Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

Miten merellä tai järvellä kannattaa pukeutua alkukevään ja loppusyksyn todella koleilla keleillä?

Kylmän veden aikaan päälle kuivapuku

Ursuit kalastajan kuivapuku huomiovärissä

Kylmien vesien aikaan turvallisin varuste avoveneessä ja isomman veneen kannella liikuttaessa on vedenpitävästä, mutta hengittävästä materiaalista valmistettu kuivapuku. Vaikka ilma olisikin lämmin, on kylmään veteen putoaminen kohtalokasta ilman vedenpitävää asua.

Useimpiin kuivapukuihin pujottaudutaan hartian päältä rinnan yli vyötärölle ulottuvan vedenpitävän vetoketjun kautta. Jalat sujautetaan puvusta jatkuvaan sukkaosaan tai kiinteisiin saappaisiin, jonka jälkeen pää ja kädet pujotetaan tiukkojen mansettien läpi.

Pukemisen jälkeen puvun sisältä painetaan liika ilma pois kyykistymällä ja raottamalla kaulan mansettia.

Saaristomerellä koko avovesikauden avoveneellä liikkuva kalastusopas Jani Ollikainen muistuttaa, että pelkkä kuivapuku pitää vain kuivana. Puvun sisälle jäänyt ilma kelluttaa jonkin verran, mutta varmempaa on pukea alle perinteinen kelluntaliivi tai päälle paukkuliivit. Kuivapukujen tunnetuin valmistaja on kotimainen Ursuit.

”Kuivapuvun alle pitää laittaa säästä riippuen paljonkin lämpökerroksia kuten fleecetakki tai untuvaliivi, sillä veneessä ollaan paljon paikoillaan”, Ollikainen neuvoo.

Haalarit tai sadeasu viileällä säällä

Perinteiset sadeasut on tehty polyuretaanilla veden- ja höyrynpitäväksi käsitellystä kankaasta, joten niiden käyttäjä kastuu sisältäpäin hiestä ja ulkoa yleensä kauluksen läpi sisään valuneesta sade- tai roiskevedestä. Sellaisen asun käyttäjän tärkeä lisäasuste on froteepyyhe, joka kiedotaan kaulan ympärille imemään osa rinnuksille ja niskaan valuvasta vedestä.

Sadepukujen materiaalit ovat parantuneet valtavasti, kun valmistajat ovat siirtyneet käyttämään hengittäviä kalvomateriaaleja. Suuren osan veneilykaudesta pitkän kauden veneiliijäkin pärjää modernilla hyvällä sadeasulla tai haalarilla.

Veneilyyn tarkoitetut modernit sadeasut ovat sekä vedenpitäviä että hengittäviä. Kalvomateriaalin lisäksi hyvässä sadeasussa on teipatut saumat, listat vetoketjujen päällä sekä kiristettävät mansetit ranteissa ja nilkoissa. Veneillessä haalarimalliset housut ovat mukavimmat, sillä alaselkä pysyy lämpimänä ja suojattuna istuessakin. Korkea kaulus suojaa roiskeilta ja tuulelta silloinkin, kun huppu ei ole käytössä.

Monen kalastajan kevään ja syksyn suosikkiasu on helposti päälle puettava pilkkihaalari tai kelluntahaalari. Molempien huono puoli on, että raskaat, vedellä täyttyneet haalarit päällä on vaikeaa nousta vedestä. Päällimmäiseksi kannattaa aina pukea kevyet, haararemmillä varustetut paukkuliivit.

Alle tekninen alusasu tai tekninen kerrasto

Puuvilla on huono materiaali kaikissa vaatekerroksissa, sillä se kuivuu hitaasti eikä lämmitä kastuneena lainkaan. Kiipeilijät kutsuvatkin puuvillaa kuoleman vaatteeksi.

Synteettiset, tekniset alusvaatteet tuntuvat märkänäkin miellyttävältä iholla ja ne siirtävät ihon kosteutta ylempiin vaatekerroksiin edelleen haihdutettavaksi. Kalastusoppaan suosikki vähänkin viileämmälle kelille on kuitenkin villa.

”Merinovilla on paras alusasu, sillä villa lämmittää märkänäkin. Villaa ei myöskään tarvitse pestä jokaisen käytön jälkeen, vaan asun voi raikastaa laittamalla sen yön ajaksi tuulettumaan eikä se silti ala haisemaan synteettisten kuitujen tapaan”, Jani Ollikainen neuvoo.

Veneilyjalkineet oman maun mukaan

Ainoita oikeita veneilyjalkineita on yhtä paljon kuin veneilijöitäkin. Pienellä veneellä liikuttaessa on kuitenkin mukavaa, jos kengillä voi astua huoletta matalaan rantaveteen.

Kalastusopas suosii itse kelistä riippuen lenkkareita tai korkeavartisia vaelluskenkiä ja merinovillasukkia, mutta yleisiä valintoja ovat myös kumisaappaat, sukellustossut, kivikkoisilla rannoilla kävelyyn tarkoitetut kahluukengät tai Crocsit. Veneessä toimivat hyvin myös purjehduskäyttöön tehdyt kumisaappaat, joiden tiheäkuvioinen pohja pitää hyvin eikä kanna likaa veneeseen.

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:
Mika - Särkijärvi
Mika Särkijärvi Mika Särkijärvi on pitkän linjan viestintäalan ammattilainen, joka on onnistunut uppoutumaan niin työssä kuin vapaallakin veneilyyn, rakentamiseen, energia-alaan ja liikenteeseen liittyviin aiheisiin.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Viisi vinkkiä käytetyn veneen ostoon
MAINOS

Viisi vinkkiä käytetyn veneen ostoon

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta
MAINOS

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?