Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

  

Highfield DL 640 – Yllätyshyvä äijä-RIB

Highfield DL 640 – Yllätyshyvä äijä-RIB

Uudehkon ja kovasti kasvavan merkin iso RIB-vene ei häpeä kovassakaan seurassa tai kelissä. Valmistusmaa Kiina ei tunnu millään tavalla.

Kiinassa tehtyjen tuotteiden muovinen sekundamaine on osittain jo mennyttä maailmaa. Vilkaisepa missä iPhone on valmistettu. Tai astu Highfieldin alumiinirunkoiseen RIB-veneeseen.

Niinkin hiljattain kuin 2011 perustettu Highfield on viidessä vuodessa noussut maailman neljänneksi suurimmaksi RIB-veneiden valmistajaksi. Isojen veneiden apujollissa se on jo RIB-mallisten jollien ykkönen. Esimerkiksi Beneteau, Lagoon ja Mooring käyttää Highfield RIB-jollia.

Kiinassa tapahtuu lähinnä valmistus, suunnittelu on australialaiselta Swift Marinelta. Se taas on puuhannut alumiini-RIB-veneiden parissa jo päälle parikymmentä vuotta. Ihan nollasta näitä veneitä ei siis ole lähdetty rakentamaan.

Mallisto alkaa 2,4-metrisestä vajaan 2000 euron RIB-jollasta. Ihan huippuedullisia nämä eivät siis ole. Pienin malli kantaa kolme henkeä ja liikkuu iloisimmin 2,5-4-heppaisella perämoottorilla. Painoa on alumiinirungon ja ilmatäytteisten kylkien ansiosta vain 25 kiloa. Ehkä vielä kätevämpi on 2,6-metrinen, joka kantaa neljä henkeä, mutta painaa sekin vain 28 kiloa.

Näitä apujolla- tai muuten pienimuotoisempaan käyttöön suunniteltuja on paria eri tyyppistä mallisarjaa välillä 2,4-3,8 metriä. Jykevämpiä meriveneitä on myös kaksi mallisarjaa välillä 3,5-6,4 metriä. Lisäksi on tulossa ammattilaissarja pituusluokkaan 6,6-8,6 metriä. Kaikkien mallien ilmatäytteisen osan saa valintansa mukaan joko edullisemmalla PVC-muovilla tai hienommalla Hypalonilla.

Koeajoveneenä on loppukesästä 2016 Suomeen saapuneen malliston huippu DL 640. Runsailla varusteilla ja 150 hevosvoiman Evinrudella hinta on jo yli 45 000 euroa. Siinä hintaluokassa saa alkaa alkaa jo vaatia asioita, joten tehdäänpä se.

Tankki edessä, tukka takana

RIB-veneitä käytetään usein työkäytössä, joten niiltä odottaa tiettyä jämeryyttä ja toimivuutta. Highfieldiin astuessa olo on juuri tällainen. Kaikki on kovaa kamaa – paitsi tietysti ilmatäytteinen osa. Sen päälle on hyvä astua matkalla sisään, jossa otteen saa tukevista kaiteista pulpetin ja kuskin penkin ympärillä.

Ilmatäytteisessä osassa taas on hyvin kahvoja eri puolilla venettä. Sitä voi vedellä laiturilta tai vaikka keulasta hiekka- tai kivirantaan. Tällainen käsittely ja myös trailerointi on kohtuullisen helppoa. Itse veneellä on painoa 6,4-metriselle todella kohtuulliset 540 kiloa.

Säilytystiloja löytyy isot tilat takapenkin ja ohjauspulpetin edessä olevan penkin alta. Muualla pulpetissa ja kuskin penkin alla sekä keulassa on myös pienemmät tilat. Keulassa on köysiboksi, jossa on oikeaoppisesti köyden mentävä muoto, jotta sen saa kiinni köyden kanssakin. Muutenkin köysien kanssa homma hoituu, kun kiinnityspisteet ovat asiallisia.

Mainittu pienempi säilytystila keulassa johtuu siitä, että bensatankki ja sen täyttö on veneen keulaosassa. Jännä ratkaisu, joka ainakin tekee hyvää painonjakaumalle. Keula ei nouse yhtä helposti tuulen vietäväksi, mikä on joidenkin varsinkin pienempien RIB-veneiden ongelma.

Istumatilaa on kuljettajan vieressä tiivisti yhdelle. Vakiopenkillä tosin ei voi puhua istumisesta, vaan enemmänkin seisomanojailusta. Lisähintaan saa satulamaiset jockey-penkit, joustopenkit taikka nykyveneissä tyypilliset istuttavat tai nojattavat taittopenkit.

Matkustaminen on mukavinta takana, kolme mahtuu penkille hyvin. Lähinnä keskimmäinen saa hieman tuulensuojaa. Sitä voidaan tarvita, kun vauhdit nousevat 45 solmun kieppeille.

Etuosassa venettä tuulensuojaa ei saa, mutta ehkä jotkut eivät haluakaan. Kaksi menee läheisesti ohjauspulpetin edessä olevalle penkille vierekkäin. Aivan edessä kasvot taaksepäin istuen on oikein mukava paikka, jos on hyvä huppu.

Edellä mainituilla paikoilla matkustaa 8 henkeä. RIB-veneessä voi istua myös sivumakkaralla, silloin tosin näiltä kyytiläisiltä vaaditaan urheiluhenkeä ja ajamiselta rauhallisuutta. Kantavuutta tässä DL 640 -mallissa onkin valmistajan mukaan 16 hengelle! Tiukemmat CE-normien mukaiset eli meikäläiset lukemat ovat 14 henkeä C-luokituksella eli rannikolla. Jos haluaa lähteä ihan kunnolla avomerelle (B-luokka), vene on silloinkin vielä kahdeksalle. Aikamoinen kuormajuhta siis.

Rouhea ajofiilis, hankala kuskin paikka

Highfieldin isommat veneet saa pakettina Evinruden moottorien kanssa. Koeajoveneen 150-hevosvoimainen E-Tec kuulostaa jännittävän luonteikkaalta. Se on kaksitahtinen, lähes 2600-kuutioinen V6.

Teknisestikin siis ehdottomasti jännempi ja luonteikkaampi tapaus kuin tyypillisemmät nelitahtiset rivineloset. Kaasuun vastaaminen tapahtuu ripeästi ja voimaa riittää mahtavasti. Kaksitahtisen savut ja hajut ovat paljon vähäisempiä kuin vanhoissa koneissa. Jos nämä silti häiritsevät, niitä pääsee kyllä ajamalla nopeasti pakoon…

Persoonallisesti mouruava, vauhdikas kaksitahtikone voisi tehdä ajamisesta jännittävää hyvällä tai huonolla tavalla. Loppu riippuu veneestä. Highfieldin tapauksessa vene pehmentää koneen särmiä, suorittamalla tehtävänsä asiallisen napakasti ja varmasti.

Leppoisammassa ajossa kaikki on luonnollisesti ongelmatonta. Liukuun noustaan niin kevyesti, että se onnistunee vielä useammankin hengen kuormilla kuin oli koeajossa mahdollista testata.

Kovempi vauhti tyynellä kelillä tarjoaa mutkittelun riemua. Vene tuntuu isolta ja vakaalta muskelilta, mutta kääntyy innokkaasti. V-pohja onkin RIB-tyyliin syvä 24 astetta. Näin syvä V voidaan tehdä, kun sivun ilmaosat pitävät huolta, ettei vene mene liian epävakaaksi.

Tuloksena yli 30 solmun vauhdissakin veneellä tekee U-käännöksen parinkymmenen metrin säteellä. Tekisi ehkä pienemmälläkin, mutta kuski ei enää pysy kyydissä. Seisomapenkiltä tuntee tällaisessa kyydissä lentävänsä hetkenä minä hyvänsä.

Varsin takana oleva penkki ja siitä seuraava eteenpäin kurotteleva ajoasento onkin ajossa oikeastaan suurin miinus. Venettä ei pysty viemään äärirajoille myöskään aallokossa, kun kuski joutuu keskittymään omaan kyydissä pysymiseensä.

Se mihin nyt päästiin, tuntui ainakin siltä, että eteneminen oli varman oloista ja kunnolla merikelpoista. Mitään yllättäviä asioita ei tapahtunut edes luotsiveneen tai ruotsinlaivan peräaalloissa. Ne otettiin vakaasti ja pehmeästi vastaan, kuten kunnon RIB-veneen tyyliin kuuluu.

Kova vastatuuli ja 45 solmun huippunopeus toi uuden ongelman. Tämäkin on kuskin ympäristössä, ei veneen käytöksessä laajemmin. Ohjauspulpetin tuulilasipleksi on sen verran matala, ettei se suojaa tuulelta, ellei käperry epäluontevan alas. Koeajossa kun yritti pitää järkevää ajoasentoa, sade piiskasi silmille ja pipo repiytyi päästä.

Kun pysähdyin noukkimaan takapenkille lentänyttä pipoa, huomasin penkin istuinosan lennähtäneen auki. Luulen laittaneeni sen kunnolla kiinni, mutta en voi olla aivan varma. Avautuminen ajossa saattoi olla myös käyttäjästä johtuvaa.

Sen sijaan aivan keulassa olevan istuimen pehmusteen kiinnitys ei kestänyt kovaa ajoa. Sen huomasi ajon aikana, miten heppoiset kiinnitysremmit löystyivät ja pehmuste alkoi pomppia. Tästä tehdas on kuulemma ottanut palautteen vastaan ja korjaa asian pikaisesti.

  • Highfield DL 640 – Yllätyshyvä äijä-RIB
  • Highfield DL 640 – Yllätyshyvä äijä-RIB

Todella lupaava kokonaisuus

Koeajoa ei tehnyt mieli lopettaa. Yksi kierros vielä. Iso, jykevä ja asiallisesti toteutettu RIB on hieno kokemus, kun se vielä on varustettu näin hekumallisella koneella kuin Evinruden V6 E-Tec.

Huonot kuljettajan olosuhteet, pään tuulisuojan puute ja liian kaukana oleva seisottava penkki, jäivät päällimmäisiksi miinuksiksi. Onneksi tämä koeajettu ei ole ainoa penkkivaihtoehto. Jockey-penkki auttaisi kovaa ajoa, niillä pysyisi kyydissä ja saisi paremman tuntuman. Kunnolla vauhtia tai toisaalta mukavuutta kaipaava satsaa joustopenkkiin.

Tuulensuojaa kaipaavalle paras vaihtoehto taas on nykyveneiden tyypillinen taittopenkki. Istuma-asennossa ollaan silloin paremmassa tuulensuojassa kuin näillä muilla penkeillä.

Suomalaisille RIB-veneet ovat vielä osittain vieraita, mutta aivan turhaan. Pehmeäkylkinen vene on todella kätevä monessa työkäytössä ja yksin ajaessa. Merellä sellainen kulkee kovassa kelissä turvallisemmin kuin vastaavan kokoinen perinteinen vene. Highfieldissä alumiinirunko tekee asiasta helpommin lähestyttävän monille suomalaisille, jotka nyt ajavat alumiiniveneillä.

RIB-miinuksia ovat usein huono tuulensuoja verrattuna tuplapulpettiveneisiin. Toisaalta keskipulpettiveneiden kanssa ollaan tasoissa, ja ympärikäveltävyys on yhtä hyvä. Pikku-RIB saattaa myös olla sisältä ahdas, kun suuri osa veneestä menee ilmatäytteisiin osiin. Tällaisessa isommassa kuitenkin myös sisä- ja säilytystilat ovat jo oikein riittävät.

Silti hinta pysyy kurissa. Tällainen DL 640 paremmalla Hypalon-ilmatäyteosalla maksaa pelkkä vene 23 580 euroa. Se on tästä laadusta järkevä hinta, mutta ei mitenkään erityisen Kiina-edullinen. Varsin vastaavan kokoinen RIB-kilpailija Brig E650 Hypalon on noin vajaan tonnin enemmän.

Kotimaisiin alumiiniveneisiin verrattuna taas Highfield on vielä paremmissa asemissa. Puoli metriä lyhyempi, kymmeniä kiloja painavampi ja paljon vaatimattomamman moottorin sietävä Buster XL on tonnin kalliimpi.

Tällaisen Highfieldin valitsemalla saa tehtyä astetta omaperäisemmän ja asiantuntevamman valinnan. Eeppisellä Evinruden V6 E-Tecillä varustettuna saa karistettua kaikki mahdolliset ennakkoluulot kaksitahtikoneella varustetusta kiinalaiskumiveneestä. Syystyrskyissä kuivapuku päällä aaltoihin painellessa nauttii täysillä sellaisesta meriseikkailusta, mitä maakravut eivät voi edes arvata.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Highfield DL 640

Pituus:6,40 m
Leveys:2,45 m
Paino:540 kg + moottori
Matkustajia:14
Moottori:130-175 hv
Huippunopeus:mitattu 45 s (150 hv)
Hinta:vene alkaen 19 510 euroa, paketit alkaen 35 940 euroa, koeajovene 46 190 euroa
Raimo Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Kommentit

Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »