Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Sargo 31 Explorer – Tyylikkäästi toimiva matkamalli

Sargo 31 Explorer – Tyylikkäästi toimiva matkamalli
 • Sargo
 • Sargo
 • Sargo
 • Sargo
 • Sargo
 • Sargo
 • Sargo
 • Sargo
 • Sargo
 • Sargo
 • Sargo
 • Sargo

Lähes virheettömän tuntuinen huippuvene saa takaoven avulla vieläkin lisää ympärikäveltävän veneen helppokulkuisuutta.

Pohjanmaalaisista ronskeista, mutta silti ylellisistä merikelpoisista keskihyttiveneistä Sargot ovat tavallaan tuoreimman oloisia. Syitä on kaksi.

Ensinnäkin Sargo on aika tuore brändi. Aiemmin Minor-nimellä tunnetut veneet nimettiin Sargoiksi vuonna 2014. Valmistaja Sarins Båtar on ollut alalla yli 50 vuotta, ja Minoreitakin on tehty jo vuodesta 1976.

Toisekseen Sargon nykymalliston tyylissä on tiettyä 2010-lukua verrattuna perinteisemmän oloisiin Nord Stareihin ja varsinkin Targoihin. Erityisesti tällainen koeajettu Explorer-versio tummempine väreineen on nuorekkaamman oloinen, ja sama jatkuu yksityiskohdissakin.

Eräs asia taas lähes kaikista Sargoista puuttuu: flybridge. Sarinit ovat vesillä liikkuessaan selvästikin huomanneet, miten vähän yläohjaamoja tällaisissa veneissä oikeasti käytetään. Ainoastaan isoin 36-malli on saatavilla sellaisella.

Puuttuvan yläohjaamon ansiosta veneen hytin takanurkan tilankäyttö saa monipuolisempia mahdollisuuksia, varsinkin tällaisessa alle kymmenmetrisessä veneessä. On voitu tehdä esimerkiksi tämä nyt koeajettu kauden 2019 uutuus: Sargo 31 varustettuna takaovella.

Tilavaa kuljettavaa joka puolella

Sargo 31 Explorer – Tyylikkäästi toimiva matkamalli

31 on Sargon mallistossa jo enemmänkin matkavene, pienemmät taas enemmänkin yhteysveneitä. Valmistajalla on havaittu ilmiö, että matkaveneillä liikutaan kolmessakin sukupolvessa. Eläkeläiset ostavat, heidän aikuiset lapsensa ajavat ja näillä voi olla sitten vielä omia lapsia mukana.

Tällaiseen ajatukseen takaovella varustetun 31:n tilankäyttö voi riittää juuri ja juuri. Istuintilaa on pöydän ääressä sohvalla tilavasti neljälle, ahtaasti kuudelle. Lisäksi käytävän puolelle pöydän ääreen saa pehmustetun lisäjakkaran. Makuuhyttejä on kaksi, edessä ja takana. Nukkumatilaa on virallisesti vain neljälle, sillä sohvaa ei ole tarkoitettu sängyksi.

Taaempaan makuuhyttiin laskeudutaan sohvaryhmän yksi reuna avaamalla. Reitti on ihan kohtuullisen helposti portaita kuljettavissa, eikä hyttikään ole ihan niin ahdas kuin joissain muissa veneissä. Sänkykin on ihan parisänkykokoa, 200×140. Etuhytissä sängyt ovat keulatyyliin enemmän V-muodossa. Edessä on veneen WC, ja ekstrana sinne saa myös suihkun ja suihkuverhon.

Takaoviratkaisun yhteydessä Sargo 31:een tulee myös isompi pentteri. Se onkin mainiota matkakäyttöä ajatellen. Pesualtaita on kaksi, kaasukeittimessä levyjä jopa kolme. Jääkaapin lisäksi lokeroita on ei-kylmillekin keittiötavaroille. Kätevästi pentterin sijainti on juuri ruokapöytää vastapäätä, mutta myös suoraan takaovesta tullessa. Tosin miinuksena sen alaosiin joutuu kurottelemaan melko ahtaalla käytävällä

Toinen pöytäryhmä on saatavissa takakannelle, ja sen on kyllä hyvin suositeltava lisävaruste. Istumiseen on tilaa kannen laatikoiden päällä 5-6 hengelle. Itse asiassa tätä pöytäryhmän kansitilaa on 31:ssä suurennettu aiemmasta, kun uimatasolle vievä portti on siirretty keskeltä sivummaksi.

Ympärikäveltävä kansi on mainion käytännöllinen, vaikka sellainen tietysti sisätiloja pienentääkin. Kiinnittyminen ja kulkemiset veneeseen ovat huippuhelppoja joka suunnasta.

Korkealtakin laiturilta pääsee keulan lisäksi hyvin kyljistä, joissa on sivukaiteissa aukot fiksusti juuri sivuovien kohdalla. Keskimmäinen knaapi on myös kätevästi siinä kohdassa. Rantautuminen laituriin kyljittäin onnistuu helposti yksin kiinnittämällä ensin veneen vaikka vain keskeltä, minkä jälkeen voi rauhassa hääriä muualla.

Manööverejä helpottavat vakiona olevat keulapotkuri ja ratin pyörittelyä helpottava urakkanuppi. Ja jos ottaa 31:n kahdella moottorilla, veneenhän saa pyörimään vaikka paikallaan. Kaksimoottoriratkaisu tosin nostaa hintaa muutamilla kymppitonneilla, joten se tuskin on joka sargoilijan valinta.

Huippurauhallista ajamista

Koeajovenekin oli yhdellä Volvo Penta D6-370 -moottorilla, mikä tuntui sopivan toimivalta ja leppoisalta ratkaisulta veneeseen. Erityistä vauhdikkuutta tosin ei ole, joten siksi joitakuita voisi kiinnostaa tehokkain 2×300 hevosvoiman moottoriratkaisu.

Tällä 370-heppaisella huippunopeutta saatiin 34 solmua, mikä tuntui Sargon mukavuuden ansiosta melkeinpä hitaalta. Hyvänä matkavauhtina esimerkiksi 27 solmun vauhdilla kierrokset olivat 3000 rpm ja dieseliä kului 1,9 litraa meripeninkulmalla.

Vaikka ulkonäkö on varsinkin Explorer-mallin tummilla korostuksilla tässä perinteikkäässä veneluokassa suorastaan sähäkkä, Sargo on luonteeltaan rauhallinen merikarhu. Liikkuminen on todella jykevää, yllätyksetöntä ja tyylikästä kaikilla nopeuksilla.

Runkoa onkin uusittu samassa yhteydessä kun tämä takaoviversio tehtiin. Nousulistoja on optimoitu rungon hiljaisuuden ja ajettavuuden parantamiseksi. Koeajossa ei saatukaan oikein minkäänlaisia yllätyksiä aikaan, tosin keli oli kuin morsian ja matka kulki lähinnä sisäsaaristossa. Tämä vene lienee niitä, jotka paranevat – siis eivät paljoa huonone – kun keli pahenee. Nyt pystyi nauttimaan menosta jättimäinen kattoluukku auki. Avoimuuden tunne kasvaa, mutta tuulta ei tule kuskille ollenkaan.

Ainoaksi häiritseväksi asiaksi jää moottorin melu ja värinä. Siitä tuntuu olevan mahdotonta päästä tämän tyyppisissä veneissä. Sargossa ääntä on eristetty luokassaan kyllä ihan hyvin, eikä mitään huippuärsyttäviä resonointeja tullut missään vaiheessa.

Kuljettajan ajoasento on todella miellyttäväksi säädettävissä. Ratin säädön mukana myös kaukohallintalaite ja tärkeimmät käyttökytkimet säätyvät oikeaan asentoon. Ohjaamo tuntuu hyvällä tavalla ammattilaistasoiselta. Ratin urakkanuppia tulee käytettyä yllättävän paljon, joten ihme, miksi niin harvoissa veneissä sellainen on.

Näkyvyys ulos ei ole ihan täydellinen, varsinkin takaviistoon jää katveita. Niitä tosin voi poistaa tutkalla, joka on yksi monista tarjolla olevista tekniikkalisävarusteista.

 • Sargo 31 Explorer – Tyylikkäästi toimiva matkamalli
 • Sargo 31 Explorer – Tyylikkäästi toimiva matkamalli
 

Tekniikkahifistelyä niin paljon kuin haluaa

Siinä missä ulkoinen olemus Sargossa on täyttä 2010-luvun loppupuolta, niin on varustelukin. Kuskin eteen hyvin näkyville vakiokarttaplotterin 12-tuumaisen sijaan saa koeajoveneen 16-tuumaisen. Mahtuupa kuskin eteen haluttaessa kaksi 12-tuumaistakin.

Vakiona tulee automaattisesti toimivat trimmitasot ja Volvo Pentan Power Trim Assistant. Ajaessa ei siis tarvitse koskea muuhun kuin rattiin ja välillä kaukohallintalaitteeseen. Tosin ohjaamisenkin voi välillä jättää väliin: tässä kokoluokassa vielä harvinaisehkon autopilotin saa lisävarusteena.

Ammattimaisten merenkävijöiden piireihin pyrkivä voi halutessaan ottaa vielä AIS-vastaanottimen ja myös -lähettimen. Näin Sargo 31:n sijainti näkyy isojen laivojen tapaan vaikkapa Vesselfinder-nettisivulla. Vaimo voi sieltä seurata, missä äijäporukan kalareissu etenee.

Muutakin tekniikkaa voi ladata Sargoon vaikkapa invertteriä ja ilmastointilaitetta myöten niin, ettei varmasti jää mitään puuttumaan. Miellyttävänä puolena kuitenkin jo vakiona on käytännössä kaikki tarpeellinen. Varusteiden toteutus on myös hyvin loppuun asti mietitty.

Sargo on niin hiottu kokonaisuus, että sen voisi kuvitella tulevan vähän isommaltakin valmistajalta. Oikeastaan mikään ei jää veneessä suuresti häiritsemään.

Toisaalta Sargo ei herätä valtavia tunteitakaan: siitä puuttuu luonnetta. Targoissa moni yksityiskohta on vanhanaikaisemmin toimiva, mutta veneissä on huikean luksuksen tuoksu. Monissa Nord Stareissa taas ajoasento ei ole yhtä huippu, mutta veneen tunnelma on mukavan kotoisa.

Sargo taas on kuin laadukas nykyaikainen toimisto. Se on viimeisen päälle suunniteltu, hoitaa hommansa todella toimivasti ja juuri oikein. Sargo 31 voi olla jopa luokkansa paras vene. Silti se ei varmasti ole jokaisen valinta, vaikka ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Raimo Tengvall, kuvat Kari Wilen/Finnboat ja Raimo Tengvall

Sargo 31 Explorer

Pituus:9,96 m
Leveys:3,30 m
Paino:kuivapaino 5100 kg yhdellä moottorilla
Matkustajia:12
Moottori:1 x 330-400 hv tai 2 x 225-300 hv
Huippunopeus:mitattu 34 s (5 hlö, 370 hv)
Hinta:koeajetulla Volvo Penta D6-370 DP -moottorilla alkaen 277 383 € + takaoviratkaisu 13 888 € + muut lisävarusteet
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Sargo -veneet

test
Sargo 31'23
319 395 €
test
Sargo 33'23
373 884 €
test
Sargo 36'23
485 772 €
test
Sargo 28 Uusi malli'22
259 000 €
test
Sargo 25'16
135 000 €
test
Sargo 33 tai 36'10 - '23
350 000 €
test
Sargo 31 Explorer'18
288 900 €
test
Sargo 31'16
245 000 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Sargo koeajoja

Kaikki koeajot »
Sargo 28 koki kohennuksen Exploreriksi

Sargo 28 koki kohennuksen Exploreriksi

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

MAX 68 - Vakaata menoa ja isoa kuljetuskapasiteettia

MAX 68 - Vakaata menoa ja isoa kuljetuskapasiteettia