Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 9 913   0

Lagoon 42 – Kotona maailman merillä

Lagoon 42 – Kotona maailman merillä
 • Lagoon
 • Lagoon
 • Lagoon
 • Lagoon
 • Lagoon
 • Lagoon
 • Lagoon
 • Lagoon
 • Lagoon
 • Lagoon
 • Lagoon
 • Lagoon

Luksuskatamaraanissa elo on leppoisaa, paitsi tuulella meno vauhdittuu. Tyynemmällä kelillä taas kivat oleskelutilat lohduttavat.

Oletko innokas purjehtija, mutta kaikki perheenjäsenet tai ystävät eivät ole yhtä merikarhuja? Jos vielä itse on halukas kokeilemaan vähän erilaista purjehduskokemusta, iso katamaraani on huima vaihtoehto.

Kyyti on maakravuille perinteistä purkkaria mukavampaa: vene ei kallistu ja tilaa riittää leveästi. Purjehdusmielessä katti taas on tietyillä tuulilla oikein vauhdikas. Lagoonin tapauksessa purjehtiminen on myös fyysisesti helppoa, mistä varmasti moni iän mittaan nauttii. Eikä kukaan varmaan pistä pahakseen huippuluokan sisä- ja kansitiloja. Runsaiden suojaisten ja lämmitettävien tilojen ansiosta vene sopii hyvin myös kylmiin olosuhteisiin.

Lagoon on näissä isoissa katamaraaneissa maailman markkinajohtaja. Vuonna 1984 Jeanneun kilpaosaston alaisuuteen perustettu merkki tekee pelkästään katteja. Nykyään mallistosta löytyy myös pari isoa katamaraanimoottorivenettä. Lagoon kuuluu Beneteau Groupin CNB-divisioonaan ja suunnittelijat ovat kovatasoisia. Jos isoista kateista pitää tutustua johonkin, niin se on tässä.

Koepurjehdittu 42-malli on vuoden 2016 uutuus malliston ”alempaan keskiluokkaan”. Pienin malli on 38-jalkainen, suurin nyt jopa 77-jalkainen. Maailmalla riittää kysyntää ja rahaa. Suomalaisittain kyllä jo tämä 42 on aikamoinen tapaus kooltaan ja noin puolen miljoonan euron hinnaltaan.

Tilava koti hienoilla maisemilla

Kyytiin on varsin helppo astua perästä tai lankonkia pitkin. Eri asia on, millaisen laituripaikan tälle lähes kahdeksan metriä leveälle veneelle on saanut. Varsin usein sellainen kuitenkin kuulemma löytyy, esimerkiksi laiturin ulkokulmasta. Meren puolellahan sitten on kyllä tilaa. Syväys on kätevän pieni 1,25 metriä.

Takakannella vastaanotto on omistajalle kätevä ja vieraille hienosti vieraanvarainen. Tilaa on heti runsaasti joka suuntaan. Vaatteiden, matkatavaroiden ja ihan vain tervehtimisten kanssa touhuamiseen on tilaa paremmin kuin useampien mökkien terasseilla tai eteisissä.

Lagoon 42:ssa takaterassi myös jatkuu kätevästi lähes saumattomasti sisätiloihin. Liukuovi aukeaa todella leveästi ja paljastaa takaansa huikean leveän salongin. Siellä on tilaa syödä, kokkailla, oleilla ja tehdä reittisuunnitelmiakin karttapöydän ääressä. Tunnelmaa kruunavat lähes 360 asteen merinäkymät; lähinnä takaviistoon on pikku katveet.

Sisätilojen tyyli on tätä päivää, mistä huomaa venemallin uutuuden. Suunnittelijana on suomalaisen korvaan hauskalta kuulostava Nauta Design.

Keittiössä mahtuu laittamaan ruoat pitkillä matkoilla oikein hyvin sekä tilojen että varustelun puolesta. Ruokapöydän ääreen mahtuu kahdeksan henkeä. Tämä onkin tärkeää, koska veneellä voi lähteä vaikka maailman ympäri tai muuten asua pitkiä aikoja. Lagoonin tiloissa tällä lailla voisikin viihtyä, jos seura on hyvää.

Hieman ahtaampi ja kapeampi tunnelma on hyteissä, jotka ovat laidoilla rungoissa. Leveyttä riittää vain vähän reilun parisängyn verran. Hytteihin kävellään keskisalongista portaat alas. Portaiden välissä olevasti ikkunasta näkyy hauskasti meren pintaa: Itämerellä ei niin kaunista, jossain muualla varmasti kivempaa.

Lagoon 42:ta saa kahdella eri hyttiratkaisulla. Charter-mallissa on neljä hyttiä, eli kaksi kummassakin rungossa. Kaikilla hyteillä on omat WC-suihkutilansa. Makuutilaa on näin kahdeksalle. Jos sekään ei riitä, lisähintaan myös salongin sohvan saisi vuodesohvamallisena.

Koepurjehditussa Owner-mallissa meininki on väljempi ja hyttejä on kolme. Styyrpuurin puolen runko on yhtä isoa omistajan hyttiä. Sänky on perässä, välissä on sohvaa, kaappeja ja kirjahyllyjä, ja WC suihkuineen on edessä. Makuutilaa on tällä lailla kuudelle, kolmessa parisängyssä.

Sisätilaa siis riittää todella hyvään asumiseen ja sen saa lämmitettyä kolmella Wallaksen diesel-lämmittimellä. Näin voi sekä tehdä matkaa että viihtyä veneessä myös pohjoisissa olosuhteissa. Purjehdukset Norjan rannikolla, Huippuvuorille tai Grönlantiin voisivat olla tällä yllättävän mukavia. Lähemmissä kotivesissä Itämerelläkin lämmityksellä varustetun tällaisen veneen käyttökausi on houkuttelevan pitkä.

Lagoonilla täytyy ajaa lujaa

Koepurjehduspäivänä tuuli oli harmillisesti vain 1-5 m/s. Aaltoja saatiin lähinnä laivoista.

Lähtö tuulettomasta satamasta on helppoa kahden koneen voimin, jotka on varusteltu taittolapapotkurein. Vene kääntyy näppärästi paikoillaan ja pienen vauhdin jälkeen ruorista alkaa hyötymään.

45-heppaiset – tai lisähintaan 57 hv – Yanmarit ovat ääneltään kohtuullisia. Silti luonnollisesti tunnelma muuttuu täysin, kun koneet sammutetaan ja nostetaan purjeet.

Ruorin takaa veneen mittojen havaitseminen luonnistuu heti. Etukulmat pystyy arvioimaan tarkasti mantookin kiinnikkeistä (penkeistä) ja takakulmat näkee hieman kumartuen. Tuntuma ruorissa itsessään on hyvä.

Hyvä matkanopeus yhden koneen voimin on noin 6 solmua (kulutus 3,3 litraa tunnissa). Yhden koneen maksiminopeus on 8 solmua, molemmilla koneilla päästiin 9 solmua.

Purjehtimaan päästiin täysin purjein ja nopeasti keulalle vaihtuikin itseskuuttaavan fokan sijaan Code 0. Ruorin takana istutaan niin korkealla, että styyran halssilla on hieman haasteita nähdä suoraan eteen eli Code 0 taakse, purjeen ali kun ei oikein kumartelemallakaan näe.

Monirunkoiselle tyypillisesti kryssiä saa kovaa ja kovinkaan ylös tuuleen ei kannata yrittää. Lagoonin hallintaan purjein vauhtia tarvitaan reippaat pari solmua ja alta 5 solmun vauhdilla vene hieman hakee suuntaansa.

5 solmun jälkeen meno vakautuu. Vaikka näitä nautintoja päästiin vähänlaisesti koepurjehduspäivänä kokeilemaan, keräsi vene tuon vauhdin 5 m/s tuulella. Kevyissä puuskissa päästiin hieman lujempaa. Tuon 5 solmun kynnyksen jälkeen Lagoon oli omimmillaan. Autopilotin halusi kytkeä pois ja päästä itse fiilistelemään ruorin taakse.

Purjeet näkyvät ruorin takaa hyvin kiinteästä bimini-katosta huolimatta. Niiden hallinta tapahtuu enimmäkseen käden ulottuvilla olevilta vinsseiltä ja lukoilta. Code 0 -purjeen vinssit ovat kuitenkin taaempana, joten niitä käyttääkseen joutuu nousemaan valtaistuimeltaan. Tätä lukuun ottamatta Lagoon on erittäin helppo yksinpurjehdittavaksi, avuksi koeajoveneestä löytyi myös sähkövinssi.

Kulkeminen katolle isopurjeenpussia avaamaan menee hieman konttaamiseksi, mutta kovemmassakin kelissä käynti tuntuu turvalliselta monien kiinnipitopaikkojen takia.

Rannikomme terävämmässä aallokossa saattaa Lagoon hieman muljahdella aaltojen yli. Aavojen merien laakeiden aaltojen kanssa tämä varmaan olisi vielä mukavampi. Molempien runkojen terävät keulat kuitenkin halkovat aaltoja hyvin, joten tämä ei ole niin suuri ongelma. Runkojen korkeudesta johtuen aallokkoa saa olla reippaasti, että aallot pesisivät kantta.

Merellä viihtyjän unelma, myös joidenkin purjehtijoiden

Matkustajien näkökulmasta kansilla on myös hyvä kävellä, sillä tilaa riittää. Purjeet ovat sen verran isoja ja ylhäällä, että esimerkiksi isopurjeen heilahdus ei osu matkustajien kulkureitille.

Koska Lagoonissa sisällä ja myös takakannella on todella suojaisaa, kunnon auringonottajat tai merestä nauttivat matkustajat haluavat kannelle. Hienoimmat matkustusfiilistelypaikat ovat keulaosassa.

Hoikille sopivat keulanurkkien pienet askelmat, joilla istuessaan voi nähdä edessään vain meren. Kaikille taas sopii runkojen välissä olevalla verkolla röhnöttäminen, vaikkapa Fatboy-säkkituolissa. Verkko kestää 400 kg, eli muutaman kesämiehen tai kuusi kunnon purjehtijaa.

Hauskin tempaus ja lisävaruste on kuitenkin vain 445 euron hintainen: B&G:n autopilotin kauko-ohjain. Sen avulla kipparikin voi matkaa tehdessä istahtaa keulan verkolle vaikkapa siihen fatboyhyn ja antaa mennä. Jos tarvitsee vaihtaa suuntaa, kauko-ohjaimesta painallus vaan. Leppoisinta mahdollista kipparointia.

Lagoon 42:n isoimmat ongelmat – tai haasteet – ovat sen iso koko ja iso hinta. Suomessa joka väliin ei mahdu tällaisella lähes kahdeksan metrin levyisellä purkkarilla. Sillat ovat toinen ongelma: masto nousee lähes 21 metriin, joten tällä ei pääse monien korkeidenkaan siltojen ali.

Veneen perään kannattaa hankkia jolla – tai oikeaoppisemmin dinghy. Tämän Highfieldin valmistaman RIB-dinghyn saa laskettua veteen ja nostettua pois kätevällä nosturilla. Perän uimatasoilta pääsee helposti sen kyytiin. Dinghyllä voi sitten mennä niihin rantoihin, jolla ei koko Lagoon-komeudella pääse tai mahdu.

 • Lagoon 42 – Kotona maailman merillä
 • Lagoon 42 – Kotona maailman merillä
 

Hinta lähtee ennen lisävarusteita ja ennen arvonlisäveroa 305 000 eurosta. Omaksi hankkimisessa este on siis osalle jo tässä, mutta kiinnostava vaihtoehto voisi olla charter tai vuokraaminen. Suomessakin maahantuoja järjestää charter-purjehduksia ja maailmalla monissa purjehdusmatkakohteissa on Lagooneja vuokrattavina.

Vuokrakäyttöön vaikka Kroatiassa tai Karibialla katamaraani sopiikin hyvin, jos vaikka vähän kokeneempi kippari haluaa kokeilla jotain uudenlaista ja muu porukka haluaa matkustaa mahdollisimman mukavasti.

Asuttavuus on hienolla tasolla, tilaa on purjeveneisiin tottumattomankin makuun riittävästi. Maakravuille kivaa voi olla myös, kun katamaraani ei kallistu tuulessa yksirunkoisen tapaan.

Purjehdusominaisuuksiltaan se on leppoisan vauhdikas. Sopivilla tuulilla menoa riittää, mutta tietty vakaa rauhallisuus on aina läsnä. Lagoonilla voi nauttia hyvästä purjehtimisesta ilman, että tarvitsee hurjasti rehkiä. Veneessä on tiettyä majesteettisuutta.

Omassa olossa taas on rauhaa. Keulan verkolla meren päällä ja Fatboyssa makoillen irtoaa arjesta täydellisesti. Meren aaltoja voi katsella ja kuunnella väsymättä. Silti venettä voi samalla hallita kaukosäätimellä ja matka taittuu.

Tosin tässä veneessä jos missä matka on itsessään jo määränpää. Mikäpä kiire valmiissa maailmassa. Maailmassamme, jonka pinta-alasta yli kaksi kolmasosaa on merta. Tällä se kaikki on saavutettavissa.

Meri – ja sen myötä suurin osa maailmastamme – näyttää Lagoonista käsin todella kauniilta.

Raimo Tengvall ja Arto Rusanen, kuvat Arto Rusanen

Lagoon 42

Pituus:12,8 m
Leveys:7,7 m
Syväys:1,25 m
Maston korkeus:20,65 m
Paino:12 000 kg
Moottorit:2 x 57 hv Yanmar
Henkilömäärä:A-alue (valtameri) 12; B (avomeri) 14; C (rannikko) 20; D (suojaiset vedet) 30
Hinta:alkaen 305 000 euroa + alv, kokeillun veneen lisävarusteilla n. 465 000 euroa + alv
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Lagoon -veneet

test
Lagoon 380'06
148 000 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää Lagoon koeajoja

Kaikki koeajot »
Silver Beaver - kompakti kahden veneen risteytys

Silver Beaver - kompakti kahden veneen risteytys

Buster XS - vakaa ja turvallinen kahvaohjattava mökkivene

Buster XS - vakaa ja turvallinen kahvaohjattava mökkivene

AMT 165 BR - pieneen mahtuu yllättävän mukavasti

AMT 165 BR - pieneen mahtuu yllättävän mukavasti

Buster XSr - mökkirannan vene

Buster XSr - mökkirannan vene

Terhi 480 Sport - vankka pikkusportti

Terhi 480 Sport - vankka pikkusportti