Close
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Ockelbo B16AL – Järeä ja vakaa realisti

Ockelbo B16AL – Järeä ja vakaa realisti
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo

Vankkatekoinen alumiinivene ei ole yhtä fiini kuin suomalaiskilpailijansa. Vakaus ja hinta-järeyssuhde taas ovat kunnossa.

Tuntuvatko kotimaiset aluveneet, Busterit, Fasterit ja kumppanit käyttöösi liian fiineiltä ja keikkuvaisilta? Tässä olisi astetta karskimpi ratkaisu Ruotsista. Tai siis tehtaalta Latviasta, mutta ruotsalaisfirman suunnittelemana. Ockelbossa on sekä jämeryyttä että pohjan leveistä palteista tulevaa vakautta.

Ockelbon moni suomalainenkin muistaa moottorikelkoista. Ruotsalaisen Ockelbon kunnan mukaan nimetty firma oli aikanaan jopa Euroopan suurin moottorikelkkavalmistaja. Konkurssi tuli 1980-luvun lopulla. Yksi kelkkatehtaan perustajista oli perustanut jo aiemmin myös Ockelbo-venetehtaan. Se meni konkurssiin jo 70-luvun lopulla.

Sittemmin merkki on taas herätetty henkiin tekemään alumiiniveneitä. Taustalla on isommista aluveneistä tuttu Anytec. Ockelbot ovat mallistossa Anytecejä edullisempia perusveneitä.

Näiden nykyisten Ockelbo-veneiden slogan on muuten ehkä yksi venealan parhaista: ”Aluminium Boats for Dreamers and Realists”. Alumiiniveneitä unelmoijille ja realisteille… Unelmointi liittyy varmaan veneen mahdollistamiin hienoihin luontoelämyksiin. Itse vene edustaa unelmien sijaan lähinnä vain sitä realismia.

Perushyvää pulpettivenemallistoa

Ockelbo B16AL – Järeä ja vakaa realisti

Mallisto sisältää mallit B16 (pituus 4,8 m) ja B18 (5,4 m). Hyvää realismia sekin. Mallit edustavat runsaasti myytyjä kokoja, mutta eivät ole lähteneet yrittämään tällä hetkellä muodikkaaseen reilun kuuden metrin kokoluokkaan.

Sisustan saa joko koeajettuna keskipulpettina, sivupulpettina tai tuplapulpettina. B16-mallia ajetaan aina takapenkiltä. B18:n saa myös edempänä olevalla pulpetilla ja sen ääressä olevilla yksittäispenkeillä, jolloin takapenkki jää matkustajille.

B16AL Fishing -malli voi olla hyvinkin kiinnostava kalavene. Siinä koko etuosa on korkeampaa heittokalastustasoa, jonka alla on valtavasti pitkää säilytystilaa. Perässä on pitkä rivi vapatelineitä. Keula sopii mainiosti sähkömoottorille ja veneen vakaus liikuskeluun ympäri venettä.

Koeajettu keskipulpettimalli on passelin oloinen perusvene. Lisävarusteina oli pelkät takapenkin tyynyt (408 e) ja pohjan myrkkymaalaus (920 e). Kulkupuolesta huolehti isoin sallittu moottoriteho, 60 hv. Pienimmillään suositellaan nelikymppistä.

Vakaata kulkua veneellä ja miehistöllä

Ockelbossa ehkä hieman poikkeuksellista ovat sen pohjan muodot. Perässä parikymmentä senttiä leveät sivupalteet pitävät huolen, ettei vene kallistu yhtä paljon kuin normaalilla V-pohjalla. Tässä siis pohjaa voisi kuvailla takaa päin katsottuna näin: -v-

Vakauden huomaa heti kyytiin astuessa. Kallistelua toki on, mutta vähemmän kuin alle viisimetriseltä veneeltä yleensä odottaisi. Perhe- tai kalastuskäytössä tällainen vakaus on oikein tervetullutta. Enimmillään saimme kolme äijää toiselle laidalle keikkumaan, ja yhä jäi reilu kolmekymmentä senttiä laidan ja vedenpinnan väliin. Tässä auttavat myös veneen turvallisen korkeat laidat.

Ajaessa vakaus ei ole pelkästään positiivista. Toki aallokossa ja perusajossa se on omalla tavallaan turvallista ja rauhallista. Mikäli haluaisi vähän lisää ajamisen iloa, tuntuma Ockelbossa on hitusen tönkkö. Se ei kallistu käännöksissä paljoakaan. Jos kääntää jyrkästi, vene kääntyykin sitten yllättävän räväkästi. Sellaisessa kyydissä ei meinaa enää penkillä pysyä.

Asiallisessa suoraan ajamisessa Ockelbo on hyvä menijä, ainakin testipäivän kevyehkössä kelissä. Pomput peräaalloista saivat kuitenkin tunteen, ettei karskimpikaan keli ehkä haittaisi. Runko on jykevä ja oikein hiljainen. Rungon sisä- ja ulkokuoren välissä onkin pakkausmuovin kaltaista materiaalia pehmentämässä äänimaailmaa.

Kyytiä saatiin 60-heppaisella varsin vauhdikkaat 33 solmua yksin ajaen. Pikku kuorma ei ainakaan tällä koneella paljoa vaikuttanut menoon, ei tuntumaan eikä vauhtiin. Kolme henkeä ja tavaraa päällä mentiin vielä 31 solmua.

Matkavauhtina esimerkiksi 23 solmua mentiin kolmeen pekkaan koneen 4500 kierroksella, kulutuksen ollessa 11 l/h. Se tarkoittaa hieman vajaata puolta litraa meripeninkulmalle. Tehdas lupaa 50-heppaiselle pienemmällä kuormalla suunnilleen saman, ja kuusikymppiselle vain 0,4 litraa meripeninkulmalle. Käytännössä kuusikymppinen on siis taloudellisempi, eikä ostohinnassakaan ole eroa kuin 1200 euroa.

 • Ockelbo B16AL – Järeä ja vakaa realisti
 • Ockelbo B16AL – Järeä ja vakaa realisti
 

Tilaa ja muutamia puutteita

Tuulensuojaa keskipulpetti tarjoaa kohtalaisesti, jos ajaa yksin ja pystyy istumaan vähän keskemmällä. Ratti tosin on aivan vasemmassa laidassa. Sen kohdalla istuen ollaan jo olkapää pulpetin ulkopuolella.

Ajoasento on parhaimmillaan seisten. Pulpetin ja penkin välissä on siihen hyvin tilaa. Ratti ja kaukohallintalaite ovat myös riittävän korkealla. Seisten ajaminen onnistuu myös siksi, kun vene liikkuu melko vakaasti. Täytyy vain muistaa välttää kaikkein jyrkimpiä käännöksiä, ettei lennä paikaltaan.

Istuen ajaminen on sitten vähän kehnompaa. Ratti tosiaan on niin vasemmassa reunassa pulpettia, että sen ääressä on paha istua suorassa. Vasen jalka käy taistelua pulpetin reunan kanssa. Monista nykyveneistä tuttua kallistettua jalkatukeakaan ei ole. Lisäksi pulpetti on seisten ajamista varten niin kaukana penkistä, että istuen joutuu tosissaan kurottelemaan.

Mikäli venettä lastaa täydemmäksi, takapenkille saa istutettua kolmekin henkeä vierekkäin. Keskipulpetin eteen penkille menee mukavimmin yksi ja keulapenkille mahtuisi kaksi. Vene on kuitenkin rekisteröity vain viidelle.

Keulassa on kivasti avointa lattia- eli turkkitilaa tavaroiden kuskaamiseen. Esimerkiksi kalastustarvikkeille tai muuten lisätilaksi saa lisävarusteena vasempaan laitaan pitkänomaisen säilytyslaatikon. Kaikille istumapaikoille, jopa säilytyslaatikon päälle, saa lisävarusteena istuintyynyt.

Tyynyjen sijaan veneen pääasia on kuitenkin käytännöllinen jykevyys. Runkoon hitsatut järeät kaiteet ja isot knaapit kertovat, että tässä on tosi kyseessä. Koko veneen voi kuulemma jopa nostaa knaapeista.

Säilytystiloja löytyy kohtuullisen runsaasti. Penkkien alla on tyypillisen kokoiset tilat, takapenkin alla tilaa vievät akku ja bensan irtotankki. Huikean isoja tiloja sen sijaan ovat köysiboksit aivan keulassa ja perän nurkissa. Näihin epätavallisen syviin onkaloihin mahtuvat köysien lisäksi esimerkiksi lepuuttajat.

Isoin säilytystilamiinus tulee pulpetille. Siinä ei ole hanskalokeroa, juomatelinettä tai mitään. Pulpetin päällä oleva materiaali ei ole riittävän pehmeää tai pitävää, jotta siinä pitäisi vaikkapa puhelinta ajon aikana. Kuulemma jalkatilaan on suunnitteilla hylly, joka voisi auttaa asiaa edes hieman.

Kokonaisuutena Ockelbosta jääkin ehkä hieman karu, mutta sitäkin jämerämpi vaikutelma. Sitä on helppo kuvitella ronskiin käyttöön huhtikuusta joulukuulle. Vakaata aluvenettä etsivälle tässä on ehkä hitusen korkeaa hintaa, mutta myös sen mukaista kestävää järeyttä.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Ockelbo B16AL

Pituus:4,80 m
Leveys:1,92 m
Paino:390 kg + moottori
Matkustajia:5
Moottori:40-60 hv
Huippunopeus:mitattu 33 s (60 hv, 1 hlö)
Hinta:venepakettina alkaen 19 990 euroa (40 hv), koeajetulla Mercury F60 ELPT EFI -moottorilla 21 990 euroa
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Ockelbo -veneet

test
Ockelbo B21 CAB '23
test
Ockelbo B21 CAB '23
test
Ockelbo HT 19'81
4 600 €
test
Ockelbo B25 CAB'23
test
Ockelbo B25 CAB'23
test
Ockelbo B18CC'22
test
Ockelbo B16 CANARIA'79
3 200 €
test
Ockelbo 20 DC
2 000 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Ockelbo koeajoja

Kaikki koeajot »
OCKELBO B21 CAB -kesän jatkaja

OCKELBO B21 CAB -kesän jatkaja

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla