Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

Veneilykauden päättyessä on edessä tärkeitä rutiinitehtäviä, joiden tarkoituksena on ehkäistä homeen, jäätymisen ja korroosion aiheuttamia vaurioita.

Viimeistään syksyllä kannattaa kirjata ylös myös veneilykauden aikana havaitut viat ja puutteet. Varaosien tilaukset ja korjaukset voi silloin hoitaa talvikaudella, sillä touko–kesäkuun kiireissä remontit eivät järjesty käden käänteessä ammattilaisiltakaan.

1. Estä homehtuminen ja lian pinttyminen

Veneen syyshuolto – alipainepumppu poistaa vanhan moottoriöljyn siististi mittatikun reiän kautta ilman roiskeita

Home voi pilata nopeasti veneen kuomun ja pehmusteet, mutta sen torjuminen ei ole rakettitiedettä. Homeen kasvu vaatii lämpöä, kosteutta ja ravintoa, joten aivan tavallinen pintojen peseminen ja pyyhkiminen kesän aikana kertyneestä pölystä ja liasta auttaa paljon.

Kovat sisäpinnat voit pyyhkäistä viimeiseksi etikalla, sillä homesienet inhoavat happoja. Kallista kuomua ei kannata jättää talven armoille, vaan se on hyvä puhdistaa makealla vedellä ennen varastoon siirtämistä. Myös patjojen paras säilytyspaikka on lämmitetyissä tiloissa, jos sellainen on käytettävissä. Pese ja kuivaa myös veneen köydet heti syysnoston jälkeen.

Pehmusteiden pinnat voi myös pestä tekstiilipesurilla tai yksinkertaisesti ruiskuttamalla pintaan ensin mietoa pesuaineliuosta ja imaisemalla kuivaksi märkäimurilla. Kierroksen voi toistaa huuhtelemalla puhtaalla vedellä. Muista kuivata patjat huolellisesti pesun jälkeen. Myös kesäaikana kannattaa esimerkiksi kosteudenkerääjien avulla pitää sisätilojen kosteusprosentti mahdollisimman alhaisena.

Kesän nokivalumat veneen kyljistä on syytä poistaa jo syksyllä. Lasikuituiset ulkopinnat voi pesun jälkeen vahata, ja jos vahan jättää kiillottamatta talven pölyt irtoavat keväällä kevyesti liinalla. Saman tyyppinen keino toimii myös alumiiniveneille: ruiskuta syksyllä pesun jälkeen pintaan reilu kerros alumiinirungon hoitoöljyä ja pyyhi se vasta keväällä pois.

Omassa veneessä ikävin sotku syntyi, kun unohdin syksyllä pilssiin pussillisen perunoita ja tölkin energiajuomaa. Kevätsiivous alkoi homeisen sokeri-perunaseoksen poistamisella.

2. Suojaa moottori ja sähkölaitteet korroosiolta

Moottoriöljy on juoksevampaa lämpimänä, joten öljynvaihto on helpointa tehdä syksyllä kun vene on vielä vedessä. Samalla moottorista poistuu suuri osa kesän aikana kertyneistä epäpuhtauksista, jotka voivat aiheuttaa korroosiota.

Kun olet ajanut moottorin lämpimäksi, voi vanhan öljyn poistaa siististi mittatikun reiän kautta alipainepumpulla, jonka säiliöön öljy valuu ilman roiskeita. Isommassa dieselmoottorissa voi olla myös kiinteä öljynvaihtopumppu tai öljynpoistoputki. Öljynsuodatin löysennetään sopivalla työkalulla, jonka jälkeen sen voi varovasti ruuvata irti käsin käyttäen muovipussia suojana.

Uuden öljynsuodattimen asennuksen ja tuoreen öljyn lisäyksen jälkeen moottoria käytetään hetki ja tarkistetaan vielä sen jälkeen mittatikulla, onko öljyä lisättävä.

Pidä huolta myös voimansiirron huollosta ja vaihda ennen talvea moottoristasi riippuen merikytkimen, perän, vetolaitteen tai vaihteiston öljyt. Maitokahvin värinen tai selvästi valkoiseen vivahtava vaihteistoöljy kertoo, että sekaan on päässyt vettä – silloin on syytä vaihtaa myös tiivisteet.

Viimeiseksi tyhjennetään mahdollinen polttoaineen vedenerotin ja vaihdetaan polttoaineensuodatin. Kiinteä tankki pysyy parhaiten vapaana kondenssivedestä, jos täytät sen piripintaan syksyllä.

Akku ladataan syksyllä täyteen, jonka jälkeen irrotetaan plusnapa, jolloin akku ei purkaudu vahingossa. Täyteen ladattu akku voi jäädä veneeseen, sillä se ei jäädy kovallakaan pakkasella – tyhjä akku voi sen sijaan haljeta. Talven aikana akun voi käydä lataamassa kerran tai pari. Sähköjohtojen liitokset voi suojata kosteudelta ja korroosiolta CRC:n tai WD40:n tyyppisellä öljyllä.

  • veneen syyshuolto merivesipumpun siipipyora
 

3. Suojaa moottori ja vesijärjestelmä jäätymiseltä

Jäätyminen voi aiheuttaa kalliita vaurioita moottorille ja käyttövesijärjestelmälle. Perämoottorin jäähdytysvesi valuu pystyssä kuivilla ollessaan itsestään pois ja jäähdytysjärjestelmän normaaliksi syyshuolloksi riittää huuhtelu makealla vedellä, mutta sisämoottoreihin on imettävä moottorin käydessä riittävä määrä pakkasnestettä.

Pakkassuojaus hoidetaan veneen ollessa kuivilla: pohjaventtiilistä irroitettu imuletku siirretään 50-prosenttiseksi laimennettuun pakkasnesteeseen ja kone käynnistetään, tai käynnissä olevan koneen merivesisuotimeen kaadetaan pakkasnestettä. Pakoputken päästä roiskuva pakkasneste on kerättävä ämpäriin, josta sen voi valuttaa tyhjään kanisteriin ja viedä edelleen jätekeräykseen.

Samassa yhteydessä kannattaa tarkistaa myös merivesipumpun siipipyörän kunto. Se on syytä vaihtaa 2–3 vuoden välein ja aina, jos siivissä näkyy murtumia. Merivesipumpun kannen tiiviste on uusittava joka kerta, kun kansi avataan.

Jos veneessä on vesijärjestelmä, on se tyhjennettävä huolella tai suojattava. Tyhjentämiseen on käytettävä paineilmaa, sillä pienikin määrä vettä riittää rikkomaan vaikkapa vipuhanan. Toinen vaihtoehto on käyttää myrkytöntä propyleeniglykolia (esim. Starbrite-kausisäilytysneste). Pumppaa ensin vesitankki tyhjäksi ja tyhjennä myös mahdollinen lämminvesivaraaja ja kytke se irti vesijohdoista. Kaada vesisäiliöön kausisäilytysnestettä ja pumppaa sitä kunnes kaikista hanoista tulee värillistä nestettä. Keväällä on vuorossa huolellinen huuhtelu ja sen jälkeen varaajan kytkeminen takaisin vesijohtoihin.

Lue myös: 

Näin teet perämoottorin vuosihuollon

Viisi vinkkiä veneen kevätkunnostukseen

Mika - Särkijärvi
Mika Särkijärvi Mika Särkijärvi on pitkän linjan viestintäalan ammattilainen, joka on onnistunut uppoutumaan niin työssä kuin vapaallakin veneilyyn, rakentamiseen, energia-alaan ja liikenteeseen liittyviin aiheisiin.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Viisi vinkkiä käytetyn veneen ostoon
MAINOS

Viisi vinkkiä käytetyn veneen ostoon

Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta
MAINOS

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?