Close
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Zodiac PRO 5.5 – Tunnollinen touhuaja

Zodiac PRO 5.5 – Tunnollinen touhuaja
 • Zodiac
 • Zodiac
 • Zodiac
 • Zodiac
 • Zodiac
 • Zodiac
 • Zodiac
 • Zodiac
 • Zodiac
 • Zodiac
 • Zodiac
 • Zodiac

RIB-veneiden kantaisän keskikokoinen ammattikäytön tai tosiharrastajan malli hoitaa hommat asiallisesti, jolloin liikkuminen voi olla myös hauskaa.

Kumiveneistä ja RIB-veneistä puhuttaessa Zodiac on todellista vakiokalustoa. Sen kerrotaankin olevan maailman suurin kumiveneiden valmistaja ja se mielellään ottaa myös kunnian niiden keksimisestä.

Ranskalaisfirma on ollut välillä talousvaikeuksissa ja omistuspohja on vaihtunut viimeksi muutama vuosi sitten. Silti itse veneet tuntuvat ottaneen tuollaiset taloustyrskyt vastaan hienosti, eivätkä ole vaikuttaneet haasteellisessa tilanteessa tehdyiltä.

Nykyään Zodiac Nautic -firma tekee vapaa-ajan ja kevyemmän ammattikäytön veneet. Zodiac Milpro -firma taas tekee nimensä mukaisesti sotilaskäytön ja erittäin raskaan ammattikäytön veneitä.

Zodiac Nauticin mallisto on huippulaaja, kaksimetrisistä pikkukumiveneistä lähes 9-metrisiin RIB-veneisiin. (RIB:hän tulee sanoista Rigid Inflatable Boat, eli kyseessä on siis kovapohjainen ja sivuista ilmatäytteinen vene.) Nyt malliston keskisuuren pään järeämmät kaverit ovat uudistuneet. PRO-sarjassa on uudet mallit 5.5, 6.5 ja 7.

Näissä PRO-sarjan veneissä on hyvin laajat varustelumahdollisuudet esimerkiksi kalastus-, sukellus- tai pelastuskäyttöön. Ajamamme 5.5 ei ollut sen kummemmin mihinkään näistä, vaan lähinnä perusvene vaihtelevaan huvi- ja työkäyttöön. Tälle pohjalle voi kuitenkin miettiä sopivaa ratkaisua myös omaan erikoiskäyttöönsä.

Käyttöä pelkäämätöntä käytännöllisyyttä

Zodiac PRO 5.5 – Tunnollinen touhuaja

Ensikosketus tuntuu vakuuttavalta. PRO-Zodiac on kunnolla käyttöön tehdyn oloinen. Veneen osat ja varusteet tuntuvat jämäkiltä, varsinkin veneen 5,5-metrin kokoluokka huomioiden. Tässä saakin vähän isompien työ-ribien tyyliä kompaktimpaan kokoluokkaan.

Ponttonien päällä on muutamia tyylikkäästi muotoiltuja tummia karhennuksia, joihin on hyvä astua. Takaa lisävarusteisilta pitkiltä uimatasoiltakin pääsee kyytiin, jopa laiturilta peräkiinnityksestä helposti. Uimatasot kun jatkuvat selvästi moottoria taaemmas. Lisävarusteiseen targakaareen on takaa liikkuessa hyvä tarttua, ja siitähän on iloa erinäisiin varusteluihinkin. Sitä paitsi näyttäähän vene monen silmään myös selvästi paremmalta targakaarella.

Kyljissä on sekä sisä- että ulkopuolella melko vahvan tuntuisia turvaköysiä. Niistä on hyvä ottaa kiinni venettä käsin liikutellessa, sivuponttonien päällä matkustaessa tai veneen vieressä uidessa tai purjehdusjollaa hinattaessa.

Köysissä on myös klipsit, joihin kiinnittää lepuuttajat. Joku voisi ajatella, ettei RIB-vene sellaisia tarvitse. Terävät kohdat laiturissa tai muutenkin pidempään laiturissa ollessaan kyljen hinkkaaminen laituriin ei silti ole hyvästä. RIB-veneisiin on myös kyljen muotoon kaartuvia lepuuttajia, jotka sopivat niihin paremmin kuin kovakylkisten veneiden pehmeät ja pyöreät lepuuttajat.

Kiinnittymiseen knaapit ovat todella tukevat. Takana tosin targakaari meinaa tulla köysien tielle. Edessä kuvaan kuuluu pyöreän pollarin lisäksi myös hyvä köydenohjain. Kaiteita on ainakin testatun PRO H-L -pulpetin ympärillä loisteliaasti. Ne jatkuvat tuulilasin yläreunaan asti, eivätkä ylhäältäkään tarttuessa tunnu antavan milliäkään periksi. Tuulilasipleksin ympärillä on myös sen verran tilaa, että kaiteista pystyy ottamaan kiinni paksuilla hanskoillakin.

Koko pulpetti aukeaa kivasti kaasujousella, ja alta löytyy puolen metrin korkuinen säilytystila. Perässä on myös säilytystila, joka jatkuu pitkänä kuskin penkin alle asti. Tämän pitäisi olla kuiva tila, mutta käytännössä pääsi hieman vettä koeajossakin. Veneen peräosan lattia kun ei pysy aivan tyhjänä vedestä. Aivan perässä on vielä märkä lokerotila, josta on tyhjennysaukko veden poistoon.

Keulassa taas on oikein syvä säilytystila, johon johtava aukko kuitenkin on harmillisen pieni. Syynä on polttoaineen täyttöaukko. Veneen etuosassa oleva tankki tosin tekee hyvää painonjakaumalle. Joissain RIB-veneissä keula meinaa vasta- tai sivutuulessa tuntua pelottavan kevyeltä. Tässä sitä ilmiötä ei suuremmin tuntunut.

 • Zodiac PRO 5.5 – Tunnollinen touhuaja
 • Zodiac PRO 5.5 – Tunnollinen touhuaja
 

Hyvyys kääntyy hauskuudeksi

Koeajovene oli varustettu kahdella satula- eli jockey-istuimella. Jalat saa penkin molemmin puolin, joten asento on varsin tukeva. Vesijeteissä ja joissain RIB-veneissä tosin penkki jatkuu satulamaisena eteen asti niin, että myös polvilla saa otettua tukea. Tässä sellaista tukea ei ole, mutta toisaalta kulku penkeille ja niiltä pois on helppoa.

Näiden penkkien allakin on säilytystila, kapea mutta korkea. Huonona puolena, ilmeisesti veneen pienuuden takia, penkit ovat liian lähellä toisiaan. Matkustus niillä vierekkäin tapahtuu läheisissä tunnelmissa ja polvet osuvat vieruskaverin polviin.

Myös seisten nojattava ”bolster-istuin” on saatavilla jockey-penkkien sijaan. Ja mikäli tarvitsee lisää istumakapasiteettia, myös peräpenkki on saatavilla. Isommat PRO 6.5 ja PRO 7 saa myös esimerkiksi useilla peräkkäisillä jockey-penkeillä pelastus- tai elämyskäyttöön. Moottorisuositukset tosin eivät suosi kaikkein vauhdikkaimpia elämyksiä: 7-metrisessäkin ”vain” korkeintaan 250 hv ja 6,5-metrisessä 150 hv. Tämä 5,5-metrinen on maksimissaan 115-heppaisella.

Koeajettu 100 hevosvoiman Yamaha liikautti venettä yhden hengen kuormalla 37 solmua, kahdella hengellä 33 solmua. Hyvä matkavauhti 4000 kierroksella oli 26 solmua.

Vauhdissa huomaa, että pää saa tuulensuojaa korkeasta tuulilasista, mutta kapeahko pulpetti ei sivusuunnassa paljoa suojaa. Yksin ajaen voi yrittää suojautua hieman paremmin kääntymällä sen taakse, mutta kaksin kulkien ulommaiset kädet ja jalat ovat tuulen armoilla. Suojaa kaipaavan kannattaa valita tarjolla oleva tätä hieman leveämpi H-XL -pulpetti.

Kaukohallintalaite ja hydrauliohjaus tuntuivat laadukkailta. Venettä olikin juhlavan helppoa ja luontevaa ajaa sekä satamamanöövereissä että kovassa vauhdissa ja kelissä.

Luotettavan tuntuinen meno tuntui sallivan niin kovaa ajoa kuin vain kantti kesti. Aallot otettiin hienosti vastaan, eikä keula lähtenyt yllättäviin liikkeisiin. Puolta metriä lähestyvässä aallokossa pienehkö vene lensi jo niin villisti, että piti laskea vauhtia pois plaanista. Rajoittavaksi tekijäksi tulevat siis ensimmäisenä veneen kokoon liittyvät asiat kuin muut ominaisuudet.

Käännöksissä RIB ei paljoa kallistu, ja vakaus on muutenkin kunnossa. Oikein kovassa vauhdissa tyynellä kelillä trimmiä todella ylös nostamalla sai hieman huojuntaa aikaan ennen kuin potkuri menetti pitonsa. Huojuntakaan tosin ei ole tällaisessa niin vakavaa, kun ponttonit ottavat vastaan.

Matkustusmukavuuden kannalta huonona puolena sivutuulessa vettä voi roiskua päälle hitaissa vauhdeissa. Marssivauhdissa taas roiskimista esiintyy hyvin vähän verrattuna joihinkin muihin RIB-veneisiin.

Kokonaisuutena Zodiac on työkäyttöön varma valinta, ja huvikäyttöönkin passeli, jos tykkää ajaa kovassa kelissä merellä. Hinta on kokoon nähden ehkä aavistuksen kallis. Pitää muistaa mallisarjan nimi, PRO. Vastineena rahalle saa viimeistellyn toimivan tuntuisen kokonaisuuden, josta ei paljoa moitittavaa löydy.

Kunnon ammattiveneen tyyliin tämä voi sitä paitsi olla vasta aihio omalle veneelle. Lopullinen varustelu kannattaa tehdä tarkasti oman käytön mukaan, jotta vesillä liikkuminen tapahtuu oikein viimeisen päälle hyvin.

 

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

Zodiac PRO 5.5

Pituus:5,40 m
Leveys:2,54 m
Paino:430 kg + moottori
Matkustajia:12
Moottori:70-115 hv
Huippunopeus:mitattu 37 s (1 hlö, 100 hv)
Hinta:vene(aihio) alkaen 14 550 euroa, koeajovenepaketti varustein ja Yamaha F100 FETL -moottorilla 42 000 euroa
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Zodiac -veneet

test
Zodiac Open 3.1/3.4 /4.2 /4.8'23
19 200 €
test
Zodiac Cadet 300 - 390 Rib Alu DL'23
5 322 €
test
Zodiac Cadet RIB ALU 240 - 360 Light'23
3 803 €
test
Zodiac Cadet 200 - 350 Aero'23
1 313 €
test
Zodiac Cadet 270 - 350 Alu'23
1 712 €
test
Zodiac Cadet 200 - 270 Rollup'23
1 116 €
test
Zodiac eJET 450'22
207 300 €
test
Zodiac 550 PRO OPEN'07
12 490 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Zodiac koeajoja

Kaikki koeajot »
Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla