Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.

Falcon BR 6 – Vielä on tilaa monipuolisuudelle

Falcon BR 6 – Vielä on tilaa monipuolisuudelle
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon
 • Falcon

Taas uusi suomalainen alumiinivenemallisto? Bella-veneiden näkemys aiheesta on ilahduttavan monipuolinen ja kiva ajaa.

Tämä on niin tämän ajan moottorivene kuin voi olla. Noin kuusimetrinen bowrider, jonka runko on alumiinia ja kansi lasikuitua. Näistä ei ole uusien veneiden markkinoilla pulaa.

Jo vuosikymmeniä tämän tyyppistä perusideaa harrastaneen Silverin rinnalle on viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut useita suomalaisia kilpailijoita. Ensin tulivat Yamarin Cross ja Busterin lasikuituseikkailut Drive-merkillä ja sitten Buster E -malleilla. Muutamaa vuotta myöhemmin Finnmaster toi Husky-mallit.

Ketkäs kuusimetrisiä veneitä tekevät isot suomalaisvalmistajat eivät olleetkaan vielä tehneet aluveneitä? AMT ja Bella. No, kaudelle 2018 kumpikin sitten tuovat omansa. AMT aloittaa ehkä hieman vaatimattomasti 175 BR:n alumiiniversiolla.

Bella-veneet taas laittaa täyden höngän heti alkuun ja nimeää alumiiniveneensä ihan omaksi merkikseen: Falcon. Aiemmin nimi on ollut käytössä Bellan tekemissä matkaveneissä.

Nyt on tulossa isompikin alumiinivenemallisto, joka tulee sisältämään myös hyttiveneen. Ensimmäisinä tästä esiteltiin bowrider-mallit BR 6 ja BR 7. Näistä isompi tarjoaa tietysti hieman komeampaa ja merikelpoisempaa kyytiä. Tiloiltaan se ei kuitenkaan suuresti eroa pikkuveljestään. Siksi päätimme ottaa ajoon tämän pienemmän ja varsin kohtuuhintaisen BR 6:n.

Fiksua tilaa

Falcon BR 6 – Vielä on tilaa monipuolisuudelle

Falcon näyttää fiksulta ja nykyaikaiselta niin ulkoa kuin sisältäkin. Väritys on alu-lasikuituyhdistelmään tyypillinen valkoharmaa, ja alumiinia on tuotu sopivasti sisäänkin.

Veneen lattia eli turkki on varsin pitävää karhennettua alumiinia. Samaa pintaa on myös aivan veneen keulassa ja perässä. Niiden ansiosta liikkuminen veneeseen ja siitä ulos on turvallisen pitävää. Mustista haponkestävästä teräksestä (HST) tehdyistä kaiteista saa hyvin kiinni varsinkin keulassa.

Keulan ja varsinaisen matkustamon välinen ovi on vauhdikkaan muotoisissa bowridereissa tyypillinen kaksiosainen. Tuulilasi on aitoa lasia, joten siihen on voitu laittaa myös pyyhin, kuskin puolella vakiona.

Lasin alla tuplapulpeteissa on hyvät säilytystilat. Kuskin puolelle on tyypillinen keskikokoinen luukku sivulla. Matkustajan puolella taas aukeaa komeasti koko pulpetin etuosa. Sisällä on loistavasti tilaa veneilyvarusteille tai vaikka kylmälaukulle, jota varten siellä on myös 12 V virran ulosotto. Tämän ison tilan kannessa on erillinen pienempi lukittava hanskalokero.

Säilytystiloja on melko mojovasti muutenkin. Takanurkissa on tavalliset luukulliset köysiboksit ja keulassa oikeastaan aika kätevä puoliavoin köysiboksi. Keula- ja peräpenkkien alla on aika tyypilliset tilat. Yllätys löytyy kuitenkin matkustamon lattian alta, jossa on hyvinkin pitkä säilytystila. 170-senttiseen tilaan mahtuu joko kalakamppeita tai säilytykseen veneen lähes kaikki lisävarusteisetkin tyynyt.

Tässä tuleekin hyvin veneen kaksijakoinen monikäyttöisyys. Se tarjoaa tavallista suomalaista perusvenettä enemmän ratkaisuja kalastukseen ja loikoiluun.

Kalaan tai aurinkoon

Vakiona muunneltavuuskikkailuja tulee vain isoksi kääntyvä etutaso. Sen myötä esimerkiksi keulasta heittokalastus helpottuu ainakin sen verran, että voi liikkua astetta vapaammin. Vene on myös mukavan vakaa, ettei laidalle astuminenkaan saa sitä tuntumaan pahasti kippaavalta.

Keulan kalastuslisävarustelua kaipaaville on jo suunnittelupöydällä varattu tilaa keulakoneelle. Sille on paikka sekä reitit johdotuksille.

Peräosan saa heittokalastukseen ajateltuun moodiin lisävarusteisella kääntyvällä takatasolla. Se tuetaan parilla lisäjalalla niin, että ainakin alle satakiloinen uskaltaa kävellä sen päällä. Kunnon avoimen tilan saamiseksi kannattaa irrottaa myös takapenkin selkänojana toimiva vakiovarusteinen kuomukotelo. Myös kuomu kannattanee irrottaa, jos sellaisen on lisävarusteena ottanut. Näille ei sentään ole fiksua tilaa veneessä, joten kalareissun ajaksi ne kannattaa jättää rantaan.

Vajaan viiden minuutin jumpan tuloksena on heittokalastustaso, joka ei ole varsinaisten erikoismallisten kalaveneiden tasoa, mutta tässä tavisveneluokassa ihan huippua. Hauskana yksityiskohtana käännettävän tason reunassa on mitta-asteikko kalan mittaamiseen.

Lisävarusteisilla lisäpatjoilla taas tämä auki käännetty taso toimii aurinkotasona. Silloin voi käyttää tai olla käyttämättä kuomukoteloa selkänojatyynyineen. Ne tosin ovat varsin pystyt, koska ovat tarkoitettu ensisijaisesti istumisen selkänojaksi, ei aurinkotuoliksi. Tila ei siis ole aurinkotasona aivan täydellisin mahdollinen, mutta tavisveneluokassa mainio.

Myös keulaan saa myös lisävarusteena tyynyt. Niillä voi hyödyntää tilan joko matkustamiseen tai auki käännetyllä osalla aurinkotasoksi. Tila on aurinkotasona vähän pieni, mutta menettelee varsinkin lapsille.

Näillä lisävarusteilla Falcon BR 6 on siis varsin moneen venyvä kompromissi. Jos osa perheestä haluaa kalastaa ja osa nauttia auringosta, niin samalla veneellä voi tehdä molempia, kulloisestakin kelistä riippuen.

 • Falcon BR 6 – Vielä on tilaa monipuolisuudelle
 • Falcon BR 6 – Vielä on tilaa monipuolisuudelle
 

Innostavaa ajoa

Jos tilankäytössä maistuu kompromissailu, ajaminen ei tunnu siltä. Jo perusajo tuntuu ongelmattomalta, ja vauhdin kasvaessa fiilis vain paranee. Vene tuntuu varsin kevyeltä, mutta silti hyvin hallussa olevalta.

Liukuun nousu ja erilaisilla vauhdeilla ajo on saumattoman helppoa. Käännökset hoituvat tyylillä tai haluttaessa kovaa käännettäessä hauskan terävästi. Nousulistaton runko ottaa aallot pehmeästi eikä pidä erityisemmin ääntä. Kovin kovaan aallokkoon tosin ei koeajon kumpanakaan päivänä päästy.

Innostavan mukavaa ja sporttista kokonaisuutta viimeistelee suurin sallittu 115-heppainen Mercury. Sen ääni on saatu kuulostamaan yllättävän rouhean äijämäiseltä. Mercuryltä myönnetäänkin, että akustiikkakehitystä on tehty.

Matalammilla kierroksilla taas äänimaailma on kuskin paikalle mukavan hiljainen, sillä korkea kuomukotelo blokkaa ääntä moottorin suunnalta. Tämä yhdistettynä hiljaiseen runkoon tekee Falconista miellyttävän menijän, todennäköisesti myös pienemmillä moottoreilla.

Tällä 115-heppaisella hiljaisuutta tosin auttoi, että hyvä 25 solmun matkavauhti ei tarvinnut kierroksia kuin 4300. Ja haluttaessa sporttista tuntua sitä tuli kepeän ajettavuuden lisäksi ihan oikeastakin vauhdista. Huippuja vene keräsi 39 solmua. Vielä 25 solmun vauhdissakin kiihtyvyys tömäytti selkää penkkiin.

Tuo penkki on ihan kohtalaisen hyvä säädettävä offshore-penkki. Pääasiassa mukavan ja tukevan penkin yläosa tuntui olevan vähän liian etunoja. Esisarjan veneessä penkki myös tuntui olevan ehkä aavistuksen korkealla, ja hiukset hulmusivat hieman. Tuotantoveneissä penkki laskeutuu hieman ja siihen tulee hienosäätöä varten vielä korkeussäätö.

Pääosin oikein hyvää ajoasentoa viimeistelee hyvä jalkatuki kuljettajalle ja myös tämän vieressä matkustavalle. Matkustajan oloa parantaa vielä kyynärnoja, jollainen valitettavasti kuskilta puuttuu. Kaasukäsi nimittäin ottaisi tuollaisen pehmustetun tuen vielä mieluummin vastaan.

Kokonaisuutena Falcon on kuitenkin yllättävänkin onnistunut monikäyttöinen nykyvene. Perusveneenä siinä ei ole valtavia heikkouksia. Kalaveneitä on vielä parempiakin, mutta niillä ei sitten mennäkään perheajelulle tai kaveriporukalla rantakahvilaan yhtä mukavasti ja fiinisti kuin tällä.

Kaiken kruunaa vielä veneen kohtuullinen hinta. Falcon BR 6:n kokoluokan kotimaiset kilpailijat, kuten Finnmaster Husky R6, Silver Shark BR tai Yamarin Cross 57 BR maksavat vähintään muutaman tonnin enemmän.

Ilman suoraa vertailukohtaa ei voi sanoa, onko tämä syystäkin halvempi. Muistikuvat aiemmista koeajoista ovat kuitenkin sellaisia, että veneiden tasoerot Falconiin nähden tuskin ovat ainakaan suurempia kuin hintaero. Falcon on siis hinta-laatusuhteeltaankin onnistunut monikäyttötapaus, jolta odotetaan nyt innolla myös seuraavia malleja.

Raimo Tengvall, kuvat Arto Rusanen

KATSO LISÄÄ VIDEOITA:

Falcon BR 6

Pituus:5,94 m
Leveys:2,19 m
Paino:840 kg + moottori
Matkustajia:7
Moottori:80-115 hv
Huippunopeus:mitattu 39 s (1 hlö, 115 hv)
Hinta:vene alkaen 22 500 euroa, paketti 115 hv Mercurylla alkaen n. 33 000 euroa
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Falcon -veneet

test
Falcon BR 5 + Mercury 80'20
27 300 €
test
Falcon BR6'21
36 000 €
test
Falcon BR6'18
29 950 €
test
Falcon BR6'21
37 500 €
test
Falcon BR5'20
26 900 €
test
Falcon BR 6'20
35 300 €
test
Falcon Fantino 26'04
50 000 €
test
Falcon Br5'21
33 500 €
Ohjeet turvalliseen
kaupankäyntiin
Nettivene.com
mobiililaitteissa
Omat ajoneuvot

Lisää Falcon koeajoja

Kaikki koeajot »
Falcon C 7 – tyylikäs alumiinivene läpikuljettavalla keskihytillä

Falcon C 7 – tyylikäs alumiinivene läpikuljettavalla keskihytillä

Falcon BR 8 – Mukavaa melkeinpä muskelia

Falcon BR 8 – Mukavaa melkeinpä muskelia

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

Silver Puma BRz - kompaktia ajodynamiikkaa seitsemälle

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

TG 5.9 - Pieni hyttivene hyvillä ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla

AMT 210 BR - Iso kotimainen Bow Rider huippuluokan ajo-ominaisuuksilla