Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Vaihda salasanasi

Jos haluat vaihtaa käyttäjätilisi salasanan, anna sähköpostiosoitteesi
Koeajot
10.01.2017

Bella 700 RAID – Epäkesko monitoimiseikkailija

Näppärässä pilothouse-Bellassa on käveltävä sivukansi vain toisella puolella. Se säästää tilaa ja tekee veneessä touhuamisesta helppoa.

Kuopiolaisen Bellan viime vuosina kovasti uudistuneessa mallistossa ehkä omintakeisin vene on tämä 700 RAID. Perusajatukseltaan se on nyt Euroopassakin kovassa huudossa oleva pilothouse-vene.

RAID on vielä pilothouse-veneeksi aika omanlaisensa monikäyttöinen tapaus. Sen oikealla puolella on sivukansi, jota pääsee keulaan asti. Keulassakin voi istuskella mukavasti varsinkin hitaammissa vauhdeissa, ja sieltä voi myös rantautua aika helposti.

Takana taas on pilothouse-veneiden tyyliin iso avotila. Siinä mahtuu vaikka kalastamaan tai kuljettamaan tavaraa. Lisävarusteena saa esiin taitettavat penkit ja hytin taakse ulos takaohjauspisteen, jossa ajetaan seisaaltaan.

Yksin ajamisen ja rantautumisen kannalta kätevää on iso ovi sivukannelle. Rantautua voi aika helposti kyljittäin myös yksin, ajamisen lomassa ovesta ulos vaan kiinnittelemään köysiä. Ja kaikenlaiseen muuhunkin touhuamiseen on kätevää, että on kansi edes toisella puolella venettä.

Kabiini juuri riittävä – lisävarusteilla ja koneella paketti kuntoon

Bella 700 RAID – Epäkesko monitoimiseikkailija

Kun kansitilaa veneessä on niin takana kuin sivullakin, sisätilaa kabiiniin ei jää yhtä ruhtinaallisesti. Siellä istuu neljä henkeä kasvot menosuuntaan. Keulassa säilyttää tavaraa tai sinne sijaa kohtalaisen vuoteen kahdelle. Lisäasuttavuutta saa lisävarustelistalta muun muassa WC:n, lämmityksen ja jääkaapin muodossa.

Ajoasentoja saa monta erilaista: istualteen, penkin etuosa nostamalla korkeammin istuen, seisten pää kattoluukusta ulos tai sitten seisten sisällä ajaen. Viime mainittu onnistuu taittamalla pala lattiaa ylös ja kiinnittämällä se ylös neppareilla. Tosin nepparikiinnitys ei pysynyt oikein kovassa kelissä ajaessa, vaan lattiapala pamahti ikävästi polville.

Ulkoa katsoessa näyttää, että ajetaanpas RAIDia tosi edessä. Se pitää paikkaansa, ja tuo myös omat ongelmansa. Kovassa aallokossa näin aivan veneen keulassa oltaessa pomppua riittää. Jo sisällä takapenkillä on rauhallisempaa ja ulkona ihan takana vasta rauhallista onkin. Kunhan ulkopenkki olisi mukavampi, siellä matkaisi vieläkin mieluummin.

Toinen pilothouse-veneelle tyypillinen juttu edessä istumisen lisäksi on kabiinin kaappimainen korkeus. Sieltä näkyy hyvin ulos, mutta toisaalta vene kallistuu sivutuuleen huomattavasti. Trimmitasoilla saa korjattua asentoa, kunhan nekin ruksaa pitkältä lisävarustelistalta.

RAIDin hinta nouseekin helposti yli 70 000 euron, vaikka ottaisi vain kaikkein hyödyllisimmät lisävarusteet – ja moottorin. Suositukset ovat 115-200 hevosvoimaa. Hyvä monitoimiratkaisu voisi olla 150-heppainen.

Fiilistelijä ottaa kuitenkin ehdottomasti koeajetun 200-heppaisen kuusisylinterisen Pro-sarjan Mercury Veradon. Se on melko janoinen, matkavauhdissa 1,4 litraa meripeninkulmalla. Toisaalta se saa RAIDin lähes 40 solmun vauhtiin. Normaaliajossa kone taas ääntelee hiirenhiljaa veneen perässä, kaukana kuljettajasta.

Kokonaisuutena RAID on pätevä peli touhukkaalle vesillä liikkumisen harrastajalle tai kevyeen ammattikäyttöön. Kivana plussana saa vielä räväkän nykyaikaista tyyliä; monipuolinen käyttövene voi siis myös näyttää hyvältä.

Raimo Tengvall, valokuvat Visa Issakainen ja Raimo Tengvall

 
KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

Bella 700 RAID

Pituus: 6,65 m
Leveys: 2,60 m
Paino: 1550 kg + moottori
Henkilömäärä: 8
Koeajomoottori: Mercury Verado 200 Pro
Hinta: vene alkaen 43 200 € + moottori
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Bella -veneet

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Samankaltaisia artikkeleita

Katso kaikki
Anna palautetta Close
Keräämme palautetta uuden sivuston käyttäjäkokemuksesta. Vaikuta ja kerro mielipiteesi:
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.