Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 6 049

Veneilyoppaat – kirjaviisautta vesille

Veneilyoppaat – kirjaviisautta vesille

Veneilyä ei opita pelkistä kirjoista. Silti varsinkin talviaikaan niillä on hyvä opiskella tai kerrata asioita, ja fiilistellä tulevaa veneilykautta.

Vesiliikenne on perinteisin liikennemuoto, ja koulutus sen mukaista. Saaristo- ja rannikkolaivurikurssit muodostavat koulutuksen perustan. Nämä perinteisen navigoinnin kurssit ja tutkinnot on hyvä käydä talviaikaan.

Käytännön veneilystä moni kokee oppivansa kursseilla aika vähän. Se onkin sitten kesäkauden ja käytännön veneilykurssien juttuja.

Talvikauden teoriaopiskelua ei tarvitse jättää kuitenkaan pelkkien navigointikurssien varaan. Jos on yhtään lukijaihmisiä, hyödyllistä viikonloppulukemistoa saa veneilyoppikirjoista. Niitä ilmestyy uusia tänä päivänäkin. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä.

Nyt voi olla veneilyoppikirjojen viimeinen buumi, sillä kulman takana väijyy jo uutta. Suomalainen Virtual Boating School kehittää virtuaalitodellisuuslaseilla tehtävää veneilykoulutusta. Talvikauden veneilyopetus sisätiloissa muuttuu aivan toisenlaiseksi, kun lasit päässä pystyy harjoittelemaan tilanteita melkein kuin olisi niissä oikeasti.

Virtuaalinen veneilykoulutus voi olla myynnissä jo vuonna 2018. Kaikkia mahdollisia tilanteita sinne tuskin tullaan vielä vähään aikaan mallintamaan. Laajasti lähes kaikenlaisia veneilytilanteita käsitteleville oppikirjoille on siis yhä paikkansa tulevaisuudessakin. Kirja on myös kätevä ottaa mukaan veneeseen tai kesäkauden ajan jopa säilyttää veneessä.

Näin liikut vesillä

Veneilyoppaat – kirjaviisautta vesille

Tässä on yksi uusimpia kirjakauppoihin ilmestyneitä veneilyoppikirjoja. Käytännön veneilykoulutusta Venekoulutus.fi-firmallaan tekevä Mika Närhi on julkaissut vuonna 2016 kirjan Näin liikut vesillä – Uudenlainen navigoinnin oppikirja veneilyä harrastaville.

Uudenlainen navigointikirja se on ainakin sillä lailla, että se on kirjoitettu tarinan muotoon. Perustana on kirjoittajan oikeassa elämässä tekemä geokätköilyretki. 88 sivua lukaisee yllättävän nopeasti. Kirjoitustyyli on asiallisen ja jutustelevan välillä. Erityistä jännittävyyttä tai koukuttavaa draamaa ei ole haettu, eli suurena lukuelämyksenä tähän ei kannata tarttua. Tarinasta huolimatta navigointiasia on selkeässä pääosassa.

Kirja on todellakin navigointikirja, jossa muuta veneilyoppia on vain hieman. Esimerkiksi solmuja, veneiden tekniikkaa tai hätätilanteissa toimimista ei käydä läpi ollenkaan. Kirja ei siis sovellu ainoaksi veneilyoppikirjaksi.

Navigointikirjaksi se taas on passeli lisä esimerkiksi saaristolaivurikurssille. Kirja menee astetta lähemmäs käytäntöä ja nykyaikaa. Karttaplotterien käyttöä tosin ei opeteta, ja Loisto Mobiili -sovellustakin lähinnä sivutaan.

Kyseessä onkin ehkä myös hyvä kommentti saaristo- ja rannikkolaivuriopetukseen. Näin liikut vesillä -kirja on astetta soveltavampi, mutta myös kevyempi kuin näiden kurssien varsinaiset oppikirjat. Kirja sanoo kirjoitetussa muodossa sen, mitä hyvä opettaja kertoisi saaristolaivurikurssin oppitunneilla.

Veneilytaito

Tässä käännöskirjassa on ainakin riittävästi kuvia! Norjalaisen Ivar Dedekamin kirjan on julkaissut Suomessa Sea Lady Sailing vuonna 2014. Kotimainen nimi onkin osuvasti Kuvitettu Veneilytaito, vaikka kirjakauppahauissa se löytyykin vain nimellä Veneilytaito.

Kirjassa on esitetty asiat sekä havainnollisilla kuvilla että runsailla teksteillä. Reiluun 90 sivuun mahtuu paljon asiaa intensiivisesti esitettynä. Suomenkieliset tekstit eivät meinaa mahtua niille alkuperäistaitoissa tarkoitettuihin tiloihin, vaan välillä mennään kuvien päällekin.

Hyvistä piirroskuvista huolimatta teksteissä kerrotaan usein paljon lisää asiaa, jota pitää jäädä hetkeksi kuvittelemaan ja miettimään. Kirja ei ole selailtava, vaan siihen on enemminkin syvennyttävä ja välillä vedettävä henkeä.

Kirjassa keskitytään kolmeen aihealueeseen: köysien käsittely, veneen käsittely sekä ankkurointi.

Köysiluvussa on runsaasti solmuohjeita hyvine piirroskuvineen. Siltä osin kirja on ainakin loistava, jos vain itse on ihminen, joka ylipäänsä pystyy hahmottamaan solmujen teon kuvien perusteella ilman kädestä pitäen opettamista.

Veneen käsittelyluvussa on hieman potkurien ja tuulten vaikutuksesta, mutta itse asiassa eniten asiaa on kiinnittymisestä. Kirja onkin erityisen hyvä, jos on kiinnostunut erilaisista kiinnittymismahdollisuuksista. Niitä neuvotaan erilaisia springejä myöten oikein monta lajia.

Ankkuroinnista on myös asiaa niin paljon, että näillä ohjeilla lähtee vaikka maailmalle vuokraveneellä purjehtimaan. Myös esimerkiksi vuorovesialueella ankkurointi opastetaan.

Muita aihealueita ei sitten käydäkään yhtään läpi. Veneilyn sääntöjä, navigointia tai hätätilanteissa toimimista ei opasteta ollenkaan. Tämäkään kirja ei siis riitä ainoaksi veneilyoppikirjaksi. Köysi-, kiinnittymis- ja ankkurointikirjana se taas on suorastaan ylitsepursuavan täyttä asiaa.

  • Veneilyoppaat – kirjaviisautta vesille
  • Veneilyoppaat – kirjaviisautta vesille
 

Veneilyn Aapinen

Yllättäen aloittelevan veneilijän paras perusteos on ilmainen! Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n julkaisema Veneilyn Aapinen on jo vuosikymmeniä vanha ilmiö, mutta nykyversio on päivitetty 2010-luvulle.

Sitä on myös versioitu, ainakin Buster-veneilijän Aapiseksi. Tämä on kylläkin huono versiointi, sillä Buster-aapinen on muuten sama kirja, mutta siitä vain puuttuu 16 sivua, mitä ei ole koettu muka tarpeellisiksi.

Mikään tiiliskivi nimittäin Veneilijän Aapinen ei ole, vaan näppärä 48-sivuinen ja vihkomainen. Se on oikein kevyt ja helppo sujauttaa mukaan vaikka veneen asiakirjojen kanssa samaan muovitaskuun.

Kirjasessa käydään läpi hyvin pitkälti kaikki huviveneilyn perusasiat. Liikkeelle lähdetään Venelijän Aapisessa ostamisesta ja vakuuttamisesta. Sitten otetaan käsiin köydet ja tehdään niillä perussolmuja. Tämän jälkeen tutustutaan kiinnittymisiin ja ankkurointeihin.

Matkan suunnittelu sekä navigointi- ja sääasiat ovat tärkeässä roolissa. Tässä kohtaa kaipaisi asiaa karttaplotterien käytöstä ja veneilyn mobiilisovelluksista, mutta mitään tätä ei ole. Näköjään perinteisiä taitoja halutaan pitää yllä ja/tai kirjan vanha perusta alkaa näkyä.

Veneiden valot, väistämissäännöt ja ympäristöasiat ovat aina ajankohtaisia ja hyvin esillä. Ulkomaille meneminen veneellä taas on useimmille lähinnä nice-to-know-tietoa, mutta kivahan se on tietää. Tärkeämpänä juttuna hätätilanteissa toimimiseen on onneksi käytetetty monta sivua, jotka on hyvä lukea läpi.

Veneilyn Aapisen voi tilata painettuna vihkosena itselleen Finnboatin Suomiveneilee.fi-sivuilta. Sen voi myös ladata PDF:nä tai lukea netissä osoitteessa http://www.suomiveneilee.fi/sites/default/files/veneilyn_aapinen.pdf

Raimo Tengvall

Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää juttuja

Kaikki jutut »
Uusi Yamarin 50 BR tarjoaa kokoaan suuremman ajoelämyksen
MAINOS

Uusi Yamarin 50 BR tarjoaa kokoaan suuremman ajoelämyksen

Kestävä, käytännöllinen, konstailematon - TG-veneiden suosion salaisuus on perusasioissa
MAINOS

Kestävä, käytännöllinen, konstailematon - TG-veneiden suosion salaisuus on perusasioissa

Tienaa tänä kesänä vuokraamalla venettäsi

Tienaa tänä kesänä vuokraamalla venettäsi

Veneilykausi 2021 - mitä uutta tarjolla?

Veneilykausi 2021 - mitä uutta tarjolla?

Kumiveneen osto-opas: kauppiaan vinkit oikean veneen valintaan
MAINOS

Kumiveneen osto-opas: kauppiaan vinkit oikean veneen valintaan