Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

  

Kiinalainen perämoottori ensitestissä

  •  
  •  
  •  

15 hevosvoimaa, hinta 1 690 euroa

Kiinalaiset tuotteet rynnivät nyt myös perämoottorimarkkinoille. Suomessa niiden myynti ei vielä ole aktiivista, mutta esimerkiksi Ruotsissa 15-hevosvoimaista Sail-perämoottoria myydään talvitarjouksena 1 690 euron hintaan. Moottori on lähes täydellinen kopio 2 920 euroa maksavasta Yamahasta. Selvitimme tiukassa vertailussa Sailin ominaisuudet alkuperäiseen moottoriin verrattuna.


Kiinalaiset mopot, skootterit, mönkijät, aggregaatit ja monet muut laitteet ovat tulleet Suomenkin markkinoille ryminällä. Ne ovat olleet halpoja. Usein ne ovat maksaneet vain noin puolet vastaavien japanilaisten, eurooppalaisten tai amerikkalaisten laitteiden hinnoista. Jopa vähemmänkin.
Kiinalaisten laitteiden toimintavarmuudesta, takuista ja kestävyydestä liikkuu monenmoista tietoa tai huhua. Tarkkaa tietoa niiden materiaaleista ja työn laadusta ei ole. Yksi asia on kuitenkin varma: ne ovat tulleet markkinoillemme pysyvästi. Nyt mukaan ovat liittymässä myös perämoottorit.


Suomessa ei kiinalaisia perämoottoreita vielä ole ollut markkinoilla, mutta suunnitelmia niiden tuonnista on. Erään kiinalaisen perämoottorimerkin maahantuontioikeudet omistavan veneliikkeen edustaja totesi, että he haluavat ensin käytännössä todeta, millaisia moottorit ovat. Eniten kiinnostusta tuolla liikkeellä on suurten, yli 50-hevosvoimaisten moottoreiden tuontiin.
Suomeen on testitarkoituksessa tuotu joitakin kiinalaismoottoreita, mutta ne ovat olleet kaksitahtisia. Niiden myynti ei Suomessa enää ole uusien EU-määräysten mukaan mahdollista.
Muualla Euroopassa kiinalaismoottoreita on kaupan. Esimerkiksi Ruotsissa kaupataan kahta tunnetuinta kiinalaismoottoria, jotka ovat merkkinimiltään Sail ja Parsun. Molemmat perustuvat lähinnä Yamahan moottoreihin, vaikka pieniä eroja niissä on esikuvaansa nähden lähinnä sähkölaitteissa ja ulkonäössä.


Kiinalaiset perämoottorit ovat kuitenkin kuluttajalle erittäin kiinnostavia etenkin hintansa takia. Ruotsissa myydään esimerkiksi Sail-merkkistä, 15-hevosvoimaista perämoottoria talvitarjouksessa 1 690 euron hinnalla. Alkuperäinen Yamaha F15, josta moottori on kopioitu, maksaa Suomessa suositushinnan mukaan 2 920 euroa. Toki Yamahaa saattaa saada tarjouksena tai alennuksella ostettuna halvemmallakin, mutta Sailin hintaan alkuperäiskone ei pääse.
Hankimme käyttöömme Sail-perämoottorin, joita tehdas ilmoittaa valmistavansa 2 000 kappaletta kuukaudessa. Vertailumoottoriksi otimme 15-hevosvoimaisen vastaavan Yamahan, josta Sail on suurimmalta osin täydellinen kopio. Testitulokset löytyvät Kipparista 2/2007!

Teksti Vesa Leppä, kuvat Juha Virtanen
http://www.kipparilehti.fi/

Kommentit

Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Katsotuimmat ilmoitukset

Lisää kohteita »