Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Vaihda salasanasi

Jos haluat vaihtaa käyttäjätilisi salasanan, anna sähköpostiosoitteesi
Koeajot
31.01.2020

Candela Seven -sähkövene valmiina lähtöön

Candela Seven on ensimmäinen sarjatuotettu sähkövene jossa on kelvollinen teho ja kantama.

Kaikki sähkövenevalmistajat hamuavat jo hieman kulunutta titteliä ”merten Tesla.”  Sähköveneissä on kuitenkin edelleen kolme perusongelmaa. Kantama, kantama ja kantama. Ne ovat joko hitaita uppoumarunkoisia tai nopeita plaanaavia, mutta surkealla kantamalla. Vedessä kulkeva vene on aina energiasyöppö ja potkurin hyötysuhde lähtökohtaisesti surkea.

Ruotsalainen Candela Seven on alusta asti kulkenut omaa tietään. Nostamalla vene irti jarruttavasta vedestä kantosiipien varaan, ollaan päästy kantaman suhteen hyväksyttävälle tasolle. Sillä pääsee nyt 50 merimailia nopeuden ollessa 23 solmua. Sen kanssa voi jo elää. 

Kantosiivet eivät ole uusi keksintö, mutta tässä muodossa kyllä. Hiilikuidusta valmistetut foilit ovat kehittyneen tietokonejärjestelmän jatke. Plaanissa ultraäänisensorit lukevat mm. vastaantulevia aaltoja ja korjaavat automaattisesti siipien kaikkia mahdollisia kulmia. Kuljettaja voi keskittyä ajamiseen. Järjestelmä on Candelan omien lentokone- ja kilpapurjehtiainsinöörien kehittämä. 12 tuuman näyttö hallitsee ohjaamoa, missä ei paljon muuta tekniikkaa sitten olekaan. Veneen keskellä lähellä sen painopistettä on ⌴ -muotoiset siivet. Ne voidaan nostaa runkoon kiinni suojaan. Varret nousevat silloin boksien läpi ilmaan. Moottorin riki muodostaa perän T -siiven. Järjestelmään kuuluu myös matalan veden ohjelma.

Ihannepaino kunniaan

Candela Seven -sähkövene valmiina lähtöön

Paitsi kantosiivet, kaikki muukin Candelassa on rakennettu hiilikuidusta. 7,7 metrin runko ja kansirakenteet painavat vain hämmästyttävät 240kg. Kannella kaikki on kevyttä ja minimalistista. Tästä tyylilajista onkin tullut sähköveneiden yleinen linja. 

Torqeedon 55 kW:n kone ja 40 kWh:n akusto nostavat tekniikan kera painoa jo 1.300:aan kiloon. Torqeedon akusto on tuttu mm. BMW i3 -autosta ja sille annetaan 8 vuoden takuu. Sitä ladataan käytännössä yön yli (12h)  230V/16A :n verkkovirralla. Pikalatureita on turha vielä vierassatamista etsiä. 

Kantosiipien ansiosta tehoa säästyy jopa 50%. Plaanissa riittää 18 kW:n, eli 25 hv:n teho liikuttamaan varsin pitkää venettä hieman yli 20 solmun vauhdissa. Kuten autoissa, ajotavat määrittävät pitkälti kantaman. Liikkeelle lähtö syö Candelassa eniten kilowatteja.

Painojara on ehdoton. Jos on reilusti ylipainoa matkustajamäärässä tai itse henkilöissä, Candela ei nouse lentoon.   

Matalaa lentoa

Jos tekniikka tuntuu jännittävältä on itse ajaminen jo mullistavaa. Ajoimme Lauttasaaren edustalla uutta Candelaa. Telva markkinoi Candelaa Suomessa. 

Laiturissa Candela on kuin mikä tahansa Riva -kruiseri. Se on tasaisen peränsä ansiosta huomattavan vakaa. Kun päästään plaaniin, mikään ei ole enää tavallista. Take off tapahtuu vastatuuleen noin 17 solmussa. Noustaan 70 cm meren pinnan yläpuolelle joka kuljettajan pään kohdalla tuntuu usealta metriltä. 

Vähennetään kaasua ja saavutetaan cruise mode reilun 25 solmun vauhdissa. Yhtäkkiä tuntuu kuin kaikki tähänastiset moottoriveneen ajamisen lainalaisuudet eivät enää päde. Vastaan tulevat aallot eivät iske veneen runkoon. Muiden veneiden perä-aaltojen läpi mennään kuin veitsellä vettä leikaten. Omia perä-aaltoja ei ole nimeksikään.

Meno on hiljaista, vakaata ja pehmeää. Ei ole enää tarvetta lukea vastaantulevia aaltoja ja tehdä korjausliikkeitä. Riittää että ohjaa ja navigoi. Kannella Candela ei ole täysin äänetön, mutta vastaan tulevat tuskin kuulevat mitään. Kerran tuntuu kuin keula haluaisi syöksyä, mutta automatiikka korjaa liikkeen heti  auton ESC:n tavoin.

Candelan mukaan isompikin allokko käy. Siihen voinee yhtyä, tiettyyn rajaan asti. Jos aallokko nousee, saavuttaa se lopulta rungon silti. Myös isot perä-aallot voivat aiheuttaa hankaluuksia jos siipien kantokyky tilapäisesti katoaa. Kokeillaan siksi kaarreajoa. 

Tiukassa kaarteessa kallistuma tuntuu ylhäällä kannella. Pysytään kuitenkin tasapainossa ja kaikki sujuu. Rittävän kantokyvyn varmistamiseksi on kallistuma rajoitettu 12 asteeseen. Tämä tuntuu toimivalta normaalioloissa. 

  • Candela Seven -sähkövene valmiina lähtöön
  • Candela Seven -sähkövene valmiina lähtöön
 

Sunnannäyttäjä

Landing tapahtuu kuin pullasorsalla ikään, liukuen. Candela Seven näyttää taas tavalliselta retrohenkiseltä daycruiserilta. Nyt olisi kohtuutonta verrata sitä saman tehoiseen 70hk:n perämoottorilla varustettuun keskipulpettiveneeseen. Tai 8 metriseen fossiiliseen DC -veneeseen 250 hv:n koneella.

Reilumpi vertailukohta olisi markkinoiden muut tämän kokoluokan sähköveneet. Siinä kisassa Candela Seven on muita askeleen edellä ja on hinnaltaan linjassa niiden kanssa. Toki n. 266.000 euron hinnalla on jo reilusti valinnan varaa venemarkkinollla.

Suomen Telva arvioi myyntikapasiteettinsa olevan parin veneen luokkaa tänä vuonna. Candela Seveniin voi tutustua Vene 2020 -venemessuilla.

Teksti, kuvat ja video: Leif Rosas

 
KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

Pituus: 7,7 m
Leveys: 2,4 m
Paino, kokonaispaino: 1300 kg
Syväys: 0,4-1,2 m
Moottori: Torqeedo 55 kW
Akusto: Torqeedo 40 kWh
Lataus: 12 tuntia 230V/16A
Kantama: 50 merimailia+ 8 mailia limp home
Nopeus: 19-23 solmua matkavauhti. 30 solmua huippunopeus.
Henkilömäärä: 6 henk.
Ohjausjärjestelmä: 12 tuuman näyttö. Oma flight control -tietojärjestelmä. Pilvipäivitys 4G.
Hinta: 266.000 euroa sis alv.
Valmistaja: Candela Speedboat Ab, Ruotsi, candelaspeedboat.com
Leif - Rosas
Leif Rosas on merellinen ammattikuvaaja ja -kirjoittaja joka mielellään väistää venäläisiä ydinsukellusveneitä. Safariyrittäjä RIB -veneillä ja ilmatyynyaluksella joka ei talvellakaan oikein malta pysytellä kuivalla maalla.

LUE MYÖS:

Samankaltaisia artikkeleita

Katso kaikki
Anna palautetta Close
Keräämme palautetta uuden sivuston käyttäjäkokemuksesta. Vaikuta ja kerro mielipiteesi:
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.