Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Vaihda salasanasi

Jos haluat vaihtaa käyttäjätilisi salasanan, anna sähköpostiosoitteesi
Koeajot
02.10.2018

Nord Star 49 SCY – Komeasti suurin suomalainen

Isoin sarjavalmisteinen suomalainen moottorivene on komea ilmestys. Useimpiin muihin luksusjahteihin verrattuna se on tehty enemmän ajaminen edellä.

Kokkolan kulmilta Kälviältä ponnistava Linex-Boat tekee nyt rohkeita loikkia uudenlaisiin veneisiin. Ympärikäveltävällä kannella varustetut Nord Star Patrol työ-, matka- ja yhteysvenemallit saavat seurakseen Sport-avovenemallit ja 49 SCY:n (Semi Custom Yacht). Tuosta Sport-merkkisestä veneestäkin on tulossa koeajo Nettiveneen Taukopaikkaan.

49 SCY taas eroaa tyyliltään ja sisustukseltaan jonkin verran muista Nord Star -malleista. Veneet tehdään vielä enemmän yksittäiskappaleina kuin muut, joten ratkaisuihin voi vaikuttaa tavallista enemmän. Miljoonan euron hinnalla sellaista voi tietysti jo toivoakin.

Koeajon aikaan alkukesällä 2018 veneitä oli valmistunut kolme. Näin voidaan kyllä jo puhua jonkinlaisesta sarjavalmistuksesta, ja lisääkin on aikomus tehdä. Ensiksi nimi oli 47, mutta Volvo Pentalta tulleiden uusien D8-IPS800 -moottorien mahduttamiseksi moottoritilaa ja veneen peräosaa pidennettiin parilla jalalla.

Näin ollaan oikein tukevasti isoimman suomalaisen sarjavalmisteisen moottoriveneen tittelissä kiinni. Toiseksi suurimmasta Targa 44:stä tehtiin myös hiljattain aavistuksen pidennetty 46-malli, mutta se on myös muilta mitoiltaan pienempi.

Isolle Nord Starille kilpailu tulee siis Targan lisäksi kansainväliseltä puolelta. Siinä maailmassa sen koko taas ei ole mitenkään ihmeellinen. Mitä 49 SCY pystyy tarjoamaan miljoonan euron luksusjahtien maailmaan?

Tilava pikkulaiva isoilla ulkotiloilla

Nord Star 49 SCY – Komeasti suurin suomalainen

Ensifiilis 49:n nähdessä ja kannelle astuessa on jotakin huvijahdin ja laivan välimaastosta. Muodoissa ja varustelussa näkyy valmistajan työvenetausta, pahassa ja hyvässä. Ratkaisut tuntuvat funktionaalisen toimivilta.

Nord Star -veneet ovat kaikki ympärikäveltävällä ulkokannella varustettuja. Teemaan sopivasti suurimmassa mallissa kansitilaa riittää oikein poskettomasti. Uimataso ja keulakansi ovat melkeinpä liian isoja. Kummalle tahansa saisi mahdutettua vaikka jollan. Yhdessä 49:ssä keulaan onkin tehty pöytäryhmä.

Sivukannet ja peräkansi taas ovat varsin sopivan tuntuisia. Peräkannella pieni oleilu onnistuu pöydän ääressä. Sivuilta mahtuu kävelemään hyvin, mikä tekee veneessä liikkumisesta ja rantautumisista helpompaa.

Flybridgelle kiivetään tikkaita pitkin. Portaiksi niitä ei voi kutsua, kun kävely alaspäin ei kunnolla onnistu pää menosuuntaan. Joissain tätä pienemmissäkin veneissä on kätevämmät portaat, jotka tosin vievät tilaa.

Yläohjaamoon päästyä olo on komea. Siellä ollaan korkealla, ja selkeästi ison aluksen puikoissa. Tilankäytössä ajaminen on ykkönen: etuosassa ei ole mitään aurinkopetejä, vaan hallintalaitteet komeasti keskitetty kolmesta istuimesta keskimmäiselle. Hieman matalalla oleviin hallintalaitteisiin joutuu hitusen kurottelemaan, ja polvilla on ahdasta.

Vakiona yläohjaamossa on vain tuo ohjaamo kolmine penkkeineen, muu on ekstraa. Ensisijaisesti flybridgellä on siis tarkoitus nauttia ajamisesta eikä auringonotosta tai juhlimisesta. Lisävarusteena saa kuitenkin hankittua vähän muutakin kivaa yläohjaamoon.

L-sohva on aika ”must”. Sen muotoilu suosii ihan ryhdikästä istumista enemmän kuin loikoilua tai ylpeänä huvijahteilijana röhnöttämistä. Pikku tarjoilut tai barbequet taas luonnistuvat, kun valitsee lisävarusteista jääkaapin ja grillin. Toinen vaihtoehto on niiden sijaan aurinkopatja.

Yläohjaamo ei silti selkeästi ole tämän veneen ykköspanostus. Sen huomaa siitäkin, että hytin koko kattopituutta ei ole käytetty siihen. Flybridgen eteen jää vielä puolisentoista metriä tilaa, jossa on muun muassa valoja. Tämä vene onkin suunniteltu käytettäväksi myös pimeillä syysmyrskyillä.

Helposti kuljettavat ja ihan asialliset sisätilat

Sisätiloissakin huomio kiinnittyy ensimmäiseksi kipparin paikkaan. Komentosilta on nostettu hieman ylemmäs lattiatasosta, ja siinä on kaksi huippuhyvää istuinta. Näiden ympärillä tuntuu olevan melkeinpä hukkatilaa. Hyvänä puolena matkustajat pääsevät helposti kulkemaan ohi kuskia häiritsemättä. Toisin kuin muissa tällaisissa veneissä, jopa styyrpuurin puoleinen sivuovi aukeaa niin isosti, että kuskin takaa pääsee liikkumaan sivukannelle.

Keskellä salonkia on sohva-/ruokailuryhmä. L-muotoisen sohvan lisäksi keskellä olevan pöydän ääreen voi tehdä mieli asetella irtotuoleja, jotta tilaan saa kunnon kattauksen. Perässä on kunnon keittiösaareke: vakionakin jo neljän levyn hella, tuplalavuaari ja jääkaappi-pakastin. Lisähintaan saa liesituulettimen, mikron ja Iittalan astiaston. Astianpesukone jää silti puuttumaan.

Styyrpuurin puoleisella sivulla käytävän varrella on kaappitilaa, jossa korostuu veneen asiallinen merikarhumeininki. Mitään viinikaappeja tai Pleikkareita ei ole, mutta merikartoille suunniteltu lokero kyllä löytyy.

Makuuhyttejä on kolmin kappalein. Lasten suosikki voisi hyvinkin olla perähytti, jonne laskeudutaan keittiön nurkasta. Palvelusväkeä käyttävissä kulttuureissa tämä voisi olla miehistöhytti.

Keulahytti on tämän kokoluokan veneiden tapaan se toiseksi paras, ”VIP-vierashytti” parisängyllä. Omaa WC-suihkutilaa tällä ei kuitenkaan ole, vaan toiletti löytyy oven takaa käytävältä.

Keskellä koko veneen levyinen ja osittain seisomakorkuinen ”omistajanhytti” on tämän luokan veneiden tyyliin se ykköspaikka. Siellä on oma WC ja suihku, ja hytin ikkunat hyvillä merimaisemilla molempiin suuntiin. Täällä on muuten vinhaa olla veneen painellessa marssivauhtia ja katsoa ikkunoista veden roisketta.

  • Nord Star 49 SCY – Komeasti suurin suomalainen
  • Nord Star 49 SCY – Komeasti suurin suomalainen
 
 

Nord Star 49 SCY

Pituus: 15,45 m
Leveys: 4,15 m
Paino: kuivapaino n. 14 000 kg
Matkustajia: 15
Moottori: 2 x 435 hv – 2 x 600 hv
Huippunopeus: mitattu 33 s (2 x 435 hv (IPS600))
Hinta: alkaen 865 000 euroa (2 x IPS600 -perusmoottoreilla) + runsaat lisävarusteet
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Nord Star -veneet

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Samankaltaisia artikkeleita

Katso kaikki

LUETUIMMAT

Anna palautetta Close
Keräämme palautetta uuden sivuston käyttäjäkokemuksesta. Vaikuta ja kerro mielipiteesi:
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.