Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 12 765   0

Pegazus 560 Top Fisher – Suojaisten vesien monitoimi-ihme

Pegazus 560 Top Fisher – Suojaisten vesien monitoimi-ihme
 • Pegazus
 • Pegazus
 • Pegazus
 • Pegazus
 • Pegazus
 • Pegazus
 • Pegazus
 • Pegazus
 • Pegazus
 • Pegazus
 • Pegazus
 • Pegazus

Puolalaiseen kompaktiin pilothouse-veneeseen on loihdittu mahtavat tilat. Rauhallisen järvikäytön monikäyttöveneen kruunaa siirreltävä ohjauspulpetti.

Ulkomaisilta tuntemattomilta vähän pienemmiltä venevalmistajilta harvoin tulee mitään näin kiinnostavaa suomalaisiin olosuhteisiin. Pegazus on puolalaismerkki, jota MEC-Marin on tuonut Suomeen jo muutaman vuoden.

Vasta tämä Top Fisher 560 kuitenkin tuo jotain todella uutta koko venemarkkinoille. Suuri uutuus on siirreltävä ohjauspulpetti, köyhän miehen sisä- ja ulko-ohjaamo. Myös tilaratkaisut ylipäänsä ovat näin lyhyeen veneeseen aikamoiset. Näin vene voisi olla täsmälleen sitä mitä monet meikäläiset haluavat.

Ensinnäkin moni kalastus-, yhteys- tai huvivenettä kaipaava suomalainen haluaa kabiinilla varustetun mallin. Vilkaisu ulos ja lämpömittariin riittää perusteluksi.

Hytin lisäksi venettä olisi kuitenkin kiva ajaa joskus myös ulkona. Lisäksi siinä saisi olla hyvät hengailutilat ulkona useammalle matkustajalle. Eikä pari makuupaikkaakaan olisi pahitteeksi pikku reissuja varten.

Nyt alkaa olla jo aika monta vaatimusta. Niiden täyttämiseen tarvitaan jo vähän isompi ja kalliimpi vene. Ellei sitten ennakkoluulottomasti vilkaise tämän 5,4-metrisen puolalaisihmeen suuntaan. Kyllä, se on vieläkin lyhyempi kuin jo varsin lyhyen kuuloinen 560-mallinimi.

Pituuden lisäksi hintakin pysyy edes jotenkin kurissa, reilussa 40 000 eurossa. Paino pysyy aisoissa vielä paremmin (890 kg + moottori), joten liikuttelu trailerilla useimpien vetoautojen perässä onnistuu.

Tilaihme ja sisäistä kauneutta

Pegazus 560 Top Fisher – Suojaisten vesien monitoimi-ihme

Laiturilla 560 Top Fisher on yhtä aikaa outo, hämmentävä ja vaikuttava. Lyhyellä ja korkealla keulakabiinillaan se näyttää vähän hassulta. Vaikuttaa myös, että keula uisi hieman perää syvemmällä.

Korkealta laiturilta pääsee hyvin kyytiin keulastakin, isoa askelmaa käyttäen. Märällä se voi olla hieman liukas, ja matalalta laiturilta se on aivan liian korkealla. Silti tämän kokoiseksi ja malliseksi kulkureitti keulasta kaiteista kiinni pitäen veneen peräosan avotilaan onnistuu asiallisesti.

Sivulta kyytiin tulo onnistuu helpoimmin, kun tarjolla on tukea kaiteesta, hyvä askelma ja haluttaessa voi astua penkillekin. Avotila takana on avara ottaen huomioon veneen 5,4-metrisen pituuden.

Tilaa voi muokkailla todella runsaasti omien halujen mukaan. Kalastajalle siellä on tilaa liikkua puolelta toiselle sivupenkit ylös nostettuina ilman tyynyjä. Pohjan lokeroista löytyy vakiona kaksi 90-litraista kalasumppua pilssipumpuilla. Lisähintaan saa vielä vapatelineitä ja elävän kalan sumpun kiertopumpulla.

Matkustajille tai laiturissa iltaa viettävälle seurueelle taas voi kääntää esiin myös sivupenkit ja laittaa päälle vakiovarusteiset tyynyt. Istumatilaa on jopa kuudelle, jolle vene on rekisteröitykin.

Lisävarusteena keskelle on kiva täräyttää vielä keskikokoinen pöytä. Se löytyy lattian alta olevasta lokerosta ja viritellään kääntyvällä jalustalla takaseinään. Ihan rapujuhlia tämän pöydän ääressä ei pidetä, mutta juomat ja pikkupurtavat on helppo laskea käsistään.

Tilat on loihdittu sillä, että moottorikaivo on takapenkin alla. Tilavan takapenkin keskiosa on käytettävissä vain moottorin ollessa alhaalla. Konetta ylös nostettaessa myös takapenkki nousee ylös. Tämä tapahtuu rullilla, joihin moottorin kansi osuu ja pakottaa penkin ylös. Nostamalla penkki ihan itse omin kätösin tulee vähemmän väkivaltaa moottorikopalle.

Näppärä liikkuva ohjauspulpetti

Avotilan ja hytin tilan jakaa kivan näköinen kolmiosainen lukittava liukuovi. Se toimii kohtalaisesti: liukuu kyllä, mutta ainakin koeajoveneessä piti hieman nostaa että sai kiinni lukkoon. Kiinni laittaessa kuljettajan penkki ja liikuteltava ohjauspulpetti eivät saa olla takimmaisissa asennoissaan.

Tuo hauska liikuteltava pulpetti on ehdottoman suositeltava lisävaruste. Se on myös varsin ainutlaatuinen (kertokaa ihmeessä jos tiedätte vastaavasta) tapa toteuttaa halvalla sisä- ja ulko-ohjaamo.

Ohjauspulpetin lukitus tapahtuu salvoilla, joista toinen etuasentoon lukitsemiseen, toinen taka-asentoon. Eteenpäin se on helppo saada lukkoon: salvat oikein, työntää vain ja naps! Sitten voidaan jatkaa matkaa sisällä ajaen.

Avaaminen etuasennosta taakse siirtämiseen on vaikeampaa. Silloin pitää käydä ihan edessä sängyn puolelta avaamassa salpa. Aikaa menee tottuneelta viisi, tottumattomalta 15 sekuntia. Kiireisellä hetkellä rannan läheisyydessä lähestyessä tämä ei ole kätevää, joten asia kannattaa ennakoida ja pulpetti siirtää ulos jo väljemmillä vesillä.

Rantautumisiin ja kalastaessa ajamiseen ulko-ohjaamo onkin mahtava. Siinä ajaessa touhuaa lepuuttajat paikoilleen tai narraa pari kalaa kätevästi samalla kurssia käännellen.

Noissä touhuissa ei välttämättä haittaa, että ulkoa ajaessa kuskille ei ole kunnon penkkiä. Lämpimällä säällä kesäkruisaillessa taas voisi olla kiva, jos vaikka penkki liikkuisi myös pulpetin lailla. Nyt ei välttämättä jaksa ryskyyttää aaltoihin tuntikausia seisoma-asennossa. Takana seisten myös kabiinin katto meinaa tulla pahasti näkyvyyden tielle. Keula nimittäin ui sen verran syvällä.

Sisäohjaamo on siis parempi varsinaiseen ajamiseen. Silloin istutaan mukavalla säädettävällä istuimella ja pilothouse-ohjaamon isoista ikkunoista on hyvä näkyvyys joka suuntaan. Itse ajamisessa on kuitenkin muutamia ”muttia”.

Ajossa yllättäviä ja odotettuja puutteita

560 Top Fisherin pohjan muodosta ja varsinkin keulan leveydestä voisi arvella, että kyseessä ei ole mikään aaltojentappaja. Ennakkomielikuva pitää hyvin paikkaansa.Aallokossa vene on heiluvainen ja välillä yllättävästi aaltoihin reagoiva.

Se ei herätä suurta luottamusta, vaan enemminkin saa kunnoittamaan ja varomaan meren isoja aaltoja. Välillä aallot myös pamahtavat tai räsähtävät kovempaa, vaikkei vauhtia olisi paljoakaan. Kovia seikkailusuorituksia ei edes kokeiltu, vaan kunnon aallokossa hyvä jos veneen uskalsi käskeä liukuvauhtiin.

Tyynemmällä kelillä meno sen sijaan oli asiallista ja ongelmatonta. Lähinnä keulan matalalla uiminen ja raskaus tuntui erikoiselta moniin muihin veneisiin verrattuna.

Toinen epäilyjä asia jo veneen muodoissa on korkean kabiinin herkkyys sivutuulelle. Ja kyllä, tämäkin ennakkoepäily pitää paikkaansa. Sivutuuli kallistaa venettä paljon. Trimmitasoja kaipaisi, ja maahantuojan mukaan sellaiset voi kyllä asentaa, vaikkeivät ne peruslisävarustelistalla olekaan.

Kolmas ongelma on pienellä hytillä varustetuille veneille tyypillinen ikkunoiden huurtuminen. Se ratkeaa joten kuten pitämällä pieniä sivuikkunoita auki, kunhan keli ei ole liian sateinen tai tyrskyinen. Isommin toimiva ratkaisu on takaoven pitäminen auki tai raollaan. Lisävarusteisesta kattoluukusta on huonommin apua, sillä se aukeaa etuviistoon. Kovassa vauhdissa sitä ei siksi tee mieli pitää auki.

Neljätta ongelmaa ei voikaan arvata ulkomuodoista, mutta se kuuluu jo kauas. Suzukin 140-heppainen nelitahtinen ja tämä vene on yhdistelmä, joka jostain syystä pörisee ja resonoi yllättävän kovaa. Kuvaaja kertoi, että rannallakin se herätti huomiota ja päät kääntyivät pörinän suuntaan.

Sisällä veneessä ääni teki liukuvauhtien matkanteosta rasittavaa. Se vain lisäsi aaltojen ja sivutuulen tuomaa epämiellyttävyyden tunnetta. Vene tuntuikin parhaalta tyhjäkäynnillä leppoisaan kruisailuun tai esimerkiksi rauhalliseen uisteluun.

Piti silti se huippunopeuskin kokeilla. Kerta riitti kyllä, se ei tuntunut kovin luontevalta tällä veneellä. Tyynellä kelillä vauhti kiihtyi GPS:n mukaan 34 solmuun kahden hengen kuormalla, mikä oli veneen ominaisuuksille enemmän kuin tarpeeksi. Pienempikin moottori siis riittäisi. Valmistajan suositukset alkavat 90 hevosvoimasta.

Toinen moottorivaihtoehto voisi myös tehdä veneestä hiljaisemman, ja maahantuoja tutkiikin asiaa. Sellaisen avulla veneestä saisi tyynemmille järvireissuille ihan miellyttävän pelin.

 • Pegazus 560 Top Fisher – Suojaisten vesien monitoimi-ihme
 • Pegazus 560 Top Fisher – Suojaisten vesien monitoimi-ihme
 

Ominaisuuden riittävät leppoisaan järviveneilyyn

Reissuista puheen ollen, pikku retkeilyyn Pegazus 560 Top Fisher sopii hyvin. Taas pienillä varauksilla kylläkin.

Hytti yleisesti ottaen on veneen pituuteen nähden hyvä ja mukavan korkea. 190-senttinenkin mahtuu seisomaan ja ulos näkee hyvin.

Keulassa on kahden hengen makuutila, mutta sen pituus riittää vakiona vain alle 170-senttisille. Tätä tullaan kuitenkin korjaamaan tulevissa malleissa. Kuskin ja matkustajan jalkatuet tulevat olemaan irrotettavat ja myös patjoja on aikomus pidentää.

Makuutilasta pääsee käsiksi todella pitkiin säilytystiloihin, jotka jatkuvat veneen kyljissä ohjaamon molemmille puolille. Jos keksii näihin sopivaa tavaraa, joka ei kolise tai ole liian märkää, tilat ovat loistavia.

Venettä voi lisävarustella matkakäyttöön tai muutenkin mukavammaksi esimerkiksi jääkaapilla, kemiallisella WC:llä, karttaplotterilla ja Bluetooth-USB-CD-radiolla.

Lisävarustelu tosin nostaa veneen jo melko arvokkaaksi. Siksi sen erinäiset puutteet eivät ole yhtä hyväksyttäviä kuin halvemmissa paateissa.

Lähinnä venettä voi siis suositella rauhalliseen kalastus- tai reissailukäyttöön suojaisemmille sisävesille. Silloin veneen puutteet eivät tule paljoa esille, vaan voi nauttia tämän kokoluokan veneessä ainutlaatuisen monikäyttöisistä tiloista.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Pegazus 560 Top Fisher

Pituus:5,40 m
Leveys:2,54 m
Paino:890 kg + moottori
Matkustajia:6
Moottori:90-150 hv
Huippunopeus:mitattu 34 s (2 hlö, 140 hv)
Hinta:21 700 €, koeajovene varusteilla ja Suzuki 140 hv -moottorilla 43 000 €
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Pegazus -veneet

test
Pegazus 600'15
35 000 €
test
Pegazus 460'14
12 500 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää Pegazus koeajoja

Kaikki koeajot »
Silver Beaver - kompakti kahden veneen risteytys

Silver Beaver - kompakti kahden veneen risteytys

Buster XS - vakaa ja turvallinen kahvaohjattava mökkivene

Buster XS - vakaa ja turvallinen kahvaohjattava mökkivene

AMT 165 BR - pieneen mahtuu yllättävän mukavasti

AMT 165 BR - pieneen mahtuu yllättävän mukavasti

Buster XSr - mökkirannan vene

Buster XSr - mökkirannan vene

Terhi 480 Sport - vankka pikkusportti

Terhi 480 Sport - vankka pikkusportti