Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Luettu 7 486   1

Veneen pakolliset varusteet

Veneen pakolliset varusteet

Veneen tärkeimmät varusteet ovat pelastusliivit, isommalla moottorilla varustetussa veneessä on mukana oltava myös sammutin.

Pakollisten, lain edellyttämien varusteiden lista on varsin lyhyt. Moottoriveneessä tai yli viiden metrin mittaisessa purjeveneessä on oltava:

1. Pelastusliivit

2. Airo tai mela tai ankkuri köysineen

3. Tyhjennysväline (pumppu, äyskäri tai ämpäri)

4. Asianmukaisesti tarkistettu käsisammutin

Sammutin on tarkistettava vuosittain

veneen pakolliset varusteet karttaplotteri

Pakollisten varusteiden lista on vieläkin lyhyempi, jos veneessä ei ole moottoria tai se on vain pieni perämoottori. Sammutin nimittäin vaaditaan, jos veneessä on liekillä toimiva lämmitin tai liesi, sisäkone tai yli 25 kilowatin (33,5 hv) perämoottori.

Sammutin tuo myös yhden lisävelvollisuuden: se on tarkistettava valtuutetussa huoltoliikkeessä vuosittain. Sammuttimen päiväys kannattaa huomioida myös kaupasta sammutinta hankittaessa: edes kassalle asti ei kannata viedä sammutinta, joka on vielä saman veneilykauden aikana tarkistettava uudestaan.

Liivit mukaan myös pieneen veneeseen

Viime vuosina vesiliikenteessä on hukkunut noin 20 ihmistä vuosittain ja liki kaikki hukkumiset olisi voitu välttää käyttämällä pelastusliivejä. Siksi ne kannattaa pitää päällä ja mukana myös lähivesillä pienellä veneellä liikuttaessa.

Pelastusliivien tärkeä osa – joka puuttuu monista vanhoista liiveistä – on haararemmi. Se varmistaa, että veteen pudonnut ei sujahda liivien läpi. Haararemmin voi lisätä liiveihin myös jälkikäteen.

  • veneen pakolliset varusteet paperikartta
  • veneen pakolliset varusteet pelastusliivit aikuisille
 

Matkalle mukaan kartta, kompassi ja puhelin

Vähänkään pidemmälle matkalle lähtiessä varustukseen kannattaa lisätä ainakin veneilykartta ja kompassi sekä vesitiiviisti suojattu matkapuhelin. Kauempana rannikosta tärkeä varuste on VHF-puhelin, joka toimii myös matkapuhelinverkon kuuluvuusalueen ulkopuolella.

Hyvä luettelo erilaisille vesilalueille tarvittavista matkaveneen turvallisuusvarusteista löytyy Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n katsastuslistalta.

Huviveneen katsastaminen on veneilijäjärjestön vapaaehtoista turvallisuustyötä ja monet vakuutusyhtiöt antavat maksuista alennuksen jos vene on katsastettu.

Omaan keväällä päivitettävään varustukseen kuuluu vielä kaksi tarraa, vaikka ne eivät pakollisia olekaan. Pidä Saaristo Siistinä ry:n Roope-tarra on merkki jäsenmaksusta, jolla rakennetaan veneilijöille mm. jätepisteitä, kuivakäymälöitä, astianpesupaikkoja ja käymäläjätteiden imutyhjennysasemia.

Roopen lisäksi veneessäni on aina Meripelastusseuran Trossi-tarra, joka takaa veneelle hinauksen lähimpään satamaan, johon on saatavissa korjauspalveluita sekä apua korjaajan ja veneen väliaikaisen säilytyspaikan hankinnassa. Samalla Trossi-jäsenet tukevat vapaaehtoista meripelastustyötä sekä rannikolla että sisävesillä.

Mika - Särkijärvi
Mika Särkijärvi Mika Särkijärvi on pitkän linjan viestintäalan ammattilainen, joka on onnistunut uppoutumaan niin työssä kuin vapaallakin veneilyyn, rakentamiseen, energia-alaan ja liikenteeseen liittyviin aiheisiin.
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa

Lisää vinkkejä

Kaikki vinkit »
Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

Vinkit veneilijälle – kuinka pukeutua syksyn kylmille keleille

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

Muistilista veneen syyshuoltoon – ehkäise homehtuminen ja jäätyminen

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta
MAINOS

5 asiaa jotka täytyy tietää veneen rahoituksesta

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa

Suomen suurin käytettyjen veneiden myyntitapahtuma Turussa

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?

Tarvitseeko veneen pohja myrkkymaalia?