Close
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

OCKELBO B21 CAB -kesän jatkaja

OCKELBO B21 CAB -kesän jatkaja
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo
 • Ockelbo

Leudot alkutalvet pidentävät veneilykautta. Alumiinisella Ockelbo B21 CAB-hyttiveneellä pääsee mukavasti nauttimaan ennätyksellisen veneilykesän jatkoista.

Talviveneilyn järkevyydestä huvittelumielessä voi olla montaa mieltä. Hengenvaarallisen liukkaat kalliot, olemattomat palvelut ja myrskyt heikentävät tehokkaasti menohaluja. Oikeutetusti, sillä myös turvallisuuspuolella riskit kasvavat moninkertaisesti. Mökeille halutaan kuitenkin yhä enemmän mukavuuksia ja niissä käydään enemmän myös talvella.

Harva on kuitenkin niin sissi, että nauttisi mökkimatkastaan avoveneessä muutaman asteen pakkasessa ja piiskaavassa tuulessa. Ilman pelastuspukua matka voi olla myös

hengenvaarallinen. Peliin tarvittaisiin siis katettua menopeliä. Tähän huutoon vastaa Ockelbo B21 CAB -mallillaan.

Veneilyn pyhä kolminaisuus

OCKELBO B21 CAB -kesän jatkaja

Veneen hankintaa ohjaa pyhä kolminaisuus. Se näyttää kolmiolta, jonka kärjet ovat tunne, järki ja raha. Tunne määrittää sen veneen jonka haluat, järki sen veneen jonka tarvitset ja raha sen määrän minkä pankinjohtajan mielestä voit tuhlata veneeseen. Alumiinivenevalmistaja Ockelbo pyrkii ottamaan haltuunsa kaikki nämä veneen hankinnan tekijät uudella hyttiveneellään B21 CAB. Malli sai ensiesittelynsä Ruotsissa tänä keväänä.

Ruotsalaiset hallitsevat selvästi hieman rujojen työvenemaisten alumiiniveneiden markkinoita ja Ockelbo on selvästi tämän perinteen jatkaja. B21 CAB -mallillaan he kuitenkin

kosiskelevat myös niitä, jotka hakevat kestävältä tavarankuljetuskykyiseltä yhteysveneeltään myös mukavuutta ja modernia tyyliä. Ja samalla venettä jolla voidaan kiinnittyä perheineen juhannustanssien ravintolalaituriin ilman että tullaan heti pyytämään laiturirakentamisen tarjousta.

Pirulle pikkusormi

Ockelbo tasapainoilee siis tällä mallillaan nuoralla työveneiden ja hytillisten vapaa-ajan veneiden välimaastossa. Ja näyttää siinä onnistuneen. 

Koe-ajossa joulukuun puolessa välissä pujahdetaan ensin hyttiin lämmittimen miellyttävään huminaan. Sinne on sijoitettu istumapaikat 2+4 hengelle, joista 2 paikkaa on ylös käännettäviä tilapäisistuimia. Ne muodostvat takakulmien istuinten kanssa yhtenäisen takapenkin. Heti tulee mieleen ison lapsiperheen kuljettamisen turvallisesti pitkälle syksyyn. Tai eläkeläispariskunnan joka on kyllästynyt viimaan mutta eivät ole enää lomien varassa. Tai miksei saaristolaismeklarin joka kuljettaa pari asiakastaan uskottavasti mökkinäyttöille.

Äänieristettyyn hyttiin on onnistuttu luomaan moderni ilme harmaa-ruskea-oranssilla sisustuksella ja tummennetuilla ikkunoilla. Katon LED-valot luovat tilaan jopa luksuksen tuntua. Ohjaamon ja navigaattorin konsolit on teipattu hiilikuitujäljitelmällä jotka luovat ylellisen vaikutelman, mutta myös naarmuuntuvat helposti. Karttapöydän ja takaistuimien alla ovatkin sitten sisätilojen säilytystilat. Ja sitten on tuo Webasto. Ihminen on kummallinen otus. Kun on tottunut avoveneisiin ja pääsee viimasta lämpimään hyttiin, niin sitä haluaa mukavuutta heti lisää. Kahvinkeitin, radio ja istuinlämmitin olisi oikeastaan ihan kiva! Ja pieni pöytä ei olisi pahitteeksi. Sen toki saa lisävarusteena peräkannelle. Lämmitin on kuitenkin tämän veneen koko juju ja se kannattaa hankkia vaikka joutuukin pulittamaan siitä 2.400€ lisää, puhelimen etäohjauksella 2.895€.

Ketterä ja vakaa kulkija

Puikkoihin siirryttäessä huomio kiinnittyy heti pariin seikkaan. Isot liimatut ikkunat antavat 360 asteen esteettömän näkyvyyden ympäriinsä ja pitävät suhinan poissa. Muutenkin ohjaamo on merkille pantavan hiljainen eikä rungon resonanssiääniä välity korviin millään kierrosluvuilla. Tämä johtaa siihen, että mukavaksi matkavauhdiksi asettuu helposti 30-35 solmua. Huipuksi saadaan 42 solmua Suzuki DF-150:llä parin hengen kuormalla. Liukukynnys on matala ja meno on rannikon tuntumassa jouhevaa. Pirteää ja ketterää Ockelbota on täällä saarten välissä varsin hauska ajaa.

Ulapalle tultaessa runko nielee levottoman meren hienosti kohtalaisen syvän V-pohjan ansiosta. Nyt ei puhuta off-shore veneestä, mutta jos saaresi ei ole se viimeinen ennen kansainvälisiävesialueita, tällä kyllä melko pitkälle pärjää.

Vakautta osaltaan tuo perän leveät lokin siiven muotoiset sivupalteet. Trimmitasot kuuluvat myös veneen vakiovarusteisiin. Tosi tiukassa kaarreajossa potkuri tosin päästi WW-Marinen koeajoveneessäotteensa aivan liian helposti ja meno hyytyi. Muuten meno tuntuu vakaalta ja turvalliselta. Välillä unohtaa, että on vain reilun kuuden metrin veneen kyydissä.

Kuoppaisella kelillä kaipaisi joustoistuinten (lisävaruste, 1.390€/tuoli) suurempaa joustinvaraa, varsinkin kun pidempi kuljettaja ei mahdu seisomaan suorassa. Ohjaamon kattoluukkuja on suunniteltu lähinnä satamamanöövereitä varten koska ne aukeavat vain 90° eikä niitä voi kesäkuumallakaan pitää auki vauhdissa niiden rikkoutumatta.

Kompromisseja

Elämä on kompromissejä täynnä, mutta Ockelbo B21 CAB -veneessä ne on otettu hallintaan kivasti. Mallin runko perustuu suosittuun Ockelbo B18 pulpettiveneeseen johon on lisätty metri pituutta ja isketty hytti päälle. Konsepti ei ole ongelmaton, sillä tuloksena voisi hyvinkin olla kiikkerä ja tasapainoton vene kun painopiste nousee rungossa joka ei alunperin ole siihen suunniteltu. Hytin ujuttaminen näinkin lyhyelle kannelle on tosin onnistunut Ockelbolta varsin hyvin. Nyt on saatu reilut etu- ja takakannet sekä kohtuullisen kokoisen hytin neljälle hengelle. Raamikkaammat saaristolaisrakentajat saattaisivat tosin pitää hyttiä liian pienenä.

Vaikka uusia toimintoja on istutettu “vanhaan” runkoon paketti toimii hyvin. Ergonomia on erinomaista sekä hytissä että etu- ja takakansilla. Mikään ei rämise, kaikki on tukevaa. Kulku veneeseen on vaivatonta kun liukuesteet ovat oikeissa paikoissa ja on mistä ottaa kiinni. Myös tältä osin vene sopii hyvin jäätäviin olosuhteisiin.

Takakannella on sopivasti tilaa iltapäivädrinkille satamassa, mutta lapset ja mäyräkoirat kannattaa pitää hytissä ajon aikana. Perälauta kun on erittäin matala ja takakannen kanssa lähes samalla tasolla. Peräkannella on riittävät säilytystilat. Etukannen kätevät kolmiomalliset boksit uhraavat tilansa lämmittimelle ja sen polttoainesäiliölle. Keula on siten luonteva paikka lähinnä isompien tavaroiden kuljettamiseen.

Suku on paras

Kannella paljastuu myös ehkä parhaiten veneen sukulaissuhteet. Knaapit, kaiteet ja uimatasot ovat kaikki alumiinihitsattu samoihin laatustandardeihin kuin saman konsernin Anytec -veneet. Eikä ihme, valmistetaanhan ne samassa tehtaassa Latviassa. Vaikka Ockelbolla on omat suunnittelijansa on selvästi vilkuiltu olan yli naapuripöydän Anytechin piirustuksille.

Vaikka Ockelbo on Anytecia astetta maltillisempi brändi, geeniperimää ei voi olla huomaamatta. Anytecin DNA näkyy selvästi erityisesti hytin muotoilussa. Lievästi etunojassa oleva rakenne antaa sopivasti ärhäkkyyttä ja saaristolaisuskottavuutta ilmeeseen. Tyylikkään hytin muotoilulle voi tosin olla muitakin syitä kun pelkkä ulkonäkö.

Jos on haluttu pitää rakenne niin matalana kuin mahdollista hintana on kuljettajan pakottaminen istumaan ajossa. Keskikäytävällä on fiksu korotettu lisä-osa katossa joka antaa tarvittavaa korkeutta hytissä liikkuessa ja on huomaamattomasti integroitu kattoon.

 • OCKELBO B21 CAB -kesän jatkaja
 • OCKELBO B21 CAB -kesän jatkaja
 

Jos raha ratkaisee?

Entäs se kolminaisuuden kolmas kärki, raha? Ockelbo B21 CAB leikkii hiekkalaatikossa korttelin uutena kakarana lähinnä sellaisten hieman isompien kavereiden kanssa kuin Alucraft, Anytec, Arronet tai Alukin.

Vain työvene Arronetin 20 5 Surprise kilpailee samassa koko- ja hintaluokassa. Siihen nähden Ockelbon hinta nousee hieman kalliimmaksi lisävarusteiden takia.

Jos tähän asti on halunnut nimenomaan tyylikästä alumiiniin pakattua hyttivenettä on ollut pakko valita suuremmista hyttiveneistä. Niiden hinta taasen karkaa helposti kuusinumeroisiksi.

Nyt pääsee kuitenkin Ockelbolla samaan tyylijengiin astetta pienemmässä koko- ja hintaluokassa. Tämä on siis hauska ja nätti kapine niille, jotka mielellään astuisivat hytillisten alumiiniveneiden järeään maailmaan, mutta haluavat että veneensä näyttävät joltain muulta kuin proomulta tai työveneeltä.

Teksti, kuvat ja video: Leif Rosas 12/2018 

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

OCKELBO B21 CAB

Pituus:6,46 m
Leveys: 2,23 m
Paino: 994 kg kuivapaino ilman moottoria.
Matkustajia:6 henk.
Moottori:115-200 hv
Rungon V-kulmat:21°/38° (perä/keula)
Huippunopeus:42 kn mitattu (2henk.150hv)
Hinta:Vene 53.700€. Venepaketti 63.900€ Suzuki DF150-moottorilla ilman lisävarusteita / WW-Marine.
Leif - Rosas
Leif Rosas on merellinen ammattikuvaaja ja -kirjoittaja joka mielellään väistää venäläisiä ydinsukellusveneitä. Safariyrittäjä RIB -veneillä ja ilmatyynyaluksella joka ei talvellakaan oikein malta pysytellä kuivalla maalla.

Myytävät Ockelbo -veneet

test
Ockelbo B21 CAB '23
test
Ockelbo B21 CAB '23
test
Ockelbo HT 19'81
4 600 €
test
Ockelbo B25 CAB'23
test
Ockelbo B25 CAB'23
test
Ockelbo B18CC'22
test
Ockelbo B16 CANARIA'79
3 200 €
test
Ockelbo 20 DC'
2 500 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Ockelbo koeajoja

Kaikki koeajot »
Ockelbo B16AL – Järeä ja vakaa realisti

Ockelbo B16AL – Järeä ja vakaa realisti

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla