Luettu 8 210   0

Highfield UL 260 - Vauhdikas pikkujolla

Highfield UL 260 - Vauhdikas pikkujolla

Mitä jos jolla olisi sellainen, jolla saa rantautumisten lisäksi myös ajettua vauhdilla? Alumiinirunkoinen RIB-jolla tarjoaa menoa ja meininkiä.

 

Kiinalais-australialaisen Highfieldin mallistossa kaikki ovat alumiinisia RIB-veneitä, pienimmästä jollasta alkaen. Kiinassa on valmistus, suunnittelun tekee australialainen Swift Marine. Se on toiminut alumiini-RIB-veneiden parissa jo päälle parikymmentä vuotta.

Vuonna 2011 perustettu merkki on noussut jo yhdeksi maailman suurimmista RIB-veneiden valmistajista. Apujollissa se on jo RIB-mallisten jollien ykkönen. Esimerkiksi Beneteau, Lagoon ja Moorings käyttävät Highfield-jollia.

Mallisto alkaa 2,4-metrisestä vajaan 2000 euron RIB-jollasta. Ihan huippuedullisia nämä eivät siis ole, vaan nimenomaan astetta paremman pään jollia. Tuo pienin malli kantaa kolme henkeä ja liikkuu iloisimmin 2,5-4-heppaisella perämoottorilla. Painoa on alumiinirungon ja ilmatäytteisten kylkien ansiosta vain 25 kiloa.

Näitä apujolla- tai muuten pienimuotoisempaan käyttöön suunniteltuja on paria eri tyyppistä mallisarjaa välillä 2,4-3,8 metriä. Isommat Classic-mallit ovat rattiohjattavia, Ultralite-mallit taas kevyitä ja kahvaohjattavia.

Jykevämpiä meriveneitä on myös kaksi mallisarjaa välillä 3,5-6,4 metriä sekä ammattilaissarja Patrol pituusluokkaan 6,0-8,6 metriä. Patrol-mallit saa myös suomalaisen Navia Designin suunnittelemalla kansiratkaisulla.

Kevyt ja kantava

Highfield UL 260 - Vauhdikas pikkujolla

Ilma-, rima- ja levypohjaisiin kumiveneisiin nähden alumiini-RIB-veneelle hintaa kertyy enemmän. Toisaalta kunnon V-pohja tekee hyvää jollan kulkuominaisuuksille.

Alumiini taas pitää huolen, että paino pysyy kurissa. Kokeiltu malliston toiseksi pienin Ultralite eli UL 260 painaa 28 kiloa ilman moottoria. Tällöin sen voi kantaa rantaan jopa yksin. Nostaminen ison veneen kannelle ei ole myöskään mahdoton tehtävä edes ilman nosturia, jos vene on ilman moottoria. Tosin tämän veneen ominaisuudet ehkä menevät hukkaan ilman moottoria soutamalla.

Koeajettu Honda BF6 painaa 27 kg, eli tuplaa veneen painon. Muita moottorivaihtoehtoja on paketteihin tarjolla 4-6-heppaiset Hondan lisäksi Suzukilta. Sähkömoottoria kaipaavalle on Torqeedo Travel 1003 -moottori vain muutaman satasen Honda BF6:ta kalliimpana.

Kantavuutta on ilmavassa veneessä neljälle hengelle. He mahtuvat mukaan esimerkiksi istumalla kaksi henkeä takana sivuilla ilmatäytteisen osan päällä ja kaksi tiiviisti penkillä.

Penkki sijaitsee varsin edessä, joten siltä käsin on vaikea ajaa. Yksin ajaessa onkin ihmettelemistä, missä pitäisi olla. Vene on niin pieni ja kevyt, että sivulla istuminen kallistaa runsaasti.

Parasta onkin istua takana lattialla. Silloin vene herää eloon ja pääsee nauttimaan täysillä sen ominaisuuksista. Valitettavasti kuvaaja ei ollut enää paikalla kuvaamassa, kun taakse lattialla istumalla pääsin kunnolla vauhtiin. Tällöin paino alhaalla takana ja yhden hengen kuormalla vene oli kuin pikkuversio ”oikeasta” isosta RIB-veneestä.

  • Highfield UL 260 - Vauhdikas pikkujolla
  • Highfield UL 260 - Vauhdikas pikkujolla
 

 

Vauhtia ja hintaa

Miniatyyri-RIB on ominaisuuksiltaan vesillä aika velikulta. Syvällä V-pohjalla vene liikahtaa huiman tuntuiseen vauhtiin ja pikkuisena käännähtelee haluttaessa salamannopeasti. Isot ilmatäytteiset reunat pitävät huolta jonkinasteisesta turvallisuudesta, ettei ainakaan vettä hörpätä.

Silti tuntuu aika hurjalta, kun vene pompahtelee menemään aallokossa. Pienelle veneelle nypyttävät lyhyetkin aallot tuovat jo ilmalentoja, vaikkeivät ne V-pohjalla olekaan kovin pahoja. Takana lattialla istuessaan nuo pomput kuitenkin tuntuvat takamuksessa kovaa. 80-kiloisena kuskina kokeillulla 6-hevosvoimaisella vauhti nousi jo hurjan tuntuiseen 16 solmuun.

Kahdella äijällä vene ei enää noussut liukuun. Näissä tapauksissa se onkin lähinnä lyhyen matkan jolla. Yksin ajaen se taas voisi olla aikamoisen vauhdikas käytännön veneilykoulu huimapäiselle perheen pienimmälle.

Tämä ajettu UL 260 maksaa 1 960 euroa. Bensamoottorin kanssa ollaan jo 2 950 – 3 610 eurossa. Torqeedon sähkömoottoreilla hinnat ovat 3 880 – 4 110 euroa. Pienehkö lisähinta voi tuntua aika houkuttelevalta sähköversiosta. Sen kanssa käyttö ja meno on tyylikkäämpää verrattuna brutaalimpiin bensaperäprutkuihin.

Joka tapauksessa ollaan kyllä varsin kookkaissa hinnoissa, sillä edelleen puhutaan apujollasta. Jollien maailmassa harvinaisen vauhdikkaista RIB-ominaisuuksista joutuu siis kyllä maksamaankin.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Highfield UL 260

Pituus:2,60 m
Leveys:1,51 m
Paino:28 kg + moottori
Matkustajia:4 (/ 340 kg)
Moottori:4-6 hv
Huippunopeus:mitattu 16 s (1 hlö, 6 hv)
Hinta:vene alkaen 1 960 euroa, paketti Honda BF6 -moottorilla 3 610 euroa
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää koeajoja

Kaikki koeajot »
Sea Doo Fish Pro -hauelle kyytiä

Sea Doo Fish Pro -hauelle kyytiä

Buster XL - helppo, vakaa ja turvallinen

Buster XL - helppo, vakaa ja turvallinen

Candela Seven -sähkövene valmiina lähtöön

Candela Seven -sähkövene valmiina lähtöön

Mökkisoutuvene Erkki -perinteinen muskelivene

Mökkisoutuvene Erkki -perinteinen muskelivene

Master Pro 750 – iso ja jykevä alumiinivene Pietarista

Master Pro 750 – iso ja jykevä alumiinivene Pietarista