Suomalaisen silmään klassikossa pitää olla runsaasti puuta, ja suunnittelun pitää herättää ajatuksia isoisän kipparihatusta, kaislikon kahinasta ja ahvenien narraamisesta kesäillassa. Utö-veneet täyttävät tämän määritelmän kiitettävällä tavalla.
Utö on porvoolaisen Bror-Henrik Johanssonin luomus. Johansson perusti veneveistämönsä 1950-luvulla, mutta Utöitä rakennettiin erityisesti 1960- ja 1970-luvuilla, tuolloin vielä puusta. Malleja oli useampia, pienestä Utö 17sta alkaen.
Myöhemmin mallistoa kevennettiin, ja osin lasikuidusta rakennettuja Utö 31 -veneitä rakennettiin lopulta 39 kappaletta. Viimeisin laskettiin vesille vuonna 2009, sen jälkeen Bror-Henrik Johanssonin poika Bengt Johansson on pitänyt telakkaa vain korjaus- ja talvisäilytystelakkana.
Utö 31 on suunniteltu pienen perheen turvalliseksi ja luotettavaksi matkaveneeksi. Vene on varsin painava, tyhjänäkin Utö painaa noin 4000 kg. Rakenne on erittäin vankka, ja puoliliukuvan Utön keula on hyvin jykevä. Takaosan ulkokantta ympäröi varsin korkea laita, joka antaa hyvin suojaa. Takanennelle mahtuu myös hyvin tavaraa tai matkustajia.
Moottori keskelle
Utö on nykykäytännöstä poiketen akselivetoinen. Tällöin moottori on saatu sijoitettua lähemmäs veneen keskikohtaa, ja Utö on myös ohjaukseltaan rauhallinen. Kun ratista päästää, Utö kulkee vielä pitkään samaan suuntaan.
Utön ajotuntuma on raskas ja tukeva. Urheilullinen tai jännittävä vene Utö 31 ei ole, mutta ratin takana tuntee kyllä sen, että Utö kuljettaa vakaasti paikasta toiseen. Utö 31:n ratissa oli on kuin junassa, kaarteetkin Näkyvyys veneen ympäri on hyvä, eivätkä moottorin äänet ole häiritsevän kovia. Iso kattoikkuna mahdollistaa ajamisen myös naama tuiskeessa, ainakin hiukan pidemmällä kuskilla.
Koeajossa olleessa vuoden 2005 Utö 31:ssä on Volvon D6 moottori, josta irtoaa 280 hevosvoimaa. Tällä moottorilla varustettiin kaikki viimeisimmät Utöt, ja Volvo antaa Utölle matkanopeudeksi noin 20 solmua. Tällaisessa vauhdissa Utön massiivinen keula pysyy melko ylhäällä, mutta ei kuitenkaan häiritsevästi.
Hyvät asuintilat
Keulakajuutan valosta hämärään ja umpinaiseen sivukajuuttaan asti Utö 31:ssä näkyy hyvä työn laatu. Suunnittelu on joitakin viehättävällä tavalla vanhanaikaista, erityisesti tämä näkyy ohjauskonsolin kulmikkaissa 1980-luvun muodoissa. Asuintiloiltaan Utö on kuitenkin mukava, kapteenipariskunnan etukajuutta on tilava, vaikkei nyt ehkä erityisen hulppea. Pääkajuutan ruokapöytä on tilava, ja sen ympärille mahtuu helposti kuusikin aikuista. Koeveneessä oli lisävarusteena ostettu avokannen kuomu, joka lisää käyttöön käytännössä yhden kajuutan.
Jos Utön sisätiloista pitää etsiä jotain moitittavaa, voi sivukajuutan umpinaisuuden nostaa esille. Ahtaan paikan kammoiselle tila voi muodostua ahdistavaksi, vaikka se ei erityisen pieni olekaan. Nykyveneessä runkoon oltaisiin ilman muuta aukaistu muutama ikkuna tälle kohtaa.
Utö 31:en hinnat liikkuvat 100 000 euron yläpuolella, mikä voi olla kipukohta monelle veneilijälle tällä hetkellä. Samaan hintaan saa jo hiukan vanhemman, mutta selvästi modernimman saman pituisen veneen. Toisaalta Utö 31 ei ehkä houkuttele samoja veneilijöitä kuin pyöreäreunaiset, ketterästi liikkuvat flybridge-muoviveneet. Luotettavuutta, laatua ja perinteisyyttä etsivälle Utö on kuitenkin hyvä löytö.
Kuvien koeajossa ollut vene on myynnissä Nettiveneessä. Katso Utö 31 tästä linkistä.
Tapani Mylly