Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Kawasaki Ultra 310LX – Ruudikasta merikelpoisuutta

Kawasaki Ultra 310LX – Ruudikasta merikelpoisuutta
  • Kawasaki
  • Kawasaki
  • Kawasaki
  • Kawasaki
  • Kawasaki
  • Kawasaki
  • Kawasaki
  • Kawasaki
  • Kawasaki

Vesijettimarkkinoiden tehokkain ja kallein malli on räyhäkäs peli vaativaan makuun. Se tarjoaa merikelpoisuutta ja ronskisti repiviä tehoja.

Vesijetti on vauhdikkaimman tuntuinen vesikulkuneuvo. Jos hurjaa menoa todella kaipaa, sitä myös saa. Jopa markkinoiden kalleimman ultratehokkaan jetin saa kohtalaisen kohtuulliseen hintaan, 21 990 euroa.

Kawasaki Ultra 310LX kehittää amerikkalaisittain mitattuna 310 hevosvoimaa, meikäläisittäin 300. Mekaanisesti ahdettu 4-sylinterinen 4-tahtinen 1500-kuutioinen on vaikuttava myös väännöltään, 272 Nm, 6000 kierroksella. Huipputeho taas saavutetaan 8000 kierroksella. Mekaaninen ahdin vinkuu ja tuuli käy vastaan väkivaltaisesti. Huippunopeus on ehkä ihan viisaasti rajoitettu 106 kilometriin tunnissa.

Kilpailijoista lähelle pääsevät esimerkiksi Sea-Doo GTX Limited 300 (alkaen 19 290 euroa) ja Yamaha FXCruiser SVHO (alkaen 21 290 euroa). Niistä kuitenkin puuttuu ainakin kolme asiaa. Ne eivät ole se kaikkein tehokkain malli. Ja ne kaksi muuta puuttuvaa ovat kuskin edessä olevat isot kaiuttimet. Tyynellä järvellä mökkinaapurit varmasti tykkäävät…

Pientä monikäyttöisyyttä?

Kawasaki Ultra 310LX – Ruudikasta merikelpoisuutta

Kawasaki Ultran tehoja voidaan hillitä aloittelijan avaimella. Sillä paukut puolittuvat ja laite sopii paremmin ensikertalaisenkin harjoitteluun. Siihen sopii myös vakaa rakenne ja kohtuullisen helppo ajettavuus.

Isoin puute käsiteltävyyteen tulee yksinkertaisesta mekaanisesta peruutusratkaisusta, joka on mallia on/off. Sen takia rantautumiset eivät ole yhtä helppoja kuin joissain muissa jeteissä, joissa on sähköiset järjestelmät.

Toinen miinus on tietenkin polttoainetalous tällaisella hurjimusmoottorilla. Bensaa kuluu kohtuullisen paljon, mutta valitettavasti tarkempia lukuja ei ole ilmoitettu, eikä koeajossa ei ollut mahdollisuutta mittaukseen. Kulutusta voi yrittää keventää ajotavalla tai eco-nappulaa painamalla. Tankki on 78-litrainen, joten tunnin tai pari sillä pääsee joka tapauksessa.

Jos bensatankki vähän vähentää matkamahdollisuuksia, niin tavaratilojen määrä lisää sitä. Keulassa olevaan tilaan mahtuu pitkälti yli 100 litraa. Nettiveneen kuvauksissa sinne meni koko kuvauskalusto, kamerajalustaa ja kuvauskopteria lukuunottamatta.

Rauhallinen ajo onnistuu Kawa Ultralla hyvin. Vakionopeussäätimellä saa valittua nopeusrajoitusalueita varten 8 kilometriä tunnissa olevan vauhdin, jolla aallot ovat pieniä. Vakionopeussäädintä voi käyttää kovemmillakin vauhdeilla, jos haluaa vain kruisailla.

Isoa kovaa

Kovat tehot kuitenkin houkuttelevat kaasuttelemaan, koska siinä Kawan tahti on suorastaan uskomaton. Pitäkää kiinni! Kiihdytykset repivät laitetta hurjaan tahtiin. Mikään muu ei kiihdy vesillä kuten vauhdikas vesijetti.

Pysähtymisessä sen sijaan menee hetki aikaa, sillä Kawassa ei ole joidenkin kilpailijoiden kaltaisia ”jarruja”. Ennakointia siis vaaditaan ja pään kylmänä pitämistä, huimasta kiihdytysendorfiinistä huolimatta.

Tehokkaalla jetillä ajaessa kypärä ja pelastautumispuku eivät ole liioittelua. Kovassa ryskyytyksessä voi lyödä päänsä tai lentää kyydistä. Myös vesiliikenteen säännöt pitää hallita ja olla huomaavainen muille. Yllättäviä käännöksiä pitää myös välttää muiden lähettyvillä: leikit pitää tehdä alueella, jossa ei ole muita.

Yllättävän häirinnän saattaa huomaamattaan aiheuttaa luontokappaleille. Tässä koeajossa pörrättiin varmaankin liian läheltä joutsenen pesää, ja siitäkös se kimpaantui. Pyysin anteeksi… ja poistuin paikalta.

Iso Kawa on nimenomaan iso, ja kunnolla merikelpoinen. Koeajon muutaman kymmenen sentin aallokko ei tuntunut vielä kummemmin edes huippunopeudella. Parit peräaallot saivat laitteen pomppaamaan niin, että huomasi tilanteen olevan laitteen puolesta hallussa, kunhan itse osaa pysyä kyydissä.

Trimmin ansiosta se on myös monipuolisesti säädeltävissä maun mukaan, temppuiluun ja eri ajo-olosuhteisiin. Tyynellä voi nostaa laitteen kulkemaan lähes täysin veden päällä, ja käännöksiin taas saa laskettua asentoa alemmas. Ajamiseen saa opittavaa vuosiksi eteenpäin ja miksei vaikka pienimuotoiseen kisakäyttöönkin.

Kokonaisuutena Kawasaki Ultra 310 LX on räyhäkäs ja hitusen ylellinen jetti tehonnälkäiseen makuun. Ensikertalaiselle se menettelee, kunhan osaa pitää pään kylmänä. Parhaiten se kuitenkin sopii, jos on ajanut jo aiemmin jeteillä ja tietää kaipaavansa merikelpoisuutta ja mahdollisimman paljon tehoja. Silloin tämä on oikea valinta.

Raimo Tengvall

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

Kawasaki Ultra 310LX:

Moottori:4-sylinterinen, 1498 cm3 mekaanisesti ahdettu bensiinimoottori
Pituus:3,37 m
Leveys:1,20 m
Paino ajokunnossa:487 kg
Kantavuus:3 hlöä
Hinta:21 990€
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Kawasaki -veneet

test
Kawasaki STX 160'20
11 500 €
test
Kawasaki STX160X'21
13 890 €
test
Kawasaki Stx-15f sis.alv.'19
10 900 €
test
Kawasaki 160'20
9 000 €
test
Kawasaki STX160X rahoituksella'22
14 500 €
test
Kawasaki STX 160LX'22
17 900 €
test
Kawasaki STX160'20
11 000 €
test
Kawasaki Stx-15F'18
10 100 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Kawasaki koeajoja

Kaikki koeajot »
Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

MAX 68 - Vakaata menoa ja isoa kuljetuskapasiteettia

MAX 68 - Vakaata menoa ja isoa kuljetuskapasiteettia

Faster 545 CC - Jykevä keularampillinen käyttövene

Faster 545 CC - Jykevä keularampillinen käyttövene