Close
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Arronet 24,5 Surprise – Yllätyshieno hyssyttelijä

Arronet 24,5 Surprise – Yllätyshieno hyssyttelijä
 • Arronet
 • Arronet
 • Arronet
 • Arronet
 • Arronet
 • Arronet
 • Arronet
 • Arronet
 • Arronet
 • Arronet
 • Arronet
 • Arronet

Ovelassa uutuusveneessä hytti on eristetty rungosta kumityynyillä. Sisällä matkanteko on hiljaista ja mukavaa.

Veneissä varsin harvoin tulee vastaan selvästi hyödyllisiä uusia ratkaisuja, joiden voisi kuvitella yleistyvän tulevaisuudessa. Ruotsalainen jykevien alumiiniveneiden valmistaja Arronet saattaa kuitenkin nyt näyttää suuntaa uusilla malleillaan. 23,5 Surprise ja koeajettu 24,5 Surprise taklaavat pienten ja keskikokoisten hyttiveneiden ikuisuusongelmat eli tärinät ja melun.

Jokainen pikku koppiveneellä aallokkoon ryskyyttänyt tietää, miten koppi tärisee ja hälisee aaltojen iskiessä runkoon. Monessa veneessä tärinät alkavat jo moottorin käynnistyksessä, varsinkin sisämoottorisissa ja sisäperämoottorisissa dieseleissä. Miellyttävä äänimaailma palaa vasta kun moottori sammutetaan.

Varsin hyviä meluttomuusratkaisuja on kuultu jo jykevissä uusissa hyttiveneissä, jotka on varustettu perämoottorilla. Nettiveneen koeajoissakin meluttomuutta on ehditty hiljattain kehua Bella 700 RAIDissa ja Nord Star 24 Outboardissa. Niissä kuusisylinterinen tyylikkäästi käyvä perämoottori kaukana perässä on pitänyt moottoriäänet hiljaisina, mutta aallot silti rysäyttävät.

Arronet Surprise sen sijaan on eristänyt koko kabiinin veneen rungosta. Hytti lepää kumityynyjen päällä, jotka näkyvät noin sentin paksuisina myös veneen ulkopuolelle. Ovelan ratkaisun ansiosta se on jo ehditty valita esimerkiksi messujen parhaaksi retki- ja yhteysveneeksi Helsingin Vene 17 Båt -messuilla. Odotukset ovat siis korkealla.

Ei toivota tervetulleeksi

Arronet 24,5 Surprise – Yllätyshieno hyssyttelijä

Arronet näyttää harvinaisen jykevältä työveneeltä, josta on hupi ja mukavuus kaukana. Sen kaikki yksityiskohdat ovat todella jämerän oloisia. Kaiteet, knaapit, säilytyslokerot ja hytin ovet ovat täyttä tavaraa.

Ovet ovat käyttöä ajatellen jopa liiankin jämäkät. Etuoven hieman piilossa ylhäällä olevaa kahvaa pitää kääntää tosissaan, jotta se aukeaisi. Sitten ovea raotetaan yläreunastaan, jonka jälkeen se liukuu alaosan kiskolla sivulle. Lapsia tai ensikertalaisia ei voi tuosta vain lähettää ensimmäisinä veneeseen, vaan kipparin on mentävä ensimmäisenä.

Takaovi on perinteisempi liukuovi. Myös sen liikuttaminen vaatii silti päättäväisyyttä. Takaovessa ei ole lukkoa, vaan se varmistetaan käännettävällä salvalla sisältä. Lukittuun veneeseen pitää siis tulla etukautta. Toisaalta iso perämoottori ja sen sivuille tulevien pitkien uimatasojen puuttuminen pitää huolen, että perä edellä tätä ei laituriin kannata tuodakaan.

Jos ovet ovat jähmeitä, kattoluukku vasta onkin. Sen liikuttaminen vaatii puurtamista kaksin käsin. Sen varmistaminen kiinni tehdään nepparillisilla tarranauhoilla. Ratkaisu tuntuu heppoiselta veneen muuhun jykevyyteen nähden. Toisaalta eipä jähmeä luukku itsestään mihinkään lähde liikkumaankaan.

Sisätilat ovat karun näköiset. Mitään kummempaa ylellisyyttä ei tyylissä ole, vaan sisustus on mustaa ja harmaata, haalarihommiin tehdyn näköistä. Hytin katossa on putkia, joista saa kovassa kelissä hyvin kiinni, mutta niihin lyö myös helposti päänsä. Hyttiin ulkoa tullessa taas pitää varoa korkeita kynnyksiä. Myös muutamissa muissa kohdissa on mahdollisuuksia satuttaa itseään. Puolen päivän mittaisen koeajon aikana toimittaja onnistui lyömään päänsä ja kuvaaja säärensä.

Siinä Arronet Surprisen huonot puolet sitten suunnilleen olivatkin. Kun pääsee vesille, kaikki on hyvin.

Hyvät hyssykät

Jo moottorin käynnistys yllättää. Veneeseen maksimikokoinen 300-hevosvoimainen Suzuki pyörähtää käyntiin vain juuri ja juuri havaittavasti. Sen jälkeen on lähes aavemaisen hiljaista.

Käyntinopeusmittarista tekee mieli varmistaa, että onhan kone tosiaan käynnissä. Ääntä ja värinöitä ei tule käytännössä ollenkaan. Selvästi kovin ”meteli” tulee pohjaan liplattavista laineista.

Vedon päälle laittaminen saa aikaan pienen pieniä värinöitä ja ihan hitusen ääntä. Silti kovempi ääni tulee vakiovarusteisen Webaston lämmityksestä tai tuuletuksesta. Hienoa varustetta ei tohtisi äänen takia käyttää vasta ennen kuin on pakko. Tuuletuksen teho ei myöskään ole kesäkuumalla kummoinen, joten parempi on pitää ovia tai kattoluukkua auki. Tosin silloinkin tulee ääntä…

Kunnolla moottoriääniä saadaan kuuluviin vasta kierroksia nostamalla. Liukuun puolitoistatonninen alumiinivene nousee 300-heppaisella varsin kevyesti, ja vauhtiin päästyä onkin sitten paljon mahdollisuuksia. Joko voi kruisailla 25 solmun tienoilla, jolloin matkanteko on hiljaista kuin parhaissa luksusautoissa. Tai sitten tykitellä reilua 40 solmua. Silloin moottorin karjuntaa jo vähän kuuluu, mutta äänitaso on huippuvauhdeissakin edelleen kohtuullinen, kuin normaalimmissa uusissa koppiveneissä 25 solmun matkavauhdeissa.

Poikkeuksellisinta kuitenkin on hytin räminöiden puute jopa nypyttävään vasta-aallokkoon ajaessa. Yllättävät sivuaallot sentään joskus kumahtavat hieman lujempaa. Enimmäkseen rungosta kuuluvat äänet ovat minimaalisia verrattuna moottoriin ja tuulen suhinaan.

Isoin häiritsevä ääni vastatuulessa meinaakin olla tuuli. Tuuletusaukkojen sulkeminen auttaa jonkin verran. Hiljaisuuden takia myös muut äänet alkavat häiritä. Hytissä oleva pöytä meinasi hieman äännellä, joten sitä liikautettiin hieman. Välillä myös etuovesta meinasi kuulua minimaalista pikku ääntä. Yleinen meluttomuus tuppaa siis johtamaan jopa turhanpuoleiseen hifistelyyn ja nirppanokkailuun.

 • Arronet 24,5 Surprise – Yllätyshieno hyssyttelijä
 • Arronet 24,5 Surprise – Yllätyshieno hyssyttelijä
 

Yllättävää matkanteon luksusta

Ajomukavuus ei jää Arronetissa pelkkään meluttomuuteen. Säädettävillä käsinojilla varustetut jousitetut istuimet kuljettajalle ja hänen vieressään istuvalle ovat silkkaa luksusta. Jousituksen kovuutta säädetään kätevästi asettamalla säätöpyörästä henkilön paino. Kehtaakohan matkustajalta kysyä hänen painoaan…?

Matkustamiseen on hytin takaosassa tarjolla yksi eteenpäin katsova istuin pöydän ääressä sekä yksi sivuttaisistuin juuri ja juuri kahdelle hengelle. Minkäänlaista asuttavuutta auttavaa varustusta, kuten vessaa, pentterivarustusta tai sänkyä ei ole.

Ulkona voi matkustaa lähinnä veneen keulassa, jossa on keulapenkki sekä kuskin edessä säilytyslaatikon päällä istumismahdollisuus. Enemmänkin ulkotilat ovat kuitenkin kulkua ja tavarankuljetusta varten. Erityisen turhan tuntuinen on takakansi, jossa ei ole mitään istuimia.

Arronet valmistaa kolmea versiota Surprisen takakannesta. Koeajettu L sisältää isot säilytystilat takanurkissa. H-mallissa niiden sijaan on kulkuaukot, jotta veneeseen pääsee perämoottorin vierestä helpommin kyytiin takaakin. Sisäperämoottorinen i-malli taas tarjoaa työkäyttöön huippuhyvän tilavan ja pitkän takakannen.

Takaisin hyttiin. Kuljettajan ajoasennon saa säädettyä todella mukavaksi istualteen ajaen. Seisominen onnistuu jotenkuten, kun avaa kattoluukun ja työntää penkin taaemmas. Leppoisan ajotyylin veneessä tulee silti istuttua mielellään.

Iso karttaplotteri on hienosti näkyvillä, moottorin mittaristonäyttö alhaalla vähän huonommin. Ulos näkyvyys on oikeastaan täydellinen. Hytin etukulmissa ei ole ollenkaan pilareita, joten merelle näkee turvallisen laajasti. Tämä onkin todella hyvä, jos aikoo painella yli 40 solmun vauhteja.

Kulmapilarien sijaan kantava rakenne kiertää hyttiä sisällä putkena, johon voi lyödä päänsä. Silti tämä on hyvä kompromissi, sillä ulos näkeminen on vielä tärkeämpää. Sitä auttaa myös kunnon puhallin- ja pyyhinvarustus. Webasto on dieselkäyttöinen, joten sille on oma tankkinsa 217-litraisen bensatankin lisäksi.

Suprise-mallin hytin saa tämän koeajetun 24,5-mallin lisäksi myös 23,5-malliin. Hinta on noin kymppitonnin halvempi, tosin myös moottori on hieman pienempi.

Hinta kummallakin mallilla on silti suunnilleen yhtä suolainen kuin Itämeren vesi. Eli pienempiin järviveneisiin verrattuna se on paha, isompiin meriveneisiin nähden taas kohtuullinen.

Jo aiemmin mainittu Nord Star 24 OB on hyvä vertailukohta. Se on vähän isompi ja ylellisempi, mutta varustuksesta riippuen helposti myös parit-kolmet kymppitonnit kalliimpi. Buster Cabin taas on helposti mieleen tuleva alumiiniverrokki. Se taas on pienempi ja vähemmän jykevä, mutta sen myötä myös parit-kolmet kymppitonnit edullisempi.

Kokonaisuutena Arronet on varsin ainutlaatuinen yhdistelmä työveneen vankkuutta ja yllättävää mukavuutta. Toisin kuin ulkonäöstä voisi päätellä, se on vesillä liikkuessaan käytännössä paljon ylellisempi kuin oikeastaan mikään tämän kokoluokan huvivene.

Kun ulkonäön ennakkoluulosta pääsee yli, tässä on haalarihommien lisäksi tyylikkääseen mukavuusveneilyyn sopiva huippuvene. Jos ei tarvitse auringonottoa tai yöpymistä veneessä, tätä voisi mykistävän koeajon jälkeen toivoa jopa huviveneeksi.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

Arronet 24,5 Surprise

Pituus:7,48 m
Leveys:2,40 m
Paino:1496 kg + moottori
Matkustajia:8
Moottori:175-300 hv
Huippunopeus:mitattu 43 s (300 hv, 2 hlö)
Hinta:pakettihinta 99 900 euroa Suzuki DF 300 -moottorilla
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Arronet -veneet

test
Arronet 24,5 Surprise High'23
121 100 €
test
Arronet 16 SPO'23
36 900 €
test
Arronet 18 SPO'23
39 900 €
test
Arronet 23,5 SP'10
39 400 €
test
Arronet 18 SPO'18
33 900 €
test
Arronet 20,5 Surprise'20
74 500 €
test
Arronet 20,5 CS'18
64 500 €
test
Arronet 23.5 SP'20
61 500 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Arronet koeajoja

Kaikki koeajot »
Arronet 24.5 cc sopii raskaankin työn raatajalle

Arronet 24.5 cc sopii raskaankin työn raatajalle

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

MAX 68 - Vakaata menoa ja isoa kuljetuskapasiteettia

MAX 68 - Vakaata menoa ja isoa kuljetuskapasiteettia