Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 12 053   0

Castello CH5 – Jäällä kuin jäällä, säällä kuin säällä

Castello CH5 – Jäällä kuin jäällä, säällä kuin säällä
  • Castello
  • Castello
  • Castello
  • Castello
  • Castello
  • Castello
  • Castello
  • Castello
  • Castello

Ilmatyynyalus on järeä ratkaisu talviseen saaristoliikkumiseen. Rahalla saa ja Castellolla pääsee, mihin tahansa jäisen veden äärellä onkaan matkalla.

Suomen mahtavat vesialueet merellä ja järvillä ovat kelirikkoaikaan lähes mahdottomia kulkea. Kun jäätä on, mutta se ei välttämättä kanna, niin milläs menet vaikkapa saareen mökille?

Silloin vastaus on joko hydrokopteri tai ilmatyynyalus. Hydrokopterit ovat näistä yleensä kevyempiä ja edullisempia. Ne ovat usein veneitä muistuttavia tapauksia, joissa on perässä pieni lentokonemoottori. Isot hydrokopterit taas muistuttavat melkeinpä autoa, mutta pyörien tilalla on yhdistetyt jalakset ja kellukkeet.

Ilmatyynyalukset taas ovat hieman monimutkaisempia ja monitoimisempia. Niissä on edessä ja sivuilla ilmatäytteiset pussit, jotka helpottavat liikkumista muun muassa vaihtelevissa jääolosuhteissa. Ja voihan ilmatyynyaluksella ajaa myös maata pitkin, kunhan alusta on varsin tasainen.

Castello Hovercrafts on suomalainen valmistaja, joka tekee jämerimmän pään ilmatyynyaluksia niin yksityisille, yrityksille kuin viranomaiskäyttöönkin. Nämä yksittäiskappaleina tilauksesta valmistettavat laitteet kustantavat halvimmillaankin yli 100 000 euroa.

Edullisempiakin ilmatyynyaluksia on saatavilla. Halvemmissa yleensä joko istutaan ulkona tai valmistusmaa itänaapurissa voi epäilyttää joitakuita. Castellon tapauksessa hinta kertoo kyseessä olevan suomalaisen hintaista käsityötä.

Muiden kulkupelien ulottumattomiin

Castello CH5 – Jäällä kuin jäällä, säällä kuin säällä

CH5 näyttää jännältä laitteelta, ja se herättää ymmärrettävästi huomiota. Osasyy on ulkonäkö, toinen syy sen pitämä kova ääni. Tällä pitää ajaa nätisti, ympäristö huomioonottaen. Sillä kun voi ajaa sellaisissa paikoissa, joissa noin muuten ei liiku yksikään toinen kulkuneuvo tai edes ihminen.

Lähes kaikilla muilla peleillä heikkoihin jäihin tippuminen on tappavaa. Tällä se on suurin vahvuusalue.

Ilmatyynyalus on vedessä ongelmitta kelluva vene. Jäällä tai muulla kiinteällä pinnalla taas se liikkuu kepeästi ilmatyynyjen päällä ”leijuessaan”. Ilmatyynyt myös pehmentävät iskuja esimerkiksi jään reunoilla ajaessa.

Moottori perässä on Rotaxin lentokonemoottori. Sillä tuotetaan niin propellin pyöriminen kuin ilmatyynyn täyttyminen. Sen perässä ovat peräsimet, joilla laitetta ohjataan. Laitteen rakenne on kestävyydestään huolimatta varsin kevyt. Koko komeus painaa selvästi alle tonnin.

Castellot ovat kokoonsa nähden varsin kehittyneitä ja monipuolisia ilmatyynyaluksia. Tekniikkaa ja hallintalaitteita siis riittää opiskeltavaksi. Ostajille annetaan kunkin oman tarpeen mukainen käyttökoulutus, yleensä vähintään päivän mittainen.

Ajamisessa tärkeää on maltti ja ennakointi. Moni asia on varsin samanlaista kuin veneellä, varsinkin vedessä ja pettävällä jäällä ajaessa.

Kiinteälle jäälle noustessa tilanne muuttuu ja ilmatyynyalus liikkuu todella kevyesti. Ajaminen muuttuu etäisesti takavetoista autoa muistuttavaksi, ja perä heittääkin iloisen tuntuisesti.

Vaikein tilanne ovat hitaat ja ahtaat paikat sekä rantautuminen. Sitä en vielä tällä lyhyellä kokemuksella tehnyt itse. Laituriin ajaminen vaatii ennakointia sekä oikeaa ajoitusta kaasun ja ohjauksen kanssa. Ja koska laitteella ei voi peruuttaa, keula edellä ei pidä ajaa umpikujaan.

Yllättävän tärkeä asia on myös tuulen suunnan huomioon ottaminen. Koska moottori pyörittää ilmaa, vastatuuleen meno on paljon raskaampaa kuin myötätuuleen. Koeajon tyynehköllä kelillä vaikutusta ei varsinaisesti huomannut, mutta joissain olosuhteissa tuulen kuulemma huomaa oikein selkeästi.

Entä kuinka kovaa se kulkee? Lentokonemoottorin ja pienen kitkan ansiosta tasaisella jäällä voi ajaa reikä päässä vaikka 100 km/h, mutta varsinkaan näin ensikertalaisena sitä ei kannata kokeilla. Siinä vauhdissa laite ei esimerkiksi pysähdy enää kovin nopeasti.

Kokonaisuutena Castello-ilmatyynyalus on asiallinen ja – melua lukuunottamatta – mukava talvikulkine. Lämmitettävää sisätilaa on noin viidelle matkustajalle ja isommassa CH7-mallissa seitsemälle.

Mökille menoon tai työkäyttöön saaristoon ilmatyynyalus on omiaan – jos yli sadan tonnin hinta on järjestettävissä. Tällä laitteella saaristo saa uuden vuodenaikaulottuvuuden, kun mihin tahansa pääsee mukavasti perille jäätilanteesta riippumatta.

Raimo Tengvall

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

Castello CH5:

Pituus:5,35 m
Leveys:kuljetuksessa 2,5 m, ajossa 3,2 m
Paino:n. 850 kg
Matkustajia:5-6 hlö, kantavuus ajoalustasta riippuen vähintään 500 kg
Moottori:Rotax 912ULS, 100 hv
Kulutus:keskimäärin n. 18 litraa/h 98E
Hinta:varusteista riippuen 100 000 – 150 000 €
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Castello -veneet

test
Castello CH5'21
129 000 €
test
Castello CH7'21
159 000 €
test
Castello Ch 7'14
65 000 €
test
Castello Amazon 533HT + traileri '04
12 800 €
test
Castello 533 RR'09
11 000 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää Castello koeajoja

Kaikki koeajot »
AMT 165 BR - pieneen mahtuu yllättävän mukavasti

AMT 165 BR - pieneen mahtuu yllättävän mukavasti

Buster XSr - mökkirannan vene

Buster XSr - mökkirannan vene

Terhi 480 Sport - vankka pikkusportti

Terhi 480 Sport - vankka pikkusportti

Faster 570 SC - kovan kelin alumiinivene tuplapulpetilla

Faster 570 SC - kovan kelin alumiinivene tuplapulpetilla

Yamarin 63 DC - uutuus haluttuun luokkaan

Yamarin 63 DC - uutuus haluttuun luokkaan