Tervetuloa Alma Ajo -käyttäjäksi!

Olet kirjautuneena Alma-tunnuksella
Käyttääksesi Alma Ajo -palveluita, sinun tulee hyväksyä Käyttöehdot.

Tervetuloa

Olet luonut Alma-tunnuksen .
Vahvista vielä sähköpostiosoitteesi ennenkuin voit käyttää tunnustasi.
Sähköpostiisi on lähetetty ohjeet vahvistamista varten.

Vaihda salasanasi

Jos haluat vaihtaa käyttäjätilisi salasanan, anna sähköpostiosoitteesi
Koeajot
08.01.2016

Faster 525 CF – Hyviin heittoihin

Heittokalastukseen räätälöity Faster 525 on laadukas alumiinimenijä. Tämä versio sopii parhaiten yksin tai kaksin kalastamiseen.

Huomattava osa suomalaisten veneistä on osittain tai jopa pelkästään kalastuskäytössä. Yli puoli miljoonaa suomalaista käy kalassa veneellä.

Kalastus on kotiväelle hyvä perustelu myös veneilyyn ja oman ajan saamiseen. Vesille ei siis lähdetä vain ajelemaan, rentoutumaan ja nauttimaan luonnosta – vaikka nämäkin hienoudet tulevat siinä samalla. Homma ansaitaan sillä, että joskus tuliaisina on tuoretta kalaa pöytään.

Kalan makuun voi päästä tietysti kuinka simppelillä veneellä tahansa. Harrastuksen kehittyessä kuitenkin yleensä nälkä kasvaa syödessä ja välineilläkin on yhä enemmän merkitystä.

Takana ovat ajat, jolloin huippuunsa viritetyt kalaveneet olivat lähinnä uisteluveneitä. Tänä päivänä myös heittokalastajat ja vertikaalijigaajat vaativat paljon veneiltään. Viimeksi mainitussa suosiotaan kasvattaneessa lajissa jigiä nypytellään usein pohjan tuntumassa ja pyritään saamaan kalaa sieltä.

Tarjontaa nimenomaan heittokalastusveneistä ei vielä ole ylenpalttisesti, mutta parina viime vuotena niitä on ilmestynyt ihmeteltäväksi yhä useammilta merkeiltä. Tuorein tulokas on kotimainen, kovasti suosiotaan kasvattanut alumiinivenevalmistaja Faster, jolta ei ole aiemmin tällaisia veneitä nähty. Nyt on oltu ajan hermolla ja kuunneltu heittokalastusta harrastavien asiakkaiden toiveita.

Tuloksena on järeä ja varsin arvokas 525 CF. Varsinkaan hintansa vuoksi se ei ole ihan jokamiesluokan vene. Siitä voi kuitenkin saada ajatuksia myös oman edullisemman heittokalastusveneen hankkimiseen, tekemiseen tai varusteluun.

Vakautta ja avointa liikkumatilaa

Faster 525 CF – Hyviin heittoihin

Aloitetaan itse asialla, eli kalastustouhuamisella. Heittokalastuksessa – ja toki myös uistelussa – veneen on ensinnäkin hyvä olla vakaa ja esteetöntä tilaa tarjoava.

Vakaus on tarpeen, jotta pystyy operoimaan veneessä ja sen laidalla kaverinkin kanssa ilman häiritsevää kallistelua. Tässä mielessä kapeahko savolaismallinen soutuvene on huonoin vaihtoehto. Katamaraani, kuten hiljattain Nettiveneessäkin kokeiltu Alucat, taas on vakauden toinen ääripää.

Faster 525 CF:ssä parin hengen kuorma toisella laidalla ei aiheuta edes kovin havaittavaa kallistumista. Sitä paitsi tätä venettä tulee ehkä mieluiten käytettyä yksin. Syy siihen selviää pian.

Vakauden ohella toinen tarpeellinen ominaisuus on veneen ympäri käveltävyys. Ei ole kivaa, jos penkki tai ohjauspulpetti yhtäkkiä tulee tielle liikkuessa.

Fasterissa liikkumatilaan on kiinnitetty erityistä huomiota: heittokalastusmallissa on kapeahko keskipulpetti, jonka molemmin puolin riittää hyvin tilaa. Kapea takapenkki on taitettavissa pois niin, että veneen peräosassakin on lääniä liikkua. Tästä tykkäävät taatusti uistelijatkin.

Erityisen toimiva ratkaisu on korotettu keulatasanne. Virvelöinti sujuu mainiosti korkeammalla seistessä, olo on juhlava. Kaiteista tosin saattaa olla haittaa etenkin kalan nosto- ja laskupuuhissa.

Korkeampi keulatasanne on myös kätevä keulasta veneeseen tultaessa tai sieltä poistuessa. Sen alla on jonkin verran säilytystilaakin. Ratkaisu voi siis heittokalastuksen lisäksi olla hyvä muunlaiseenkin käyttöön.

Ei ison porukan vene

Faster 525 CF:ssä on pitkien keula- ja peräkaiteiden lisäksi järeää RST-putkea ohjauspulpetin ympärillä niin, että varmasti riittää. Pulpetin kaareen on hyvä tarttua veneessä liikuskellessa. Ylös voi myös kiinnittää vaikka tutkan tai vapatelineitä, jolloin ne ovat poissa kuskin näkökentän tieltä.

Komeus nousee jo ilman varusteitakin parin metrin korkeuteen vesilinjasta. Eipä siinä, mutta matalampien siltojen alta tällä ei enää pääsekään kaikille kala-apajille.

Jos tuo putkisto on korkea, niin samoin on itse pulpettikin. Lyhyen kuskin on käytännössä mahdotonta ajaa istualteen – perinteiseen tapaan. Istuimen etuosan saa kuitenkin nostettua ylös, jolloin ajetaan puoliseisovassa asennossa ja näkyvyys on hyvä.

Tuulilasi on sen verran matala, että etenkin tässä asennossa tuuli tuivertaa kasvoille. Pitkän kalastussession jälkeen haluaa jo ehkä istua koko kankullaan.

Pulpetti on myös aikamoisen kapea. Perusmallisessa Faster 525:ssa keskipulpetti on 110 senttiä leveä, tässä on vain 80 senttiä. Kyse on kompromissista. Sillä on saatu sitä kalamiesten kaipaamaa liikkumatilaa veneeseen.

Kapeuden takia kaksi henkeä pulpetin taakse tarkoittaa aika läheisiä tunnelmia. Kumpikaan ei silloin myöskään pääse kunnon tuulensuojaan. Viimalta suojautuminen onnistuu auttavasti vain yksin ajaessa, istumalla aivan keskellä.

Toinen istumapaikka 525 CF:ssä on taitettava muovinen takapenkki. Siinä tuulensuoja on vielä huonompi ja ilman selkänojaa matkanteko ei kummoista nautintoa ole. Keulassa ei ole minkäänlaista penkkiä matka-ajoon.

Kaveriporukan kalareissuihin tarvitsisi siis lisää istumatilaa. Tällä kalustuksella ”Fassu” on parhaimmillaan yksin kalastavalle tai ehkä isä-poika -tyyppiselle kaksikolle.

Kalaveneen kruunut

Kun kala on kyydissä, se on hyvä saada pikaisesti kylmään säilymään. Kylmälaukku kuuluukin kalaveneeseen oleellisena osana. Fasterissa Waecon valmistama 42-litrainen boksi on kuskin penkin alla, eikä näin ollen häiritse liikkumista.

Plotteri ja kaikuluotain yhdistelmälaitteena tai erikseen ovat tätä päivää aktiivisen harrastajan veneeseen. Nyt vakiona on Raymarinen A78-monitoiminäyttö, tarkasti vedenalaiset kohteet näyttävällä Chirp-kaikuluotainanturilla varustettuna. Tilaa korkeassa ohjauspulpetissa olisi lisäksi vaikka millaisille teknologiahifistelyille.

Kolmas kalastusvarustehienous Hondan moottorilla varustetussa Faster CF:ssä on nimeltään Trolling Control. Kaukosäätölaitteen vieressä on kytkin, jolla saa säädettyä moottorin kierroslukua uistelunopeuksilla. Koeajoveneellä päästiin alimmillaan noin 650 rpm kierroksiin ja 1,7 solmun nopeuteen.

Honda BF80 on nätisti toimiva kone myös marssivauhdissa. Alle 4500 rpm kierroksilla tasanopeudella ajaessa moottori menee taloudellisempaan E-tilaan, jolloin ääni hieman muuttuu ja kulutus tippuu selvästi. Esimerkiksi 20 solmun vauhtia päästiin 12 litran tuntikulutukseen.

Potkua kasikymppinen tarjoaa kohtalaisen mukavasti. Koeajossa saavutettiin kahden hengen kuormalla 32 solmun nopeus.

Faster on pitkään luottanut sileisiin pohjiin, joissa ei ole minkäänlaisia nousulistoja. Testipäivän pienen järviaallokon vene otti hyvin pehmeästi. Aiempien koeajojen perusteella 525:n runko toimii sulavasti kovemmassakin kelissä.   

Kahden hengen kuormalla ilahduttiin myös siitä, että liukuun nousu tapahtui äärimmäisen vaivattomasti. Pienempikin moottori riittäisi tähän kalamalliin, kun vene ei tosiaan ole suunniteltu isommalle porukalle. Tehosuositus alkaa 50 hevosvoimasta.

Vaikka pienemmällä moottorilla voisi säästää pakettihinnassa kolmisen tonnia, Faster 525 CF on silti aika kallis. Syytkin ovat hyvin havaittavissa. Vene tuntuu yksityiskohtia myöten todella järeältä ja viimeistellyltä. Se on varsin äijä laite, josta tulee hyvä ja luotettava fiilis. Sen puutteetkin johtuvat lähinnä siitä, että kompromisseja tekemällä on uhrattu yksi ja parannettu toista ominaisuutta.

Tällä veneellä siis voi nauttia heittokalastuksesta entistä enemmän, vaikka saadun kalansaaliin kilohinta nousee poskettoman korkeaksi. Se vain todistaa, miten kalastusharrastuksessa on nykyään kyse aivan muusta kuin ruoan saamisesta pöytään…

Teksti: Raimo Tengvall, kuvat: Timo Sarkkinen

 

Faster 525 CF:

Pituus: 5,25m
Leveys: 2,10 m
Paino: 530 kg
Matkustajia: rekisteröity 7 hlö
Moottori: 50-70 hv
Huippunopeus: mitattu 32 s (2 hlö, 80 hv)
Hinta: Honda BF80 -moottorilla 30 900 €
Raimo - Tengvall
Raimo Tengvall on yhtä aikaa nuori ja kokenut auto- ja veneilytoimittaja. Töitä nelipyöräisillä teini-iästä alkaen vuodesta 2005, paattien parissa vuodesta 2012. Karttuva kokemus on tuonut kaikkiruokaisuutta: oikeastaan mikä tahansa kulkupeli miellyttää, jos se saa matkan tuntumaan tärkeämmältä kuin määränpään.

Myytävät Faster -veneet

Katso kaikki »

LUE MYÖS:

Samankaltaisia artikkeleita

Katso kaikki
Anna palautetta Close
Keräämme palautetta uuden sivuston käyttäjäkokemuksesta. Vaikuta ja kerro mielipiteesi:
Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.