Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 8 530   0

Viking 550 – Jykevä alukaveri

Viking 550 – Jykevä alukaveri
 • Viking
 • Viking
 • Viking
 • Viking
 • Viking
 • Viking
 • Viking
 • Viking
 • Viking
 • Viking
 • Viking
 • Viking

Puolalainen järeä alumiinivene voi sopia kalamiehen kaveriksi tai muuten kohtuuhintaista ronskiutta arvostavalle.

Viking harhauttaa ajatukset Norjaan – tai ruotsinlaivoihin. Silti Viking on myös venemerkki – amerikkalainen, joka tekee isoja 37-92 jalan moottoriveneitä. Tämä ei ole se. Viking on nimittäin myös brittiläinen jokiveneitä tekevä firma, jonka valmistus on Puolassa. Tämä ei ole sekään.

Nimellä on tehty ilmeisesti myös pieniä kumiveneitä ja kajakkeja. Googletus ”viking vene” voi siis johtaa melkein mihin vain.

Ties kuinka mones Viking on sitten vihdoin tämä Puolasta tuleva vuonna 2013 perustettu alumiinivenemerkki: Viking Aluminium Boats, Viking Lodzie Aluminiowe. Perustajalla on kalastus- ja Norja-innostustaustaa, siitä nimi ja veneiden tyyli.

Maahantuontia Suomeen on aloittelemassa helsinkiläinen Boatman Group, jolla on Vikingejä jo vuokravenekäytössä. Toivottavasti maahantuonti pääsee kunnolla käyntiin, sillä ensituntumalta vene tuntuu kiinnostavalta tapaukselta, jos ja kun tykkää jykevistä alumiiniveneistä.

Korkeutta, kaiteita ja säilytystilaa

Viking 550 – Jykevä alukaveri

Viking-mallisto on täysalumiiniveneitä reilun kolmen metrin pikkupaatista yli seitsemän metrin työveneisiin. Merkin ensimmäinen malli oli juuri tämä koeajettu 550.

Viiden ja puolen metrin aluveneen saa sekä keskipulpetilla että HT-mallina. Tuo hard-toppi on vain suojaisaa keulassa ajamista varten, ei sellainen yövyttävä pikkumatkavene kuin perinteiset suomalaiset HT-veneet.

Koeajettu C-malli taas sisältää kahden istuttavan penkin pulpeltin takana ja T-top-katon. Maailmalla yleinen kattotyyppi suojaa niin keskipäivän auringonpaahteelta kuin sateeltakin.

Ensivaikutelma on vähän kolho ja kömpelö. Toisaalta siinä on asiallista järeyttä. Materiaalit ovat jykeviä, alumiinin paksuus on 4 mm. Useimmat varusteet ovat kiinni hitsattuja – ei vain ruuvattuja. Näitä paikalleen hitsattuja ovat esimerkiksi knaapit ja kaiteet, joita on sopivasti ja hyvissä kohdissa. Varsinkaan kaidevarustukselta ei voisi enää paljoa enempää toivoa.

Laidat ovat todella korkeat. Lyhyemmän ihmisen on vaikea astua sisään matalalta laiturilta. Vesillä laitakorkeus tuo turvallisuuden tunnetta. Heittokalastajaa se voi häiritä, kuten myös joka puolella olevat kaiteet.

Tilaa veneen sisällä on kokoisekseen varsin leveästi, ja ympäri mahtuu kävelemään hyvin. Kulkuväylät ovat kaikkialla suunnilleen saman levyisiä, eli mitään isompaa yhtenäistä avointa tilaa ei ole. Sen sijaan vähän pienemmille tavaroille tilaa riittää rutkasti.

Takapenkin alla on valtava tila, joka jatkuu paljon pidemmälle ja leveämmälle kuin luukusta arvaisi. Tila on syvimmästä kohdasta puoli metriä korkea ja myös yhtä pitkä. Leveyttä tilalla on koko veneen verran. Sinne mahtuu romppeita ja myös polttoaineen irtotankkeja vaikka useampikin, mutta tankit pitäisi voida kiinnittää jotenkin, etteivät ne vähänkään tyhjempinä lentele puolelta toiselle.

Penkkien ja pulpetin alla on säilytyslokeroita ja keulassa on valtava avoin tila vaikkapa köysille. Penkkitilaa riittää paljon useammalle istujalle kuin veneeseen saa ottaa. Istumaan mahtuu jopa 11 henkeä, vene on rekisteröity kuudelle. Toisaalta kaikki kuusi mahtuvat vaikka veneen takaosaan: neljä takapenkille ja kaksi pulpetin ääreen.

T-top jännä idea, muttei ehkä voittaja

Jos Viking 550:n tilat muuten ovat pääosin asialliset ja järkevät, C-mallin ohjauspulpetin tienoo on vähän oudompi. Ensinäkemältä ihmettelee, mistä venettä kuuluisi ajaa. Penkki on selvästi suunniteltu kahdelle hengelle, mutta ratti on aivan keskellä. Kaukohallintalaite on oikealla, joten sillä puolella istuva ainakin kaasuttaa. Ohjauksesta päästään sitten taistelemaan, kumpi tekee sen…

Käytännössä ratkaisu toimii sentään vähän paremmin kuin aluksi luulisi. Kahdestaan ajaessa kuski istuu oikealla. Kaukohallintalaite on siinä hyvin oikealla kädellä ja ratin sijainti selvästi vasemmalla ei niin haittaa, koska vasemmalla kädellähän sitä käännellään.

Yksin ajaessa penkissä on ruhtinaallisesti leveyttä, ja sijaintinsa voi asetella penkin keskikohdasta vähän oikealle. Keskikohdassa tosin on kova kohta, johon voi varsinkin merenkäynnissä lyödä kankkunsa. Keskemmällä istuessa myös suoja tuulelta on suorastaan mainio.

Penkki on kuitenkin niin korkealla, että sillä istuessa alle 180-senttisellä ei meinaa yltää jalat tukevasti lattialle. Houkutteleva vaihtoehto on ajaa seisten, mikä on tämän tyyppiselle veneelle muutenkin luontevaa. Seisten ajo onkin mukava asento tässä Vikingissä. Hallintalaitteet ovat sopivalla korkeudella, tilaa on juuri sopivasti ja penkkiin voi halutessaan vähän nojailla.

Seisten kuitenkin C-malliversion T-top-katto lähestyy uhkaavasti. Yli 185-senttinen ei mahdu seisomaan sen alla suorassa. Vene on siis parhaimmillaan vain 180-185-senttisille…

T-top-katossa on toisaalta paljon kätevyyttä. Siihen ja sen kaiteisiin voi kiinnittää runsaasti varusteita vaikka uistelukäytössä. Kaiteista saa hyvin kiinni veneessä liikkuessaan. Niihin kyllä myös lyö päänsä… Ja perässä Vikingin katto vielä laskeutuu niin, ettei voi nojailla penkkiin ja katsoa uistellessa taaksepäin.

Peruspulpettivaihtoehto voi olla suomalaiseen makuun lopulta parempi. Silti ihan hyvä välillä vilkaista myös T-topeja. Niissä on parhaimmillaan paljon käytännöllisyyttä ja järkeä. T-topin sade- ja aurinkosuojasta olisi hyötyä Suomessakin, ellei ole vesillä vain ruskettuakseen.

 • Viking 550 – Jykevä alukaveri
 • Viking 550 – Jykevä alukaveri
 

Menee kilttinä työjuhtana

Vesillä Viking on perusvarma suorittaja. Vankka rakenne tuntuu tukevana menona. Korkeat laidat tuovat turvallista tunnetta. Leveähkön ja laakean tuntuinen vene ei myöskään kallistele erityisen paljon, ei vauhdissa eikä paikallaan ollessa.

Hieman kovempi keli Suomenlinnan ulkopuolella ei vielä saanut venettä tolaltaan. Sillä meni muutaman kymmenen sentin aallokossa vielä iloisesti parinkymmenen solmun marssivauhtia. Runko kolahtelee ja kumahtelee äänekkäästi, mutta kuitenkin terveen kuuloisesti. Alastulot isojen aaltojen pompuista eivät ole aivan pehmeimpiä, mutta osittain siitä voi syyttää jo aiemmin parjattua kuskin penkkiä.

Ajaminen ei ole varsinaisesti hauskaa, muttei myöskään huteraa tai arvaamatonta. Viking hoitaa homman kiltin työjuhdan tavoin.

Koeajetussa veneessä moottorina työskenteli 80-hevosvoimainen Mercury. Hyvänä matkavauhtina yksin ajaessa oli esimerkiksi 24 solmua, jolloin moottorissa oli sopivan tuntuiset 4000 kierrosta. Huippuvauhtia tällä yhdistelmällä kelattiin 31 solmua. Paketissa oli juuri sen verran ruutia, että se varmasti riittää myös sallitun kuuden hengen liikuttamiseen asiallisesti.

Viking ei kokonaisuutena siis ole mitenkään mahdoton ajatus, jos jykevät alupaatit osuvat omaan makuun. Se on asiallinen kokonaisuus, jolla liikkuu järvillä ja merelläkin. Kulutusta kestävän oloiset rakenne ja yksityiskohdat antavat työtä pelkäämättömän vaikutelman.

Perus-Bustereita ja muita vastaavia kansan aluveneitä ronskimpana vaihtoehtona Vikingillä voisi olla paikkansa Suomenkin markkinoilla, varsinkin jos hinta saadaan kohdalleen. Jos vene on muita halvempi ja järeämpi, se kuulostaisi jo ihan hyvältä diililtä.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Viking 550 C

Pituus:5,50 m
Leveys:2,17 m
Paino:n. 480 kg + varusteet + moottori
Matkustajia:6
Moottori:max 90 hv
Huippunopeus:mitattu 31 s (1 hlö, 80 hv)
Hinta:vahvistamatta
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Viking -veneet

test
Viking
6 000 €
test
Viking Työvene
9 900 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää Viking koeajoja

Kaikki koeajot »
Yamarin Cross 54 Bow Rider - kuin tehty retkeilyyn

Yamarin Cross 54 Bow Rider - kuin tehty retkeilyyn

Silver Beaver - kompakti kahden veneen risteytys

Silver Beaver - kompakti kahden veneen risteytys

Buster XS - vakaa ja turvallinen kahvaohjattava mökkivene

Buster XS - vakaa ja turvallinen kahvaohjattava mökkivene

AMT 165 BR - pieneen mahtuu yllättävän mukavasti

AMT 165 BR - pieneen mahtuu yllättävän mukavasti

Buster XSr - mökkirannan vene

Buster XSr - mökkirannan vene