Continue with Alma account

You are logged in as
Continuing to use Alma Ajo services, you must agree to the terms and conditions.

Welcome

You have created an Alma-tunnus with the email address .
Please verify your email address so you can begin using your new Alma-tunnus.
An email has been sent with instructions for the verification process.

Forgot Password

Please enter email id to reset password
Koeajot
12.09.2016

Yamarin Cross 46 SC – Melkein isompien elkein

Suosikkimalliston pienin on kokoluokassaan pätevä tapaus. Siinä on isompien mallien varustelua ja viimeistelyä, mutta ei ihan niiden ominaisuuksia.

Alumiinirunkoiset ja lasikuitukantiset tummanharmaat Yamarin Cross -veneet ovat kohtuullisen yleinen näky Suomen vesillä. Yllättävää, että niitä on tehty vasta niinkin hiljattain kuin vuodesta 2010 alkaen.

Asialliset veneet ja valmistuttaja Konekeskon hyvät jälleenmyyntikanavat ovat tietysti syynä nopeaan yleistymiseen.

Monet suomalaiset veneilijät ovat oppineet arvostamaan alumiiniveneiden kestävyyttä ja huolettomuutta, mutta eivät kaipaa niiden karua tyyliä veneen sisään. Yamarin Crosseissa (kuten myös monissa nykykilpailijoissa) tämä hoituu mallikkaasti lasikuitukannen ansiosta. Myös lukuisat yksityiskohdat on Crosseissa pyritty tekemään käytännöllisen ja laadukkaan tuntuisiksi.

Aiemmat Yamarin Crossit ovat olleet bowridereita ja keskipulpetillisia sekä yksi hyttimallinenkin, pituusluokissa 4,9-7,5 metriä. Nyt mallisto laajenee alaspäin.

46 Side Console on takapenkiltä ajettava pikkuvene moneen pieneen käyttöön järville tai merenrannikoiden lähisaariin. Tässä kokoluokassa on totuttu edullisiin ratkaisuihin. Siksi Yamarin Crossin pakettihinta – moottorin kanssa lähes 20 000 euroa – tuntuu kovalta. Mitä isolla rahalla saa pikkuveneessä?

Yksityiskohdat tekevät laadun

Yamarin Cross 46 SC – Melkein isompien elkein

Cross 46:een astuu kyytiin kätevästi niin edestä kuin takaakin, ja varsin hyvin myös sivulta. Runsas kaidevarustus on vakiona, joten otetta saa hyvin. Hyviä karhennettuja askelmiakin löytyy edestä, takaa ja sivulta ohjauspulpetin edestä. Vakiovarusteiset istuintyynyt loppuvat juuri sopivasti ennen karhennuksia, joten kuraisella kengällä ei tarvitse astua tyynylle.

Varustus on pikkuveneeksi kattava. Ohjauspulpetti jämerine ratteineen ja monitoimimittareineen on keskikokoisten veneiden maailmasta. 12 V virran ulosotto löytyy vaikka kännykkälatailuille tai kylmälaukulle. Mukiteline ja hansikaslokero ovat aina käteviä.

Veneen kolme isohkoa säilytyslokeroa lukitaan yhdellä Abloy-avaimella. Luukkujen avaushantaakit tuntuvat laadukkailta ja toimivat näppärästi: ne menevät kiinni itsestään, ilman erillistä salvan sulkemista.

Tehtaan lisävarustelistalla ei ole kuin alumiininen sisälattia (turkki), kuljetuspeite ja peräosan kuomu. Huonolla säällä kätevästi kuomu peittää takapenkin lisäksi myös penkin viereisen avotilan. Mukaan mahtuu sateensuojaan kahden hengen lisäksi siis myös vaikka koira tai hieman tavaraa.

Lisäksi voi jatkaa varustelua esimerkiksi kaikuluotaimella tai karttaplotterilla, jollaiselle löytyy hyvä paikka ohjauspulpetista.

Monelle tämä kuitenkin päätyy käyttöön sen verran pienelle järvelle, etteivät plotterikartat niitä tunne. Samoin venehuoltoasemia ei välttämättä tämän veneen elinympäristöstä löydy. Siksi bensatankit ovat kätevästi kaksi 24-litraista irtosäiliötä. Ne jaksaa vielä juuri kantaa autoon ja käydä hakemassa menovedet mukaan. Tuolla 48 litralla ajaakin sitten aika pitkään.

Kuski kurottelee, vene suorittaa

46 SC:n pistää veteen rannasta tai trailerilta vielä kohtuullisen helposti yksinkin. Painoa on 380 kiloa plus moottorin noin sata lisäkiloa. Jarruton traileri siis riittää.

Vedessä yksin manööveerausta helpottaa kohtuullisen helppo liikkuminen veneen eri puolille. Kuskin paikalle on myös helppo istahtaa, sillä penkki on melko kaukana ohjauspulpetista.

Ajaessa kuskin asento onkin sitten vähän huonompi. Ellei ole todella pitkä, ajaminen tuntuu ja näyttää vähän hölmösti etukenolta. Koska tilaa pulpetin ja penkin välissä riittää, ratti ja varsinkin kaukohallintalaite jäävät istuessa liian kauaksi.

Kaukohallintalaite on tyypillistä venemaailmaa, mutta ratti on kuin kilpa-autosta. Se on todella jämäkän oloinen, vaan näyttää ja tuntuu hölmöltä, kun veneessä se ei käytännössä koskaan osoita suoraan.

Hyvänä puolena seisten ajamiseenkin tilaa riittää ja kuskin vieressä matkustavan on helppo mahtua kulkemaan paikalleen. Matkustamisen kannalta tosin voisi kaivata vähän korkeampaa selkänojaa. Muuten kuskin vieressä matkustusolot ovat kunnossa: tuulensuojaa on sopivasti, istuintyyny pehmustaa ja kyydissä pysyy pitämällä hyvistä kaiteista kiinni.

Kiinni pideltävää riittää, sillä Cross 46:lla voi ajaa aika rohkeasti kovemmassakin merenkäynnissä. Vankka runko ja korkeat laidat saavat sen pärjäämään keleissä, joihin pikkuvenettä ei ensi alkuun tulisi mieleenkään viedä. Keula tietysti pomppii runsaasti, jos ollaan yksin tai kaksin vain veneen takaosassa. Yksin ajaessa tosin paino on sivusuunnassa oikein kätevästi veneen keskilinjassa.

Ajossa pikku-Crossi tuntuu laadukkaalta varsinkin niissä keleissä, joissa se ehkä pääasiassa liikkuu: alle puolimetrisessä aallokossa. Sillä etenee asiallisen tuntuisesti ja tukevasti, ei kuitenkaan hirveän nopeasti. Tämän kokoluokan veneelle tyypillisesti toimivin taloudellinen matkanopeus on hieman alle 20 solmua. Huippuja saa huudatettua 26 solmua.

Perheelle pienehkö, yksin tai kaksin passeli

Eniten veneen pienuudesta kärsivät matkustajat, jos heitä on enemmän kuin yksi ja pukeutuminen ei ole osunut nappiin. Keulassa voi istua joko sivuttain tai selkä menosuuntaan. Yksi mahtuu hieman mukavammin ohjauspulpetin eteen kasvot menosuuntaan.

Matkustuspaikoilla hyvää on asialliset kaiteet ja tämän kokoiseen veneeseen harvinaisen mukavat vakiovarusteiset istuintyynyt. Silti moni varmasti istuisi mieluummin tuulensuojassa, jos pidetään vauhtia yllä ja sää ei ole kuin morsian. Perhekäyttöön sopivassa tuplapulpettiveneessä viisi henkeä mahtuisi taakse tuulensuojaan. Yamarin Crossin mallistossa edullisin tällainen vaihtoehto olisi nelisen tonnia kalliimpi 49 BR.

46 SC:ää halvemmallakin kyllä saa jo tuplapulpettiveneitä. Hyviä esimerkkejä ovat Suvi 4750 Duo sekä Nettiveneessäkin juuri koeajettu Terhi 475 BR. Ne tosin eivät ole alumiinisia, eivätkä muutenkaan näin laadukkaan tuntuisia.

Alumiiniveneen lisähintaa pääseekin Yamarinin tapauksessa tosissaan pohtimaan. Merkin mallistossa kun olisi myös lasikuituinen 46 Side Console, joka on varsin vastaava tapaus. Jopa mainostekstien lauseet jopa pitkälti samat…

Lasikuituisessa versiossa erilaista on runkomateriaalin ja värin lisäksi muutamat yksityiskohdat sekä ohjauspulpetti. Lasikuituista ajetaan pulpetin ja veneen oikeasta laidasta, Crossia vasemmalta eli veneen keskeltä.

Hintaeroa itse veneillä on kolmisen tonnia. Lisäksi tätä kirjoitettaessa lasikuitumallista on vieläkin edullisempi kampanja: 50-heppaisella koneella yli neljä tonnia halvempana pakettina kuin 40-heppainen Cross. Lasikuitumalli painaa 70 kiloa enemmän, joten moottorinkin on oltava tehokkaampi.

Yamarin Crossin lisähinnan maksaminen vaatii siis ajatusta hieman kovemmasta käytöstä tai alumiinin materiaalisesta paremmuudesta. On se myös pientä fiilistelyä niille, jotka eivät hankinnassaan laske jokaista tuhatlappusta. Vaikka olisi pieni vene, sen ei tarvitse olla köyhäilyä.

Alumiinisiin oman kokoluokan kilpailijoihin verrattuna taas Cross tuntuu astetta ylellisemmältä. Siinä missä muut ovat vähän karuja, lasikuitusisustainen Cross on sivistyneempi, eikä niihin verrattuna kuin korkeintaan tonnin-pari kalliimpi. Kokonaisuutena 46 SC:ssä tuntuu, ettei siitä kokoluokka huomioiden puutu oikein mitään. Se on pikkuveneessä harvinaista.

Raimo Tengvall, kuvat Raimo Tengvall ja Finnboat / Kari Wilen

 

Yamarin Cross 46 Side Console

Pituus: 4,64 m
Leveys: 1,84 m
Paino: 380 kg + moottori n. 100 kg
Matkustajia: 5
Moottori: 30-40 hv
Huippunopeus: 26 s
Hinta: 12 500 €, Yamaha F40 FETL -moottorilla 18 040 €
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

For sale Yamarin boats

View all »

Also read:

More related articles

See all

MOST POPULAR

Give feedback Close
We are collecting feedback on the site. Tell us what you think:
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.