Close
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Yamaha V1 Sport – Järkihintainen järkijetti

Yamaha V1 Sport – Järkihintainen järkijetti
 • Yamaha
 • Yamaha
 • Yamaha
 • Yamaha
 • Yamaha
 • Yamaha
 • Yamaha
 • Yamaha
 • Yamaha
 • Yamaha
 • Yamaha
 • Yamaha

Markkinoiden edullisin täysikokoinen vesijetti V1 Sport on kiva ja riittävän ripeä ensikertalaiselle tai ensimmäistä uutta jettiä hankkivalle.

Vesijettien maailmassa ei ole tylsiä vaihtoehtoja. Kaikissa vesijeteissä riittää särmää: on räyhäkkäitä, muhkeita ja näppäriä.

Yamahan kauden 2016 uutuus V1 Sport hieman harmaampi tapaus, mutta silti jossain määrin räyhäkkä ja muhkea. Hinta taas on hyvinkin näppärä, kampanjahintana 9 990 euroa.

Viime kaudet vesijettimarkkinoita hallinnut Sea-Doo Spark maksaa kunnollisimpana pitkänä kolmipaikkaisena versionaan 600 euroa vähemmän. Spark on kuitenkin kooltaan – ja merikelpoisuudeltaan – vain kaksi kolmasosaa tästä.

Kolmipaikkainen ja 300-kiloinen Yamaha V1 Sport onkin selvästi järeämmän luokan laite. Autovertauksin Spark ja V1 ovat kuin Toyotat Aygo ja Corolla. Spark/Aygo on leikkisämpi ja selvästi halvemman tuntuinen, V1 Sport/Corolla isompi ja monikäyttöisempi kulkupeli.

Tässä tapauksessa tuon Corollan (V1 Sportin) saa kuitenkin vain aavistuksen Aygoa (Sparkia) kalliimmalla. Molempia koeajettuaan saattaa hyvinkin kallistua pikku lisärahalla tämän järeämmän V1 Sportin kannalle.

Vanhassa vara edullisempi

Yamaha V1 Sport – Järkihintainen järkijetti

Alaa tiiviisti seuraava vesijettifriikki voi pitää V1 Sportia uutuutta vähän kyseenalaisena. Se perustuu kymmenisen vuotta vanhaan runkoon.

Moottori kuitenkin on aivan uusi kolmesylinterinen. 1049-kuutioinen on 25 kiloa kevyempi kuin vanha vastaavan kokoinen. Myös kulutuksen pitäisi olla entistä kevyempi ja tehon kovempi. Tehoa Yamaha ei jostain syystä ilmoita suoraan. Sen sanotaan olevan 13 prosenttia enemmän kuin edeltäjässä. Siinä oli 110 heppaa, joten tässä voisi siis laskea olevan luokkaa 124-125 hv.

Uutta Suomen mittakaavassa on myös tällaisen perusmallin Yamahan myynti ylipäänsä. Se on aiemmin ollut myynnissä maailmalla myös täysin riisuttuna V1:nä. Siihen verrattuna tässä Sportissa on lisänä muun muassa mekaaninen peruutusvaihde.

Yamahan istuttavien jettien aiempi hinnat alkaen -malli VX Deluxe pysyy myös myynnissä ja saa tämän saman uuden moottorin. Siinä on lisäksi NanoXcel-teknologiaa oleva kevyempi runko, sähköinen peruutus- ja hidastussysteemi sekä enemmän säilytystilaa. Hintaa VX Deluxella on alkaen 11 990 euroa.

Tämä kymppitonnin perusmalli V1 Sport voi siis tuntua varsin pieneltä säästöltä, mutta säästöltä kuitenkin. Parilla taskuun jääneellä tonnilla hankkii aika paljon bensaa tai harrastaa jotain muuta silloin kun kesän säät eivät suosi.

V1 Sportin isoin miinus nykynäkökulmasta lienee sähköisen peruutus- ja hidastussysteemin puuttuminen. Sillä siis ei voi ”jarruttaa”, kuten useimmilla muilla uusilla jeteillä. Vauhti hidastuu kuten veneissä, eli kaasua nostaessa jetti laskeutuu liukuvauhdista syvemmälle veteen ja vesi hidastaa vauhdin pois. Tähän menee kovassa vauhdissa joitain kymmeniä metrejä. Ennakointia siis vaaditaan, mutta sitä tarvitaan jetillä ajamisessa muutenkin.

Peruutusvaihde V1 Sportista kyllä löytyy, mutta se on mekaanista mallia. Ohjaustangon alapuolella on oikealla kädellä nostettava kahva. Se liikuttaa jettikoneen perään kauhan vesisuihkun eteen. Vesi ohjataan sivuille, jotta matalassa vedessä pohja ei pöllyäisi niin pahasti.

Mekaaninen pakki toimii itse asiassa käytännössä varsin hyvin. Siitä on löydettävissä pienellä etsimisellä myös puolivälikohta, jossa jetti pysyy suunnilleen paikallaan. Sähköisissä järjestelmissä se tosin on kätevästi automaattisesti tässä kohdassa ”vapaalla” jo käynnistyksessä. Tässä käynnistyksessä pitää huomioida, että jetti voi lähteä liikkeelle joko eteen tai taakse, riippuen pakin asennosta.

Hitaan vauhdin manööverit tehdään muutenkin tavallaan hassusti. Tyhjäkäynnin nopeus 3-4 km/h on liian kova, joten kone kannattaa höräyttää vaikka vain sekunniksi käyntiin ja saada siitä suunta. Sitten hetkeksi taas pois päältä, ennen kuin käynnistää taas seuraavaan pikku potkuun.

Tämän oppii kyllä, mutta moni ehkä sittenkin maksaa sen pari tonnia lisää kunnollisella sähköisellä peruutuksella ja ”vapaa”-asennolla varustetusta mallista.

Ajossa hauskaa ja varmaa

Liikkeelle päästessä vesijetti voi tuntua ensikertalaisen makuun hieman kiikkerältä laitteelta. Isokokoinen V1 Sport on sitä lähinnä jos siirtelee painoaan tarkoituksella tai tekee harkitsemattomia pyöräyttelyjä yllättävissä aalloissa. Muuten meno on miellyttävän vakaata.

Pienessä aallokossa ei ole mitään ihmeellistä, ja muutama kymmenen senttiä menee vielä asiallisesti. Yli puolimetriseen ei koeajossa päästy, mutta aikamoista meininkiä sekin jo tarjosi. Olo on hauska ja varma, kun menee vasta- tai myötäaallokkoon. Viistosti tulevat vasta-aallot ovat vesijetille vähemmän hauskoja, ellei tykkää pienestä vaaran tunteesta ja roiskevedestä kastumisesta.

Ajo-ominaisuuksissa on tasaista varmaotteisuutta. Leikkisyyttä saa ajamalla temppuillen, mutta kovin suuresti V1 ei siihen kannusta. Kyllä hymyn saa V1:lläkin nousemaan, kun vähän mutkittelee. Silti ihan pelkästä temppuilusta kiinnostunut voi tykätä esimerkiksi kevyestä Sparkista enemmän, sporttijeteistä puhumattakaan.

Vauhtivarat riittävät V1 Sportissa hurjan hyvin ottaen huomion, että se on perusmalli. Nollasta viiteenkymppiin kiihdytään 2,5 sekunnissa. Se on vesillä hienon tuntuinen tahti. Kannattaa ottaa jaloilla tukeva ote rungosta ja pitää kunnolla kiinni ohjaustangosta. Toisin kuin veneiden potkurit, jettimoottorihan sysää laitteen kovaan vauhtiin aivan heti lähdöstä.

Huippunopeutena nopeusmittari näytti huiman haipakan tuntuisen 94 km/h, eli noin 50 solmua. Mukana on pientä mittarivirhettä, eli oikeasti ollaan jossain 85 km/h tienoilla. (Nettiveneen koeajossa ei ollut GPS-mittausta, mutta Boattest.com on mitannut 85 km/h.)

Kymmensenttisessä aallokossa tätä vauhtia tykitteli hyvinkin tasaisesti. Pohja oli lähes ilmassa eikä runkoon paljoa aaltoja jytissyt.

Kiihtyvyyttä riitti voimakkaan tuntuisesti vielä 60-70 km/h vauhdeissa. Meno oli myös vakaata eikä ilma tuivertanut yhtä hurjasti kuin täydessä vauhdissa. Näitä vauhteja voi ihan pitää matkanopeutena.  Aiemmin mainitulla Sea-Doo Sparkilla nämä nopeudet ovat jo vaarallisemman tuntuisia. Tällä täysikokoisella Yamahalla ajaminen taas on mukavaa ja varmaa kyytiä.

Kulutuskin pysyy kurissa, jos malttaa ajaa matka-ajoa 50 km/h vauhtia eli 27 solmua. Boattest.comin kulutusmittauksessa silloin meni vain 11,4 litraa tunnissa. Pari kymppiä lisävauhtia suunnilleen tuplaa kulutuksen: 71 km/h / 38 solmua tekee jo 21,8 l/h. Huippunopeudella menovettä menee jo 30 litraa tunnissa. Silloinkin tankilla pääsee vielä melkein kaksi tuntia.

 • Yamaha V1 Sport – Järkihintainen järkijetti
 • Yamaha V1 Sport – Järkihintainen järkijetti
 

Kohtuutilat kolmelle

Vesijetit ovat usein kolmipaikkaisia, ja näin on myös V1 Sport. Kuskilla on hyvät tilat ja ajoasento, jossa voi ohjailla myös seisaaltaan. Keskimmäinen paikka on ehkä huonoin, ellei ole läheisissä väleissä kuskin kanssa. Tässä pystyy parhaiten pitämään kiinni kuskista. Taaimmaisella paikalla on sivuilla ja takana kiinnipitokahvat.

Isoimmat puutteet ovat retkikäyttöön pienet tavaratilat, vain 57 litraa. Tuo pienehkö etulokerokin voi kastua, mikä vähentää sen käyttömahdollisuuksia. Kuskin edessä on vielä pienempi tila, joka pysyy todennäköisemmin kuivana. Sinne mahtuvat lähinnä arvotavarat, tosin sekään ei ole lukittava. Isommissa Yamaha-malleissa on parhaimmillaan jopa tuplakokoiset tavaratilat.

Perälaudalla on V1 Sportissa hyvin tilaa, josta voi mennä uimaan tai vesiurheilemaan. Perässä on vesilelujen vetokoukku ja uimaporras. V1 on sen verran tukeva, että perälaudalla pystyy operoimaan ilman jetin kippaamista.

Varomattomasti sivulle kallistaessaan kuitenkin jetti kuin jetti voi kaatua. Kyydistä taas voi lentää vauhdissa. Kelluntakamppeet pitää olla päällä koko ajan. Niin paljoa V1 Sportissa ei kuitenkaan normaalitilanteessa kastu, etteikö voisi käyttää paukkuliivejä. Yhä useampi jetteilijä käyttääkin niitä kelluntaliivien sijaan. Koeajossa rajussa ajossa vettä lensi päälle jonkin verran, mutta liivithän vaativat ihan oikeaa veteen joutumista, joten eivät ne vielä tästä paukahtaneet auki.

Kokonaisuutena V1 Sport on vesijetiksi hyvin asiallinen ja tasapainoinen. Se sopii aloittelijalle hyvin, tai myös vanhempaa jettiä uuteen vaihtavalle. Jos vanha on vielä kaksitahtinen, niin tämä Yamaha uudella nelarikoneella on todella sivistyneen tuntuinen ja hiljainen.

Sivistyneeltä se tuntuu myös verrattuna hintakilpailijaansa, kolmipaikkaiseen Sea-Doo Sparkiin. Siihen verrattuna V1 Sport on huikean paljon merikelpoisempi, tukevampi ja tilavampi. Eikä se tunnu yhtään hitaammaltakaan. Sparkin eduksi jää lähinnä ketterämpi temppuiltavuus ja perus-Sparkin selvästi halvempi hinta.

V1 Sportin kovemmat haastajat ovatkin itse asiassa tonni tai pari lisää rahaa, joilla saisi kilpailijoiden halvimpia täysikokoisia malleja tai Yamahan VX Deluxen.

Parasta on tietysti jos eri vaihtoehtoja harkitessaan pääsee koeajamaan. Kaikki hauskuus kannattaa ottaa irti, ja hauskuushan alkaa jetissä heti vesille päästessä. Luonto on ympärillä välittömästi ja kuski on yhtä laitteen kanssa aivan toisella lailla kuin veneessä.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Yamaha V1 Sport:

Pituus:3,27 m
Leveys:1,17 m
Kuivapaino:301 kg
Matkustajia:3
Moottori:3-syl 1049 cm3, n. 125 hv (ei virallisesti ilmoitettu)
Huippunopeus:Noin 45-50 solmua
Hinta:9990€
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Yamaha -veneet

test
Yamaha VX Deluxe'20
11 500 €
test
Yamaha YAMAHA FX SVHO CRUISER'20
18 450 €
test
Yamaha VX Cruiser HO'19
13 100 €
test
Yamaha VX Cruiser HO'19
13 900 €
test
Yamaha F100FETX'21
10 900 €
test
Yamaha F6CMHL'21
1 300 €
test
Yamaha F250DETX'22
27 500 €
test
Yamaha CMHL-C'21
1 150 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Yamaha koeajoja

Kaikki koeajot »
Yamaha EX Deluxe – Kevyesti kevyempi vesijetti

Yamaha EX Deluxe – Kevyesti kevyempi vesijetti

Miksi erikoisöljyt venemoottoreille?

Miksi erikoisöljyt venemoottoreille?

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle