Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?

Kiusallinen merirokko irtoaa veneen pohjasta helposti pesemällä heinä-elokuun vaihteessa.

Maailmanympäripurjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja peittyi Tyynenmeren eteläosassa kauttaaltaan pitkillä hanhenkauloilla eli barnakkeleilla. Itämeren olosuhteisiin sopiva eliönestomaali ei riittänyt pitämään pohjaa puhtaana valtamerten olosuhteissa.

Moni veneilijä vetäisee veneen pohjaan myrkkymaalikerroksen myös Suomen vesillä joka kevät asiaa sen enempää ajattelematta. Onko myrkkymaali lainkaan tarpeen, sillä myrkyttömiä vaihtoehtoja on tarjolla yhä enemmän?

Merirokko eli näkki pahin haitta veneen pohjassa

Seaboost-harjallla veneen pohjan harjaus

Erilaisten antifouling-maalien tarkoitus on estää levän ja merirokon kiinnittyminen veneen pohjaan. Tiheä kasvusto hidastaa veneen kulkua ja lisää myös polttoaineenkulutusta.

Suomen vesialueiden pahin riesa on merirokko eli näkki, ja sitäkään ei juuri esiinny murtovedessä Merenkurkun pohjoispuolella. Merirokon toukat kiinnittyvät veneen pohjiin yleensä heinä–elokuun vaihteessa, ja parin viikon ajan kiinnittymisen jälkeen ne myös irtoavat helposti. Kun näkin kova kalkkikuori kehittyy on irroittaminen vaikeaa.

Näkin poistossa neuvoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n Rocco-tekstiviestipalvelu. Se perustuu Turun saaristossa tehtävään seurantaan, jonka perusteella veneilijät saavat vinkin merirokon toukkien poistoajankohdasta.

Älä maalaa alumiinivenettä kuparilla, älä käytä myrkkymaalia sisävesillä

Perinteisesti kasvuston kiinnittymisen estämiseen on käytetty tina-, kupari- ja sinkkiyhdisteitä sisältäviä antifouling- eli myrkkymaaleja. Näistä tinayhdisteitä sisältävät maalit kiellettiin jo yli 10 vuotta sitten.

Nimensä mukaisesti kaikki myrkkymaalit ovat haitallisia vesiluonnolle, sillä vaikutus ei rajoitu vain niihin harmillisiin oman veneen pohjaan takertuviin eliöihin. Lisäksi maaleista irtoaa mikromuoveja vesistöön. Toisen ongelman ne aiheuttavat veneiden pesupaikoilla ja talvisäilytysalueilla, joissa myrkkyjä valuu usein pesuvesien mukana maaperään.

Ehdottoman tärkeitä muistisääntöjä on kolme:

Kuparipitoisia maaleja ei pidä käyttää lainkaan alumiiniveneissä, sillä muodostuva sähkökemiallinen pari voi aiheuttaa syöpymiä veneen pohjaan.

- Sisävesillä myrkkymaalien käyttö on kokonaan kielletty.

- Käytä vanhan maalin poistoon märkähiontaa ja kerää maalijäte esimerkiksi pressun päälle.

  • Mobiwash veneenpesutraileri pesemässä veneen pohjaa
  • Seaboost-harja myrkkymaalien poistoon
 

Kokosimme listan myrkkymaalien toimivista vaihtoehdoista

  • - Biosidittömät eli myrkyttömät eliönestomaalit (esim. Hempel Silic One ja Seaboost Overdrive) perustuvat yleensä liukkaaseen pintaan, joka vähentää eliöiden kiinnittymistä veneen pohjaan.
  •  
  • - Pienen veneen aisapaikalle voi kiinnittää kelluvan maton, jonka harjakset puhdistavat pohjaa laituriin ajettaessa ja veneen liikkuessa aaltojen mukana. Harjasmattoja valmistaa esimerkiksi Seaboost.
  • - Veneen pohjan voi harjata 1–3 kertaa kauden aikana joko käsin tai koneellisella harjapesurilla, joita löytyy jo rannikolta. Esimerkiksi trailerin päälle rakennetulla Mobiwash-venepesurilla voi pestä vielä 1500 kilon painoisia ja seitsemän metriä pitkiä veneitä. Pesu kestää 10–15 minuuttia.
  • - Lujitemuovi-, alumiini- ja teräsveneissä voi käyttää myös sähköllä toimivaa ultraäänilaitetta, jonka aiheuttama värähtely estää eliöiden kiinnittymisen runkoon.

- Sisävesillä ei merirokkoa esiinny, mutta veneen pohja limoittuu biofilmikerroksesta. Se lähtee syksyllä helposti pois painepesurilla tai harjaamalla. Kun pohja ei ole vielä kuivunut heti veneen noston jälkeen, niin apuna voi käyttää myös ikkunankuivauslastaa.

Omia Päijänteellä liikkuvia veneitä en käsittele lainkaan eliönestomaaleilla. Pohjaa suojaa pelkkä kaksikomponenttinen epoksimaali ja pesen veneen painepesurilla aina syksyllä heti noston jälkeen.

Mika - Särkijärvi
Mika Särkijärvi Mika Särkijärvi on pitkän linjan viestintäalan ammattilainen, joka on onnistunut uppoutumaan niin työssä kuin vapaallakin veneilyyn, rakentamiseen, energia-alaan ja liikenteeseen liittyviin aiheisiin.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Viisi vinkkiä käytetyn veneen ostoon
MAINOS

Viisi vinkkiä käytetyn veneen ostoon

Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta
MAINOS

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa