Close
Luettu 10 199   1

Veneen nosto trailerille – kaveri ja turvaköysi mukaan!

Veneen nosto trailerille – kaveri ja turvaköysi mukaan!

Venettä trailerille nostettaessa pärjää saaristolaisjärjellä yllättävän pitkälle. Kun vielä otetaan kaveri mukaan, suunnitellaan hieman ja säilytetään maltti, niin ollaan oikeilla jäljillä.

Neljän metrin veneen noston voi vielä hallita yksin, mutta kun veneen pituus kasvaa, kasvaa myös noston haasteet. Mitä sitten traileroinnissa on hyvä muistaa ja mikä voi mennä vikaan? Kysyimme sitä veneiden noston ja laskemisen ammattilaisilta ja kävimme seuraamassa miten homman pitäisi oikeasti sujua.

Sipoolaisen veneliikkeen W&W Marinen Tony Boman ja Max Malmberg nostavat ja laskevat veneitä työkseen liki 400 kertaa vuodessa. Jos ensimmäistä kertaa on lähdössä hakemaan venettä trailerilla, on hyvä käydä päässään läpi muutama perusasia jo ennen lähtöä. Onko rampin alusta betonia vai soraa? Onko vetoautossa riittävästi potkua? Onko trailerin kantavuus veneelle sopiva? Ovatko katsastus, jarrut ja valot kunnossa? Onko traileri säädetty valmiiksi juuri minun veneelle? Onhan vinssin liina tai vaijeri kunnossa? Tulihan kiinnitysliinat mukaan? Ja yllättävän tärkeä asia; pääseekö kaveri sovitusti talkoisiin, Boman summaa.

Kun sitten päässään on vielä etukäteen rallikuskin tavoin käynyt kartturin kanssa askelmerkit ennakkoon läpi, ollaan jo voiton puolella.

Kaksin aina kaunihimpi

Veneen nosto trailerille – kaveri ja turvaköysi mukaan!

Rantaan tultaessa Boman ja Malmberg tietävät valmiiksi omat tehtävänsä. Bomanin laittaessa trailerin valmiiksi Malmberg on jo siirtynyt veneeseen laiturilta. Trailerista vedetään sähköpistoke irti ja valot taitetaan sivuille. Vinssin liina ja koukku viedään perälle asti odottamaan. Sitten peruutetaan rampille niin, että pyörän navat ovat vesirajalla. Boman on valmiina trailerin perässä koukuttamaan venettä, kun Malmberg lähestyy. Hän liukuu hitaasti paikalle ja painaa veneen keulaa ensimmäistä kölirullaa vasten pitämällä vaihdetta päällä. Samalla hän suoristaa venettä niin, että se on suorassa linjassa kölirulliin nähden. Tästä on Bomanin helppo kiinnittää koukkua ja siirtyä vinssimieheksi tietäen, että kaveri pitää veneen paikoillaan konevoimin.

Muista turvaköysi!

Kun vene nousee, Malmberg pysyy veneessä, sammuttaa koneen ja nostaa sen. Samalla hän on valmiiksi veneessä, jos vinssin liina sattuisi katkeamaan ja vene liukumaan takaisin veteen. Hän pysyy veneessä siihen asti, kunnes keulan turvaköysi on kiinnitetty. Se on yleensä veneen oma keulaköysi, joka kiinnitetään knaapeista traileriin ennen kuin ajetaan metriäkään eteenpäin. Teräsvaijerit rispaantuvat, liinat haurastuvat auringonvalossa ja pettävät tietenkin juuri noston aikana. Jos silloin on ehditty jo ajaa eteenpäin, syntyy rumaa jälkeä. Parkissa kiinnitetään kuormaliinat keulaan ja perän molemmin puolin ennen maantielle ajoa. Bomanin hyvä vinkki on käyttää erillisiä liinoja perään. Jos trailerin sivurullat pettää, vene pysyy kuitenkin tukevammin näin kun jos käyttää vain yhtä pitkää kuormaliinaa perän yli heitettynä, Boman neuvoo. Sitten valot kiinni ja baanalle. Vene on noussut ja varmistettu ammattilaisten käsittelyssä neljässä minuutissa.

  • Veneen nosto trailerille – kaveri ja turvaköysi mukaan!
  • Veneen nosto trailerille – kaveri ja turvaköysi mukaan!
 

Kaikkea näkee

No entäs sitten nuo veneen noston ja laskun jokamiehen suden kuopat? Ammattilaiset ovat nähneet Kalkkirannan rampilla yhtä sun toista. Kerran mies yritti yksin nostaa venettä kovassa sivutuulessa. Eihän siitä mitään tullut, kun puuskat kuljettivat jo liinaan kiinnitetyn veneen kivikkoon. Täystuho siinä taisi tulla. Myös trailerilta rampille rojahtanut vene teetti lasikuitumiehille ja perän vaihtajille ylimääräistä työtä, Boman ja Malmberg muistelevat. Ja sitten nuo pohjatulpat, Malmberg huomauttaa! Useasti olen nähnyt miten veteen lasketaan venettä itse vaikka on unohtanut laittaa pohjatulpan takaisin. Niin, siinä sitten ajetaan traileriauton mentyä plaanissa ympäriinsä, kun ei oikein tiedetä minne ajaa ennen kuin uppoaa, Boman lisää.

Teksti, kuvat ja video; Leif Rosas

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:
Leif - Rosas
Leif Rosas on merellinen ammattikuvaaja ja -kirjoittaja joka mielellään väistää venäläisiä ydinsukellusveneitä. Safariyrittäjä RIB -veneillä ja ilmatyynyaluksella joka ei talvellakaan oikein malta pysytellä kuivalla maalla.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta
MAINOS

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?