Close
Feature is not available, because you have not allowed use of cookies for this purpose. Change your selections in consent manager.

Jeanneau Cap Camarat 5.5 BR – Kesäpäivän passeli huvialusta

Jeanneau Cap Camarat 5.5 BR – Kesäpäivän passeli huvialusta
 • Jeanneau
 • Jeanneau
 • Jeanneau
 • Jeanneau
 • Jeanneau
 • Jeanneau
 • Jeanneau
 • Jeanneau
 • Jeanneau
 • Jeanneau
 • Jeanneau
 • Jeanneau

Suositun ranskalaisen uutuusmalli on sopiva ratkaisu tyypilliseen huviveneilyyn. Pikkupuutteet voivat häiritä, vaikka kokonaisuus on hyvä.

Haussa veneilyyn pätevä paketti, jolla nauttia mukavista kesäpäivistä isommillakin järvillä tai merellä? Tarjontaa riittää reilun viiden metrin kokoluokassa runsaasti. On kalliimpia ja karumpia alumiiniveneitä sekä edullisempia ja häikäisevän valkoisia lasikuituveneitä.

Valtaosa suomalaisista ostaa suomalaisvalmisteisen veneen. Tämä jo ihan sen takia, kun niiden jälleenmyyjiä on lähes joka niemessä, notkossa ja saarelmassa.

Muuallakin maailmassa tehtäisiin kuitenkin oikein päteviä veneitä. Maalaisjärjellä voisi ajatella, että Suomea edullisempien työvoimakustannusten vuoksi muualta voisi tulla parempaa hinta-laatu-suhdetta. Lisäksi monessa muussa päin maailmaa joudutaan painimaan isompien aaltojen kanssa kuin meikäläisissä suojaisissa saaristoissa ja järvissä. Jonkinlaista merikelpoisuuttakin voisi siis saada.

Hyvin varteenotettava vaihtoehto on Euroopan suurimman venevalmistajan, myös useana vuonna Suomen myydyimmän tuontivenemerkin, Jeanneaun mallisto. Se onkin yksi venemaailman monipuolisimmista.

Nykymallistosta löytyy monenlaisia matkapurjeveneitä, 32 jalasta 64 jalkaan. Isoja matkamoottoriveneitä Jeanneaulla on jopa kolme erilaista mallistoa: Leader, NC ja Velasco. Hieman edullisempaa perämoottoreilla varustettua osastoa edustavat Merry Fisher pilothouse-veneet sekä Cap Camarat -nimiset avoveneet ja daycruiserit.

Nyt vuonna 2017 tähän maanläheisemmän hintaluokan alimpaan päähän on tullut suomalaisittain kiinnostava uutuus Cap Camarat 5.5 BR. Se on nykyään suositun tyyppinen bowrider: sporttisen viistolla tuulilasilla varustettu tuplapulpettivene, jonka keulassa on avointa hengailutilaa. Olisiko tässä juuri se, mitä kavereiden tai perheen kanssa huviveneilyyn kaipaa?

Perinteistä sisäänkäyntiä ja kohtuuhyvää kiinnittäytymistä

Jeanneau Cap Camarat 5.5 BR – Kesäpäivän passeli huvialusta

Ensifiilis Cap Camarat 5.5 BR:stä on, että se näyttää vähän töpöltä. Korkealaitainen ja melko lyhyt vene on kuitenkin varsin leveä. Näin sisätilaa riittää oikein ruhtinaallisesti tähän pituusluokkaan. Korkeat laidat taas tuovat turvaa, ettei ainakaan vettä hörpätä helposti.

Toisaalta laitojen yli veneeseen ei ole mitenkään huippuhelppoa astua. Sisäänkäyntiin ei ole myöskään monien muiden nykyveneiden tyyppisiä erityisiä askelmia. Takanurkista tullessa astutaan aluksi köysiboksin päälle tai vaihtoehtoisesti hasardimmin kapean laidan päälle. Seuraava askel on takapenkille. Toivottavasti kengänpohjat ovat kohtuullisen puhtaat.

Etuosasta veneeseen käydään joko kaiteiden kapeasta välistä aivan keulasta, tai tuulilasin nurkista. Sama virsi tässäkin: sisäänkäyntiin ole ei sen kummempia askelmia ja mikäli istuinpehmusteet ovat paikalla, niin kylmästi niiden päälle vaan.

Ei tässä mitään, näinhän veneisiin on astuttu jo vuosikymmeniä. Nyt monet muut uutuusveneet kuitenkin tarjoavat helpompaa liikkumista niin lapsille kuin senioriveneilijöillekin.

Kiinnittymiseen Cap Camarat tarjoaa paljon paremmat eväät. Asialliset knaapit etu- ja takakulmissa sopivat paksuhkoillekin köysille. Takaköydet saa ajon ajaksi hyvin takapenkin nurkkiin, josta ne on nopea napata käyttöön, köydenpäiden ollessa koko ajan kiinni knaapeissa. Edessäkin on kohtalainen paikka penkin alla pitää köysiä ilman, että niitä tarvitsee laittaa ajon ajaksi köysilaatikkoon.

Lepuuttajille on helpot pikakiinnikkeet kyljen keskiosissa tuulilasin kohdalla. Hieno idea, mutta sijainti aivan veneen keskikohdassa ei ole paras mahdollinen. Jos tämä klipsi olisi edempänä, silloin siihen saisi etummaisimman lepuuttajan ja selvittäisiin kahdella lepuuttajalla per puoli. Nyt tarvitaan oikeastaan vielä kolmas veneen etuosaan, jolloin se solmitaan etukaiteeseen. Takalepuuttajan saa solmittua takapenkin viereiseen pikku kaiteeseen, jonka kohdalla veneen sisäpuolella on muotoiltu lepuuttajien säilytyspaikka.

Hankalaa näpräämistä ja tavaransäilytystä

Köysien ja lepuuttajien kohtuullinen helppous on hyvä, sillä veneen sisällä riittääkin sitten askarreltavaa. Moni asia vaatii vekslaamista ja näpräämistä niin, että arjessa se alkaisi tuskastuttaa. Tämä on kuitenkin selkeästi vapaa-ajan huvivene, joten toivottavasti teillä on sen mukaisesti aikaa ja leppoisa olo…

Jos vene on ollut laiturissa kuomu päällä tai on ajettu kuomun kanssa, sen kanssa pääsee isoihin askarteluhommiin. Kuomu ei ole yksi yhtenäinen paketti, vaan koostuu pään päälle tulevasta bimini-katosta ja siihen liitettävistä sivupaloista. Sivupalat ovat oma jumppansa, johon kannattaa varata varmuuden vuoksi vartti.

Bimini-katto pään päällä on monessa päin maailmaa suosittu ratkaisu päivän polttavimmalta auringolta suojautumiseen. Ei se välttämättä ole huono idea herkkäihoiselle suomalaisellekaan. Myös kevyt sadekuuro satamassa tai hitaassa vauhdissa on kivempi ottaa vastaan edes tällaisen ison ”sateenvarjon kanssa”. Katto on sen verran korkea, että sen alla riittää seisomakorkeutta vielä vähän yli 180-senttisellekin.

Katto taitetaan pois tavallaan kätevästi, mutta työläästi, jos sen tekee kunnolla loppuun asti. Ensi vaiheessa etukiinnikkeet otetaan irti tuulilasin takaa ja kaadetaan katto penkkien taakse. Tässä helpossa alkuvaiheessa sitä tulee helposti pidettyä, joten näin oli kuvissammekin.

Kunnolla piiloon katon saamiseksi on vuorossa lisäjumppaa. Takapenkki irrotetaan molemminpuolisista kiinnikkeistään sekä alhaalta että pehmusteistaan ja penkkiä rykäistään vähän matkaa eteenpäin. Näin aukeaa kuomun säilytystila penkkien alta. Muuta säilytystilaa siellä ei valitettavasti olekaan.

Sitten lyhennetään kuomun molempien puolten varsia, jotta se menee tähän hieman lähempänä takana olevaan tilaan. Taitellaan kuomu sinne, tönäistään penkki takaisin taakse ja kiinnitetään sen alaosa sekä selkänojapehmusteet takaisin paikalleen.

Kuulostiko vaikealta? Mennäänpä sitten keulaan… Sinne kivan tyynysarjan laittaminen kannattaa, jotta veneeseen saa kivaa hengailukapasiteettia. Niitä ei kuitenkaan kannatta lilluttaa sateissa päiväkausia, joten veneeseen tullessa ne on kiinnitettävä.

Pehmusteet laitetaan erinäisillä neppareilla ja remmeillä, jotka on syytä laittaa kireälle. Muuten pehmusteet lepattavat ajossa. Remmien huono puoli on, että niillä blokataan keulan köysiboksin käyttö. Jos siis haluaa käyttää kivoja keulatyynyjä, ei kannata säilyttää keulan luukussa mitään. Muuten joutuu irrottelemaan ja kiinnittelemään tyynyremmejä aina kun asioi tässä luukussa.

Toinen kehnompi säilytystilamahdollisuus on veneen takalattian alla, jonne johtaa iso huoltoluukku. Siellä on kiinteä 100 litran bensatankki ja akku. Niiden viereen mahtuu kyllä jotain tavaraakin, jos vain uskaltaa tällaiseen paikkaan jotain harmitonta laittaa.

Oikeastaan ainoat kunnolliset säilytystilat ovat pulpettien alla. Ja voi että ne ovatkin valtavat! Tilaa on yhteensä hyvinkin 1000 litraa. Tiloihin mahtuu pienehkö aikuinenkin ihminen juuri ja juuri, joten periaatteessa sinne voisi laittaa jopa kemiallisen WC:n.

Käytännössä asiat eivät ole niin hyvin. Tilojen lattia on veneen pohjanmuodon mukaisesti kaareva, mikä tekee vessa-ajatuksen lähes mahdottomaksi. Luukut pulpettien kyljissä ovat turhan pieniä. Ihmisen käynti tilaan vaatii notkeutta, eikä kaikkein isoimpia tavaroita saa sisään. Luukuissa ei ole saranoita, eli avattaessa ne vain jäävät käteen.

Tilat ovat myös niin isoja, että pienet ja keskikokoiset tavarat hukkuvat sinne helposti. Tuon kokoluokan kamppeille on kuitenkin niin huonosti muuta säilytystilaa veneessä, että siellä niitä joutuu pitämään. Tämänkin takia vene sopii parhaiten vetreässä iässä oleville, pystyvät kurottelemaan kamppeita tilan pohjalta.

Vihdoin vesillä, vihdoin kivaa

Fiilikset Cap Camarat 5.5 BR:stä muuttuvat, kun pääsee näpräys- ja säätövaiheesta vihdoin vesille. Ensinnäkin tilaa riittää mukavasti niin takana, pulpettien ääressä kuin edessäkin. Mukavuuden kruunaavat sopivan pehmeät pehmusteet.

Takapenkillä huomaa parhaiten veneen huomattavan sisäleveyden. Istumaan mahtuu hoikempia ihmisiä jopa neljä rinnakkain, kaiken kokoisia mukavasti kolme. Jaloille on hyvin tilaa ennen etupenkkejä. Reunapaikoilla matkustaessa saa hyvin otteen reunan kaiteesta.

Tuuli käy jotenkuten ja moottorin ääni luonnollisesti on hyvin läsnä takapaikalla istuessa. Suojaisuutta on kuitenkin ihan hyvin, eikä vettäkään roisku missään tavallisessa tilanteessa. Vasta yli metriseen laivan peräaaltoon viistottain ajamalla saatiin takapenkkiläinen vähäsen kastumaan…

Jos kuski ei tee mitään älytöntä ja pukeutuminen on kunnossa tai vauhti hidas, niin myös 5.5 BR:n edessä on mukava matkustaa. Tässä varusteversiossa olevat U-sohvapatjat kruunataan vielä pulpettien etuosissa olevilla pikku selkänojapehmusteilla.

Oltavat keulassa ovat melkein niin hyvät kuin tämän kokoisessa veneessä vain voi olla. Ainoa todellinen miinus tulee mukitelineiden sijainnista kaukana takana tuulilasin nurkassa. Kasvot eteenpäin ollessa sieltä on vaikea kurotella mitään, ja ajaessa mukit tai pullot tipahtavat tästä nopeasti veteen.

Keulaan johtavan kaksiosaisen oven avaamisessa tulee taas hetki näpräämistä. Alaosan saaminen pysymään auki vaatii, että salpa käännetään tiettyyn asentoon. Vain näin se menee riittävän pitkälle, aukiolon lukitukseen asti.

Joillain kuskeilla ongelmia, veneellä ei

Kuskin ja tämän vieressä istuvan paikoilla on pääasiassa oikein mukavaa. Käännettävät ja pituussäädettävät offshore-penkit ovat miellyttävästi pehmustettuja ja tukevia. Osaa ihmisistä tosin häiritsee, että niihin on muotoiltu ikään kuin kiinteä pääntuki todella alas. Se osuu painamaan yläselän kohdalle, eikä alempana ristiselälle taas ole yhtään mitään tukea.

Asia korjaantuu ajamalla korkeammassa asennossa, penkin nostetun etureunan päällä istuen. Silloin tuo muotoilumuhkura tulee juuri ristiselän kohdalle. Tällöin pää on jo pitkälti tuulilasin yläpuolella. Kesäkuumalla se voi olla sopivasti vilvoittavaa, muulloin liiankin kylmää kyytiä.

Pidemmälle kuljettajalle tuulilasin mataluus tulee ongelmaksi jo penkin ala-asennossakin. Noin 185-senttinen ja sitä hieman pidempi näkee horisontin sijaan vain tuulilasin yläkarmin. Korkeussäätöä penkissä ei ole, joten tällä korkeudella on mentävä. Ajaminen on jatkuvasti päätä alhaalla pitäen varmasti raskasta, jolloin tekee mieli jotain toista venettä.

Itse 177-senttisenä näin liukuvauhdeissa ihan hyvin tuulilasin läpi. Ainoa pulma meinasi olla vaalean sisustan peilautuminen lasiin. Hitaassa vauhdissa ajellessa taas keula laskeutui juuri sen verran alemmas, että lasin yläkarmi tuli täsmälleen näkökenttääni. Tässä kohtaa kannattanee siis nousta korkeampaan istuma-asentoon tai seisaalleen. Muuten vene alkaa tällaisen pikkuasiankin takia tosissaan ärsyttää.

Siinä missä jotkut kuskit voivat kokea tällaisia ongelmia, vene itse kokee asiat ongelmattomammin. Cap Camarat menee vesillä nätisti niin tyynellä kuin kohtuullisen kokoisessa aallokossakin.

Leveähkö keula ottaa aallot vastaan paremmin kuin voisi luullakaan. Välillä runko räsähtelee viistoista aalloista, kuten useimmissa muissakin lasikuituveneissä. Ohjaus on hieman raskas. Kokonaisuutena kovassa kelissä ajaminen on varsin yllätyksetöntä, tosin siinä on kyllä enemmän selviytymisen kuin hauskanpidon makua.

 • Jeanneau Cap Camarat 5.5 BR – Kesäpäivän passeli huvialusta
 • Jeanneau Cap Camarat 5.5 BR – Kesäpäivän passeli huvialusta
 

Moottori sopiva, tässä versiossa myös varustelu

Jos ajaminen Cap Camaratilla on perushyvää asiallista tasoa, samaa edustaa koeajettu Mercuryn 100-heppainen moottori veneen perässä. Liukuun noustaan kohtuullisen helposti ja matkanteko hoituu toimivan tuntuisesti.

Äänimaailma ajossa on oikein miellyttävä. Takapenkkien isot selkänojapehmusteet selvästi vaimentavat moottorin ääntä.

Hyväksi matkavauhdiksi yksin tai kaksin ajaessa koettiin 24 solmua. Silloin polttoainetta paloi 20 litraa tunnissa ja moottorin kierrokset olivat vielä melko maltilliselta kuulostavat 4200 rpm. Kaasukahvan täyteen hönkään tönäisemällä saatiin vauhti nousemaan 32 solmuun.

Cap Camarat 5.5 BR tarjoaa näin siis tavallista nykyveneen menoa, joka ei erityisesti yllätä mihinkään suuntaan. Vesille pääsee rentoutumaan juuri kuten pitääkin, ja vähän järkevämpään hintaan kuin monilla enemmän luksusta tarjoavilla isommilla veneillä.

Jos katsoo vielä uudestaan lompakkoa ja sitten Jeanneaun suomalaista kampanjahinnastoa, vielä tätä koeajovenettä houkuttelevampi versio voisi olla 80-heppainen. Sillä säästäisi jopa 5 500 euroa tähän koeajettuun nähden. Suorituskykykin riittäisi, ellei tarvitse yli 30 solmun huippuvauhtia tai kuljeta välillä isoa porukkaa vene täynnä. Tuossa LIMITED 80 -mallissa tosin sitten myös varustelu on kevyempi. Esimerkiksi karttaplotteri ja kaikuluotain onneksi löytyvät kyllä siitäkin.

Tässä koeajetussa LIMITED 100:ssa saa kuitenkin tehokkaamman moottorin lisäksi myös kuomun, perän vesihiihtokaaren ja keulan U-sohvan. Ne tuovat veneeseen huomattavasti lisää monikäyttöisyyttä ja tekevät tästä veneestä omassa hintaluokassaan varsin nautittavan.

LIMITED 115 toisi nimensä mukaisen hieman tehokkaamman moottorin, korkean tornin wakeboardin tai vastaavan vetoon, aurinkopatjan taakse sekä pöydän. Sen hinta tosin nousee sitten jo astetta suolaisemman tuntuiseen reiluun 38 000 euroon.

Kokonaisuutena Cap Camarat 5.5 BR on varsinkin perhekäyttöön pätevä vapaa-ajan huvialusta. Kun veneellä oleminen jo itsessään on päämäärä, sen avarat sisätilat runsaalla patjavarustuksella ovat oikea paikka aurinkoisesta päivästä nauttimiseen.

 

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen ja Raimo Tengvall

Jeanneau Cap Camarat 5.5 BR

Pituus:5,48 m
Leveys:2,36 m
Paino:800 kg + moottori
Matkustajia:6
Moottori:80-120 hv
Hinta:alkaen 16 830 euroa, pakettihinnat varustein alk. 27 640 euroa (80 hv), koeajetulla Mercury EFI 100 CT -moottorilla ja varusteilla 33 150 euroa
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

For sale Jeanneau boats

test
Jeanneau 895 cruiser'20
174 900 €
test
Jeanneau Sun Odyssey 379 Performance'12
149 000 €
test
Jeanneau Merry Fisher 755'15
59 000 €
test
Jeanneau Merry Fisher 695 Serie2'20
61 000 €
test
Jeanneau Merry Fisher 795'19
69 000 €
test
Jeanneau Merry Fisher 755 Cruiser'15
67 500 €
test
Jeanneau Merry Fisher 695'16
57 000 €
test
Jeanneau Merry fisher 795'18
65 000 €
Safety instructions Nettivene.com
on mobile
My vehicles

More Jeanneau test drives

All test drives »
Jeanneaun uutuusvene perhepurjehtijoille

Jeanneaun uutuusvene perhepurjehtijoille

Monikäyttöisyyttä perämoottorilla: Jeanneau Merry Fisher 855 Marlin

Monikäyttöisyyttä perämoottorilla: Jeanneau Merry Fisher 855 Marlin

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Buster Magnum - sporttinen alumiinivene

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Max 78 Cabin - kovan kelin ja painavan lastin yhteysalus

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle