Close
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Pioner Viking – Persoonallista hyötyä ja huvia

Pioner Viking – Persoonallista hyötyä ja huvia
 • Pioner
 • Pioner
 • Pioner
 • Pioner
 • Pioner
 • Pioner
 • Pioner
 • Pioner
 • Pioner
 • Pioner
 • Pioner
 • Pioner

Polyeteenimuovista tehty vene on hauska ja selkeästi oman tyylisensä vaihtoehto suomalaisille perusveneille.

Uusia veneitä tehdään nykyään yleisten lasikuidun ja alumiinin lisäksi monista muistakin materiaaleista. Suomalaisille tuttuja ovat esimerkiksi todella suositut ABS-muoviset Terhi-veneet. Norjassa varsin vastaavassa asemassa markkinoilla on polyeteenimuovista tehdyt Pioner-veneet. Nekin ovat kohtuuhintaisia ja huippusuosittuja.

Pionerit tehdään Norjassa, jossa niitä on valmistettu vuodesta 1959 jo noin 350 000 kappaletta. Valmistustekniikka on venemaailmassa omintakeinen rotaatiovalu polyeteenimuovista (PE).

Yhtä venemallia kohti on yksi muotti ja vene valmistuu yhdellä muovauksella valmiiksi tuotteeksi. Muovauksen jälkeen kiinnitetään varusteet ja se on siinä. Ainakin valmistajalle ratkaisu on prosessina kätevä. Kuluttajalle taas sillä ei välttämättä ole niin väliä, vaan tärkeämpiä ovat veneen ihan arkiset käyttöominaisuudet.

Nyt Pionerit rantautuvat Suomeen uusin voimin, uuden maahantuojan myötä. Mallistoa on uudistettu ja se tarjoaa monenlaista pienvenettä tyypilliseen suomalaiseen venekäyttöön mökille, kalastukseen ja lyhyen matkan yhteysveneeksi. Perusveneiden lisäksi on myös vajaan 4000 euron hintainen polkuvene: sellaisiakin siis yhä tehdään.

Venemalliston pienin Pioner 8 Mini on 2,4-metrinen ja 54-kiloinen jolla, jolla hintaa on sopuisat 1 150 euroa. Siitä ylöspäin mallisto on laajimmillaan.

Välillä 3,2-4,5 metriä on viisi venemallia, joiden perushinnat ovat välillä 2000-3500 euroa. Näihin moottori ja varusteet suunnilleen tuplaavat hinnan. Nämä Pioner 10-, 12-, 13-, 14- ja 15-mallit vaikuttavat asiallisilta perus pikkuveneiltä järville tai suojaisille merialueille. Vakiona ne ovat kahvaohjattavia, 14- ja 15-mallit saa myös ohjauspulpetilla.

Selvästi näiden yläpuolella mallistossa ovat sporttisen ja merikelpoisen oloinen 17 Flexi sekä keularampilla varustettu tavarankuljetusmalli Multi. Molempien perushinnat ovat 10 000 euron korvilla, moottorilla ja lisävarusteilla päälle 20 000 euroa.

Koeajoon otettiin malliston välimalli Viking. Se on pikkumalleja jykevämpi, korkealaitaisempi ja merikelpoisempi, mutta selvästi 17 Flexiä edullisempi. Tämän Vikingin saa myös kahvaohjattavana, jos tykkää käskeä isoa moottoria käsin. Ehkä suositummaksi nousee kuitenkin ohjauspulpettimalli, jonka perushinta on 5800 euroa. Moottorin kanssa ollaan jo yli 10 000 eurossa. Tässä luokassa voi vaatia jo muitakin ominaisuuksia kuin pinnalla pysymistä.

Mielipiteitä jakava tilankäyttö

Pioner Viking – Persoonallista hyötyä ja huvia

Kyytiin astuessa huomaa Vikingin olevan varsin vakaa vene kokoisekseen. Sen eri puolilla liikkumista ei tarvitse varoa, sillä kallistuminen ei ole liiallista. Liikkuminen myös onnistuu hyvin, keskellä olevan ohjauspulpetin molemmilta puolilta. Lähinnä esteenä on korkea koko veneen levyinen keskipenkki.

Tuo keskipenkki on toteutukseltaan ehkä hieman kyseenalainen muutenkin. Sen alla on iso säilytystila, mutta sinne pääsee käsiksi ainoastaan kapeahkosta aukosta keskeltä. Pitkien tavaroiden lastaus sinne ei onnistu. Leveä kolmen hengen keskipenkki sitä paitsi on todella tarpeen vasta, jos veneeseen täytyy istuttaa 7-8 henkeä. Vikingin kantavuus on 6 henkeä…

Kapeampaa ympärikäveltävää penkkiä pulpetin eteen ei kuitenkaan saa, joten tällä mennään. Keskipenkin edessä on avointa lattia- eli turkkitilaa mukavan avarasti. Siihen parkkeeraa vaikka lastenvaunut tai viikonlopun mökkikamat. Yli kolme metriä pitkät remonttitarvikkeetkin mahtuvat veneeseen ohjauspulpetin jommaltakummalta puolelta.

Tyypilliseen tyyliin keulassa ja kuskin penkin alla on myös säilytystilat. Takana tilasta suurimman osan vie polttoaineen irtotankki. Säilytystilojen salpamekanismit toimivat ihailtavan simppelisti, ja haluttaessa lukitseminen tapahtuu niihin kiinnitettävillä munalukoilla.

Akku on yllättävässä paikassa veneen vasemmassa takanurkassa pikku säilytystilassa, joka yleensä olisi köysiboksi. Paikka näyttää hieman riskialttiilta kastumiselle. Koeajoveneessä akkukengät olivat jo saaneet ruskeaa väriä.

Köysille ei olekaan takana mitään kätevää säilytyspaikkaa. Ne myös kiinnitetään erikoisesti rungon läpi. Ratkaisu on varmasti tukeva, mutta ei yhtä näppärä käyttää kuin erilliset knaapit. Vähänkään laiskempi käyttäjä laittaa köydet Vikingissä vain kerran paikalleen eikä väkertele niitä enää uudestaan, jolloin ne pyörivät veneen lattialla siellä täällä.

Perusmallina Viking on varsin karu vene, joten monen makuun muutama lisävaruste lienee paikallaan. Tuulilasi (374 e) tekee ajamisesta viileinä aikoina himpun mukavampaa. Kaari tuulilasin ympärille (288 e) on erittäin kätevä tuki, josta ottaa kiinni veneessä liikkuessa.

Kaiteet eteen (529 e) ovat hyödylliset keulasta rantautumiseen. Matkustamiseen niitä ei tarvita, sillä siihen on hyvät kiinnipitokahvat veneen sisäpuolella. Kuskille selkätuki tyynyllä (416 e) ei ole myöskään välttämätön, koska siihen nojatessaan ei välttämättä enää yllä kaukana olevaan ohjauspulpettiin. Mukavampi se on kuskin vieressä matkustavalle.

Koeajoveneestä puuttunut tyynysarja (574 e) sen sijaan olisi tullut tarpeeseen. Muoviset penkit nimittäin ovat todella liukkaat, kun veneellä pääsee vauhtiin nauttimaan sen hupaisasta ajamisesta.

 • Pioner Viking – Persoonallista hyötyä ja huvia
 • Pioner Viking – Persoonallista hyötyä ja huvia
 

Leikkisä sportti tai rehti kuskaaja

Jos Vikingissä oli rannassa hieman isomman veneen tuntua avarine tiloineen, vesillä se taas tuntuu vauhdikkaalta pikkuveneeltä. Liikkeissä on alkuun jopa yllättävää äkkinäisyyttä. Kun siihen tottuu ja oppii veneen metkut, se alkaakin olla todella hauska ja leikkisä. Vene pompahtelee aaltojen päällä niin, että käännöksissä se heittää perää, menee hieman kylki edellä. Kovassa aallokossa tällainen ”leijamaisuuden” taipumus ei välttämättä ole vain hyvä asia.

Yksin ajaessa vene nousee liukuun todella kevyesti ja tanssahtelee aalloilla pirskahtelevasti. Se tarkoittaa välillä myös pikku roiskeita. Viking kääntyy huippunäppärästi vauhdissakin, joten sillä voi pörrätä vaikka millaisia kuvioita. Jos nyt veneellä tarvitsee sellaista tehdä.

Vauhdikkaassa ajossa miinuspuolena on keskinkertainen ajoasento. Penkki on perusvarusteisena ilman istuintyynyä liukas, joten hassutellessa kuski lentelee puolelta toiselle. Sama voi käydä kovassa aallokossakin, jollaiseen ei kuitenkaan koeajopäivän säässä valitettavasti päästy.

Penkki on myös vähän liian kaukana ohjauspulpetista, varmaan siksi että väliin mahtuisi ajamaan seisaaltaan. Hyvä idea muuten, mutta seisoen ajamiseen taas hallintalaitteet ovat aivan liian alhaalla.

Istutaan siis takaisin alas ja pistetään hanaa. 40-hevosvoimainen Mercury edustaa suurinta sallittua konetehoa, mikä osaltaan auttaa koeajoveneen sporttitunnelmaa. Yksin ajaen vauhtia kertyikin iloisen tuntuiset 27 solmua. Kevyehköllä 340-kiloisella veneellä se tuntuu jo melko vauhdikkaalta kyydiltä. Kiva matkavauhti on 20-22 solmun tienoilla, jolloin reilulla 4000 kierroksella tuntikulutus on 8-9 litran tienoilla.

Kovemmassakin ajossa on jännää, miten omalla tavallaan pehmeästi ja äänettömästi muovirakenne ottaa aallot vastaan. Niistä ei tule monissa veneissä niin tyypillistä isoa kumahtelua tai räminää. Rakenne myös elää hieman, mikä voi häiritä, jos tykkäisi kivenkovasta tunnelmasta. Monelle tämä tietty pehmeys on kuitenkin juuri sopivaa.

Kuorma rauhoittaa veneen sporttitunnelmaa selvästi. Takaa ajettavan veneen luonne muuttuu monella tavalla, kun ihmisiä ja tavaraa tulee veneen keskelle ja eteen.

Keskipenkki runsaine jalkatiloineen onkin monien matkustajien makuun luontevin paikka. Tällöin toisaalta heidän pitää olla lämpimästi pukeutuneita, muuten tulee kylmä. Saman hintaluokan suomalaiskilpailijat Terhi 475 BR sekä Suvi-mallit 4540 Duo ja 4750 Duo istuttavat matkustajat paljon suojaisemmin tuplapulpettien taakse takapenkeille.

Näihin perhemalleihin verrattuna Pioner Viking on parhaimmillaan sellaiselle, joka yleensä ajaa yksin ja nauttii sporttisen hauskasta ajokäytöksestä. Veneellä lähtee mielellään omille huviajeluille tai kalastusreissuille. Jos sitten välillä tarvitsee kuskata ihmisiä ja tavaraa, niin sekin hoituu.

Ainiin, entä se veneen muovisuus? Polyeteeni yleisenä ja halpana muovilaatuna saattoi ennakkoluulona tuntua liian arkiselta ämpärimateriaalilta veneeseen. Mutta kun Pioner Vikingillä on jonkin aikaa nauttinut sen hauskasta ajamisesta, moiset materiaaliasiat unohtuvat.

Käyttöä ja kulutusta materiaali todennäköisesti kestää mainiosti. Norjalaisissa olosuhteissa vuosikymmenten ajan rääkätyt Pionerit oletettavasti pärjäävät myös suomalaisissa käsissä.

Kylmään alumiiniin verrattuna muovi myös tuntuu paljon pehmeämmältä ja lämpimämmältä materiaalilta. Toisaalta muovissa käyttö saattaa varsin pian näkyä. Silti vaikka pieniä jälkiä siihen tulisi, se ei ole koko rakenteen kannalta maailmanloppu.

Pioner Vikingin voi valita myös mustan värisenä. Silloin se uhkuu enemmän norjalaista voimaa. Hyödyn lisäksi Vikingissä tärkeää onkin huvi ja sen omaleimainen luonne. Nämä ovatkin harvinaista herkkua näin hyvän hinta-laatusuhteen veneessä.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

Pioner Viking

Pituus:4,50 m
Leveys:1,90 m
Paino:340 kg + moottori
Matkustajia:6
Moottori:max 40 hv
Huippunopeus:mitattu 27 s (40 hv, 1 hlö)
Hinta:5 205 e, ohjauspulpetilla 5 800 e, koeajovene Mercury 40 -moottorilla ja lisävarustein 13 321 e
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Pioner -veneet

test
Pioner 14 Active / TALVISÄILYTYS'23
10 490 €
test
Pioner 16 Explorer'23
19 990 €
test
Pioner 15 ALLROUND'23
8 329 €
test
Pioner Viking + traileri'21
15 490 €
test
Pioner 12 Maxi / TALVISÄILYTYS'23
3 290 €
test
Pioner 14 Active. Rahoitus ja kuljetu'23
10 840 €
test
Pioner Allround Traileri syyshinnalla'21
15 200 €
test
Pioner Steady
798 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Pioner koeajoja

Kaikki koeajot »
Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla