkin vauhdissa täysin hallittavalta. Jos haluaa, nyt voi pistää trimmitasot töihin (vakiovaruste). Jos mieluummin lukee aaltoja ja korjaa ratista veneen liikkeitä, huomaa että runko antaa pienet ohjausvirheetkin anteeksi.

Alla on siis Anytecin maineen mukainen pikkusportti, jolla voi edelleen nauttia ajamisen ilosta. Mm. sen takiahan koko brändi tuotiin aikoinaan markkinoille. 

Avonainen ohjaamo lisää urheilullisuuden tuntua. Vähän samalla tavalla kuin avoautossa. Kuppi-istuimen etuosa kääntyy totutusti ylös, jolloin kuski ajaa puoli seisaaltaan.

Istuin antaa hyvän sivutuen. Se on kiinnitetty vakiovarusteiseen NorSapin kaasujousella varustettuun joustojalustaan, mikä on tuttu monestakin veneestä. 

Se ei kuitenkaan tunnu riittävän kaikkein urheilullisimpaan ajoon tässä veneessä. Lisävarusteena saatavat Anytecin omat joustoistuimet (2000€/kpl) saattavat siksi olla harkinnan arvoinen investointi vauhdista pitävälle.

 • Anytec A21 – merten roadster
 • Anytec A21 – merten roadster
 

Kuka haluaa?

Anytec A21 on pikkusportti, jolla ajaminen tuntuu kuin avo roadsterilla päästelisi mutkikasta alppitietä. 

Kenelle tämä on sitten tarkoitettu? Pakettimessuhintaan 77.000 € kun ostajalla alkaa olla jo valinnan varaa. 

Jos haluaa järkeillä, niin koonsa puolesta vene on helposti hallittavissa satamissa ja kuljetettavissa trailerilla vaikkapa Norjaan seikkailureissulle. 200 hv:n koneella pysytään myös vielä kohtuullisissa teholukemissa. Se tarjoaa myös retkeilylle oivat oleskelutilat kuudelle ja on sopiva yhteysvene. Rahalla saa tukevan ja laadukkaan alumiiniveneen.

Mutta saattaa olla, että järkisyyt painavat tämän veneen hankinnan kohdalla vähemmän.

Asiakkaaksi taitaa hakeutua henkilö, joka mieluummin hankkii pienen kaksipaikkaisen urheiluauton kuin isomman maasturin. Vaikka samalla rahalla saisi enemmän. Miksi? Koska tätä on niin hauska ajaa. Ja veneily on lähtökohtaisesti harrastus, jossa tunneperäisillä asioilla voi olla yllättävän suuri merkitys.

Teksti, kuvat ja video: Leif Rosas

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

Anytec A21

Pituus:6,24 m
Leveys:2,40 m
Paino: (kuivapaino) sis. kone1.237 kg
Henkilkömäärä:6 henk.
Tehoalue:200 hv maks.
Suunnitteluluokka:C
Nopeus: mitattu48 kn.
Pohjan V -kulmat:19,4°/ 46° (perä/keula)
Tankki:170 L
Hinta: Pakettihinta 77.000 € Yamaha 200 hv:n koneella. Hangon Auto ja Veneliike
Leif - Rosas
Leif Rosas on merellinen ammattikuvaaja ja -kirjoittaja joka mielellään väistää venäläisiä ydinsukellusveneitä. Safariyrittäjä RIB -veneillä ja ilmatyynyaluksella joka ei talvellakaan oikein malta pysytellä kuivalla maalla.

Myytävät Anytec -veneet

test
Anytec A21'23
test
Anytec SHOWROOM'23
test
Anytec 622SPD Classic'23
test
Anytec 530 SPD'18
45 000 €
test
Anytec 860 CAB'13
test
Anytec A27 C'22
145 000 €
test
Anytec 860 SPD'17
128 000 €
test
Anytec A21'19 - '22
60 000 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Anytec koeajoja

Kaikki koeajot »
Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla