Close
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Pelastavat käsisoihdut – ruutia vai LED?

Pelastavat käsisoihdut – ruutia vai LED?

LED -soihdut tulivat huviveneisiin. Joutavatko perinteiset soihdut nyt roskiin?

Huviveneiden katsastusmääräykset muuttuivat pari vuotta sitten. Suurin muutos oli elektronisten hätäilmoitusvälineiden hyväksyminen hätärakettien ja soihtujen tilalle tietyissä luokissa.

Taustalla on pyrkimys päästä eroon räjähteistä kuluttajapuolella. Niiden käyttö vaatii harjoittelua ja niihin sisältyy monia vaaratekijöitä. Matkapuhelimet, meri -VHF:t DSC:llä ja LED -käsisoihdut tulevat siis paukkujen tilalle. Katsastuksista lisää Suomen Purjehdus- ja Veneilyliiton sivuilta.

Kaikki keinot käyttöön

Pelastavat käsisoihdut – ruutia vai LED?

Merellä haetaan eniten apua matkapuhelimella tai radiolla. Ani harva laukaisee hätäraketin tai soihdun. Meripelastajistakaan monikaan ei ole sellaista tositilanteessa nähnyt. 

Paikantamisessa ja tilanteissa missä ulkopuolinen on avun hälyttäjä, voi soihtu edelleen olla se pelastava enkeli. Ja etenkin silloin, kun kaikki muut välineet pettävät. Jos on tosi hätä, niin kaikki keinot käyttöön vaan. Lisävinkkejä voit lukea esimerkiksi Rajavartilaitoksen tekemästä Veneilijän turvallisuusoppaasta.

Käytä tositilanteessa

LED -soihtujen testaamisessa pätevät samat säännöt kuin perinteisissäkin. Ne ovat hätämerkinantolaitteita eikä niiden kanssa voi lähteä noin vain merialueille heiluttelemaan kun mieli tekee. Vaikka niitä on helppo käyttää, ei kannata ohjata juhannusvieraita mökille niiden avulla. Voi nimittäin samalla tulla kuokkavieraita paikalle sinivalon kera. Kävimme testaamassa kahta myydyintä LED-soihtua Helsingin Meripelastusyhdistyksen vuosittaisessa hätämerkinantoharjoituksessa.

Punaista valoa

Mukana testattavana olivat Ocean Signal EDF1, sekä Odeo Flarein uusin malli, eVDSD. Demokappaleet lainattiin Marineasta (Ocean Signal) sekä Veneilijän verkkokaupasta (Odeo). Molemmat LED-soihdut ovat vedenpitäviä, Ocean Signal 10 metriin ja Odeo 50 metriin asti. Ne myös kelluvat niin että valo jää vedenpinnan yläpuolelle. Molemmat näyttävät selkeästi punaista valoa, joten ne erottuvat esimerkiksi rantarakentajien työmaavaloista. Messuhuuman jälkeiset tarjoushinnat ovat samat, 99.00€. Siihen yhtäläisyydet loppuvatkin.

Pätkä ja pitkä

Odeo on lyhyt pätkä, joka käyttää 4kpl AA-paristoa. Siinä on automaattinen valaisumoodi sisältäen SOS -kuvion. Käynnistys tapahtuu nopeasti isoa ratasta kiertämällä. Siinä on yksi tehoalue. Toiminta-aikaa on n. 8 tuntia. Se lähettää myös lämpökameroilla havaittavaa infrapunavaloa.

Ocean Signal on mikrofonin kaltainen patukka, jossa on oma vaihdettava paristokahva. Siinä on viiden tehoalueen valikot. Pieni käynnistysnappi sijaitsee liukukannen alla. Se on käytännössä vain paljain sormin käsiteltävissä. Eri tehot vaativat napin painamisen toistamiseen, mikä kannattaa etukäteen harjoitella. Erillinen paristo maksaa 30€ mutta kestää säilytyksessä 10 vuotta. Oceanin toiminta-aika vaihtelee rajusti tehoalueesta riippuen. Economy-moodissa luvataan yli 6 tuntia diskovaloa. Jos haetaan suurinta tehoa Ultra-moodissa, tippuu käyttöaika tuntiin. Varaparisto siis mukaan.

Monia etuja

Eri käyttömahdollisuudet ja toiminta-aika ovat LED-soihtujen suurin etu turvallisuuden lisäksi. Niitä voi sytyttää ja sammuttaa sen mukaan, miten olettaa, että tulee nähdyksi.

Näin voidaan ratkaisevasti lisätä toiminta-aikaa. Niitä voi myös sijoittaa telineeseen näkyvälle paikalle veneessä samalla kun itse suorittaa pelastustoimia.

Ne kulkevat mukana telttaretkelle tai vuoristoon ja niitä voi kuljettaa ruumassa lentokoneissa. Myös lapset voivat niitä käyttää. Ne eivät kuumene eivätkä ole vaaraksi esimerkiksi tulipalossa.

Puutteita

Niillä on kuitenkin yksi merkittävä haitta. Valoteho. Perinteinen soihtu palaa noin minuutin, mutta 15.000 candelan teholla. LED-soihtujen teho taasen jää vaivattomaan 90-500 candelaan. Niille ei ole olemassa vertailukelpoisia cd-arvoja. Ocean Signal on selkeästi Odeoa tehokkaampi ja kirkkaampi. Merellä tämä tarkoittaa sitä, että kirkkaassa auringonvalossa missä ei ole varjokohtia tai tummaa taustaa, molempien näkyvyys voi pahimmillaan jäädä vain muutamaan sataan metriin.

Pyrotekninen soihtu näkyy silloinkin kilometrien päähän. Ero näkyy selvästi Nettiveneen videolla, joka kuvattiin puolipilvisenä päivänä. Toki päiväsaikaankin olosuhteet vaikuttavat näkyvyyteen todella paljon. Rajavartiolaitoksen yökuvassa näkyy sama ero pimeällä.

Yöllinen pelastaja?

Pimeällä kaikki on toisin. Silloin LEDit astuvat kehiin. Testeissä näitä LED -soihtuja on havaittu 5 merimailin päähän, pelastusammattilaisten toimesta ja varusteilla tosin. 

Ocean Signal näkyi silloinkin kirkkaasti paremmin. LED-soihdut voivat siis olla se parempi pelastava enkeli, kun pyrotekniset on käytetty väärään aikaan tai osoittautuneet suutareiksi.

  • Pelastavat käsisoihdut – ruutia vai LED?
  • Pelastavat käsisoihdut – ruutia vai LED?
 

Molemmissa vara parempi

Jotakin LED-soihduista kertoo myöskin se, että niitä ei ole vielä SOLAS-hyväksytty vuokraveneisiin ja ammattimerenkulkuun. Vaikka katsastaja hyväksyykin LED-soihdun huviveneisiin, kannattaa varustelua täydentää myös parilla perinteisellä soihdulla. Silloin on varustautunut kaikkiin olosuhteisiin soihtujen osalta. Tuli on huono isäntä, mutta hyvä renki. Sama pätee kyllä LEDeihinkin.

Teksti, kuvat ja video: Leif Rosas. Yökuva; Rajavartiolaitos

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:
Leif - Rosas
Leif Rosas on merellinen ammattikuvaaja ja -kirjoittaja joka mielellään väistää venäläisiä ydinsukellusveneitä. Safariyrittäjä RIB -veneillä ja ilmatyynyaluksella joka ei talvellakaan oikein malta pysytellä kuivalla maalla.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Nettiveneelle uusi ilme ja entistä parempi käyttökokemus

Nettiveneelle uusi ilme ja entistä parempi käyttökokemus

Toimiva ja tyylikäs Yamarin 67 DC on ominaisuuksiltaan kokoluokkansa kärkeä
MAINOS

Toimiva ja tyylikäs Yamarin 67 DC on ominaisuuksiltaan kokoluokkansa kärkeä

Tehoa ja kotimaista kestävyyttä - Alutroll-Tohatsu-venepaketeista löytyy jokaiselle sopiva
MAINOS

Tehoa ja kotimaista kestävyyttä - Alutroll-Tohatsu-venepaketeista löytyy jokaiselle sopiva

Veneen rahoitus ilman vakuuksia –kilpailuta ja vertaile vaihtoehdot
MAINOS

Veneen rahoitus ilman vakuuksia –kilpailuta ja vertaile vaihtoehdot

Uusi Yamarin 50 BR tarjoaa kokoaan suuremman ajoelämyksen
MAINOS

Uusi Yamarin 50 BR tarjoaa kokoaan suuremman ajoelämyksen