Close
Luettu 149 785   3

Näin teet perämoottorin vuosihuollon

Näin teet perämoottorin vuosihuollon

Nettivene kokosi jo vuonna 2014 kymmenen tärkeintä vinkkiä perämoottorin perushuoltoon. Säiden puolesta alkaa näyttää siltä, että niin vinkit kuin veneily alkavat olla taas ajankohtaisia.

Jäikö perämoottorin syyshuolto syksyn kiireissä tekemättä? Ei hätää, jos bensakone on ollut säilytyksessä lämpimässä, huollon voi tehdä hyvin myös keväällä.

Pakkasessa ilman huoltoa säilytetty konekin on todennäköisesti kunnossa, mutta riskinä on öljyn joukossa mahdollisesti olleen veden jäätyminen koneen sisälle. Yamaha Marine Centerin Jouko Raitio on huoltanut perämoottoreita jo vuosikymmeniä, ja näyttää mallia oikeista toimista. Tarkat ohjeet eri työvaiheista löytää parhaiten oman moottorin ohjekirjasta.

Ensin öljyt valumaan

Termostaatti on syytä ottaa irti ja puhdistaa joka vuosi.

Huolto kannattaa aloittaa vaihteistoöljyjen valuttamisella. Moottori asetetaan pystyasentoon joko telineelle tai veneen perään, ja alle asetetaan purkki keräämään öljyä. Molemmat öljyproput aukaistaan, jolloin öljy pääsee valumaan pois vapaasti. Jos valuva öljy on valkoista tai maitokahvin väristä, on joukkoon päässyt kesällä vettä. Silloin pitää tarkistaa potkurin tefan tiiviys. Jos tefa ei ole vuotanut, on vuoto ollut öljypropuissa, joiden tiivisteet vaihdetaan öljyjen laiton yhteydessä joka tapauksessa. 

Samalla kun öljyt tyhjenevät, voi siirtyä irrottamaan moottorin termostaatteja. Niitä voi olla koneessa yksi tai kaksi, nyt työn alla olevassa Yamaha 250:ssä termostaatit on molemmin puolin konetta. Termostaattien putsaaminen vuosittain on tärkeää, sillä bensakoneet ovat tarkkoja lämmöstään. Likainen termostaatti voi antaa koneelle väärää tietoa, jolloin esimerkiksi koneen ryyppy ei toimi kunnolla.

Seuraavaksi voi käydä moottorin öljynsuodattimen kimppuun. Yamahassa pitää ensin irrottaa bensansuodatin tieltä pois. Öljynsuodattimen alle kannattaa laittaa rätti, jottei irrotuksessa väkisinkin hiukan valuva öljy pääse sotkemaan moottoria. Kun koneen bensansuodatinkin on nyt irti, kartion sisällä olevan varsinaisen suodattimen voi irrottaa vaihtoa varten. Sekä öljyn- että bensansuodattimet kannattaa vaihtaa joka vuosi. Investointi ei ole suuri, mutta vahingot voivat olla.

Seuraava vaihe on moottoriöljyjen vaihto. Öljyt voi vaihtaa valuttamalla tai imemällä suoraan öljytikun aukosta pumpulla. Pumput toimivat alipaineella, ja niitä on monia erilaisia. Keväällä moottoria ei voi käyttää ennen öljyjen vaihtoa, mutta jos vaihdon tekee syksyllä, näin kannattaa tehdä. Moottorin käydessä lämminnyt öljy on juoksevampaa ja sitä on helpompi imeä. Imu kannattaa jättää päälle joksikin aikaa, jotta öljypohja tyhjenee kokonaan. 

Uudet sinkit

Samalla kun öljyt tyhjenevät sekä koneesta että vaihteistosta, voi aukaista tulppapään. Tulpat putsataan, tai jos käyttöväli on tullut umpeen, vaihdetaan uusiin. Yamahan tapauksessa käyttöväli on 200-300 tuntia. Tulppien päästä myös näkee, mikäli ne on syytä uusia. Karstoittunut tulppa ei toimi enää kunnolla, eikä pelkkä puhdistus riitä. Yamahassa koneen sinkki on tulppien kanssa saman kannen alla. Sekä koneen että moottorin pedin sinkit kannattaa vaihtaa joka vuosi, vaikka ne näyttäisivätkin olevan melko hyvässä kunnossa. Kustannus on jälleen pieni, mutta vahinko koneen ruostuessa sisältä on varsin suuri. Jos sinkit on jostain syystä vaihdettu kesken edellisen kauden, voi ne myös vain puhdistaa kunnolla.

Kalastajat siimoineen

Myös potkuri kannattaa irrottaa ja tarkastaa siltä varalta, että siihen on sotkeutunut esimerkiksi siimaa. Jouko Raition mukaan vapatelineet veneessä ovat merkki siitä, että potkuri pitää tarkastaa erityisen hyvin. Riskinä on, että siima kiertyy potkurin tefaan ja kovettaa sen. Tämän jälkeen vesi pääsee sekoittumaan vaihteistoöljyjen kanssa. Samalla kun potkuri on irti, voi Yamahassa rasvata yhden koneen rasvanipoista.

 • Öljynsuodatin vaihdetaan joka vuosi.
 • Polttoaineensuodattimen vaihtaminen on pieni investointi, joka kannattaa.
 

Tarkkuutta öljyn kanssa

Kun potkuri on takaisin kiinni, tulpat putsattu ja kiinnitetty, sinkit paikallaan ja termostaatit kunnossa, voi siirtyä lisäämään öljyjä pois otettujen tilalle. Tärkeintä on, ettei öljyä laiteta liikaa ja että se on oikeanlaista. Yamahan vaihteistossa käytetään vaihteistoöljyä, jossa on samalla kosteudenkerääjää.

Vaihteistoöljyt laitetaan alhaalta ylöspäin, mihin tarvitsee joko öljytuubin tai pumpun. Käsipumpulla tai suoraan tuubista homma on hidasta, mutta palkkioksi saa lihastreeniä. Paineilmapumpulla 15 minuutin työ sujuu muutamassa minuutissa. 

Öljyä lisätään niin kauan, että sitä alkaa valua ylemmästä propusta. Sen jälkeen yläproppu kiinnitetään kunnolla, minkä jälkeen pumpun voi sulkea ja kiinnittää alapropun. Proppujen tiivisteet vaihdetaan joka vuosi. Jos öljyt on vaihtanut syksyllä, kannattaa keväällä proppujen kireys tarkistaa ennen veteen laskua.

Moottoriöljyä ei saa laittaa yhtään liikaa. Jos koneen kannessa lukee, että öljyä mahtuu 5,5 litraa, kannattaa lisätä ensin viisi litraa, ja sen jälkeen tarkistaa desin välein tikusta oikea täyttö. Raitio kertoo jättävänsä tikun yläreunasta 5 mm täyttämättä varmuuden vuoksi. Jos öljynsuodatin on tyhjä ja uusi, voi öljyä täyttää tikun maksimimerkkiin asti, koska suodattimeenkin mahtuu muutama desi.

Kun kaikki osat ovat paikallaan, ruuvit kiinni ja tiivisteet varmistettu, alkaa moottorin huolto olla ohi. Kesän aikana tehtäväksi jää lähinnä öljyntason tarkkailu tikusta säännöllisesti ja jäähdytyksen vesisuihkun tarkistus jokaisen käynnistyksen yhteydessä. Jäähdytykseen kertyy herkästi suolaa, jonka saa parhaiten pois moottorin huuhtomalla. Tällöin konetta ei saa missään nimessä käyttää. Tarkemmat ohjeet huuhtomiseen löytyy moottorin ohjekirjasta.

Nettivene kokosi 10. tärkeintä vinkkiä perämoottorin perushuoltoon:

 • 1. Vaihteistoöljyn vaihto
 • 2. Termostaattien puhdistus
 • 3. Sytytystulppien tarkastus ja vaihto
 • 4. Moottorin sinkin vaihto
 • 5.. Rasvanippojen rasvaus.
 • 6. Öljynsuodattimien vaihto sekä moottoriöljyjen vaihto.
 • 7. Moottorin kohokammion tarkistus.
 • 8. Bensansuodattimien vaihto.
 • 9. Potkurin irrotus ja puhdistus.
 • 10. Moottorin ulkopinnan puhdistus.

Teksti: Tapani Mylly

Juttu on julkaistu alunperin: 7.4.2014

Tapani - Mylly
Tapani Mylly on intohimoinen veneilijä, joka haaveilee maailmanympäripurjehduksesta, mutta käytännössä kyyditsee lapsiaan Nauvon hiekkarannalle.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta
MAINOS

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?