Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Forgot Password

Please enter email id to reset password
Koeajot
04.10.2017

Grandezza 25 S – Tyylipuhdasta nautiskelua

Kokoa ja näköä on vain kohtalaisesti, mutta muuten viimeisen päälle tehty vene tarjoaa hyvin vastinetta isolle hinnalleen.

Jos raha on mahdollisuus eikä uhka, venemarkkinoilla riittää valinnanvaraa. Tämä ei koske pelkästään isoja luksusjahteja. Pienemmissäkin veneissä riittää runsaasti mahdollisuuksia hankkia erilaisia pikkuluksuslaitteita.

Ensisijaisesti päiväkäyttöön tehdyt tyylitietoiset avoveneet, tehokkaat muskeliveneet tai daycruiserit sopivat myös astetta pienempiin järvivesistöihin. Tärkeä syy on veneiden koko. Monilla vesireiteillä pieni syväys ja siltoja alitettaessa matala korkeus vedenpinnasta ovat oleellisia etuja. Kohtuumitoissa pysyvää venettä on myös helpompi hallita yksin, vaikkei kansimiestä olisikaan apuna.

Juuri tähän tyyli- ja kokoluokkaan osuu suomalaisen Grandezzan uusi pienin malli 25 S. Sen keulassa yöpyy daycruiser-tyyliin pari henkeä, mutta mukavimmillaan se on avoimilla ulkotiloilla nautiskeltaessa.

Pituutta on reilut 7,5 metriä, painoa 2200 kiloa ja leveyttä karvan alle 2,6 metriä. Näin kuljetus tieliikenteessä trailerilla vielä juuri ja juuri hoituu useiden järeiden paku- tai maasturimallien perässä. Talvisäilöön vienti tai reissut toisille järville voivat onnistua sopivalla autolla ilman kummempia erityisjärjestelyjä.

Vesillä se on kuitenkin kansainvälisen tason luksusta, eikä asioita tuntematon tajua veneen olevan suomalainen. Kokkolalainen Finn-Marin kehitti nimen yhdessä jälleenmyyjien kanssa 2000-luvun alkupuolella. Sen piti kuulostaa luksusveneeltä kansainväliseen makuun. Tavoite on onnistunut, sillä veneistä on tullut kohtuullisen suosittuja Suomen lisäksi monessa päin Eurooppaa.

Daycruiseriksi kohtuuiso, muttei valtava

Grandezza 25 S – Tyylipuhdasta nautiskelua

Kaudelle 2017 tullut 25 S ei aivan suoraan korvaa mallistossa mitään venettä. Kooltaan se osuu tuotannosta poistuneiden mallien 23 S:n ja 27 S:n väliin.

Idea vaikuttaa ainakin siinä mielessä fiksulta, että nyt näillä jo mainituilla mitoilla ollaan aika lailla tieliikenteen taviskuskien maksimikoossa. Järvikäytön päiväveneelle koko onkin nyt isoin yhtään järkevä. Meriveneenä taas joku voisi kaivata isompaakin daycruiseria.

Toisaalta vähän isompikin löytyy valmistaja Finn-Marinin kansanmerkin Finnmasterilta: sen isoin daycruiser T8. Se tarjoaa hitusen enemmän asuttavuutta neljällä nukkumapaikalla ja erillisellä WC-tilalla. Grandezza 25:ssä punkka on kahdelle ja WC samassa ilmatilassa sen kanssa.

Nokkimisjärjestystä merkkien välille ei siis ole sovittu: Grandezza saa olla Finnmasteria pienempikin. Selvimpänä erona on, että Finnmasterit ovat perämoottoreilla, Grandezzat tyylikkäämmin sisäperämoottoreilla.

Kyytiin astuminen sisäperämoottorisen ”Granun” siistille uimatasolle onkin matalalta laiturilta helppoa, niin takaa kuin sivulta. Kaidetta ei ole, joten tukea pitää yrittää hakea takapatjasta. Matkustamon puolelle käydään styyrpuurin puolella olevaa kulkureittiä pitkin. Sen alla on kohtuukokoinen köysilaatikko. Pehmeää lattiamattoa riittää myös tänne kuomualueen ulkopuolelle asti, mikä ei ehkä ole tarpeellista tai viisasta.

Kiinnittäytymiseen on hyvät eväät. Tavallisten knaapien lisäksi köysille on uimatasolla ekstraknaapit, jotka taittuvat alas, kun niitä ei käytetä. Lepuuttajille on veneen kyljissä klipsit, joihin ne saa helposti ilman ainaisia solmimisia. Valitettavasti keulassa klipsejä ei ole, joten sinne on kivuttava tekemään solmuja joka kerta rantaa lähestyessä.

Keulakansi on usein daycruiserin hankalin paikka. Niin on myös 25 S:ssä, vaikka se onkin daycruiserien parhaimmistoa. Sinne noustaan matkustamosta kuskin paikan ja kajuutan oven välistä kiinteitä portaita pitkin. Keulasta taas on kohtalainen kulkuaukko hyvin tartuttavien kaiteiden välistä. Tiikkinen keskikäytävä on varsin pitävä märälläkin, eikä muukaan etukansi ole aivan niin liukas kuin voisi olla.

Kodikas kajuutta, aurinkoinen ulkotila

Keulakannen alla on matalahko ja melko tyypillinen daycruiser-kajuutta. Se on kuitenkin tavallista nätimmin sisustettu ja viimeistelty. Lisävarusteinen kunnon vesi-WC on kannen alla, joten toivottavasti hajut eivät leviä suuremmin. Tuuletuksen kannalta miinusta on kattoluukun puute. Sivuikkunoissa on avattavat luukut, jotka pitää muistaa sulkea ennen vesille lähtöä.

Säilytystilaa löytyy isompi luukku sängyn patjan alta ja pienempi lokero sängyn sivulta. Mitenkään erityisen ylenpalttista säilytystilatarjonta ei tämän kokoiseksi veneeksi kuitenkaan ole.

Päiväasennossa kajuutassa on myös pikkuinen sohva istuskeluun. Joku siinä saattaa haluta matkustaakin. Kajuutan ovi on lasia ja sivuikkunat isot, joten kajuutassa ei kovin helposti tule ahtaan paikan kammoakaan.

Yöasentoon sängyn saa ovelasti laajennettua sohvan päälle. Sohvan selkänoja pitää irrottaa ja esiin kääntyvään laajennusosaan laitetaan lisäpatjaa. Näin kaksi alle kaksimetristä mahtuu nukkumaan mukavan tilavasti. Perusasennossa ilman laajennustakin yksi henki nukkuu hyvin, ja kaksi hoikkaakin läheisesti.

Pääasia veneessä silti on ulkona oleva matkustamo. Siellä muhkealla L-sohvalla istuu viisi henkeä sopivasti. Materiaali on miellyttävän laadukkaan ja viimeistellyn tuntuista. Sohvan ääreen saa vakiovarusteisen pöydän, jonne ei kuitenkaan erityisen hyvin ylety kaikilta paikoilta. Siinä ei myöskään ole mukitelineitä. Niitä löytyy sohvan takanurkasta veneen ulkoreunasta.

Kuskin takana on pikku penkki tai vaihtoehtoisesti lisävarusteena pentterimoduuli spriikeittimellä, pesualtaalla ja jääkaapilla.

Grandezzan hauska bravuuri on sohvan takaselkänojan kääntö toisin päin. Näin siitä saa selkä- ja pääntuen veneen takaosan aurinkopedille. Se näyttää ja tuntuu todella kivalta paikalta kahdelle auringonpalvojalle tai merimaisemien ihailijalle. Siinä pysyy yllättävän hyvin myös ajossa, kevyessä kelissä mukavasti veneen ollessa plaanissakin. Paikka on elämyksellinen matkustettava V8-moottorin mourutessa alla ja peräaaltojen suihkiessa jalkojen juuresta kauniiseen merimaisemaan.

Pannu tulille ja ei kun vesille!

Vaikka aurinkoisen päivän satamaoleiluun 25 S on myös omiaan, veneen meininki suorastaan kutsuu ajamiseen. Moottorifanaatikkoja tähän auttaa koeajoveneen 350-hevosvoimainen Mercruiser. Tämä 6,2-litrainen moottori lymyää tyylikkäästi sähköllä aukeavien takasohvan ja aurinkopedin alla. Moottorin ihailun lisäksi luukkua täytyy avata myös lisävarusteisen ajokuomun esiin saamiseksi.

Moottorin käynnistys saa odottamaan kunnon rähinää. Käynnistys on kuitenkin yllättävän maltillinen murahdus, eikä tyhjäkäynti saa naapuriveneilijöitä nyrpistämään nenäänsä. Äijämäistä suorien putkien jenkkiveneilyä tämä ei ole. Grandezzassa V8 on vaimennettu nykyaikaiseksi luksusmoottoriksi.

Kuskin edessä hallintalaitteet ovat varsin järkevästi käsillä. Kojelaudassa olisi tilaa runsaallekin lisävarustelulle, tyypillisten mittarinäyttöjen ja karttaplotterin lisäksi. Plotterikin on lisähintaan, tässä tapauksessa Raymarine Axiom 9-tuumaisena. Se ei ole nykymittapuulla enää iso, mutta hyvin näkökentässä ollessaan sekin riittää hienosti.

Kuskin ja tämän vieressä istuvan säädettävät yksittäispenkit ovat varsin ryhdikkäät. Ne siis ovat paremmat ajossa kuin matkustamoon käännettynä rennossa hengailussa. Tuo matkustamoon päin kääntäminen ja korkeussäätö onnistuvat penkeissä helpommin, pituussäätö astetta hankalammin.

Korkeussäätöä kuskin pitääkin penkissään tehdä tarkasti. Liian alhaalla ei enää näe keulan yli, korkeammalla taas hiukset hulmuavat ja lasin yläreuna lähestyy. Penkin nostetun etureunan päällä korkeammin istuen ollaan jo pitkälti pää tuulilasin yläpuolella.

Tässäkin veneessä vauhdikkaan viisto matala tuulilasi tarkoittaa vain keskinkertaista tuulensuojaa. Takapaikoilla tuuli käy jo runsaasti. Edempänä L-sohvalla tai kuskin takana olevalla penkillä on hieman suojaisampaa. Kesähenkiseen veneeseen pitää muistaa pukeutua kunnolla, jos ei ole täysi kesä.

  • Grandezza 25 S – Tyylipuhdasta nautiskelua
  • Grandezza 25 S – Tyylipuhdasta nautiskelua
 
 
KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

Grandezza 25 S – Tyylipuhdasta nautiskelua

Pituus: 7,56 m
Leveys: 2,59 m
Paino: 2200 kg
Matkustajia: 9
Moottori: 250-350 hv
Hinta: alkaen 90 210 euroa
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

For sale Grandezza boats

View all »

Also read:

More related articles

See all
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.